De Russische president Vladimir Poetin
Aangepast

'Poetin doet alsof de wereld niet bestaat'

Vandaag hield de Russische president Vladimir Poetin in Moskou zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement. Hij toonde zich strijdlustig. Rusland maakt economisch moelijke tijden door zei hij, maar het land slaat zich er door heen. De westerse sancties zullen ons niet deren, zei Poetin.

Het Westen zou uit zijn op het uiteenvallen van Rusland. "Ze zouden maar al te graag willen dat we het voorbeeld van Joegoslavië volgen", zei de president. "Maar dat hebben we niet laten gebeuren."

Nonsens

Volgens Poetinkenner Edward Lucas doet Poetin alsof de wereld niet bestaat. "Poetin zegt dat Rusland niet afhankelijk is van het Westen, dat is nonsens! Het Westen is zijn belangrijkste klant. Rusland heeft het Westen keihard nodig. Voor zowel de import als de export."

Lucas vindt de toespraak van Poetin veel oude wijn in nieuwe zakken. "Hij erkent niet wat er mis is. De prijzen in de winkels worden steeds hoger, maar hij zegt dat de Russen self reliant zijn. Hij kijkt op zijn manier naar de wereld."

Recessie

De economische sancties, die het Westen heeft opgelegd vanwege de situatie in Oekraïne, zitten de Russische economie enorm in de weg. De economie van het land loopt dit jaar zo'n veertig miljard euro schade op. Volgend jaar is dat mogelijk zelfs 50 miljard, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkov dit weekend.

En ook de dalende olieprijs zorgt veel minder inkomsten. Rusland is voor bijna de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie. Sinds de zomer ligt de prijs daarvan 30 tot 40 procent lager dan normaal. Een vat ruwe olie levert nog maar 67 dollar op, het laagste niveau in vier jaar.

Als de prijs verder daalt, onder de 60 dollar per vat, komt Rusland mogelijk in een recessie terecht.

Stel pubers

Over de ramp met vlucht MH17 repte Poetin vandaag met geen woord. Lucas: "Hij maakt er geen woord aan vuil, zover ik heb gehoord. Dat is toch heel vreemd."

Lucas waarschuwt de wereld opnieuw voor Poetin. "De wereld is sinds ik 7 jaar geleden mijn boek schreef en waarschuwde voor Poetin wakker geworden. Maar de wereld lijkt op een stel pubers. De wekker gaat, en even later vallen ze weer in slaap. We moeten oppassen dat wij ook niet weer in slaapvallen. Dat is gevaarlijk."

'Poetin noemde de Krim heilig grondgebied'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl