CL-blog

Real Madrid verslaat Manchester City na strafschoppen • Titelhouder uitgeschakeld in CL

Met Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund zijn de eerste halve finalisten van de Champions League bekend. Vanavond voegen nog twee teams zich daarbij, maar welke ploegen worden dat? Arsenal en Bayern München gaan gelijk op na de heenwedstrijd en datzelfde geldt voor Real Madrid en Manchester City.

• Eindstand Bayern München-Arsenal: 1-0 (Heenduel 2-2)
  • Eindstand Manchester City-Real Madrid: 1-1 (Heenduel 3-3) *Real wint na strafschoppen.

Wil je niks missen? Druk dan op het belletje!

liveblog gesloten

Het is afgelopen!

Het was weer een mooie voetbalavond. Dank voor het volgen van het liveblog, waarin we Real Madrid en Bayern München hebben door zien gaan naar de volgende ronde.

De halve finales van de Champions League zijn nu bekend. Het wordt Real Madrid-Bayern München en Borussia Dortmund-Paris Saint-Germain. We krijgen hoe dan ook een andere winnaar dan het afgelopen seizoen.

Wij zijn er in de halve finales uiteraard weer gewoon bij. Maar morgen zijn we er ook met een liveblog, als de Europa League en de Conference League verdergaan. Liverpool moet bijvoorbeeld een harde nederlaag zien weg te poetsen bij Atalanta.

Ben je er dan ook weer bij? Dank voor het volgen en tot snel!

MCI-RMA | 3-4 Rüdiger doet het! Real naar de halve finale

JA! Het is Real Madrid gelukt. Rüdiger is heel koelbloedig en schiet de bal ver in de hoek. De Madrilenen gaan naar de halve finale van de Champions League. Zo hebben ze toch revanche genomen voor de 4-0 nederlaag van het vorige seizoen.

Zo maakt Ancelotti de kans op zijn vijfde Champions League-titel. Titelhouder Manchester City is uitgeschakeld!

Real Madrid viert feest na de laatste strafschop

MCI-RMA | 3-3 Ederson doet het zelf

Nu gaat Ederson zelf achter de bal staan. De doelman van Manchester City heeft ook een goede trap en maakt 3-3. Nu moet hij de volgende gaan stoppen.

MCI-RMA | 2-3 Nacho scoort!

Real weer op voorsprong. Aanvoerder Nacho schiet de bal ook hard en overtuigend in de rechterhoek.

MCI-RMA | 2-2 Foden krijgt hem er wel in

Phil Foden neemt wel heel erg overtuigend de penalty. Het staat nu weer gelijk in Manchester. Maar Real heeft nog het voordeel van één minder gemiste strafschop.

MCI-RMA | 1-2 Real op voorsprong!

Raak! Het is nu Lucas Vazquez die scoort. Real op voorsprong.

MCI-RMA | 1-1 Kovacic mist ook!

Weer mis! Nu is het Real dat weer op voorsprong kan komen. Lunin pakt de strafschop van Mateo Kovacic. Hij schiet hem ook wel heel slecht binnen.

MCI-RMA | 1-1 Real weer op gelijke hoogte

Het is weer 1-1. Jude Bellingham schiet wel rustig raak voor Real.

MCI-RMA | 1-0 Silva mist ook!

Oei, oei. Ook Bernardo Silva mist. De middenvelder schiet hem recht door het midden, maar Lunin blijft staan. Zo is het nog altijd 1-0.

Lunin pakt de penalty

MCI-RMA | 1-0 nog ! Modric mist

NEE! Luka Modric mist. De Kroaat schiet hem in de linkerhoek, maar daar gaat Ederson ook heen. Wat sneu voor hem.

Modric mist de penalty

MCI-RMA | 1-0! Álvarez schiet raak

Het is 1-0 voor Manchester City. Julian Álvarez mist de eerste penalty niet. Hij schiet keurig in de rechterhoek raak.

MCI-RMA | Manchester City begint

Manchester City begint met het nemen van de strafschoppen. Lunin gaat namens Real als eerste proberen redding te brengen.

MCI-RMA | '120+1 Afgelopen! Penalty's!

Het is klaar! We gaan strafschoppen nemen! Wie gaat er met die laatste halve finaleplaats aan de haal? Manchester City of Real Madrid?

MCI-RMA | '120+1 Maar één minuut

Er komt maar één minuut extra speeltijd bij. Kijk dus nog even goed, dit zou de laatste speelminuut op het allerhoogste clubniveau kunnen zijn van Luka Modric.

MCI-RMA | '116 De laatste minuten van Luka Modric in de Champions League?

Zijn dit de laatste minuten van Luka Modric in de Champions League. De tovenaar uit Kroatie speelt vandaag zijn 125ste CL-duel. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Clarence Seedorf.

Als Manchester City deze wedstrijd wint, zou deze wedstrijd dus wel eens de laatste kunnen zijn. Maar het liefst plakt Modric er met Real nog wat wedstrijden aan vast, natuurlijk.

De laatste minuten van Modric in de CL?

MCI-RMA | '109 Carvajal kan niet verder, eerste minuten Militao

Het zit erop voor Carvajal. De rechtsachter van Real Madrid is leeggestreden en heeft kramp. Hij moet gewisseld worden. Éder Militão vervangt hem. De Braziliaan kende dit seizoen veel blessureleed en daardoor zijn dit pas zijn eerste Champions League-minuten.

Carvajals laatste actie

MCI-RMA | 106' We gaan weer door!

Die pauze duurde echt niet lang, we gaan weer door.

Manchester City en Real hebben nog een kwartier om de gevreesde loterij te voorkomen: de penaltyserie.

MCI-RMA | 105' Kleine pauze

Dan is daar even een kleine pauze, zo tussen de twee helften van de verlenging in.

MCI-RMA | 105+2' Rüdiger, wat een kans!

Wat een kans voor Antonio Rüdiger. De verdediger duikt ineens heel dicht voor het doel van Manchester City op, maar dan blijkt dat de Duitser ook geen echte spits is.

Rüdiger schiet de bal hoog over. Nou, dat was eindelijk weer eens wat gevaar van de bezoekers, want dat was alweer even geleden.

Rudiger mist de kans op de 1-2

MCI-RMA | 101' Gelijkopgaand in de eerste helft

Vooralsnog zien we een gelijkopgaande eerste helft in deze verlenging. Echte kansen hebben we nog niet gezien, maar de vermoeidheid gaat in deze extra tijd natuurlijk ook een rol spelen.

Manchester City blijft wel het initiatief houden in deze wedstrijd, maar de tegenstander nu echt bij de strot grijpen, gebeurt niet.

MCI-RMA | 91' Verlenging begonnen!

De verlenging is begonnen in Engeland. Nog twee keer een kwartier voetbal. Weten we dan de winnaar nog niet? Dan worden het strafschoppen.

BAY-ARS | 90+4' Afgelopen! Bayern door naar de halve finale!

Afgelopen, klaar! Arsenal krijgt het niet voor elkaar om nog één ultieme kans te creëren in deze wedstrijd. Het blijft dus bij 1-0 en daardoor gaat Bayern München als derde ploeg door naar de halve finale.

Op basis van vanavond is dat ook dikverdiend, want de Duitsers toonden veel meer wilskracht en aanvalslust dan hun tegenstander.

Bayern viert de halve finaleplaats

MCI-RMA | 90+1' Vier minuten blessuretijd, deel 2

Ook in Engeland zijn er vier minuten blessuretijd. Manchester City wil die minuten benutten om een verlenging te voorkomen.

BAY-ARS | 90+1' Vier minuten blessuretijd

Arsenal krijgt nog vier minuten om de gelijkmaker te forceren.

BAY-ARS | 88' Ødegaard dwingt Neuer tot een redding

Oei, oei! Daar was bijna de gelijkmaker. Martin Ødegaard probeert het met een schot in de korte hoek en ziet Neuer redding brengen.

De middenvelder van Arsenal is woedend, want hij krijgt geen hoekschop. De woede is terecht, want het was er toch wel één. Er staan nog een paar minuten op de klok.

Martin Ødegaard

BAY-ARS | 83' Arsenal zet aan, één doelpunt nodig

Ondertussen is Arsenal ook begonnen aan iets van een slotoffensief in Duitsland. De Engelsen hebben namelijk ook één treffer nodig om een verlenging af te dwingen tegen Bayern München.

Het is spannend op beide velden nu.

Arteta moedigt zijn team aan voor het slotoffensief

MCI-RMA | 82' Weer een enorme kans De Bruyne

Nu legt Akanji de bal voor en kan De Bruyne de 2-1 zomaar binnenschieten, maar nu heeft de Belg het vizier niet op scherp staan.

Deze inzet gaat hoog over. Maar wat stond de middenvelder vrij. Real Madrid staat na lang tegenhouden nu wel echt op omvallen in Engeland.

MCI-RMA | 78' De Bruyne probeert het al eerder te beslissen

Bij deze 1-1 stand gaan Manchester City en Real Madrid verlengen, maar De Bruyne wil het duel al eerder beslissen. Hij haalt nog eens genadeloos uit, doelman Lunin tikt de bal net over de lat.

De scheidsrechter ziet niet dat Lunin de bal nog raakt. City was wel heel dichtbij.

MCI-RMA | 75' GOAL! Daar is de gelijkmaker voor City

GOAL! Daar is de 1-1 dan toch. Manchester City was heel lang op zoek naar de gelijkmaker en die is nu gevonden. Invaller Jeremy Doku geeft de bal voor, Rüdiger denkt hem weg te werken, maar doet dat in de voeten van Kevin de Bruyne.

De Belg aarzelt geen seconde en schiet de gelijkmaker hard tegen de touwen. Het is een verdiende gelijkmaker.

De Bruyne tekent voor de 1-1

MCI-RMA | 70' Schot Grealish, maar weer geen succes

Oei! Weer een kans voor Grealish, maar doelman Lunin staat goed op te letten. In twee instanties heeft hij de bal in zijn handen genomen.

Het gevaar is weer even verdwenen voor Real Madrid. Manchester City blijft zoeken naar de gelijkmaker.

MCI-RMA | 67' Tijd gaat dringen voor Manchester City

De tijd begint te dringen voor Manchester City. De ploeg die vorig jaar nog de Champions League won, staat in eigen huis met 0-1 achter tegen Real Madrid. En die tussenstand betekent uitschakeling voor het team van Pep Guardiola.

Er staan nog zo'n 25 minuten op de klok, daarin moet Manchester City zeker één keer scoren om een verlenging af te dwingen. Twee doelpunten zou een halve finale betekenen.

BAY-ARS | 63' GOAL! Daar is de 1-0 voor Bayern!

GOAL! Daar is de 1-0 dan voor Bayern München. Ze waren er al heel lang naar op zoek, maar nu is het Joshua Kimmich die zijn ploeg helpt. Een voorzet van Guerreiro is lang onderweg en Kimmich komt invliegen en vindt de kruising.

Wat een heerlijke kopbal van de Duitser, wat een terechte voorsprong voor de thuisploeg. Arsenal heeft nog wel een half uur om de score weer gelijk te trekken.

Kopbal van Kimmich

MCI-RMA | 51' Foden dichtbij

Manchester City is ook in de tweede helft weer veel aan de bal. Phil Foden is nu de eerste die het probeert met een schot(je), maar dat levert niet heel veel gevaar op.

Real Madrid vindt het allemaal nog wel prima zo. Zij willen op deze manier Manchester City wel laten aanvallen.

47' BAY-ARS | Goretzka op de paal

We zijn weer begonnen in beide stadions hoor, zo ook in München. De mensen die dat nog niet doorhadden, zijn nu wel wakker geschud. Kimmich heeft een uitstekende voorzet in huis en Goretzka kopt vervolgens op doel, maar de middenvelder ziet zijn inzet uiteen spatten op de paal.

Dat was een grote kans aan het begin van de tweede helft. Bayern begint hetzelfde als in de eerste helft: aanvallend.

MCI-RMA | 45' Ook rust in Engeland

De supporters van Manchester City zullen het waarschijnlijk niet geloven. Hun ploeg is veruit de betere, maar gaat wel met een 0-1 achterstand de rust in.

Bij Real Madrid hebben ze in ieder geval geleerd van de 4-0 afgang van vorig jaar. Het spelbeeld is misschien hetzelfde, maar de score is totaal anders. Daar geniet de ploeg van Ancelotti van de voorsprong.

Guardiola snapt weinig van de achterstand

BAY-ARS | 45' Rust!

In München is het rust! Daar is het na 45 minuten voetballen nog altijd 0-0. Mazraoui kreeg de grootste kans namens de Duitse ploeg, maar Arsenal kwam wel steeds beter in de wedstrijd.

Laten we hopen dat we daar in de tweede helft wat meer doelpunten gaan zien.

MCI-RMA | 36' Grealish in het zijnet

Manchester City zet aan en aan. Real Madrid krijgt eigenlijk geen ademruimte meer en Jack Grealish had zojuist de gelijkmaker op het scorebord kunnen zetten.

Maar de Engelsman wordt nog zodanig onder druk gezet dat zijn schot uiteindelijk in het zijnet belandt.

Grealish in het zijnet

BAY-ARS | 29' Ødegaard test doelman Neuer

In de andere wedstrijd denkt Ødegaard precies hetzelfde. De Noor haalt ook eens uit van grote afstand en ziet Bayern-doelman Manuel Neuer ook atletisch naar de hoek duiken. Daar voorkomt de sluitpost de openingstreffer van de Engelsen bij de eerste poging die Arsenal lost op het doel van de Duitsers.

Een minuut later krijgt ook Martinelli een kans om de openingstreffer te maken, maar zijn inzet is te slap en belandt in twee handen van Neuer. Arsenal krijgt iets meer grip op de wedstrijd.

Neuer kan de openingstreffer voorkomen

MCI-RMA | 27' Daar is De Bruyne, bijna!

Daar laat Kevin de Bruyne zijn klasse weer eens zien. De middenvelder pikt de bal op op het middenveld en besluit eens uit te halen. De Belg ziet alleen doelman Andriy Lunin zijn inzet uit de hoek plukken.

De thuisploeg zet nu vol aan, want de achterstand zint ze niet.

BAY-ARS | 21' Mazraoui bijna met de openingstreffer

Noussair Mazraoui krijgt een enorme mogelijkheid op de openingstreffer. De back stoomt prima mee op met een aanval en krijgt de mogelijkheid om uit te halen in het strafschopgebied.

De voormalig Ajacied ziet zijn inzet alleen via het been van Ben White naast het doel belanden. Dat was wel een aardige mogelijkheid voor Bayern München.

Mazraoui dichtbij de 1-0

MCI-RMA | 19' Bijna de gelijkmaker!

Oei! Daar was al bijna de gelijkmaker. Sinds de achterstand is Manchester City volop aan het zoeken naar de 1-1, nu is het Haaland die heel dichtbij de treffer is. De Noor kopt een voorzet alleen op de lat.

Het blijft dus nog bij 0-1.

MCI-RMA | 12' GOAL! Real Madrid op voorsprong

GOAL! Daar is dan de openingstreffer. Het is Bellingham die een lange bal prachtig uit de lucht plukt en zo een aanval opzet. De voorzet van Vinícius Junior op Rodrygo is uitstekend. De Braziliaan schiet in eerste instantie met zijn scheenbeen op doelman Ederson, maar de rebound is alsnog raak.

De voorsprong is er dus nu voor Real Madrid. Het staat nu 3-4 over twee wedstrijden.

Rodrygo maakt er 0-1 van

BAY-ARS | 8' Bayern toont meteen intenties

Bayern München toont in de openingsfase meteen de intenties voor deze wedstrijd: aanvallen. Harry Kane kreeg enkele minuten geleden voor de Duitse ploeg al een kleine mogelijkheid, maar de ploeg van trainer Thomas Tuchel wil het daar niet bij laten.

Bayern zoekt de aanval

We zijn begonnen!

We zijn begonnen in München en in Manchester. Laten we hopen op net zoveel spektakel als vorige week!

De supporters in München gaven daarvoor al wel het goede voorbeeld.

Spektakel op de tribune in München

Twee graden, maar toch koorts in München

Het is slechts twee graden op dit moment in München, toch is de gevoelstemperatuur in de Duitse stad al behoorlijk opgelopen. De spanning voor het duel met Arsenal stijgt namelijk met de minuut. Het scheelt dat de wedstrijd daar over enkele minuten ook gaat beginnen.

Foden in vorm, zeker in de Champions League

In tegenstelling tot Erling Haaland, is Phil Foden wel in vorm bij Manchester City. In 45 wedstrijden heeft de middenvelder al 22 doelpunten gemaakt en gaf hij ook nog eens tien assist.

In de Champions League was hij in zeven wedstrijden zelfs betrokken bij acht doelpunten. Hij maakte er zelf vijf. Tijdens de warming-up vandaag lijkt de Engelsman er ook weer zin in te hebben.

Weer spektakel in de Champions League vanavond?

Nederlandse inbreng bij Bayern-Arsenal ietsje groter

Qua spelers is de Nederlandse inbreng bij Bayern München-Arsenal dan misschien niet zo groot, maar naast Matthijs de Ligt staat er nog een Nederlander op het veld. Danny Makkelie heeft namelijk de leiding gekregen over deze kwartfinale.

Rob Dieperink is aangewezen als VAR.

Makkelie fluit Bayern-Arsenal

De 4-0 willen ze in Madrid snel vergeten

Real Madrid heeft het tot nu toe vaak lastig met Manchester City. Vorige week moest de Spaanse club toezien hoe de Engelsen zich terugvochten na een 3-1 achterstand, maar de gedachten gaan in Spanje misschien nog wel meer terug naar de wedstrijd vorig jaar in de Champions League.

Toen speelden beide ploegen in de halve finale tegen elkaar. Na een 1-1 gelijkspel in Spanje, walste Manchester City thuis over de ploeg van Carlo Ancelotti heen. Het werd 4-0. Bernardo Silva maakte toen twee treffers, Manuel Akanji en Julian Álvarez maakten de andere twee doelpunten.

Vanavond staan Silva en Akanji er ook gewoon weer in.

De gedachten gaan terug naar vorig jaar bij Real Madrid

Weet Haaland weer eens te overtuigen?

Welke spits krijgt kritiek als hij wel scoort? Nou, dat zijn er niet veel. Het gebeurt wel bij Erling Haaland. De spits van Manchester City weet de laatste weken nog wel af en toe het net te vinden, maar het sinds januari wel een stuk minder makkelijk dan voorheen.

In de Premier League maakte hij nog maar zes doelpunten, terwijl dat er in de eerste seizoenshelft nog veertien waren.

Voor het eerst in tijden lijkt de Noor niet op een robot. Kan hij vanavond de kritiek weer een beetje doen verstommen door weer eens te overtuigen in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid?

Erling Haaland

Aké ook op de bank

In de andere halve finale gaan we ook al weinig Nederlanders in actie zien, want Nathan Aké wordt door Manchester City-trainer Pep Guardiola op de bank gehouden. De verdediger was een paar weken uitgeschakeld met een kuitblessure, maar is dus wel weer fit genoeg om bij de selectie te zitten vandaag.

Hoe ging het vorige week?

Zoals we al zeiden hebben alle ploegen nog evenveel kans vanavond om door te dringen tot de halve finale van het kampioenenbal. Arsenal-Bayern München eindigde in Londen namelijk in 2-2 en Real Madrid leek lange tijd op winst af te koersen in eigen huis, maar Manchester City trok een 3-1 achterstand toch nog recht.

Heb je gemist hoe dat ging? Je kunt het hieronder nog even teruglezen.

Welkom!

Welkom allen!

Dit wordt een prachtige Champions League-avond hoor. Vorige week zagen we Bayern München, Arsenal, Manchester City en Real Madrid al volop scoren in de heenwedstrijd in de kwartfinale. Zal er vanavond weer zo'n doelpuntenfestijn op ons wachten?

Vanaf 21.00 uur zien we de returns. Alle ploegen maken nog evenveel kans, want de wedstrijden eindigden vorige week gelijk.

Wil je vanavond niks missen? Blijf dan vooral al onze updates lezen in het liveblog.