Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Assist Koopmeiners niet genoeg voor winst Atalanta • Fout Karsdorp leidt nederlaag Roma in

Vanavond de halve finales van de Europa League en Conference League:

  • Eindstanden Europa League: Olympique Marseille - Atalanta 1-1, AS Roma - Bayer Leverkusen 0-2
  • Eindstanden Conference League: Aston Villa - Olympiakos 2-4, Fiorentina - Club Brugge 3-2

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Het houdt niet op voor Bayer Leverkusen. De Duitse kampioen blijft voor de 47ste keer dit seizoen ongeslagen en is dicht bij de finale van de Europa League.

Hierbij sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Chelsea is thuis Spurs de baas en houdt hoop op Europees voetbal

Chelsea is met een 2-0 derbyzege op Tottenham Hotspur opgeklommen naar de achtste plaats van de Premier League. De wisselvallige ploeg maakte donderdag een solide indruk en won door doelpunten van Trevoh Chalobah en Nicolas Jackson.

Door de zege houdt Chelsea de hoop op Europees voetbal. Erik ten Hag bezet met Manchester United momenteel de zesde plaats, een plek die recht geeft op de kwalificatieronde voor de Conference League.

Lees hieronder het verslag:

Uitslagen op een rijtje

Uitslagen halve finales Conference League

Aston Villa loopt zich stuk op Olympiakos, Fiorentina pas laat langs Brugge

Het waren twee spectaculaire halve finales van de Conference League met elf goals in twee wedstrijden. Mede dankzij een hattrick van Ayoub El Kaabi was Olympiakos Piraeus met 2-4 te sterk bij finalefavoriet Aston Villa. Club Brugge moest een half uur voor tijd met tien man verder tegen Fiorentina, wist meteen gelijk te maken, maar dolf in de extra tijd alsnog het onderspit: 3-2.

Lees hieronder het verslag:

Uitslagen op een rijtje

Uitslagen eerste halve finales Europa League

Klaar in Europa League: Leverkusen op rand vanfinale, Marseille en Atalanta in evenwicht

Bayer Leverkusen heeft een grote stap gezet naar de finale van de Europa League. De Duitsers wonnen de eerste halvefinalewedstrijd met 0-2 bij AS Roma. Het andere affiche in de halve finale, Olympique Marseille - Atalanta, eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De returns van beide halve finales zijn op donderdag 9 mei om 21.00 uur.

Lees hieronder het verslag:

FIO-CLU | 90+1' DOELPUNT FIORENTINA!

Het tiental van Club Brugge bezwijkt onder de druk. Fiorentina raakt eerst nog de paal, maar in de rebound schiet invaller M'Bala Nzola binnen.

Fiorentina - Club Brugge 3-2

AV-OLY | 84' Aston Villa mist penalty!

Na een overtreding van David Carmo op Duran krijgt Aston Villa een strafschop en de kans om naderbij te komen. Douglas Luiz schiet de penalty echter op de buitenkant van de paal!

Aston Villa - Olympiakos 2-4

Unai Emery (r) en Douglas Luiz (l)

OM-ATA | 75' Kruising!

Atalanta ontsnapt. Marseille-invaller Azzedine Ounahi raakt de kruising.

Olympique Marseille - Atalanta 1-1

ROM-LEV | 73' DOELPUNT BAYER LEVERKUSEN!

Kansen genoeg kreeg Bayer Leverkusen in Rome, maar nu valt eindelijk de tweede goal. Duits international Robert Andrich schiet de bal van buiten het strafschopgebied over keeper Mile Svilar. Een prachtgoal.

AS Roma - Bayer Leverkusen 0-2

Romelu Lukaku treurt

AV-OLY | 67' DOELPUNT OLYMPIAKOS!

Het blijft goals regenen op Villa Park en weer is het een Griekse goal. Geen vierde treffer voor Ayoub El Kaabi, maar Santiago Hezze scoort.

Aston Villa - Olympiakos 2-4

Olympiakos viert de 2-4 van Santiago Hezze

FIO-CLU | 63' DOELPUNT CLUB BRUGGE!

Met tien man maakt Club Brugge zowaar gelijk! De Braziliaan Igor Thiago schiet de bal bekeken in de verre hoek.

Fiorentina - Club Brugge 2-2

FIO-CLU | 60' Rood Club Brugge

Raphael Onyedika begaat een domme overtreding krijgt daarvoor, twee minuten na zijn eerste geel, een tweede gele kaart. Club Brugge moet daarom met tien man verder in Florence.

Fiorentina - Club Brugge 2-1

ROM-LEV | 62' Karsdorp gewisseld

Roma-coach Daniele De Rossi haalt Rick Karsdorp, wiens fout de 0-1 inleidde, naar de kant. Ex-PSV'er Angeliño komt erin.

AS Roma - Bayer Leverkusen 0-1

AV-OLY | 56' DOELPUNT OLYMPIAKOS!

Het gaat heen en weer in Birmingham. Panagiotis Retsos kopt op de hand van Douglas Luiz en de Grieken krijgen een strafschop.

Ayoub El Kaabi gaat achter de bal staan schiet vanaf de strafschopstip zijn derde goal van de avond binnen.

Aston Villa - Olympiakos 2-3

AV-OLY | 52' DOELPUNT ASTON VILLA!

Doelman Konstantinos Tzolakis van Olympiakos laat zich verrassen in de korte hoek. Moussa Diaby scoort. Zo zijn de Grieken hun voorsprong vroeg in de tweede helft kwijt.

Aston Villa - Olympiakos 2-2

Moussa Diaby scoort

Tweede helft

Op alle velden in de halve finales van de Conference League en Europa League rolt inmiddels de bal. De tweede helft is begonnen bij Olympique Marseille - Atalanta (1-1), AS Roma - Bayer Leverkusen (0-1), Aston Villa - Olympiakos (1-2) en Fiorentina - Club Brugge (2-1).

Diego Armando tekent bij VVV-Venlo

Argentinië had Diego Armando Maradona, die de wereld betoverde met zijn voetbalkunsten.

VVV-Venlo heeft Diego Armando van Zutphen, vernoemd naar de in 2020 overleden voetballegende. De 19-jarige verdediger tekende een verbintenis tot medio 2026 bij de Limburgse club uit de eerste divisie. Van Zutphen speelde dit seizoen 10 competitiewedstrijden voor VVV.

Ruststanden halve finales

  • Europa League: Olympique Marseille - Atalanta 1-1, AS Roma - Bayer Leverkusen 0-1
  • Conference League: Aston Villa - Olympiakos 1-2, Fiorentina - Club Brugge 2-1
Florian Wirtz

AV-OLY | 45+1' DOELPUNT ASTON VILLA!

Op slag van rust maakt Aston Villa de aansluitingstreffer. Na een snelle counter komt de bal via Diaby bij clubtopscorer Ollie Watkins. De spits schiet diagonaal raak. Op de tribune juicht en klapt ook de Britse kroonprins William, een fervent Villa-fan, mee.

Aston Villa - Olympiakos 1-2

FIO-CLU | 37' DOELPUNT FIORENTINA!

Waar Karsdorp in Rome in de fout ging, ziet Bjorn Meijer er in Florence niet best uit. De linksback van Club Brugge laat de bal van zijn voet springen. Het is niet meteen fataal, maar de aanval van Fiorentina gaat door en Andrea Belotti schiet uiteindelijk raak.

Fiorentina - Club Brugge 2-1

ROM-LEV | 28' DOELPUNT BAYER LEVERKUSEN!

Oei, wat een fout van Rick Karsdorp. De rechtsback van AS Roma speelt te kort terug, Grimaldo onderschept en Florian Wirtz scoort.

Even later laat Frimpong na de score te vergroten. Hij schiet van dichtbij met links naast. Het was de tweede kans al voor de Oranje-international.

AS Roma - Bayer Leverkusen 0-1

Bayer Leverkusen viert de goal van Florian Wirtz

AV-OLY | 29' DOELPUNT OLYMPIAKOS!

Weer is het de Marokkaanse aanvaller Ayoub El Kaabi die scoort. Hij maakt zijn tweede goal van de avond na opnieuw een flitsende aanval van Olympiakos. De Grieken maken tot nu toe verrassend de dienst uit op Villa Park.

Aston Villa - Olympiakos 0-2

ROM-LEV | 23' Frimpong laat kans liggen

Via een snelle counter is Jeremie Frimpong dicht bij een goal. De Oranje-international schiet in het zijnet. Even daardoor was ook Roma dicht bij een goal. Romelu Lukaku kopte op de paal.

AS Roma - Bayer Leverkusen 0-0

OM-ATA | 20' DOELPUNT OLYMPIQUE MARSEILLE!

Het Vélodrome ontploft. Chancel Mbemba schiet via de binnenkant van de paal fraai raak en brengt Olympique Marseille weer naast Atalanta.

Olympique Marseille - Atalanta 1-1

Chancel Mbemba maakt de 1-1

AV-OLY | 16' DOELPUNT OLYMPIAKOS!

Ayoub El Kaabi ontsnapt aan buitenspel en rondt mooi af. De Grieken leiden op Villa Park.

Aston Villa - Olympiakos 0-1

Olympiakos viert de 0-1

FIO-CLU | 16' DOELPUNT CLUB BRUGGE!

Een handsbal van Fiorentina-aanvoerder Cristiano Biraghi levert Club Brugge een strafschop op. Hans Vanaken benut de buitenkans.

Fiorentina - Club Brugge 1-1

OM-ATA | 11' DOELPUNT ATALANTA!

Teun Koopmeiners met de goede pass en ex-PEC-spits Gianluca Scamacca met de knappe afwerking. Atalanta leidt vroeg in Marseille.

Olympique Marseille - Atalanta 0-1

Gianluca Scamacca en Teun Koopmeiners

FIO-CLU | 5' DOELPUNT FIORENTINA!

Bjorn Meijer heft zijn handen ten hemel. De linksback incasseert met Club Brugge een vroege tegengoal in Florence. Riccardo Sottil schiet de bal fraai in de verre hoek en zet Fiorentina op voorsprong.

Fiorentina - Club Brugge 1-0

Aftrap

De sfeer is in ieder geval goed in Rome, Marseille, Birmingham en Florence. Nu de wedstrijden nog. Het startsignaal klinkt voor Olympique Marseille - Atalanta, AS Roma - Bayer Leverkusen, Aston Villa - Olympiakos en Fiorentina - Club Brugge.

Wie zet de eerste stap naar de finales in Dublin (Europa Leahue) en Athene (Conference League)?

Fans van Bayer Leverkusen in Rome

Van de Ven brengt redding

In de Premier League neemt Tottenham Hotspur het vanavond op tegen Chelsea. De stand op Stamford Bridge is nu (na ruim tien minuten spelen) nog 0-0.

Micky van de Ven toont zijn waarde al vroeg in de wedstrijd. Na een rappe sprint voorkomt de Nederlandse verdediger dat een inzet van Chelsea-spits Nicolas Jackson in het doel verdwijnt.

Koopmeiners, De Roon, Frimpong en Karsdorp in de basis

Teun Koopmeiners en Marten de Roon starten zoals verwacht bij Atalanta op bezoek bij Olympique Marseille. Jeremie Frimpong heeft ook een basisplaats, met Bayer Leverkusen op bezoek bij AS Roma, waar Rick Karsdorp aan de aftrap staat.

In de Conference League neemt Bjorn Meijer het in Florence met Club Brugge op tegen Fiorentina.

Vitesse haalt al half miljoen op met crowdfunding

De crowdfundingsactie van Vitesse slaat aan. De noodlijdende club uit Arnhem meldt dat al ruim 500.000 euro is gedoneerd. De Arnhemmers begonnen de inzamelingsactie vandaag om Vitesse, dat al gedegradeerd is uit de eredivisie, van de ondergang te redden.

Vitesse kampt met een schuld van ongeveer 19 miljoen euro en zit na de afgekeurde overname door de Amerikaan Coley Parry zonder geldschieter. Binnen twee weken moet Vitesse de licentiecommissie van de KNVB zien te overtuigen dat de club gezond genoeg is om volgend seizoen uit te kunnen spelen. Anders krijgt de club geen licentie en dreigt een faillissement.

Franse verdediger Lucas Hernández mist EK door knieblessure

Frankrijk moet het dit EK doen zonder Lucas Hernández. De 28-jarige verdediger heeft de voorste kruisband van zijn linkerknie gescheurd en komt dit seizoen niet meer in actie, zo meldt zijn club Paris Saint-Germain vandaag.

Op het EK zitten de Fransen in groep D met het Nederlands elftal, Oostenrijk en Polen. Lucas Hernández was kandidaat voor een positie aan de linkerkant in de verdediging, met onder anderen zijn jongere broer Theo Hernández (26) van AC Milan.

Lees hieronder verder:

Atalanta met Koopmeiners en De Roon bezig aan bijzonder jaar

Met een belangrijk rol voor Oranje-internationals Teun Koopmeiners en Marten de Roon is evenals Bayer Leverkusen ook Atalanta bezig aan een bijzonder seizoen. De club uit Bergamo bereikte ten koste van het grote Liverpool de halve finales van de Europa League en speelt op 15 mei ook de finale van de Coppa Italia tegen Juventus.

Daarnaast is de ploeg van coach Gian Piero Gasperini nog in de race voor een Champions League-ticket voor komend seizoen. Dan moet Atalanta minimaal vijfde worden in de Serie A. Nu staat de club zesde, met twee punten achterstand op nummer vijf Roma, dat een wedstrijd meer speelde.

Teun Koopmeiners

Als 'koning van de slotfase' maakt Leverkusen nog kans op een uniek seizoen

Het Duitse Bayer Leverkusen heeft op de valreep toeslaan dit seizoen tot een kunst verheven. Afgelopen weekend werd wéér een nederlaag in de Bundesliga voorkomen met een treffer in blessuretijd.

Het al 46 wedstrijden ongeslagen Leverkusen scoorde dit seizoen al 29 keer na de tachtigste minuut. Vanavond stuiten de Duitsers in de halve finales van de Europa League op AS Roma. De Italianen zijn gewaarschuwd: wees tot het laatste fluitsignaal scherp.

Lees hieronder verder:

Hoofdrol voor Nederlanders?

Als het meezit, kunnen we vanavond meerdere Nederlanders in actie zien. Teun Koopmeiners en Marten de Roon bij Atalanta waarschijnlijk, misschien ook Hans Hateboer en Mitchel Bakker.

Bij AS Roma kan Rick Karsdorp in actie komen (Dean Huijsen is niet ingeschreven voor de Europa League), Jeremie Frimpong bij Leverkusen en Bjorn Meijer bij Club Brugge.

Jeremie Frimpong

Welkom!

Welkom bij ons liveblog met daarin alles over de halve finales in de Europa League (Olympique Marseille - Atalanta, AS Roma - Bayer Leverkusen) en de Conference League (Aston Villa - Olympiakos, Fiorentina - Club Brugge). De wedstrijden beginnen om 21.00 uur.

De Europa League-beker