Volgens IS is de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig onder de slachtoffers

'Peter Kassig wilde goed doen in de wereld'

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe onthoofdingsvideo de wereld in gestuurd. Deze keer worden vijftien mensen tegelijk vermoord. Een van hen is de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig.

Bekijk: 'Peter Kassig wilde goed doen in de wereld'

IS noemde Kassig als het volgende slachtoffer in de laatste onthoofdingsvideo die de terreurgroep begin oktober online zette. De 26-jarige Amerikaan is tot nu toe de vijfde westerling die voor de ogen van de wereld de keel wordt doorgesneden. De Amerikanen James Foley en Steven Sotloff en de Britten David Haines en Alan Henning ondergingen de afgelopen maanden hetzelfde lot.

Slecht nieuws

Remco Andersen, correspondent voor de Volkskrant in Libanon, maakte deel uit van dezelfde vriendengroep als Kassig. Hij hoorde het nieuws over de video via een sms'je van een collega. "Die zei dat IS een nieuwe video online had gezet en dat het slecht nieuws was. Dan weet je wel hoe laat het is."

Kassig werd ruim een jaar geleden ontvoerd in het oosten van Syrië. Hij werkte daar toen als hulpverlener. Eerder had hij een paar maanden gediend als militair in het Amerikaanse leger in Irak. "Hij sprak eigenlijk nooit over die tijd", zegt Andersen. "Ik denk dat hij daar dingen had gezien waar hij het heel moeilijk mee had."

"Peter wilde bijdragen aan vrede in plaats van oorlog"

Ontvoerd

Een paar jaar later keerde Kassig terug naar het Midden-Oosten om hulp te verlenen. "Hij wilde zijn vaardigheden als noodverpleegkundige inzetten op een goede manier, om bij te dragen aan vrede in plaats van oorlog", zegt Andersen. "Hij deed dat met veel enthousiasme, maar nam ook heel veel risico's. Dat heeft uiteindelijk zijn leven gekost."

De Amerikaan richtte zijn eigen humanitaire organisatie op, die voedsel en medische voorzieningen leverde aan vluchtelingenkampen langs de Syrische grens. Terwijl hij bezig was met zijn werk namen leden van Islamitische Staat hem op 1 oktober 2013 gevangen.

Volgens Andersen was Kassig op de hoogte van het gevaar dat hij liep. "Hij was niet naïef, hij had er heel goed over nagedacht. Peter vond dat het met zijn achtergrond en vaardigheden zijn taak was om gebieden te bereiken waar reguliere hulpverleners wegbleven. Als ik het niet doe, dan doet niemand het, was zijn gedachte."

Wij zullen Peter herdenken als iemand met heel goede bedoelingen, en een slecht einde.

Remco Andersen, journalist en vriend

Bekering

In gevangenschap bekeerde Kassig zich tot de islam. Hij noemde zichzelf vanaf toen Abdul-Rahman. Volgens voormalige gelovigen zou de Amerikaan troost hebben gevonden in zijn nieuwe geloof. "Vrienden hadden tegen beter weten in de hoop dat zijn bekering, en het feit dat hij geen partij was in het conflict, ervoor zou zorgen dat IS genade zou tonen. Maar dat is ijdele hoop gebleken", zegt Andersen. "Wij zullen hem herdenken als iemand met heel goede bedoelingen, en een slecht einde."

De ouders van Kassig smeekten anderhalve maand geleden, na het uitkomen van de onthoofdingsvideo van Alan Henning, in een emotionele videoboodschap om de vrijlating van hun zoon. "We smeken zijn ontvoerders om genade en om onze zoon te laten gaan", zei zijn vader Ed Kassig in de video.

Ouders Peter Kassig smeken om zijn vrijlating

Duizenden slachtoffers

In de meest recente video van IS worden meerdere mensen tegelijk onthoofd. Het gaat om Syrische militairen, onderdeel van het leger van president Bashar al-Assad. Ze worden op hun knieën gedwongen, met hun gezicht in het zand, en daarna onthoofd. Peter Kassig wordt aan het einde van de video getoond. Daarna spreekt de beul een waarschuwing uit naar president Barack Obama.

De onthoofdingsvideo's leiden elke keer tot veel publiciteit in de westerse media. Maar de terreurgroep maakt vooral veel slachtoffers onder de lokale bevolking in Irak en Syrië. Het gaat om duizenden mensen. Ook houdt IS honderden jezidi's uit Irak vast in gevangenissen in de twee landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl