Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk

PvdA houdt vast aan integratie-koers minister Asscher

Sinds gisteravond heeft de Tweede Kamerfractie van de PvdA twee leden minder. De Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk weigerden hun vertrouwen uit te spreken in de koers van de fractie op het gebied van integratie en in minister Lodewijk Asscher.

"Dit is een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie. Ze hebben geprobeerd twee gekozen Kamerleden monddood te maken", zei Tunahan Kuzu gisteren na het bekend worden van zijn vertrek. De gemoederen liepen gisteravond hoop op tijdens een urenlange ingelaste fractievergadering. Uiteindelijk werden Kuzu en Öztürk uit de fractie gezet. Ze worden ook geroyeerd als PvdA-lid.

Bekijk: PvdA houdt vast aan integratie-koers

Niet transparant

De twee Kamerleden van Turkse komaf hadden zich kritisch uitgelaten over het integratiebeleid van minister Asscher van Sociale Zaken. Ze zijn het niet eens met zijn opstelling tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs en de Fethullah Gülenbeweging.

Eind september stuurde Asscher een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek naar de activiteiten van deze organisaties. Hij vindt dat de organisaties niet transparant genoeg zijn. Het vermoeden bestaat dat de organisaties het integreren van Turken in Nederland juist tegenwerken en dat de Turkse overheid een grote invloed op ze heeft.

'Verkeerde interpretatie van Asscher'

Maar onderzoeker Nico Landman constateert dat minister Asscher zijn rapport over Turken in de Nederlandse samenleving verkeerd heeft geïnterpreteerd. Hij doelt op de uitspraak van de minister dat Turkse organisaties, waaronder Mili Gürüs niet transparant zijn. "Klopt niet", reageerde de universitair hoofddocent islamologie bij de Universiteit Utrecht in het Radio 1 Journaal.

Uit Landmans onderzoek blijkt dat de Turken vroeger inderdaad een gesloten gemeenschap vormden maar dat dat de laatste jaren sterk is veranderd. En daarmee zijn ze transparant geworden. "Het is Asschers pakkie-an welke uitleg hij aan het rapport geeft. Maar ik constateer wel dat de kant die hij ermee opgaat beduidend kritischer en negatiever is dan wij in ons rapport."

Uitsluitingspolitiek

Volgens Kuzu en Özturk houden de Turkse organisaties zich gewoon aan de wet. Ze vinden dat Asscher met de organisaties in gesprek moet gaan als hij niet tevreden is over de transparantie en daarvoor niet de politieke arena moet gebruiken. Ze beschuldigden de minister van "uitsluitingspolitiek".

Hun uitlatingen over het integratiebeleid vielen verkeerd bij partijgenoten. De twee wilden geen excuses aanbieden en hun vertrouwen uitspreken in de partij en minister Asscher. "Daarom scheiden onze wegen", zei partijleider Diederik Samsom gisteravond. Kuzu en Özturk zijn woedend op de partijtop. Zij proberen naar eigen zeggen juist verbinding te leggen tussen autochtonen en allochtonen, maar hebben daarvoor niet de kans gekregen.

Zere plek

Öztürk zou gisteravond in de fractievergadering zijn collega Ahmed Marcouch hebben toegebeten: "Moge Allah je straffen". Marcouch, tevens woordvoerder van integratie, nam eerder al afstand van de kritiek van zijn fractiegenoten. "Als die uitspraken gedaan zijn, deugen ze niet", zei Marcouch woensdag. "Het is juist de taak van minister Asscher om de vinger op de zere plek te leggen. Daar waar het pijn doet, begint de emancipatie."

Grote belangen

De discussie over de positie van de twee Kamerleden zou al langer spelen. Volgens de Haagse bronnen heeft de fractie lang geprobeerd Kuzu en Özturk binnenboord te houden, ook gezien de grote belangen die op het spel stonden. Daarbij wordt gewezen op het beeld dat deze ruzie kan oproepen bij de Turkse gemeenschap in Nederland. In de fractie zitten nog meer Kamerleden van Turkse afkomst.

Welkom

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken benadrukt vandaag dat het onzin is dat Turken niet welkom zijn bij de PvdA. Hij zegt dat veel mensen met een Turks-Nederlandse achtergrond lid zijn van de partij en dat het gaat om een diverse groep mensen met uiteenlopende opvattingen. Ook minister Jet Bussemaker van Onderwijs zegt dat iedereen die zich bij de PvdA wil aansluiten welkom is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl