LIVE Persconferentie Vaatstra van minuut tot minuut

Toegevoegd: maandag 19 nov 2012, 16:49
Laatste wijziging: maandag 19 nov 2012, 18:50
 • 18:28 uur

  Hoofdofficier van Justitie: bewust dubbelcheck NFI afgewacht

 • 18:27 uur

  Persconferentie afgelopen

  De persconferentie in Drachten is afgelopen. Wilt u nog delen terugkijken? Dat kan, zie hier het eerste fragment.

 • 18:26 uur

  Politie: rustige aanhouding

  Politie: we hebben gekozen voor een rustige aanhouding. Dit hebben we zorgvuldig voorbereid. We wilden dit doen zodat zijn gezin er niets van zou merken.

  Een journalist in de zaal merkt op dat zelfs de buurvrouw de aanhouding niet heeft opgemerkt.

 • 18:25 uur

  OM: verdachte bewust aangehouden

  Het Openbaar Ministerie heeft de man bewust aangehouden en niet gevraagd naar het bureau te komen, vanwege de "risico's"

 • 18:23 uur

  'Informatiebijeenkomsten zullen soepel verlopen'

  De burgemeester van Kollummerland verwacht dat de twee informatieavonden voor bewoners rustig zullen verlopen, gezien ervaringen in het verleden.

 • 18:22 uur

  OM: dubbelcheck NFI bevestigt dna-match

 • 18:21 uur

  'Nederlandse man'

  OM: We vinden het van belang om te melden dat het om een Nederlandse man gaat, om eventueel onrust in het gebied te voorkomen.

 • 18:20 uur

  Politie: we gaan op zoek naar aanvullend bewijs

  De politie vindt het moeilijk om te zeggen hoe groot de kans is dat er 13 jaar later nog aanvullend bewijs gevonden wordt. "Je weet nooit wat je aantreft, dat moet de komende weken uitwijzen."

 • 18:17 uur

  Politie: eerder was dna-onderzoek niet mogelijk

  Politie: We verwachtten sinds 2007 al veel van het dna-verwantschapsonderzoek, dat veel mogelijkheden biedt. Dat was pas in april dit jaar mogelijk. In 2002 toen het eerdere dna-onderzoek speelde was dit wettelijk nog niet mogelijk...

 • 18:16 uur

  OM wil niets kwijt over eventueel strafblad

  Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of de verdachte man een strafblad had.

 • 18:15 uur

  De persconferentie gaat verder

  Op televisie is de persconferentie niet meer te bekijken. Op Journaal 24 nog wel..

 • 18:12 uur

  Kort samengevat

  Het NFI heeft het dnaprofiel van de verdachte gedubbelcheckt met het dna dat is aangetroffen op het lichaam van Marianne Vaatstra. En dat dna blijkt hetzelfde te zijn. Dat betekent niet dat de verdachte haar ook vermoord heeft. Daar is meer onderzoek en bewijs voor nodig, aldus politie en justitie.

 • 18:11 uur

  Politie wil verder weinig kwijt

  De politie wil niets zeggen over het onderzoek dat plaatsvindt bij het huis van de verdachte. De verdachte was volgens de politie niet eerder in beeld.

 • 18:09 uur

  OM: onderzoek nieuwe fase in

  Met deze aanhouding gaat het onderzoek een nieuwe fase in. Waar we de afgelopen maanden zo veel mogelijk informatie hebben gedeeld. Nu past ons meer terughoudendheid. De verdachte heeft recht op een eerlijk proces. We hebben hem aangehouden op basis van een dna-match, dat is iets anders dan dat de zaak is opgelost. Donderdag 22 november wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

  Het feit dat het grootste deel van de mannen het dna heeft afgestaan, tekent de grote betrokkenheid van de bevolking. Dankzij hen heeft het onderzoek in alle rust kunnen plaatsvinden.

 • 18:08 uur

  Besloten bijeenkomst

  Burgemeester Kollummerland: we zien grote impact die de aanhouding heeft in de dorpsgemeenschap. Dat is begrijpelijk. Dat vraagt aandacht en begeleiding. In dat verband kan ik u noemen, dat er eerst in Oudwoude een besloten bijeenkomst plaatsvindt.

 • 18:07 uur

  Ervaringen van groot belang bij andere onderzoeken

  Korpschef politie Fryslân, Kramers: Na afronding van dit onderzoek, zullen we onze ervaring delen met andere korpsen.

 • 18:07 uur

  Straat blijft afgesloten

  De hele dag zijn politiemensen bij de afzetting van de woning van de verdachte in goed contact gebleven met de buurtbewoners. De woning blijft voorlopig afgesloten.

 • 18:05 uur

  Politie: gun ons zorgvuldigheid

  Korpschef politie Fryslân, Kramers: we willen de rechten van de verdachten respecteren. Hij zit nu in de beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Hij kan zich niet verweren tegen de aantijgingen. We zullen daarom niet verder uitwijden over zijn achtergrond.

  De politie heeft 12 rechercheurs op de zaak gezet. 

 • 18:04 uur

  'Doel bereikt'

  OM: Verdachte heeft de afweging gemaakt om mee te doen. Het doel van het verwantschaponderzoek is met deze aanhouding bereikt. Focus ligt nu op het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte.

 • 18:01 uur

  Profiel matcht na tweede check

  Het OM meldt de uitkomst van de dubbelcheck: het dnaprofiel van de verdachte matcht met die van het daderprofiel.

 • 17:40 uur

  Volg de persconferentie live op Journaal 24

  Bekijk de persconferentie van politie en justitie op Journaal 24.

 • 17:10 uur

  Steeds vaker dna-onderzoek bij misdrijven

  Dna-verwantschapsonderzoek is een methode die pas sinds april dit jaar wordt toegepast om ernstige misdrijven op te lossen. De man die is gearresteerd voor de moord op Marianne Vaatstra is door middel van dit onderzoek opgespoord. Lees in dit artikel meer over deze relatief nieuwe methode van opsporing.

 • 16:49 uur

  Aanhouding na dna-match

  Gisteravond werd in de zaak-Vaatstra een man uit Oudwoude aangehouden, omdat zijn dna overeenkomt met die van het sperma dat op het lichaam van Marianne Vaatstra was aangetroffen.

  De verdachte is volgens Peter R. de Vries een blanke man van 45 jaar uit Friesland. "Het is een boer, die een bedrijf heeft", zei De Vries. Voor zover hij weet, heeft de verdachte geen strafblad. 

Introductie

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het dna van de verdachte in de zaak-Vaatstra nogmaals onderzocht. Daaruit blijkt een duidelijke overeenkomst te zijn.