De Turkse minister Cavusoglu.

Knetterende rel tussen Turkije en Nederland

Ineens staat het debat over integratie weer hoog op de politieke agenda, door een knetterende diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije en een nieuw hoofdstuk in de scherpere houding over integratie van PvdA-minister Lodewijk Asscher.

Knetterende rel tussen Turkije en Nederland

De confrontatie begon twee weken geleden met twee rapporten; een over de vermeende radicalisering van Turks-Nederlandse jongeren en een over de vraag of Turkse organisaties de integratie zouden tegenwerken.

Het leidde al tot hooglopende ruzie in de PvdA-fractie en tot heftige debatten in de Tweede Kamer. Nu blijkt dat ze tot in Ankara op de voet worden gevolgd.

Brief

Gisteren schreef het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website: "Dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd, dat ze het mikpunt wordt van xenofobe, islamofobe en racistische verwijten, opmerkingen en aanvallen is een onaanvaardbare situatie."

Minister Asscher van Integratie reageerde geïrriteerd. Hij noemde de beschuldigingen "ongeïnformeerd, ongewenst en ongepast". Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken kreeg later vanuit Ankara te horen dat de harde beschuldigingen niet aan de Nederlandse regering, maar aan de hele Nederlandse samenleving waren gericht.

'Turkije krabbelt al weer terug'

Verzet tegen discriminatie of uitsluiting

De Tweede Kamer eiste in het debat van vandaag opheldering over wat het gesprek van Koenders precies heeft opgeleverd. Minister Asscher zei nogmaals dat hij zich grote zorgen maakt over de integratie. "Als ik zie dat er deze dagen politiebewaking nodig is om Joodse instellingen te bewaken. Als ik hoor dat moskeeën bedreigd worden en met eieren worden bekogeld. Als Turks-Nederlandse jongeren, energieke en inspirerende jongeren, mij vertellen hoe vreselijk zij balen van een enquête met uitkomsten waarin zij zich absoluut niet herkennen, maar waar zij als individu wel op worden aangesproken, dan raakt mij dat enorm. Ik verzet me als mens en als minister elke dag tegen onverdraagzaamheid, discriminatie of uitsluiting", zei Asscher.

Minister Asscher heeft twee jaar de kans gehad om mensen dichter bij elkaar te brengen. Ze staan juist verder van elkaar af dan ooit tevoren.

Tunahan Kuzu, voormalig PvdA-Kamerlid

"Asscher escaleert"

Kamerlid Tunahan Kuzu vertrok twee weken geleden uit de PvdA. Hij zegt tegen Nieuwsuur dat "Asscher escaleert" als het gaat om het integratiedebat. Volgens hem brengt de minister de verschillende groepen niet bij elkaar, maar zet hij ze juist tegenover elkaar.

"Als ik kijk naar het optreden en het beleid van minister Asscher dan heeft hij twee jaar lang de kans gehad om mensen dichter bij elkaar te brengen. Hij besteedt daaraan miljoenen euro's en werkt met honderden ambtenaren op het departement aan dit thema. Desondanks zien we de afgelopen periode dat mensen verder van elkaar af staan dan ooit tevoren."

Het huidige integratiebeleid werkt niet, zegt Kuzu. "Het heeft een totaal andere benadering nodig. We moeten meer werken aan die andere benadering waarbij acceptatie voorop staat." De ex-PvdA'er verwijst daarnaast naar "rapporten van onder andere de Europese Commissie die laten zien dat Nederland discrimineert".

"PVV discrimineert"

Gisteren pleitte de PVV voor het sluiten van alle moskeeën in Nederland. PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zei dat Nederland beter af zou zijn zonder islam en zonder moslims. Minister Asscher zei in het debat van vandaag dat de partij moslims discrimineert en lak heeft aan de Nederlandse grondwet.

"De heer De Graaf wekt de indruk allerlei soera’s uit zijn hoofd te kennen, maar heeft geen enkel benul van wat in dit huis het allerbelangrijkst zou moeten zijn, namelijk onze Grondwet. Ik sta er wel voor en vind de uitspraken van de heer De Graaf daarom verwerpelijk en schandelijk."

Gelijke voet

Over de bemoeienis van Turkije met het integratiedebat, zei Asscher dat hij samen met minister Koenders in gesprek gaat met zijn Turkse collega’s. Begin volgend jaar staan gesprekken gepland om Turkije duidelijk te maken dat Nederland van alle inwoners verwacht dat zij op gelijke voet deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Inmenging van de Turkse overheid helpt daar niet bij, volgens de ministers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl