Crisisberaad in Den Haag

Is een oplossing voor de zorgcrisis nabij?

Voor de derde dag op rij wordt in Den Haag volop overleg gevoerd om uit de crisis over de zorgplannen te komen. Inmiddels lijken de onderhandelingen in een beslissende fase te komen. Slagen de VVD en de PvdA erin de crisis te bezweren?

Is een oplossing voor de zorgcrisis nabij?

De crisis ontstond dinsdag toen drie PvdA-Eerste Kamerleden onverwacht tegen de zorgwet van minister Edith Schippers stemden. Inmiddels zou er tussen PvdA en VVD op inhoudelijk gebied overeenstemming zijn over de wet die de vrije artsenkeuze wil beperken.

Maar de drie senatoren, Adri Duivesteijn, Marijke Linthorst en Guusje Ter Horst, willen geen garantie geven dat ze nu akkoord gaan met de wet. "Dat wij van te voren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet", zei Ter Horst tegen ANP.

'Geen oordeel over standpunt'

Neemt de VVD daarmee genoegen, is nu de vraag. Minister Schippers zei vanmiddag dat ze geen oordeel heeft over het standpunt van de drie senatoren. "Ze hebben een standpunt, dat kunnen ze hebben en daar heb ik geen oordeel over." Ook zei ze dat ze niet in gesprek is met de drie dissidenten.

In Den Haag

Vanwege de ontwikkelingen heeft premier Mark Rutte besloten niet naar de EU-top in Brussel te gaan, maar in Den Haag te blijven. Hij is beschikbaar voor een debat in de Tweede Kamer over de zorgcrisis, mocht de Kamer daar behoefte aan hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl