De ministers van de OPEC-landen in Wenen
Aangepast

OPEC verlaagt de olieproductie niet

De ministers van de OPEC-landen zijn het vandaag in Wenen niet eens geworden over het verlagen van de olieproductie. De olieprijs is sinds de zomer met ruim 30 procent gedaald en staat op het laagste punt sinds augustus 2010.

Dat is nadelig voor olieproducerende landen als Rusland, Venezuela en Iran. Als de OPEC minder gaat produceren, zou de olieprijs weer omhoog kunnen gaan.

OPEC verlaagt de olieproductie niet

De olieprijs is zo laag omdat niet-OPEC-landen als Brazilië, China, Libië, Irak en de Verenigde Staten steeds meer zijn gaan produceren. Daarbij is de vraag naar olie in met name Azië afgenomen.

Als alle OPEC-leden zich aan de afspraken houden, hebben ze de sleutel tot de olieprijs in handen.

Jeroen van der Veer, oud-topman Shell

De OPEC-landen hebben een productiedoel van zo’n 30 miljoen vaten per dag. Door 1,5 miljoen vaten minder te produceren, zouden de prijzen weer iets omhoog gaan, maar de landen zijn verdeeld over het verlagen van het productiedoel.

Landen als Venezuela hebben een hogere olieprijs hard nodig om de begroting sluitend te krijgen. Economen van Deutsche Bank berekenden dat het land een olieprijs van ten minste 97,39 euro per vat nodig heeft om de economie draaiende te houden. Grote olieproducenten als Saudi-Arabië hebben meer baat bij een lage, meer concurrerende olieprijs.

Geen ramp

Een vat ruwe Brent-olie kost momenteel minder dan 80 dollar per vat en dat is de laagste prijs in ruim vier jaar. Voor de wereldeconomie is een lage olieprijs geen ramp. De lagere olieprijs levert grote besparingen op, bijvoorbeeld aan de pomp. Volgens analisten kan er voor iedere 10 dollar prijsdaling een economische groei van 0,3 procent ontstaan.

De lage olieprijs is voor sommige sectoren wel problematisch. Zo vertelt Rob Luijnenburg van bodemonderzoeker Fugro dat ze merken dat oliemaatschappijen terughoudender zijn met het geven van opdrachten.

Veel macht

Volgens oud-Shell-topman Jeroen van der Veer heeft de OPEC nog steeds veel macht, ook al produceren steeds meer landen olie. "Ze produceren een derde van de olie. Als alle leden van de OPEC zich aan de productie-afspraken houden, hebben ze de sleutel tot de olieprijs in handen."

Ook als de OPEC-landen er samen niet uitkomen, ligt het voor de hand dat de olieprijs toch gaat stijgen, zei Van der Veer gisteren. "Er is een theorie in de markt, die stelt dat er op termijn toch wel actie wordt ondernomen. Stel dat de olieprijs veel verder omlaag gaat, dan krijg je vanzelf meer discipline binnen de OPEC. Dan denken de landen: die prijs is wel heel laag, en schroeven ze hun productie terug. De prijs veert dan weer op. De olieprijs mag van OPEC-landen best even laag zijn, maar niet eindeloos."

'Olieprijs mag van OPEC niet te lang laag zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl