De beursvloer in New York

Kan een computermodel de wereldeconomie voorspellen?

Het leven van de Amerikaan Martin Armstrong klinkt als het scenario voor een spannende film. Met een zelfontworpen computermodel doet hij voorspellingen over de economie. Documentairefestival IDFA draait deze week de film 'The Forecaster', over zijn turbulente leven.

Kan een computermodel de wereldeconomie voorspellen?

Armstrong ontwikkelde een zelfdenkend computerprogramma waarmee hij economische crises en zelfs oorlogen zegt te voorspellen. Het geheimzinnige getal pi speelt een grote rol. De computer kijkt naar de wereldwijde kapitaal- en geldstromen, maar ook naar iets minder voor de hand liggende zaken.

"Het kijkt naar alles wat denkbaar is: van aardbevingen tot natuurlijke gebeurtenissen", zegt Armstrong. Aan de hand hiervan doet het systeem voorspellingen over ontwikkelingen. Wat eruit komt zijn volgens hem heel logische dingen "Er breekt alleen oorlog uit als de economie verslechtert."

Geluk gehad?

De theorie van de voorspeller gaat uit van economische cycli van precies 3141 dagen (het getal pi vermenigvuldigd met duizend), die altijd eindigen met een crisis. Zes van deze periodes, die in hevigheid steeds verder toenemen, leiden tot een grote 'golf' van 51,6 jaar.

Armstrong claimt de Beurskrach van oktober 1987 tot op de dag correct te hebben voorspeld. Net als de hoogste stand van de Nikkei-index (1989) en de Russische financiële crisis (1998). "Ik sta ook versteld dat het systeem zo nauwkeurig is", zegt Armstrong.

Hoogleraar Arnoud Boot keek voor Nieuwsuur naar 'The Forecaster'. Hij is niet overtuigd van Armstrongs voorspellende gaven. "Hij probeert te voorspellen. Als iemand een paar keer goed zit, moet je afvragen of diegene geluk heeft gehad of iets doet wat echt toegevoegde waarde heeft."

Gevangenisstraf

De voorspellingen legden Armstrong geen windeieren. Hij verdiende miljoenen en de rijken der aarde klopten bij hem aan voor advies. Maar er is ook een keerzijde. In 1999 stond de FBI bij hem op de stoep, omdat hij werd verdacht van beursfraude. Volgens Armstrong was er iets anders aan de hand: de Amerikaanse overheid was op zijn code uit.

Uiteindelijk zat hij van 2000 tot 2011 in de gevangenis. Of Armstrong een eerlijk proces heeft gekregen, wordt door sommigen in twijfel getrokken. Hij moest zichzelf, zonder enige juridische scholing, verdedigen, omdat hij zijn advocaat niet kon betalen. Zijn tegoeden waren namelijk bevroren.

Er staat de wereld weer een schuldencrisis te wachten. Vanaf 1 oktober 2015 gaat het bergafwaarts.

Martin Armstrong

Dominospel

In de documentaire wordt een lijst met voorspellingen uit 1998 getoond. De lijst eindigt met een illustere datum: oktober 2015. Volgens Armstrong is een enorme schuldencrisis aanstaande. "Het is eigenlijk al begonnen, met Griekenland in 2010. Het zal niet allemaal gebeuren op één dag, maar landen zullen na elkaar omvallen, als een soort dominospel. Vanaf 1 oktober volgend jaar gaat het bergafwaarts."

Volgens Boot gaat het om een self fulfilling prophecy. "Als hij iedereen weet te overtuigen, dan gaat het ook mis. Vlak voor het moment waarvan Armstrong zegt dat de beurs gaat instorten, gaan wij al onze aandelen verkopen om die crash net voor te zijn en zo veroorzaken we het zelf. En krijgt hij dus gelijk."

De lijst met voorspellingen uit 1998

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl