In het Overijsselse Kamperveen is het derde geval van vogelgriep vastgesteld

Uitbraak vogelgriep breidt zich verder uit

Opnieuw zijn er in Nederland gevallen van vogelgriep vastgesteld. Dit keer bij twee pluimveebedrijven in Kamperveen in Overijssel. Daarmee staat de teller nu op vier. Een kippenbedrijf dat in de buurt ligt wordt uit voorzorg ook geruimd. In totaal gaat het om tienduizenden kippen.

Uitbraak vogelgriep breidt zich verder uit

Het begon allemaal zaterdag bij een bedrijf in Hekendorp, in de provincie Utrecht. Een bedrijf met zes stallen met in totaal 150.000 legkippen. Daar werd de zeer besmettelijke H5N8-variant van de ziekte vastgesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft inmiddels alle kippen geruimd.

Ook mensen kunnen bij direct en intensief contact met kippen besmet raken. Vooral kippenboeren en ruimers lopen dus een risico. Bij besmetting krijgen mensen lichte griepverschijnselen. Voor kippen is de ziekte wel gevaarlijk. Zo'n 30 procent van de dieren gaat eraan dood.

Ter Aar

In het Zuid-Hollandse Ter Aar dook de ziekte gisteren op. Ook daar gaat het om de H5N8-variant. Vanmorgen vroeg werd begonnen met het ruimen van de 43.000 kippen van het pluimveebedrijf in het dorp. De weg naar de boerderij is afgezet met dranghekken.

Deze ploeg ruimt de 43.000 kippen in Ter Aar

In een straal van tien kilometer rond het bedrijf in Kamperveen liggen 34 andere pluimveebedrijven. Die worden nu onderzocht en moeten dertig dagen dicht blijven. De plaatsten Kamperveen, Ter Aar en Hekendorp liggen in een driehoek, daartussen ligt de Veluwe, ook wel het hart van pluimveeland.

Volgens Gert Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, zijn de gevolgen niet te overzien als daar een uitbraak plaatsvindt. In het gebied liggen ook veel slachterijen en broeierijen. "Het zou een faillissementsregen van pluimveebedrijven betekenen", zegt Oplaat.

Pluimveehouders maken zich volgens hem zorgen. Ze vrezen voor een rampscenario zoals in 2003, toen een derde van alle pluimvee in Nederland moest worden geruimd om verdere verspreiding van de ziekte in te dammen.

Vervoersverbod

Net als vorige week na de uitbraak in Hekendorp geldt er momenteel een landelijk vervoersverbod. Het verbod is voor maximaal drie dagen en geldt voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven.

Pluimveebedrijven die ook andere dieren houden, mogen die dieren niet vervoeren. Alle kinderboerderijen sluiten voor drie dagen hun deuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl