Beeld uit de documentaire

'De liefde voor de bergen heb ik nog steeds'

De nieuwe documentaire 'Hemelbestormers' over een Himalaya-expeditie doet de discussie over de bergbeklimsport weer oplaaien. In de film van Geertjan Lassche, die vanavond op het IDFA in première gaat, leidt de bekende beroepsavonturier Wilco van Rooijen een groep welgestelde klimmers op de Cho Oyu in de Himalaya.

'De liefde voor de bergen heb ik nog steeds'

Een week voor het begin van die expeditie komen 14 sherpa's om bij de Mount Everest, die naast de Cho Oyu ligt. Het is het grootste klimdrama in de geschiedenis van de Himalaya. Sherpa's zijn gidsen uit de regio die de klimmers helpen de berg te beklimmen. Ze zijn cruciaal om de top te bereiken. Ze dragen de spullen tijdens de tocht en bereiden de route voor.

Zonder aansteker op pad

In de documentaire raakt een jonge, relatief onervaren klimmer zoek. Leider Van Rooijen besluit desondanks zijn weg naar de top te vervolgen. Het komt hem op kritiek te staan van zijn klanten, die ieder 13.500 euro hebben betaald om de Cho Oyu te beklimmen.

"Uiteindelijk is het geld voor de logistiek. Ze hoeven alleen nog maar naar boven te lopen. Als ik ze daarbij ook nog bij de hand moet nemen, dat gaat niet werken bij een groep van tien man", zegt Van Rooijen.

Een kamp van de 'Hemelbestormers' tijdens de expeditie

De klimmer duikt uiteindelijk een etmaal later weer op. Hij heeft honger, dorst en eerstegraads bevriezingsverschijnselen. Hij had geen radio en geen aansteker bij zich en zijn slaapzak is weggewaaid. "Mensen kunnen uit onervarenheid mij dat kwalijk nemen, Maar je bent zelf verantwoordelijk", zegt Van Rooijen. "Je aansteker vergeten, zo'n fout maak je maar een keer." Wel geeft de expeditieleider toe dat de klimmer nooit alleen op pad had mogen gaan.

Achtergebleven op de berg

De Cho Oyu is de berg waar de bekende bergbeklimmer Ronald Naar in 2011 omkwam tijdens de afdaling. Hij had veel ervaring, zijn lijst van beklimmingen is enorm. Hij werd onwel en overleed op een hoogte van zo'n 6800 meter.

Ook Dennis Verhoeve kwam in 2009 om op de berg. "Hij is doodgegaan op zijn eigen feestje", zegt zijn weduwe, Hella Binnenrijk, in Nieuwsuur. Het lichaam van haar man ligt nog steeds op de Cho Oyu. Ze vroeg de expeditieleden uit de documentaire om hem "een zetje te geven" als ze hem tegenkwamen. Ze wil niet dat er sensatiefoto's van zijn lichaam worden gemaakt.

De expeditieleden op pad op de Cho Oyu

Wilco van Rooijen en voormalig expeditieleider Edmond Offner hebben beide eerder teamleden verloren. Van Rooijen zelf liep in 2008 zwaar bevriezingsletsel op. De Himalaya-expeditie uit de documentaire was na het drama zijn eerste 'achtduizender'.

Het gevaar van de sport komt in de film goed naar voren wanneer de tenten van de klimmers zijn weggevaagd door een lawine. Van Rooijen zegt een dergelijke expeditie niet nog eens te willen doen. "Ik heb toch weer gezien dat mensen ervaring mee moeten brengen en dat ze zich snel overschatten."

Ondanks het ongeluk van haar man heeft Hella Binnenrijk er geen spijt dat zij en Verhoeke klommen. "Het heeft zoveel geluk in ons leven gebracht. We hebben 27 jaar geklommen en een heel mooi leven samen gehad, ook door de liefde voor de bergen. En die heb ik nog steeds."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl