De Palestijnen zijn bang dat Israël op de duur de macht overneemt op de Tempelberg

Israël vreest nieuwe intifada

Een Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting, ligt op de loer. Al wekenlang is het onrustig. Directe aanleiding: joden die willen bidden op de Tempelberg. Maar dat is ook heilige grond voor de Palestijnen. Een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas noemde de sluiting van de Tempelberg vorige maand hetzelfde als een oorlogsverklaring.

Israël vreest nieuwe intifada

Veiligheidsrisico

Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever waar Fatah aan de macht is, herdacht de voorganger van president Abbas, Yasser Arafat vandaag groots. Arafat was het symbool van de strijd voor een eigen Palestijnse staat. Maar tien jaar na zijn dood is de eenheid onder de Palestijnen ver te zoeken en is een eigen staat nog geen stap dichterbij gekomen.

Hamas en Fatah staan elkaar naar het leven en van eenheid is geen sprake. Israël en Hamas vechten vanaf 2007 bloedige oorlogen uit, waarbij veel doden vallen. In de Gazastrook is een Arafat-herdenking op het laatste moment afgelast.

Bomaanslagen op belangrijke leden van Fatah, de partij van Arafat, maken het veiligheidsrisico te groot. Hamas, dat in Gaza aan de macht is, kan de veiligheid niet garanderen. Fatah zegt dat Hamas zelf achter de bomaanslagen zit en zo de herdenking onmogelijk maakt. Hamas stond de afgelopen jaren ook geen Arafat-herdenkingen toe.

Steekincident

Gisteren stak een man op de Westelijke Jordaanoever drie Israëliërs neer. Daarbij stierf een 26-jarige vrouw. Een bewaker schoot de dader neer, een 30-jarige man uit Hebron, die banden heeft met de beweging Islamitische Jihad.

Hij zat eerder al vast voor het gooien van een brandbom naar Israëlische militairen, zo meldt de Israëlische krant Haaretz. Het was het tweede steekincident binnen enkele uren tijd.

Derde intifada

Volgens correspondent Ankie Rechess heeft het geweld zich inmiddels over heel Israël verspreid. In Arabische dorpen is het onrustig en vooral in Oost-Jeruzalem zijn demonstraties aan de orde van de dag. "Het moet nog blijken of er van een derde intifada gesproken kan worden", zegt Rechess.

Premier Netanyahu zei naar aanleiding van de aanslag in Tel Aviv dat Israël terrorisme hard zal bestrijden. De demonstranten die zich tegen het land verzetten, kunnen zich maar beter vestigen in de Palestijnse gebieden, aldus de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl