Rechters nemen in Nederland een bijzondere positie in. Maar de rechtspraak staat onder druk.
Zelden spreken rechters zich openlijk uit over hun zorgen. In Nieuwsuur waarschuwt de president van de rechtbank in Den Haag, Frits Bakker, voor de druk op rechters en op de kwaliteit van hun werk.
Offers
Onafhankelijkheid dreigt steeds vaker in het gedrang te komen door productie-eisen. Rechters worden letterlijk in minuten en euro's per zaak afgerekend. Rechters krijgen een bepaalde hoeveelheid tijd om een rechtszaak te behandelen. "Die tijd is te krap. Die tijd kan alleen geleverd worden door grote offers van mensen te vragen in overwerk en dergelijke en door de mensen eigenlijk gewoon te zwaar te belasten. We krijgen gewoon één op één per zaak betaald, en dat betekent dat je de zaken wel moet produceren om ook aan je geld te komen," aldus Bakker.
Zorgen
Volgens Bakker heeft dat tot gevolg dat rechters steeds meer werk door ondersteunend personeel voor moeten laten bereiden. Rechters kunnen geen volledige dossiers meer lezen, schrijven niet meer zelf hun vonnissen en bij meervoudige kamerzittingen worden dossiers deels onder de rechters verdeeld in plaats van dat alle drie de rechters alles lezen. Rechtspreken is wat Bakker betreft te bedrijfsmatig geworden. Bakker: "Ik denk dat de rechtspraak intussen gewoon een bedrijf is. Nu is het nog zo dat wij proberen het ene gat met het andere te vullen. Bijvoorbeeld, dit jaar gaan we met deze rechtbank verlies maken, dat is nu al duidelijk. Maar het verlies van de strafsector kunnen we deels compenseren omdat we bij 'kanton' wat overhouden. Daar kan ik een stuk van het verlies in 'straf' mee goedmaken. Maar ja, zo moeten wij denken. Dat is toch eigenlijk belachelijk."
Bekijk ook de tabel met de minutentotalen voor 2008-2010 en de geschatte aantallen voor de periode 2011-2013.
In 2009 behandelde zaken en bijbehorende tarieven1.250.000 kantonzaken90 euro per zaak280.000 civiele zaken (incl. familie)592,=115.000 bestuurszaken805,=220.000 strafzaken540,=
Mail de maker Bas Haan