Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie

Kan Juncker de Europese economie uit het slop trekken?

Een investeringsplan dat de stilstaande Europese economieën weer op gang moet krijgen. Het is het paradepaardje van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker. Hij presenteerde het plan vanochtend in het Europees Parlement in Straatsburg.

Kan Juncker de Europese economie uit het slop trekken?

Maar hij heeft er nauwelijks eigen geld voor beschikbaar. Het grote geld moet van private investeerders komen. Volgens de Europese Commissie zwemmen bedrijven en financiële markten in het geld, maar wordt er door een gebrek aan vertrouwen niet geïnvesteerd.

"Investeerders laten veel geld op de bank staan", zegt eurocommissaris Frans Timmermans. "Dat geld moeten we mobiliseren, zodat er weer groei komt in Europa."

Kickstart voor Europa

Om de investeringen aan te zwengelen komt Commissievoorzitter Juncker met een plan. Hij stopt 21 miljard euro in een investeringsfonds. Het grootste deel daarvan, 16 miljard, bestaat uit een garantie van de Europese Commissie. De rest komt van de Europese investeringsbank. Door garant te staan wil de commissie investeerders overhalen geld in te leggen en van de 21 miljard meer dan 300 miljard euro te maken.

Timmermans noemt het een kickstart voor Europa, maar is ook realistisch. Als het lukt om het bedrag bij elkaar te krijgen, is dat nog niet genoeg om de Europese economie te redden. "We hopen dat het werkt als een katalysator, waardoor investeerders zich vrijer voelen om risico's te nemen."

De eurocommissaris benadrukt dat de investeringen hand in hand moeten gaan met hervormingen van de Europese lidstaten. "Het plan zal anders niet slagen."

Juncker: Europa doet weer mee
Timmermans over de miljardenplannen van Juncker

De nieuwe economie

Het geld van de investeerders moet naar de nieuwe economie, zegt Timmermans. Bijvoorbeeld naar grote infrastructurele projecten die nu niet van de grond komen: ict-projecten, energieprojecten en digitale diensten zoals snel internet.

Op het gebied van internet loopt Europa mijlenver achter. 30 procent van de Europeanen is bijvoorbeeld nog nooit op internet geweest.

Meer risico voor belastingbetaler

Niet iedereen is overtuigd dat het hefboomplan van Juncker gaat werken. "Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is waarschijnlijk ook zo", zegt econoom Bas Jacobs. "Particulieren willen waarschijnlijk best geld stoppen in dit fonds, maar alleen als de risico's worden afgedekt door de Europese overheid. Om dit fonds te laten slagen, zullen de belastingbetalers in Europa meer risico moeten gaan dragen. Anders zal het geen succes worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl