NOS NieuwsAangepast

De formatie dag 9

De informateurs Kamp en Bos beginnen vanmiddag hun gesprekken met de onderhandelaars van VVD en PvdA. Andere combinaties liggen niet op tafel.

07:50 uur: Gesprekken beginnen vanmiddag

Kamp en Bos krijgen eerst hun opdracht te horen van de tijdelijke Kamervoorzitter Bosma. Daarna ontvangen ze in het gebouw van de Tweede Kamer de VVD-onderhandelaars Rutte en Blok en de PvdA-vertegenwoordigers Samsom en Dijsselbloem.

07:52 uur: Marcel Bril over de gesprekken van vandaag:

10:17 uur: Informateur Kamp ontvangt informateur Bos

Informateur Bos is bij zijn collega Kamp. Kamp, die eerder verkenner was, zal hem bijpraten. Bos wilde nog niks kwijt aan journalisten. Hij zei alleen: "Ik ben er klaar voor".

10:24 uur: Formatie in mooiste kamer Tweede Kamer

De informateurs Kamp en Bos gaan aan de slag in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer. Dat is de mooiste kamer van het gebouw, zegt het hoofd Bedrijfsvoering van de Tweede Kamer, Henk Bakker.

12:01 uur: Kamp en Bos bij Bosma

De informateurs Kamp en Bos zijn bij tijdelijk Kamervoorzitter Bosma. Ze zijn binnendoor gelopen en hebben de pers niet te woord gestaan. Van Bosma krijgen ze, namens de Tweede Kamer, de informatieopdracht. Daamee kan het echte werk beginnen.

Hier ontvangt Kamervoorzitter Bosma 12 u informateur Kamp en Bos twitter.com/JanHoedeman/st?— Jan Hoedeman (@JanHoedeman) september 21, 2012

12:09 uur: De deur

#dedeur van de #formatie was ooit ingang tribune Tweede Kamer. Stonden rijen voor debatten. Zag er de val den Uyl twitter.com/ronfresen/stat?— Ron Fresen (@ronfresen) september 21, 2012

12:16 uur: Kort bezoek aan Bosma

Het bezoek aan Bosma duurde heel kort. De Kamervoorzitter overhandigde Kamp en Bos allebei een envelop met de opdracht en wenste hun veel succes. "We zullen ons best doen", zei Bos.

12:44 uur: De deur van de Stadhouderskamer

Achter deze deur ontvangen de informateurs Kamp en Bos vanmiddag voor de eerste keer de onderhandelaars Rutte en Blok van de VVD en Samsom en Dijsselbloem van de PvdA.

13:01 uur: Leers reageert op uitzetstop tijdens formatie

Minister Leers zal "op een zorgvuldige manier" het asielbeleid uitvoeren. Dat zegt hij in een reactie op de uitspraak van de Tweede Kamer van gisteren. De Kamer wil dat er gedurende de formatie geen asielkinderen meer worden uitgezet die langer dan vijf jaar in Nederland wonen.

13:51 uur: Journalisten wachten bij formatiedeur

Nu serieus formeren, inclusief publiek en dranghekken van beveiliger Cor. twitter.com/MBreedveld/sta?— Michiel Breedveld (@MBreedveld) september 21, 2012

14:06 uur: De onderhandelingen zijn begonnen

De VVD-onderhandelaars Rutte en Blok en de PvdA-onderhandelaars Samsom en Dijsselbloem zijn bij de informateurs voor de eerste gesprekken.

En ook @markrutte in the house #formatie2012 twitter.com/MBreedveld/sta?— Michiel Breedveld (@MBreedveld) september 21, 2012

14:31 uur: Achter dit raam gebeurt het

De lamp die de komende weken alles hoort en ziet. #formatie twitter.com/JoostVullings/?— Joost Vullings (@JoostVullings) september 21, 2012

14:35 uur: De opstelling in de Stadhouderskamer

De onderhandelaars zitten rond een ovalen tafel. Aan de ene kant van rechts naar links: Blok, Rutte, Bos. Aan de andere kant van rechts naar links: Dijsselbloem, Samsom, Kamp. Met andere woorden: de secondanten van VVD en PvdA zitten tegenover elkaar, net als de partijleiders en de informateurs.

15:14 uur: Persontmoeting live op P24

VRIJDAG LIVE: Vanaf 16.30 uur persconferentie informateurs Kamp en Bos over de aanpak van hun opdracht op politiek24.nl— politiek24 (@politiek24) september 21, 2012

15:49 uur: Onderhandelaars aan de slag

15:57 uur: Zoektocht naar mysterie Stadhouderskamer

De onderhandelaars zitten de komende tijd in Stadhouderskamer, omringd door rijk beschilderde plafonds en lambriseringen. Eeuwenlang was de maker van de schilderijen onbekend, tot de Belgische professor Anna Bergmans in 2010 een belangrijke ontdekking deed.

Bergmans deed al maandenlang onderzoek naar werk van de Antoine Plateau (1759-1815), een topkunstenaar in zijn tijd. Er waren zo'n grote overeenkomsten tussen de decoraties uit de Stadhouderskamer en het werk van Plateau dat maar een conclusie mogelijk was. Het mysterie was opgelost.

tcm:5-1439206

16:17 uur: De eerste dag zit er bijna op

Dag 1 zit er bijna op #formatie twitter.com/DominiqueHeyde?— Dominique v.d. Heyde (@DominiqueHeyde) september 21, 2012

16:44 uur: Kamp en Bos: er is een sterk gevoel van urgentie

De twee informateurs Kamp en Bos hebben allebei het gevoel dat er een "sterk gevoel van urgentie" is om zo snel mogelijk een kabinet te vormen. Dat zeiden de informateurs bij een speciale persontmoeting na afloop van hun eerste dag onderhandelen.

16:46 uur: Bos: wil geen minister worden

Oud-minister Bos van Financiën wil niet terugkeren naar Den Haag. Hij is gestopt in Den Haag om meer tijd aan zijn kinderen te besteden en dat wil hij blijven doen.

16:47 uur: "Sfeer is goed"

Kamp en Bos: 'sfeer is goed, gaat zo snel als verantwoord mogelijk is.' twitter.com/MBreedveld/sta?— Michiel Breedveld (@MBreedveld) september 21, 2012

16:48 uur: Samsom: prima eerste gesprek

https://twitter.com/DominiqueHeyde/status/249155986760282113/photo/1

18:41 uur: Maandag verder...

Maandag gaan de onderhandelingen verder. Maandagochtend is er eerst een ontmoeting met minister De Jager van Financiën, directeur Teulings van het Centraal Planbureau, president Knot van de Nederlandsche Bank en voorzitter Van Zwol van de ambtelijke studiegroep begrotingsruimte.

18:44 uur: Einde blog vandaag

Het liveblog eindigt hier voor vandaag.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl