Oudere zoekt in haar portemonnee
Aangepast

Wie profiteert van strengere regels pensioenfondsen?

De Eerste Kamer debatteert vandaag en morgen over nieuwe spelregels voor de pensioenfondsen. Als het aan het kabinet ligt, moeten de fondsen grotere buffers aanhouden en gaan de pensioenen minder snel omhoog.

Daartegenover staat dat pensioenen in tijden van crisis niet zomaar gekort kunnen worden. De aanpassing van de huidige wet moet er voor zorgen dat de fondsen beter bestand zijn tegen economisch barre tijden.

De afgelopen jaren zijn door de financiële problemen bij de pensioenfondsen de pensioenen voor veel mensen niet gestegen.

Wie profiteert van strengere regels pensioenfondsen?

Overbodig en schadelijk

Critici vinden de regels te ver gaan. Gepensioneerden vrezen dat de fondsen de pensioenen zeker tien jaar niet of nauwelijks zullen aanpassen aan het prijspeil. Senioren gaan er daardoor in koopkracht op achteruit.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Jaap van der Spek, noemt de strengere regels ‘overbodig en schadelijk’.

En niet alleen voor ouderen. "Als je boven op het geld gaat zitten, en je kunt niet indexeren, dan betekent dat ook voor de jongeren die nu op de arbeidsmarkt komen dat ze straks maar een half pensioen krijgen."

Gelijkmatiger verdeeld

De jongeren denken daar anders over. Bij CNV Jongeren gaat de vlag uit vanwege de nieuwe regels. De pensioenfondsen hebben door de crisis flinke klappen gehad. Door de buffers van de fondsen te verhogen, zijn ze sterker. Financiële mee- en tegenvallers worden meer verspreid over de tijd en daarmee wordt ook het risico in de toekomst gelijkmatiger verdeeld, aldus de jongeren.

De Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen, is het vooral niet eens met het moment waarop de pensioenuitkering en pensioenopbouw weer aangepast mogen worden aan stijgende prijzen. De zogenoemde indexering mag pas als er voldoende geld in kas is, maar de Pensioenfederatie vindt dat dat al bij een lager bedrag kan dan in de nieuwe wet staat.

Gat dichten

Ook zijn de fondsen niet tevreden met de regels voor inhaalindexatie. De afgelopen jaren zijn door de financiële problemen bij pensioenfondsen de pensioenen voor veel mensen niet mee gestegen met de prijzen. Veel pensioenfondsen willen dat gat dichten zodra er weer genoeg geld is. Het tempo waarmee de nieuwe regels dat toestaan, vinden de pensioenfondsen te laag.

De Eerste Kamer heeft ook kritiek op het wetsvoorstel. Aanvankelijk wilden de Senatoren de behandeling van het voorstel uitstellen, waardoor de beoogde ingangsdatum van 1 januari in gevaar kwam. Op het laatste moment besloten ze het toch nog op tijd te bespreken.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma is eind september de Nationale Pensioendialoog gestart. Ze wil er zo achter komen waar Nederlanders op hopen of vanuit gaan als het gaat om hun oudedagvoorziening. De dialoog eindigt half januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl