Een man zwaait met een Cubaanse vlag in Little Havana in Miami

Amerika en Cuba: na 50 jaar weer dichter bij elkaar

Meer dan een halve eeuw gingen Amerika en Cuba vijandig met elkaar om. Gisteren vond er een historische ommekeer plaats. President Barack Obama en president Raúl Castro willen de diplomatieke betrekkingen herstellen. Er komt ook een einde aan de Amerikaans economische boycot van het communistische eiland.

Correspondent Arjen van der Horst is in Miami. Daar leeft een grote Cubaanse gemeenschap. Hoe kijken zij naar het besluit van de VS en Cuba om hun diplomatieke relatie te herstellen?

Amerika en Cuba: na 50 jaar weer dichter bij elkaar

De afgelopen maanden hebben de twee landen in het geheim op hoog politiek niveau overleg gevoerd. Gisteren spraken presidenten Obama en Castro gelijktijdig hun volk toe over de veranderingen in een persconferentie.

"Amerika breekt met het verleden om een betere toekomst te krijgen voor het Cubaanse volk, voor het Amerikaanse volk en voor de hele wereld", zei Obama. Hij eindigde zijn toespraak in het Spaans met een boodschap aan de Cubanan: "Todos somos Americanos" (We zijn allemaal Amerikanen).

'Samenleven met onze verschillen'

De Cubaanse president Castro zei dat hij blij is met het aanhalen van de banden. "Dit besluit van Obama verdient het respect en de erkenning van ons volk", sprak Castro in zijn tv-toespraak. "De voortgang die we hebben bereikt laat zien dat we oplossingen kunnen vinden voor vele problemen. We zullen op een beschaafde manier moeten samenleven met al onze verschillen."

De 83-jarige Castro is sinds 2008 politiek leider van het eiland. Hij nam het stokje over van zijn broer Fidel Castro. Sindsdien liet hij de teugels iets vieren en verbeterde langzaam het klimaat voor mensenrechten en de economie.

Spionnen vrijgelaten

Op weg naar een betere relatie zijn de eerste stappen al gezet. Beide landen hebben gevangenen vrijgelaten. De VS liet drie Cubanen gaan die zestien jaar gevangen zaten wegens spionage. Ze maken onderdeel uit van de zogenoemde 'Cuban Five' die op Cuba als helden worden gezien. Hun portretten hangen overal op het eiland.

Op zijn beurt liet Cuba een Amerikaanse hulpverlener en een spion vrij. De hulpverlener, Alan Gross, zat vijf jaar vast, de spion twintig jaar. Komende tijd worden er nog eens tientallen politieke gevangenen vrijgelaten.

Ook op diplomatiek gebied zijn er al concrete plannen. De Verenigde Staten openen over enkele maanden een ambassade in Havana en Cuba opent een ambassade in Washington. Ook worden de economische sancties versoepeld en wordt reizen tussen de twee landen makkelijker.

Poster van de 'Cuban Five' in Havana
De Amerikaanse hulpverlener Alan Gross op een foto uit 2012

'Ouderwetse politiek'

Cuba ligt op slechts 150 kilometer afstand van het meest zuidelijke puntje van Florida. Toch was de diplomatieke kloof de afgelopen vijftig jaar enorm groot. De twee landen staan tegenover elkaar sinds 1959, toen Fidel Castro de macht greep. Daarna riep hij Cuba uit tot een communistisch land. In 1961 sloot Washington de ambassade in Havana, waarmee de diplomatieke betrekkingen tot een einde kwamen.

De VS heeft tientallen jaren geprobeerd Cuba tot veranderingen te dwingen door het land te isoleren. President Obama erkent nu dat die isolering niet geholpen heeft. "We kunnen niet vijftig jaar hetzelfde blijven doen en dan een andere uitkomst verwachten", zei hij gisteren. Hij maakt een einde aan wat hij "ouderwetse politiek" noemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl