Staatssecretaris van Financiën Wiebes

Wiebes reageert niet op aangifte door Hof

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil niet ingaan op de aangifte die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gedaan tegen het ministerie van Financiën.

Gisteren berichtte Nieuwsuur dat het ministerie ervan wordt verdacht dat het getuigen heeft aangezet om te zwijgen in een rechtszaak over zwart geld. "De zaak is onder de rechter, dus het lijkt me verstandig er helemaal niets over te zeggen", zei Wiebes vandaag in de marge van een VVD-congres.

Tipgever

De rechtszaak draaide om een tipgever die in 2009 namen en andere gegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. De Belastingdienst, toen nog onder leiding van staatssecretaris Jan Kees de Jager, kocht informatie van die tipgever over mensen die in Luxemburg bij diverse banken voor miljoenen aan geld zouden hebben staan.

Zwartspaarders eisten bij de rechtbank dat de Belastingdienst de identiteit van de tipgever bekendmaakte om de betrouwbaarheid van de informatie te kunnen vaststellen, maar de Belastingdienst wil niet dat de naam van de tipgever openbaar wordt gemaakt.

Verantwoordelijken aanpakken

Het ministerie van Financiën gaf twee ambtenaren in de rechtszaak de instructie om te zwijgen en in de rechtszaal dus niet de waarheid te spreken.

De president van het gerechtshof vindt dat die instructie veel te ver gaat en wil nu niet de ambtenaren vervolgen wegens meineed, maar de verantwoordelijken op hoger niveau aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl