Zijn kinderen straks slechter of beter af?

'Nog te veel onzekerheid in de jeugdzorg'

De commissie die toezicht houdt op de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten brengt vandaag het laatste rapport uit. Deze Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn te optimistisch is over de zorg voor jongeren.

Van Rijn zei begin deze maand dat 99 procent van de gemeenten de contracten met jeugdzorgaanbieders rond hebben. Daarmee is volgens hem de jeugdzorg geborgd.

"Niet alleen in de wet, maar ook in de praktijk. In de afgelopen periode zijn er letterlijk duizenden contracten afgesloten die ervoor zorgen dat als je zorg hebt die gewoon kan doorlopen", aldus Van Rijn.

Van Rijn opgelucht

Geen afspraken

Volgens de commissie gaat het niet alleen om de gesloten contracten, maar ook om wat erin staat. In het laatste rapport schrijft de commissie: "Het valt op dat er ook contracten zijn gesloten waarin geen afspraken zijn gemaakt over hetzij de prijs, hetzij het volume en er zijn contracten met de duur van slechts drie maanden."

Hiermee is er volgens de TSJ te veel onzekerheid om te zeggen dat de jeughulp in 2015 geborgd is.

In Nederland krijgt 1 op de 7 kinderen een vorm van jeugdhulp. Per 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van die hulp. Dat heeft de afgelopen maanden tot veel onrust geleid. Want zijn gemeenten op tijd klaar voor hun nieuwe taken?

'Nog te veel onzekerheid in de jeugdzorg'

De zorg voor kinderen gaat in 2015 niet alleen over naar de gemeente, het moet ook goedkoper en beter. De manier waarop de jeugdhulp in Nederland tot nu was georganiseerd, kende te veel tekortkomingen, zo was in 2010 het oordeel van de parlementaire werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg.

Hulpverleners werkten te weinig samen, er was te weinig goede preventieve en lichte ondersteuning, er werd te snel doorverwezen naar gespecialiseerde zorg en afwijkend gedrag werd onnodig gemedicaliseerd. De kosten liepen door dit alles onnodig hoog op.

In de nieuwe Jeugdwet ligt de nadruk op preventie, eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht. Er moet minder gemedicaliseerd worden: afwijkend gedrag krijgt niet meteen een medisch label. Door goede preventie is er minder dure specialistische hulp nodig. Dat alles moet leiden tot een daling van de kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl