PKK hoopt op steun Westen

Enkele duizenden Jezidi's zitten vast op de berg Sinjar in Noord-Irak, omsingeld door zwaarbewapende strijders van IS. Ze zijn voor hun redding afhankelijk van de Koerden. Verslaggever Jan Eikelboom bezoekt de PKK in Noord-Irak. Te gast is Pari Ibrahim, initiatiefneemster van 'Stop Yezidi Genocide Now'.

PKK hoopt op steun Westen

Nog steeds slaan er mensen op de vlucht voor de strijders van Islamitische Staat. Duizenden jezidi's, een religieuze minderheid, zijn opnieuw gevlucht naar de berg Sinjar. IS eist van hen dat ze zich bekeren tot de islam. Doen ze dat niet, dan worden ze vermoord.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds juni meer dan 500.000 jezidi's en andere religieuze minderheden gevlucht voor IS. De Koerden in het gebied schieten de vluchtelingen te hulp. Jan Eikelboom bezoekt onder meer PKK-leider Agid Kellary.

Luchtaanvallen

De Verenigde Staten gaan door met luchtaanvallen op stellingen van IS in Syrië en Irak. In Syrië zijn luchtaanvallen uitgevoerd bij de Syrische stad Kobani, die al weken wordt belegerd door IS. Daarbij is ook een 'verdwaald' deel van de door de VS gedropte hulpgoederen gebombardeerd. Dat was bedoeld voor de Koerden, maar dreigde in handen te vallen van IS. Strijders van IS beweren dat zij toch een deel van de Amerikaanse wapen- en hulpdroppings in handen hebben gekregen.

In Irak bombardeerden de Amerikanen IS-strijders bij de steden Fallujah en Bayji. Dat gebeurde in overleg met Iraakse grondtroepen en met hulp van Frankrijk en Groot-Brittannië.

Terroristische organisatie

De Syrische Koerden in Kobani krijgen enige versterking op de grond. Geen grondtroepen uit de VS, maar van Koerdische strijders uit Irak. Turkije heeft besloten dat Koerdische strijders de Syrische grens over mogen om te vechten met IS.

  • Nieuwsuur
    PKK-strijders bij Kirkuk
  • Nieuwsuur

Het gaat dan om de Peshmerga, Iraakse Koerden. Die hebben in Turkije een betere naam dan de PKK, die nog altijd wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Turkije ziet de Syrische Koerden in Kobani als een verlengstuk van de PKK

Gewapende strijd

De PKK, aartsvrijand nummer 1 van Turkije strijdt al dertig jaar voor meer autonomie voor de Koerden in het oosten en zuidoosten van Turkije. Bij de gewapende strijd tussen de PKK en het Turkse leger zijn sinds 1984 ruim veertigduizend mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl