CL-blog

Champions League-avontuur Ajax voorbij • Van de Donk wel naar halve finales

Ajax speelt in Londen de return in de kwartfinale van de UEFA Women's Champions League. Het heenduel met Chelsea ging met 0-3 verloren.

• Eindstand Chelsea - Ajax: 1-1
  • Bekijk de wedstrijd live op NPO3, NOS.nl en in de NOS-app
  • Eindstand Olympique Lyonnais - Benfica: 4-1

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Nog even alles op een rijtje

Bij vlagen was Chelsea - Ajax een intense wedstrijd waarin genoeg kansen werden gecreëerd. Tijd om alles nog even op een rijtje te zetten.

Bekijk hieronder de samenvatting:

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - Chelsea

Grant neemt met trots afscheid van Champions League: 'Wie had dit vooraf gedacht?'

Chasity Grant beleeft een goede week. Ze werd opgeroepen voor Oranje en vanavond scoorde ze tegen Chelsea. Logischerwijs is ze blij.

Spitse trots op jonge ploeg: 'Lieten het Ajax zien van de groepsfase'

Aanvoerder en routinier Sherida Spitse is tevreden met de manier waarop Ajax zich vanavond toonde.

Leuchter: 'Jammer dat het eindigt, maar we mogen trots zijn'

Romée Leuchter baalt van haar gemiste kansen, maar is trots op wat Ajax heeft laten zien in de Champions League dit seizoen.

Doelpuntenmaker Grant straalt: 'Wie had dat gedacht?'

Chasity Grant werd deze week opgeroepen voor Oranje en maakte vanavond een goal tegen Chelsea. Het is vooralsnog een succesvol seizoen voor haar dus. "Ons eerste Champions League-jaar en dan gelijk de groepsfase overleven en nu gelijk spelen op Stamford Bridge. Wie had dat gedacht?"

Chasity Grant staat de media te woord

Ajax neemt afscheid van Champions League met fraai gelijkspel bij Chelsea

Het gelijkspel van Ajax tegen Chelsea betekent dat de Amsterdammers zijn uitgeschakeld in de Champions League. Een fraai avontuur zit erop.

Lees hier het wedstrijdverslag:

CHE - AJA | 90+5' Het zit erop in Londen

Scheidsrechter Olofsson heeft voor de laatste maal gefloten: Chelsea - Ajax is afgelopen. Het 1-1 gelijkspel is niet genoeg om de 0-3 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen.

Ajax wilde een betere wedstrijd spelen dan vorige week en dat is gelukt. De Amsterdammers verlaten de Champions League met opgeheven hoofd.

CHE - AJA | 88' Fraai schot Tolhoek, redding Musovic

Er valt in de slotfase nog genoeg te genieten. Dit keer is het invaller Danique Tolhoek die fraai uit de draai schiet vanaf randje zestien.

De bal zeilt richting bovenhoek, maar wie vinden we daar wederom? Juist: keeper Musovic. Die onderscheidt zich behoorlijk in de laatste minuten.

Chelsea-goalie Musovic maakte vandaag bijna geen fouten

CHE - AJA | 86' Blessure Van Eijk?

Ajax-speelsters beginnen tekenen van vermoeidheid te vertonen. Zelfs keeper Regina van Eijk heeft kramp.

Of is het een list? De Ajacieden melden zich direct bij coach Suzanne Bakker voor wat laatste instructies.

CHE - AJA | 81' Wereldredding Musovic

Daar onderscheidt de Zweedse goalie van Chelsea zich. Zecira Musovic werkt een inzet van Leuchter stijlvol uit de goal.

Zuur voor de Ajax-spits, die eigenlijk alles goed deed. Ze verdient een goal voor haar inzet vanavond.

CHE - AJA | 80' Zit het venijn in de staart?

Nog tien minuten op Stamford Bridge. Zo onderhand kunnen we stellen dat Ajax de 'remontada' niet meer gaat voltooien.

Zit er nog wel een overwinning in? De stand is momenteel 1-1 en Chelsea lijkt dat wel best te vinden. Het zijn ideale omstandigheden voor Ajacieden die nog een goal willen meepikken.

CHE - AJA | 69' Dubbele wissel

Niet lang na de goal voert Ajax-coach Bakker een dubbele wissel door. Assistgever Hoekstra verlaat het veld, net als Jonna van de Velde.

Danique Noordman en Lotte Keukelaar betreden het veld.

CHE - AJA | 65' Goal Ajax!

Ajax scoort! Tiny Hoekstra vindt Chasity Grant met een geweldige pass door het hart van de Chelsea-defensie. Die staat pardoes één-op-één met de keeper.

Grant weet met dat buitenkansje wel raad en beloont de aanvalslust van Ajax. Het is 1-1!

Grant schiet Ajax op gelijke hoogte op Stamford Bridge

CHE - AJA | 60' Leuchter maait over de bal

Ajax verdient de complimenten voor de manier waarop het de aanval blijft zoeken. Ondanks de enorme achterstand over twee wedstrijden, leveren de Amsterdammers strijd.

Romée Leuchter is al de hele avond - en eigenlijk het hele seizoen - de gevaarlijkste aanvaller van Ajax. Dit keer kan ze uithalen op randje zestien, maar mist ze de bal. Polletje?

Leuchter schermt de bal af

CHE - AJA | 57' Het tempo is uit de wedstrijd

Dat was een slaaptheetje in de rust, zo lijkt het.

Behoudens een zwak schot van Leuchter, zijn beide ploegen nog niet gevaarlijk geworden in de tweede helft. Het tempo is flink omlaag gegaan en ook het publiek lijkt langzaam in slaap te sukkelen.

CHE - AJA | 51' Schot Leuchter

Net zoals in de eerste helft, komt het eerste gevaar in de tweede helft van Ajax.

Romée Leuchter kan weer schieten, maar haar poging mist kracht en wordt gekeerd door Chelsea-keeper Musovic.

CHE - AJA | 46' De tweede helft is begonnen

Er is gewisseld bij Ajax. Daliyah de Klonia wordt vervangen voor Milicia Keijzer.

Bij Chelsea zien we dezelfde elf spelers. Nog 45 minuten!

Invaller Keijzer kopt de bal

CHE - AJA | 45+1' Rust

Het is Tea time, zoals men in Engeland zegt. Halverwege leidt Chelsea met 1-0.

Ajax weert zich kranig en geeft zich absoluut niet gewonnen, maar het niveauverschil met de Europese top is duidelijk.

CHE - AJA | 42' Volhouden tot de rust

Het is duidelijk dat Chelsea bij de beste ploegen van Europa hoort. De Londense dames domineren het spel en komen een paar keer erg dichtbij het Ajax-doel.

Doelpuntenmaker Ramirez laat zojuist een grote kans liggen. Vooralsnog is het 1-0, maar Ajax snakt naar de rust.

CHE - AJA | 34' Goal Chelsea

Daar is de openingstreffer. Het is recordaankoop Mayra Ramirez die een grote kans krijgt en ijzig kalm blijft.

De Colombiaanse spits schuift de bal koeltjes onder keeper Regina van Eijk door.

Tussenstand Chelsea - Ajax: 1-0

Ramirez schiet Chelsea op 1-0 tegen Ajax

CHE - AJA | 31' Overtredingen alom

Het staat inmiddels 1-6 voor Ajax. Als we naar het aantal overtredingen kijken tenminste.

De Chelsea-spelers blijken moeilijk af te stoppen.

Ramirez wordt gevloerd door Van de Velde

CHE - AJA | 22' Aanvallers zitten er goed in

Het aanvalstrio van Ajax maakt een goede indruk in het eerste kwart van de wedstrijd.

Tiny Hoekstra en Romée Leuchter kwamen beiden al door goed werk in kansrijke posities, terwijl Chasity Grant in de wedstrijd groeit en gevaarlijke voorzetten aflevert.

Ondertussen krijgt Chelsea een dot van een kans. De Noorse Guro Reiten schiet naast.

CHE - AJA | 18' Levensgrote kansen Ajax

Daar was bijna Romée Leuchter! Ze draait weg bij haar tegenstander Buchanan en schiet rakelings voorlangs.

Een minuut later jaagt Hoekstra door op de keeper, die de bal tegen de Ajax-aanvaller aanschiet. Ook die bal rolt maar nét voor het doel langs.

Tweemaal pech. Is driemaal scheepsrecht?

CHE - AJA | 15' Een intense wedstrijd

De ploegen houden het tempo in het eerste kwartier hoog. Ajax-aanvaller Tiny Hoekstra dook zojuist op voor de keeper, maar kwam net tekort.

Tegelijkertijd toont Chelsea de voetballende klasse. Het wordt vooral gevaarlijk via de opkomende linksback Ashley Lawrence, die er duidelijk zin in heeft vanavond.

CHE - AJA | 9' Ook Chelsea dichtbij

Oei! Daar was bijna de openingstreffer van Chelsea.

Een soepel lopende aanval eindigt bij aanvoerder Cuthbert, die maar net naast schiet. Ajax komt met de schrik vrij.

CHE - AJA | 4' Ajax schiet uit de startblokken

Het eerste gevaar van vanavond komt van het hoofd van Sherida Spitse. Na een korte corner probeert de aanvoerder het met een kopbal, maar helaas eindigt die poging op het dak van het doel.

Een minuut later combineert Ajax het middenveld over, maar komt het niet tot een schot.

De aanvallende intenties zijn duidelijk!

CHE - AJA | 1' We zijn begonnen!

De Champions League-hymne heeft geklonken en de teamfoto's zijn gemaakt. Het duel tussen Chelsea en Ajax is begonnen!

De Engelsen houden flink wat grote namen op de bank. Is er misschien sprake van lichte onderschatting bij de thuisploeg?

De 'huddle' van Ajax voor de aftrap

De spanning stijgt in Londen

Uiteraard zitten er niet alleen Engelsen op de tribunes vanavond. Ajax wordt gesteund door het eigen onder-19 elftal en groepen meegereisde fans.

Nog een kleine tien minuten tot de aftrap!

Ajax-fans op Stamford Bridge

LYO - BEN | 90+6' Van de Donk en Egurrola naar halve finale

Fini! Het is afgelopen in Frankrijk. Lyon wint dankzij twee late treffers nog met 4-1 van Benfica. Toch nog een grote uitslag dus.

Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola staan daarmee in de halve finale van de Champions League. Krijgen ze daar gezelschap van Ajax?

Geen Yohannes, hoe groot is dat gemis?

De pas 16-jarige Lily Yohannes is razendsnel onmisbaar geworden voor Ajax. Toch moeten de Amsterdammers haar vandaag wel missen. Hoe erg is dat?

Ajax zonder Yohannes tegen Chelsea: 'Groot gemis'

De stand van zaken vanuit Stamford Bridge

Mandy van den Berg bespreekt de kansen die Ajax vanavond heeft tegen Chelsea. Mogen de Amsterdammers hopen op een wonder?

Maakt Ajax nog kans vanavond? 'Als zo'n bal in de zevende minuut er wel in valt...'

LYO - BEN | 78' Schiettent!

Lyon - Benfica is een uitstekend voorgerecht, voordat straks Chelsea - Ajax begint. Er wordt volop aangevallen.

Vooral thuisploeg Lyon dringt aan. De 3-1 lijkt eerder in de lucht te hangen dan de 2-2. De schiettent van zojuist, voor het doel van Benfica, levert nog geen goal op. Maar lang kan dat niet meer duren.

LYO - BEN | 60' Lyon met één been in halve finale

Lyon staat inmiddels op een 2-1 voorsprong in eigen huis tegen Benfica. Dat was in het heenduel de einduitslag, dus de Fransen verdedigen in totaal een 4-2 voorsprong.

Delphine Cascarino is vanavond het goudhaantje. Ze had de openingstreffer al gemaakt en schoot zojuist snoeihard raak voor haar tweede goal van de avond.

De opstelling van Chelsea

Ook de namen van Chelsea voor vanavond zijn bekend. Daar zien we wel wat verrassingen.

Lauren James zit op de bank, net als Sjoeke Nüsken. Topscorer Sam Kerr is al langer gebleseerd en ontbreekt logischerwijs dus ook.

De opstelling van Ajax

De opstelling van Ajax is binnen! Geen verrassingen, dus topscorer Romée Leuchter speelt, net als de van een schorsing teruggekeerde Sherida Spitse.

Jonna van de Velde vervangt de geschorste Lily Yohannes.

LYO - BEN | 46' Nog een bekend gezicht

De tweede helft in Lyon is begonnen. Aan de aftrap zien we Oranje-international Damaris Egurrola. Zij is ingevallen voor Sara Däbritz, die vroeg geel kreeg.

Nog 45 minuten. Benfica moet nog een keer scoren om er een verlenging uit te slepen.

Een nadere kennismaking met Chelsea-icoon Emma Hayes

Chelsea-trainer Emma Hayes neemt na dit seizoen afscheid van haar club. Ze wordt bondscoach van de Verenigde Staten. Voordat ze vertrekt, wil het clubicoon de enige prijs winnen die nog ontbreekt op haar palmares als coach van Chelsea: de Champions League.

Susanne Morren nam Hayes onder de loep.

Chelsea-icoon Hayes op jacht naar eerste Champions League: 'Zou ongelofelijk zijn'

LYO - BEN | 45' We zijn helemaal los in Lyon

Twee goals in korte tijd bij Lyon - Benfica. Eerst is het de thuisploeg die de score opent via Delphine Cascarino. Zij lobt de bal prachtig over twee verdedigers en de uitgekomen keeper het doel in.

Direct slaat Benfica terug. De Canadese Marie-Yasmine Alidou tekent voor de gelijkmaker.

Tussenstand vlak voor rust: 1-1. De tweede helft belooft loeispannend te worden.

Veldinspectie

Gestoken in witte gympen inspecteert de Ajax-selectie het veld waarop het zometeen moet gebeuren. Nog iets meer dan anderhalf uur tot de aftrap.

De veldinspectie op Stamford Bridge

Fraaie plaatsen op Stamford Bridge

De stoeltjes zijn nu nog leeg, maar over twee uur is dit de werkplek van commentaarduo Frank Wielaard en Mandy van den Berg. Zij zijn dan te horen op NPO3, NOS.nl en in de NOS-app.

Er zijn slechtere plaatsen denkbaar!

De commentaarpositie op Stamford Bridge

LYO - BEN | 4' Van de Donk laat zich zien

We zijn nog geen vier minuten onderweg, maar daar is al het eerste wapenfeit van Daniëlle van de Donk!

Ze duikt vogelvrij op in het strafschopgebied na een voorzet vanaf links, maar haar volley mist kracht. Keeper Pauels redt op het eerste schot van de wedstrijd.

LYO - BEN | 1' Afgetrapt!

Niet alleen Ajax en Chelsea spelen vanavond in de UEFA Women's Champions League. Ook Lyon en Benfica treffen elkaar in de kwartfinales.

De heenwedstrijd eindigde in een 2-1 zege voor Lyon, waar Daniëlle van de Donk vandaag in de basis staat.

Oranje-collega Damaris Egurrola begint op de bank, net als de licht geblesseerde sterspeler Wendie Renard.

Yohannes geschorst, maar wel middelpunt van de aandacht

Ajax-talent Lily Yohannes is er vanavond vanwege een schorsing niet bij. De pas 16-jarige middenvelder is echter wel de meest besproken speelster van deze week.

Dat komt omdat ze dinsdag werd opgeroepen voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten. Daarmee lijkt ze dus niet voor een interlandcarrière in Oranje te kiezen, al is deze keuze nog niet definitief.

Coach Suzanne Bakker sprak erover met Yohannes en gaf haar één advies: "Ga het ervaren en volg je gevoel."

Hoe was het ook alweer?

De heenwedstrijd tussen Ajax en Chelsea werd overtuigend gewonnen door de Engelsen. Benieuwd hoe die wedstrijd ook alweer verliep? Bekijk dan hieronder rustig de samenvatting.

Bekijk hier de samenvatting van Ajax - Chelsea (v)

Icoon op de bank bij Chelsea

Ook de Londenaren nemen na dit seizoen afscheid van de hoofdtrainer. Al zijn de omstandigheden iets anders: Chelsea-trainer Emma Hayes wordt bondscoach van de Verenigde Staten.

Hayes is een Chelsea-icoon. De laatste twaalf jaar hielp ze de club uitgroeien tot een Europese topper.

Lees hier het hele verhaal:

'Last Dance' voor Suzanne Bakker?

Ajax-coach Suzanne Bakker zal de club na dit seizoen verlaten. De kans is dus aanwezig dat dit (voorlopig) haar laatste Champions League-duel is met Ajax.

Manager vrouwenvoetbal van Ajax, Daphne Koster, gaf tekst en uitleg bij het aanstaande vertrek van Bakker.

"Toen Bakker begon, was de staf klein. Als je ziet wat er nu allemaal om haar heen beweegt, dan is dat een stuk meer geworden. En dan denk je: is Suzanne met de ambitie die zij heeft nog altijd de juiste persoon? Daarop zeg ik nu 'nee'."

Welkom!

De Ajax-vrouwen nemen het vanavond om 21.00 uur weer op tegen Chelsea. Inzet is een plek in de halve finale van de Champions League.

De heenwedstrijd in Amsterdam vorige week ging met 0-3 verloren. Die achterstand probeert Ajax vandaag weg te poetsen op het indrukwekkende Stamford Bridge.

Makkelijk zal het niet worden, maar Ajax geeft zich niet bij voorbaat gewonnen en wil goed voetbal laten zien. Het belooft een interessant duel te worden!

Het decor van vanavond: Stamford Bridge