De Nederlandse jihadstrijder Yilmaz

Aantal Nederlandse jihadisten stijgt

Het lukt de Nederlandse autoriteiten niet om het aantal geradicaliseerde jongeren terug te dringen. Het aantal Nederlandse jihadgangers is gestegen van 130 naar 160 in de afgelopen drie maanden.

Bekijk: Aantal Nederlandse jihadisten stijgt

Nog ongeveer honderd Nederlanders zijn in het strijdgebied in het Midden-Oosten en 30 van hen zijn vrouw, meldt de NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De meeste jihadisten hebben zich aangesloten bij Islamitische Staat. Dertig jihadisten waren in het gebied, maar zijn inmiddels teruggekeerd in Nederland.

Dat staat in een brief van nationaal coördinator Dick Schoof die is gebaseerd op cijfers van 1 november.

Aanslagen

Op 1 november waren zeker 18 jihadisten in Irak en Syrië om het leven gekomen. Zij zijn onder meer gedood door aanvallen van de internationale coalitie waaraan ook Nederlandse F-16's meedoen of door onderling geweld. Vrijdag zei minister Plasterk dat het aantal alweer is opgelopen tot twintig.

De dreiging tegen Nederland is nog altijd substantieel. Dat wordt volgens de NCTV onderstreept door recente aanslagen in Canada en de VS.

Volgens Schoof zijn 33 jihadisme-zaken gemeld waarbij kinderen betrokken zijn. In 25 gevallen was er de vrees dat ze door hun ouders zouden worden meegenomen naar het Midden-Oosten, in de andere acht gevallen ging het om minderjarigen die zelf naar het gebied wilden afreizen.

Ultiem paradijs

De cijfers zijn een forse tegenvaller. Het betekent geen explosieve stijging, maar de strijd tegen president Assad in Syrië en de strijd voor een islamitisch kalifaat blijven toch aantrekkelijk voor sommige jongeren. Zij zien het kalifaat als het ultieme paradijs.

"Een toenemend aantal mannen, vrouwen en gezinnen"
Waarom voelen jongeren zich aangetrokken tot IS?

De uitvoering van het actieprogramma tegen jihadisme is in volle gang, meldt de NCTV. Er wordt samengewerkt met gemeenten, moskeeën en scholen. Eerder was al bekend geworden dat het OM extra officieren van justitie heeft vrijgemaakt voor de jihaddossiers.

Er lopen momenteel zo'n dertig strafrechtelijke onderzoeken naar ongeveer zestig mensen in verband met jihadisme. In 52 gevallen zijn paspoorten ingenomen om te voorkomen dat mensen naar Syrië en Irak reizen. Ruim vijftig keer zijn sociale uitkeringen of toelagen stopgezet en van vijf personen zijn de financiële tegoeden bevroren.

Turkse sympathieën

Schoof schrijft ook in zijn brief dat veel Turkse jongeren achter IS staan. Hij lijkt daarmee de uitkomsten van het onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction te bevestigen dat gisteren en vandaag veel vragen opriep. Ook Motivaction concludeerde dat Turkse jongeren massaal achter IS staan. Van hen vindt 80 procent Syriëgangers helden, maar ze zijn tegelijkertijd voor democratie en tegen de stichting van een kalifaat.

Minister Asscher noemt dat ongerijmdheden en wil een diepgravend onderzoek naar de beweegredenen van de jongeren. De minister was vandaag in een Turkse moskee in IJmuiden en kreeg te horen dat "iedereen hier walgt van IS".

Nederlandse aanslagpleger

Vanavond wordt gemeld dat een Nederlandse jihadist in het buitenland een bloedige aanslag heeft gepleegd. Waar precies is niet zeker, mogelijk in Bagdad. De Nederlander zou een zelfmoordaanslag hebben gepleegd bij de ingang van een politiebureau, met als gevolg tientallen doden en gewonden.

Dat meldt een Twitter-account dat is verbonden aan de terreurgroep Islamitische Staat. De Amerikaanse jihadmonitoringsgroep Site Intelligence Group maakt melding van de tweet. Wie de jihadist is, is niet bekend. Schoof is op de hoogte van het bericht en onderzoekt wat er is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl