Wielerblog
NOS WielrennenAangepast

Wiebes wint Gent-Wevelgem met fotofinish • Van der Poel vond Pedersen onderweg al beter

In dit liveblog vind je alles over de editie van Gent-Wevelgem in 2024. Mathieu van der Poel werd na een lange ontsnapping in een sprint geklopt door Mads Pedersen en Lorena Wiebes wist de Vlaamse klassieker wel op haar naam te zetten.

liveblog gesloten

Dit was hem voor vandaag!

Dit was hem dan voor vandaag.

Wij hopen dat jullie net zo hebben genoten van Gent-Wevelgem als wij vandaag. Nog altijd moeten we wachten op een nieuwe Nederlandse winnaar bij de mannenkoers, want Van der Poel kwam tot een tweede plaats. Maar de editie voor de vrouwen was dit jaar een succes, Lorena Wiebes kan met een trots gevoel terugkijken op haar eerste winst in een klassieker.

Wij zijn er van de week gewoon weer bij, als er weer klassiekers verreden worden in België. Woensdag houden we je bijvoorbeeld weer helemaal op de hoogte van Dwars door Vlaanderen. We hopen dat je er dan ook bent!

Tot dan.

Wiebes wint 'eindelijk' een klassieker: 'Daar heb ik een jaren op moeten wachten'

Lorena Wiebes heeft met de winst in Gent-Wevelgem een groot doel afgestreept, vertelt ze na afloop. "Ik heb eindelijk een klassieker gewonnen. Ik heb er een paar jaar op moeten wachten, maar ik ben er heel blij mee. Het is toch een grote wedstrijd die je nu wint. In 2019 werd ik een keer tweede, maar je wil hem toch winnen."

Dat deed ze vandaag wel met een minimaal verschil. Er was een finishfoto voor nodig om de winnares aan te wijzen. Zelf had ze ook niet meteen door dat ze gewonnen had. "Ik had misschien wel een klein vermoeden, maar wist het niet zeker. Het is lastig om te kijken als je je fiets naar voren aan het drukken bent. Ik reed niet de perfecte sprint en misschien kwam ik wel iets te vroeg op kop, maar het is gelukt."

Stappen gezet

Wiebes toonde zich tijdens de hele 170-kilometer lange koers sterk. Ze was ook klimmend goed. "Ik heb daarin stappen gezet. Ik ben in Zuid-Limburg gaan wonen en de heuvels zijn mijn thuisgebied geworden. Ik kan er dus op trainen, maar er is ook een risico dat je dan wat verliest op je sprint. Maar tot nu toe gaat dat aardig goed."

Wiebes streept doel van verlanglijstje: 'Eindelijk win ik een klassieker'

Met eigen ogen bekijken of het klopt?

Wil je nou met eigen ogen bekijken of de juiste winnares is aangewezen bij Gent-Wevelgem? Dat kan! We hebben de sprint hieronder voor je klaargezet.

Wiebes wint Gent-Wevelgem na fotofinish met Balsamo

Charlotte Kool baalt: 'Dit was once in a lifetime-kans'

Charlotte Kool baalt enorm dat ze niet goed heeft kunnen meesprinten in de finale van Gent-Wevelgem. Ze werd uiteindelijk vierde. Haar ploeg dsm-firmenich-PostNL ging de sprint te vroeg aan, waardoor ze kansloos was, vertelt ze na afloop.

"Dit is balen. We kwamen te vroeg. Dit was een once in a lifetime-kans. Ik verbaasde mezelf dat het zo goed ging en dan maken we een grote fout."

Charlotte Kool

FINISH (v) | Wiebes is blij

Lorena Wiebes kan achteraf zeggen dat ze haar sprint geweldig getimed heeft, maar ongetwijfeld zal ze ook kritisch kijken naar hoe Balsamo nog ruimte kreeg aan de binnenkant.

Ze is in ieder geval zeer tevreden met de winst, zo blijkt achteraf.

Wiebes is blij met de winst

FINISH (v) | Wiebes wint!

Wauw! Het is toch Lorena Wiebes die wint. Het was eigenlijk niet te zien op het beeld, maar de organisatie geeft de overwinning nu aan de Nederlandse.

Maar dit was wel echt kiele, kiele. Balsamo baalt, want die leek aan de binnenkant toch echt Wiebes te kunnen pakken.

Een echte fotofinish

FINISH (v) | Brown gepakt, maar wie wint er? Dit is een fotofinish!

Wie is het? Balsamo of toch Wiebes? Het is echt een fotofinish, zoals ze dat noemen.

Elisa Balsamo en Lorena Wiebes gaan zij aan zij over de finish, maar beide vrouwen weten nog niet wie er gewonnen heeft.

Nog 2 km (v) | Brown nu in de aanval

En daar gaat Brown! Wat een serieuze aanval in de slotfase, op iets minder dan twee kilometer van de streep. Grace Brown zou hier voor een stuntje kunnen zorgen.

Nog 3 km (v) | Reusser is klaar

De winnares van vorig jaar, Marlen Reusser is klaar. Zij hangt achteraan het peloton en moet een klein gaatje laten.

Nog 4 km (v) | Norsgaard valt nog aan!

Toch nog actie in de slotfase. Emma Bjerg Norsgaard gaat nog proberen voor het peloton uit te fietsen.

Maar dat lijkt toch heel erg kansloos. Ze komt niet ver weg.

Nog 7 km (v) | Wat een luxe voor Wiebes

Het gaat echt een massasprint worden bij de vrouwen. Aanvallen in de laatste kilometers leverden niks op. Dat betekent dat wereldkampioene Kopecky zich waarschijnlijk zal gaan opofferen voor Lorena Wiebes.

Wat een ongekende luxe is dat zeg, voor de Nederlandse.

Pedersen geniet van het verslaan van Van der Poel

Vlak voor de finish van de vrouwen kijkt Mads Pedersen nog even terug op zijn overwinning in Gent-Wevelgem. De Deen vindt het vooral hel bijzonder dat hij Van der Poel heeft verslagen. 'Het is mooi om een van de grootste wielersterren te verslaan'.

Pedersen na zege in Gent-Wevelgem: 'Mooi om een van de grootste wielersterren te verslaan'

Nog 11 km (v) | Mackaij maakt tempo

Floortje Mackaij probeert in eerste instantie nog weg te springen uit het peloton, maar dat lukt haar niet. Daarna gaat ze tempo maken op kop van het peloton. Probeert ze toch nog wat sprinters uit te putten voor haar kopvrouw Emma Bjerg Norsgaard?

Nog 19 km (v) | Wordt het Wiebes, of Balsamo?

Nog 19 kilometer en dan gaan we hoogstwaarschijnlijk sprinten om de winst in de vrouwenkoers. Een van de grootste favorieten is Lorena Wiebes, de sprintster van SD Worx is al jaren sterk. Zij vocht in het verleden vaak sprints uit met haar Italiaanse concurrente Elisa Balsamo, die is er uiteraard vandaag ook bij en maakt dus ook kans.

Maar vlak ook Emma Bjerg Norsgaard, Chloé Dygert, Karlijn Swinkels en Simone Consonni niet uit.

Kooij: 'Podiumplaats zat er niet in vandaag'

Vorig jaar was Visma - Lease a Bike de grote winnaar bij Gent-Wevelgem, maar dit jaar moet de ploeg het doen met een zesde plek van Olav Kooij. Het kwam niet aan op een eindsprint voor de winst, dus kon Kooij zijn klasse niet tonen.

Alhoewel, in het sprintje om de derde plaats had de Nederlander net te weinig over, zo merkte hij zelf.

Kooij na zesde plaats in Gent-Wevelgem: 'Podium zat er niet in vandaag'

Nog 25 km (v) | Weer is de kopgroep ingerekend

Nee, dit gaat hem niet worden vandaag. De kopgroep met alle grote namen is ingerekend. Het lijkt erop dat we nu in een streep met z'n allen naar de finish gaan rijden. Dat betekent ook dat we dan een massasprint te zien krijgen.

Nog 30 km (v) | Grote namen sluiten aan

En ja hoor, het lukt de achtervolgers om erbij te komen. Dat betekent dat er veel grote namen nu in de kopgroep zitten. Het peloton volgt op 25 seconden. Het is nu op redelijk vlak terrein aan de kopgroep de taak om met elkaar naar de finish te rijden.

Kopgroep: Wiebes, Kopecky, Reuser, Pieterse, Longo Borghini, Van Anrooij, Georgi, Swinkels

Peloton: +0.25

Net na de laatste keer Kemmelberg

Nog 33 km (v) | Toch weer Kopecky en Wiebes

Lotte Kopecky en Lorena Wiebes proberen het toch weer. De wereldkampioene springt samen met haar teamgenoot weg bij de Kemmelberg en ze krijgen weer bezoek van Georgi. Zo is de kopgroep van de eerste keer weer hersteld.

Achter het groepje rijdt ook nog een groep achtervolgers met grote namen. Longo Borghini, Marlen Reusser, Pieterse, Shirin van Anrooij en Karlijn Swinkels proberen aan te sluiten.

Weer een kopgroep

Van der Poel: 'Had onderweg al gevoel dat Pedersen sterker was'

Mathieu van der Poel perste zondag alles uit zijn benen wat erin zat. De Nederlander moest uiteindelijk in de sprint tegen Mads Pedersen capituleren. Daardoor moest de wereldkampioen genoegen nemen met een tweede plaats.

"Ik had onderweg al het gevoel dat Mads sterker was", zei Van der Poel na afloop. "Dat merkte ik de tweede keer op de Kemmelberg en de laatste keer moest ik enorm diep gaan om te kunnen volgen. Ik heb echt op karakter moeten rijden, ik denk dat tweede het hoogst haalbare was vandaag."

Vrijdag had Van der Poel ook al een zware wedstrijd achter de rug. "De E3 was enorm slopend. Ik denk dat dit mij heel goed zal doen voor volgende week, als de Ronde van Vlaanderen is. Ik heb echt afgezien vandaag, dat is meestal goed voor mij."

Van der Poel voelde dat Pedersen sterker was: 'Moest enorm diep gaan om te volgen'

Daan Hoole zag teamgenoot Pedersen winnen: 'Supersterke ploeg'

Daan Hoole zag vandaag hoe Mads Pedersen Gent-Wevelgem op zijn naam wist te schrijven. In de Belgische klassieker deelde Lidl-Trek ook wel de lakens uit, want ook Jasper Stuyven en Jonathan Milan deden lange tijd mee als hoofdrolspeler.

Hoole noemt zijn ploeg dan ook 'supersterk'.

Aan teamspirit geen gebrek bij Lidl-Trek, ziet Hoole: 'Supersterke ploeg'

Nog 40 km (v) | Einde kopgroep

De kopgroep is alweer ingelopen. Dat betekent dat een heel peloton nu gaat beginnen aan de Baneberg en de nieuwe beklimming van de Kemmelberg zometeen. Net zoals bij de mannen wordt de 'steile kant' nu beklommen.

Dat zal er misschien voor zorgen dat er nog wat gaat veranderen aan de situatie zoals hij nu is.

FINISH (m) | De sprint nog eens terugkijken?

Waar de vrouwen zich nu in het heuvellandschap bevinden, zijn de mannen dus al gefinisht. Mathieu van der Poel ging net ten onder in een sprint tegen Mads Pedersen. Hieronder kun je de sprint nog een keer terugkijken.

Pedersen verslaat Van der Poel in Gent-Wevelgem

Nog 45 km (v) | Kopecky, Wiebes en Georgi krijgen bezoek

Kopecky, Wiebes en Georgi hebben bezoek gekregen. Er zijn nog vier vrouwen bij de kopgroep aangesloten. Het gaat om Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck), Elisa Balsamo (Lidl-Trek), Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) en Silvia Persico (UAE Team ADQ).

Koplopers: Kopecky, Wiebes, Georgi, Pieterse, Balsamo, Longo Borghini, Persico

Achtervolgers: +0.25

Achtervolgers 2: +35

De situatie 44 kilometer voor het einde

Nog 52 km (v) | Vanaf nu nemen we een kijkje bij de vrouwen

We gaan nu de finale van de vrouwenkoers volgen bij Gent-Wevelgem. Daar is zojuist een kleine kopgroep ontstaan, maar wel één met hele belangrijke namen.

Lotte Kopecky (SD Worx), Lorena Wiebes (SD Worx) en Pfeiffer Georgi (dsm-firmenich-Post NL) zijn er met elkaar vandoor.

Zij hebben een klein gaatje geslagen naar de achtervolgers.

Kopecky tijdens Gent-Wevelgem

FINISH (m) | Pedersen wint Gent-Wevelgem

Oei! Dat was heel erg spannend. Het werd een hele lange sprint, maar Pedersen trekt aan het langste eind. Van der Poel leek nog naast Pedersen te kunnen komen, maar vijf meter voor de streep valt de Nederlander stil.

In de sprint achter de twee wordt Jordi Meeus derde. Van der Poels ploeggenoot Philipsen wordt vierde en Kooij eindigt als zesde.

Pedersen verslaat Van der Poel op de streep

Nog 1 km (m) | Wie o wie?

Nog maar 1,5 kilometer. Het wordt spannend. Van der Poel en Pedersen doen evenveel werk.

Van der Poel en Pedersen

Nog 3 km (m) | Ze gaan het redden

Ze gaan het wel halen, Van der Poel en Pedersen. Het gat is nog altijd zo'n 40 seconden, maar nu zijn er nog drie kilometers te rijden.

Kan het dan eindelijk weer eens? Gaat Van der Poel dan de Nederlandse Gerrit Solleveld, de winnaar van 1989, opvolgen?

Nog 6 km (m) | Peloton komt dichterbij

Wordt het dan toch nog spannend? Nog zes kilometer te gaan en het peloton nadert tot 47 seconden. Kan het dan nog?

Van der Poel en Pedersen moeten echt door gaan trappen nu, willen zij samen de finish halen.

Het peloton trapt door

Nog 65 km (v) | We beginnen aan de heuvels

Ondertussen is de kopgroep bij de vrouwen volledig ingelopen. Dat betekent dat een volledig peloton nu gaat beginnen aan het heuvellandschap. Ook voor hen geldt dat zowel de Scherpenberg, Baneberg, de Monteberg en de Kemmelberg op het programma staan.

Nog 12 km (m) | Spanning loopt op

De spanning loopt op. Er staan nog 12 kilometers op het programma. Als Pedersen de sprint vroeg begint, dan is Van der Poel waarschijnlijk kansloos. Maar wordt het een korte sprint, dan kan Van der Poel het ook zomaar zijn.

De spanning in de achtervolgende groep is ook aanwezig, want daar wordt gestreden om plek drie.

Nog 18 km (m) | De koplopers rijden Ieper binnen

We zijn er bijna, want de koplopers rijden alweer Ieper binnen. Dat betekent dat er nog een klein stukje overbrugd moet worden richting Wevelgem. Het is wel duidelijk dat Van der Poel en Pedersen samen aan gaan komen, maar wie wordt de sterkste in de sprint?

Koplopers rijden Ieper binnen

Nog 28 km (m) | Wat als Van der Poel een head to head uitvecht?

Mathieu van der Poel heeft dé kans om de eerste Nederlandse winnaar van Gent-Wevelgem te worden in 35 jaar tijd. Nu hij er alleen vandoor is met Mads Pedersen spreken de statistieken ook in zijn voordeel. De Nederlander wint 80 procent van de wedstrijden waarin hij er met één andere rijder vandoor is.

Maar, eerlijk is eerlijk, Van der Poel zag er wel een stuk minder sterk uit op de Kemmelberg dan Pedersen.

Koplopers: Pedersen, Van der Poel

Achtervolgers: Pithie, Turner, Page, Turgis +1.08

Peloton: +1.21

Van der Poel en Pedersen

Nog 34 km (m) | Pithie haakt af

Pithie haakt haf bij de koplopers op de Kemmelberg. Mads Pedersen en Mathieu van der Poel blijven nu samen over, de twee sterke renners hebben nu een minuut op het peloton dat achtervolgt, dat wordt nog flink doortrappen voor de achtervolgers.

Nog 40 km (m) | 'De steile kant' van de Kemmelberg

Daar gaan we dan. De koplopers gaan zo beginnen aan de 'steile kant' van de Kemmelberg. Op de westrijde (Ossuaire) worden vaak de verschillen gemaakt. Op die berg fietsen de renners ook langs een massagraf, waar de stoffelijke resten liggen van bijna 5300 Franse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Van der Poel en Pedersen

Nog 40 km (m) | Page en Turner in de achtervolging

Hugo Page (Intermarche-Wanty) en Ben Turner (INEOS Grenadiers) proberen de oversteek te maken vanuit het peloton naar de kopgroep van Mathieu van der Poel. Zij rijden nu vijftien seconden weg bij het peloton, maar moeten ook nog een halve minuut goedmaken om aan te sluiten. Het lijkt een moeilijk verhaal te worden.

Kopgroep: Van der Poel, Pithie, Pedersen
Achtervolgers: Turner en Page +0.30
Peloton: +0.45

Wel een heel jonge deelneemster

Kijk eens wat daar omhoog rijdt. Dat is wel een heel jonge deelneemster aan deze editie van Gent-Wevelgem.

Het kan niet anders of we zien deze renster over een jaar of twintig wel terug in het peloton.

Nog 52 km (m) | We beginnen weer aan de heuvels

Terug in het heuvelgebied. Hier maakte Van der Poel even geleden een groot verschil en brak hij de wedstrijd open, nu moet de Nederlander in het wiel van Pedsersen en Pithie mee naar boven op de Kemmelberg.

Maar we gaan straks nog een keer de Kemmelberg op, over ongeveer 15 kilometer, wie weet kan de wereldkampioen daar weer in actie komen.

Koplopers: Van der Poel, Pedersen en Pithie

Peloton: +0.20

Van der Poel in actie

Nog 102 km (v) | Kopgroep heeft vier minuten

In de vrouwenkoers is het nog redelijk overzichtelijk. Er is een kopgroep met vijf rensters, daarin zitten twee Nederlanders. Lieke Nooijen (Visma - Lease a Bike) en Laura Molenaar (Volkerwessels). De andere namen zijn Giorgia Vettorello (Roland), Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobility) en Amandine Fouquenet (Arkéa-B&B Hotels).

Peloton: +4.20 min

Nog 61 km (m) | Milan is weer teruggehaald

Het soloavontuur van Jonathan Milan zit erop. De Italiaan is teruggehaald door de groep met Van der Poel.

Kopgroep: Van der Poel, Pithie, Pedersen, Milan

Peloton: +0.54

Nog 65 km (m) | Denken aan Antoine

De renners komen net van de Plugstreets en rijden onder een banner voor Antoine Demoitié heen. De 26-jarige Waal kwam in 2016 om het leven nadat hij in Gent-Wevelgem heel hard was gevallen.

Denken aan Antoine

Nog 71 km (m) | Van der Poel versnelt weer

Op de Plugstreet geeft Van der Poel er nog maar eens een slinger aan, want hij wil dichterbij Jonathan Milan komen en wat concurrenten kwijtraken. Dat eerste is gelukt, dat tweede slechts deels.

Bij Van der Poel rijden nu nog Pedersen en Pithie. Voor Stuyven is het einde verhaal, want hij rijdt lek. Een heel vervelend moment voor de Belg.

Nog 73 km (m) | We beginnen aan de eerste Plugstreet

We beginnen aan de eerste Plugstreet van de dag. De eerste van de drie onverharde wegen. Jonathan Milan is als eerste begonnen aan Hill63, die 2100 meter lang is. Ongeveer 25 seconden later begint ook het groepje van Van der Poel aan de Plugstreet.

Jonathan Milan op de Plugstreet

Nog 123 km (v) | Van Anrooij denkt dat haar ploeg kan meestrijden om de winst

Shirin van Anrooij denkt dat haar ploeg Lidl-Trek dit seizoen heel goed begonnen is. Zij verwacht dat ze ook kunnen meestrijden om de winst vandaag. "Wij zijn veel beter dan vorig jaar, we kunnen overal een echt sterke ploeg aan de start brengen. Vorig jaar hadden we veel pech, nu zit het veel meer mee."

Van Anrooij gaat met haar ploeg vol voor de winst: 'Het zit dit jaar veel meer mee'

Nog 82 km (m) | Van der Poel vooraan, dit is de situatie nu

Nog 82 kilometers zijn er af te leggen voor de mannen. Mathieu van der Poel heeft de wedstrijd nu dus echt op gang gebracht. Hij kreeg Jonathan Milan mee, die zelfs plannen heeft om er solo vandoor te gaan.

Koploper: Jonathan Milan

Achtervolgers +0.05: Tim van Dijke (Visma - Lease a Bike), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Jasper Stuyven (Lidl-Trek) en Rasmus Tiller (Uno-X Mobility).

Peloton: +0.33

Nog 85 km (m) | Mathieu van der Poel gooit het tempo omhoog

Ja hoor, daar is hij! Mathieu van der Poel vindt het even genoeg. Op de Kemmelberg geeft de wereldkampioen er eens een flinke slinger aan. Het zijn maar een paar renners die kunnen volgen. Er is een eerste selectie geweest.

Van der Poel heeft Jonathan Milan en Mads Pedersen meegekregen en op de achtergrond volgt een groepje met Jasper Stuyven.

Van der Poel geeft er een slinger aan

Nog 129 km (v) | 'Eindelijk' valt het goed voor De Jong

Talitha de Jong kent een goed voorjaar met een paar mooie uitslagen. De 30-jarige renster is daar heel blij mee. "Eindelijk, helemaal na die jaren met mindere prestaties door alle ongemakken."

'Eindelijk' valt het goed voor De Jong: 'Ik voel me heel goed'

Nog 88 km (m) | Einde avontuur

Het avontuur van Walscheid en Jacobs heeft niet lang geduurd. Zij zijn weer opgeslokt door het eerste peloton, vlak voor het beklimmen van de Monteberg.

Wie won Gent-Wevelgem het vaakst?

Gent-Wevelgem krijgt bij de mannen hoe dan ook een nieuwe winnaar. Christophe Laporte is er niet bij. Bij de vrouwen heeft Marlen Reusser wel een kans om weer op het hoogste schavot te staan.

In het verleden was Kirsten Wild het meest succesvol in Gent-Wevelgem. Zij wist als enige renster twee keer de klassieker te winnen. Bij de mannen is er een rijtje van zes renners die de koers al drie keer wonnen.

Dat waren Eddy Merxkx, Mario Cipollini, Tom Boonen, Robert van Eenaeme, Rik van Looy en Peter Sagan.

Sagan bij zijn winst in 2018

Nog 94 km (m) | Max Walscheid op avontuur

We zijn de Scherpenberg amper over en Max Walscheid besluit in zijn eentje te beginnen aan de Baneberg. De Duitser van Team Jayco Alula heeft een gaatje van 15 seconden geslagen naar het eerste peloton.

In zijn kielzog probeert de Zwitser Johan Jacobs mee te komen.

Nog 140 km (v) | Het lichaam van Lorena Wiebes zei 'stop'

Lorena Wiebes is hersteld van haar val in Nokere Koerse. Al heeft ze de impact van die val wel een beetje onderschat, zegt ze vandaag. "Mijn lichaam zei op een gegeven moment 'stop', het was volledig in shock. Maar gelukkig heeft de osteopaat goed werk geleverd."

Vandaag hoopt de sprintster dan ook weer een rol van betekenis te spelen. "Ik hoop op een harde koers, zodat de sprint hopelijk in mijn voordeel is. Maar als tien vrouwen vertrekken op de Kemmelberg, wil ik er ook bij zitten."

Wiebes hoopt op harde koers: 'Dan zou de sprint in mijn voordeel kunnen zijn'

Nog 101 km (m) | Eerste heuvels in zicht, kleine aanval

De eerste heuvels zijn nu in zicht. De renners zijn op weg naar de Scherpenberg, Monteberg en de Kemmelberg. De eerste is een klein klimmetje van zo'n twee kilometer met een stijgingspercentage van twee procent. De Monteberg en de Kemmelberg zijn iets uitdagender.

Maar voordat we aan die klimmetjes beginnen, besluiten zo'n tien renners om te vertrekken uit de voorste groep. Zij willen al een verschilletje maken voordat het klimwerk gaat beginnen.

Nog 107 km (m) | 40 seconden zit er nu tussen

De tijdswaarneming bij de mannen klopte net even niet helemaal. Tussen de staart van het eerste peloton en de eerste waaiergroep zit nu 40 seconden. Het lijkt er dus op dat die tweede groep nog wel weer kan aansluiten vooraan.

Gent-Wevelgem

Nog 152 km (v) | Kopecky wil wel graag winnen

De vrouwen zijn inmiddels ook al even onderweg. Daar is een eerste kopgroep van acht gevormd, met onder meer onze landgenoten Lieke Nooijen (Visma - Lease a Bike) en Laura Molenaar (Volkerwessels). Wereldkampioene Lotte Kopecky houdt zich, uiteraard, nog schuil in het peloton.

Waar Mathieu van der Poel vandaag zei niet per se te willen winnen, wil de Belgische toprijdster wel heel graag de wedstrijd vandaag op haar palmares zetten.

Kopecky zou Gent-Wevelgem wel graag op palmares zetten: 'Dat zou mooi zijn'

Nog 120 km (m) | De koplopers worden ingerekend

Het is einde verhaal voor de koplopers van vandaag. De acht die al heel vroeg de ruimte kregen, worden nu ingerekend door de eerste waaiergroep. Het peloton van 29 man, wordt nu dus een peloton van 37 man.

Deze groep heeft inmiddels 2.30 minuten op het grote peloton. Er heeft dus al een behoorlijke schifting plaatsgevonden. Die minuten zouden normaal gesproken nog wel goed te maken moeten zijn, maar de wind is echt een factor vandaag.

Nog 130 km (m) | Wat is de situatie nu?

We hebben een andere situatie in de wedstrijd nu. We hadden natuurlijk een kopgroep, maar daarachter is het peloton dus in tweeën gebroken door de wind. We zetten de situatie even overzichtelijk voor je op een rij.

Nog 142 km (m) | Eekhoff: 'Ik heb goede benen'

Er zijn nog 142 kilometers te rijden. In het tweede peloton zit Nils Eekhoff. De renner van dsm-firmenich-PostNL zei vooraf goede benen te hebben. "Ik heb tot nu toe leuk mee kunnen koersen, maar nu kan het voor mij echt gaan beginnen."

Maar of Eekhoff ook echt mee kan doen om de winst vandaag, is nog even afwachten, zo zegt hij zelf.

Eekhoff zegt goede benen te hebben: 'Nu kan het echt gaan beginnen'

Thomas kan zelf wel lachen om de waaiers

Als iemand iets weet van waaiers is het Geraint Thomas wel. Hij denkt op X nog even terug aan de editie van 2015. Gelukkig kan hij er zelf hard om lachen.

Nog 147 km (m) | Waaiers!

Ja! Daar zijn ze dan, de waaiers! Met nog 147 kilometer te gaan breekt het peloton in tweeën. Er zitten ongeveer 30 renners in het eerste deel van het peloton. Het gat is nu 25 seconden tussen beide groepen.

We gaan in de gaten houden of dit effect heeft op de rest van de wedstrijd.

Nog 171 km (v) | Bier voor Reusser: 'Maar daar houd ik totaal niet van'

Marlen Reusser, de winnares van de editie van 2023, kreeg vlak voor de start al een gigantische fles Kwaremont cadeau. "Hou je van bier?", wordt haar gevraagd. Het antwoord is duidelijk. "Nee, totaal niet. Maar m'n vriend zal er blij mee zijn."

Haar vriend is trouwens Hendrik Werner, de voormalige trainer van onder meer Tom Dumoulin.

Reusser krijgt bier

Nog 171 km (v) | En ook de vrouwen zijn vertrokken!

En ja hoor! Het is 13.15 uur, dus ook de vrouwenkoers is gestart. Vanaf nu is het voor de dames ook 171 kilometer ploeteren door de wind, over heuvels en over de Plugstreets. Wie blijkt er straks de sterkste te zijn? We gaan het vanaf nu ook bloggen.

Nu maken we onderscheid in de blogposts met een (v) voor de vrouwen of een (m) voor de mannen om aan te duiden over welke wedstrijd we het hebben.

De vrouwen staan aan de start
En ook de vrouwen zijn weg

Nog 151 km | Brengt Kooij Visma - Lease a Bike nieuw succes in Gent-Wevelgem?

Olav Kooij is de kopman bij Visma - Lease a Bike nu Christophe Laporte en Wout van Aert er niet zijn. Zij werden vorig jaar de uitblinkers in de klassieker. Is er voor Kooij nu ook een kans om de wedstrijd te winnen?

Kooij zoekt naar succes in Gent-Wevelgem: 'Maar eerst de slag met de wind overleven'

Nog 155 km | Jasper Philipsen of Mathieu van der Poel?

Wie bij Alpecin-Deceuninck krijgt vandaag de kans om te winnen. Wordt het Jasper Philipsen? Of toch Mathieu van der Poel. Vorige week hielp laatstgenoemde de Belg nog aan de overwinning in Milaan-Sanremo. Vandaag kan Van der Poel zijn eigen kans krijgen, denkt Philipsen.

Philipsen zet knop na winst in Milaan-Sanremo snel om: 'Gaat om vandaag'

Nog 160 km | Valpartij kost Tratnik de wedstrijd

Oei! Daar gaan drie renners onderuit in het peloton. Het gaat om Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Jan Tratnik (Visma - Lease a Bike) en Daniel McLay (Arkéa - B&B Hotels). Deze valpartij lijkt voor Tratnik het vervelendst af te lopen, hij moet uit de wedstrijd stappen.

Het is nog niet duidelijk hoe het met de andere twee renners is.

Het peloton in Gent-Wevelgem 2024

Nog 163 km | Matthews verwacht een zware dag door de wind

Michael Matthews van Team Jayco Alula verwacht een zware dag voor de renners vandaag. Dat komt door de wind. "Je moet voorin zitten, maar jezelf niet opblazen. Daardoor wordt het een lastige dag."

De Australische sprinter verwacht bij een zware koers wel kansen voor hemzelf. Maar mocht het aankomen op een echte massasprint, dan ziet hij meer kansen voor zijn teamgenoot Dylan Groenewegen.

Matthews verwacht een heel lastige dag: 'Jezelf niet opblazen'

Nog 165 km | Een klein half uurtje nog, dan gaan de vrouwen weg

Over een klein halfuurtje vertrekken ook de vrouwen voor hun Gent-Wevelgem. Lotte Kopecky en Chloe Dygert zijn bezig met hun warming-up.

Chloe Dygert
Lotte Kopecky

Nog 168 km | Van Poppel ziet kansen: 'Deze koers ligt mij wel'

Van der Poel wordt gezien als een van de favorieten voor de zege, maar misschien kan een andere Nederlander ook wel heel goed presteren vandaag. Danny van Poppel heeft al een aantal keer laten zien dat hij goed mee kan komen in Gent-Wevelgem. Dus ziet de sprinter ook wel kansen.

Gent-Wevelgem ligt Van Poppel wel: 'Denk dat wij podium kunnen rijden'

Nog 172 km | Mathieu van der Poel hoeft niet per se te winnen

Mathieu van der Poel is zondagmorgen mogelijk nog niet geheel fris aan de start verschenen van Gent-Wevelgem, zo vertelde hij. De koers van vrijdag, de E3, was een wedstrijd waarin hij heel diep heeft moeten gaan. "Het was een lastige wedstrijd en iedereen heeft enorm afgezien. Ik hoop dat ik voldoende hersteld ben om attractief te kunnen koersen."

Maar als dat niet het geval is, is er ook geen man overboord, vindt de wereldkampioen op de weg. "Winst in Gent-Wevelgem staat niet heel hoog op mijn wensenlijstje, maar ik ga het wel proberen. Je zult de hele dag attent moeten zijn."

Van der Poel wil Gent-Wevelgem niet per se winnen: 'Maar ga het wel proberen'

Nog 186 km | Nog altijd denken aan Vandenbroucke en Scarponi

Gent-Wevelgem staat in het teken van herdenken, zo zeiden we al eerder. Er wordt gedacht aan de Eerste Wereldoorlog, maar ook aan de overleden Frank Vandenbroucke.

De Belg die in zijn carrière Gent-Wevelgem en Luik-Bastenaken-Luik won, overleed in 2009 aan een longembolie. Het peloton rijdt vandaag door Ploegsteert, de plek waar Vandenbroucke opgroeide en begraven ligt.

En ook Astana herdenkt nog altijd een van hun renners. Michele Scarponi overleed in 2017 nadat hij tijdens een trainingsrit in Filottrano werd aangereden door een bestelwagen. Zijn naam prijkt nog op de teambus.

Denken aan Scarponi

Nog 193 km | De voorsprong gaat naar vijf minuten

De voorsprong van de acht koplopers is nu 4.45 minuten. Dat is al een flink gat, maar zeker niet onoverbrugbaar voor de rest in deze wedstrijd. Er is namelijk nog meer dan 190 kilometer af te leggen.

Nog 202 km | Visma - Lease a Bike heeft extra wapens

Bij Visma - Lease a Bike denken ze vandaag ongetwijfeld terug aan een succesvolle editie van Gent-Wevelgem vorig jaar. Dit jaar hopen ze natuurlijk ook weer op succes, bijvoorbeeld met Olav Kooij. Maar ze hebben nog wat extra strijdkrachten meegenomen naar België.

De broers Tim en Mick van Dijke bijvoorbeeld. Zij rijden samen mee in de Belgische klassieker.

Nog 210 km | De Bondt en Le Berre sluiten aan

Het is ze gelukt. Dries de Bondt en Mathis Le Berre sluiten aan bij de kopgroep, die nu uit acht renners bestaat.

Zij hebben op dit moment een voorsprong van 2.35 minuten op het peloton.

Nog 214 km | Waaiers op komst?

We hadden het er al even over. Het waait goed in België. Dat kennen we van Gent-Wevelgem. Herinnert u zich de editie van 2015 nog? Dat was er één waarin opperste concentratie en uiterste kracht van de renners werd geëist. Toen vlogen de atleten namelijk van de fiets.

Samenvatting Gent-Wevelgem 2015: weggewaaide renners, Italiaanse winnaar

Nog 223 km | We hebben een eerste kopgroepje te pakken

We hadden er ongeveer 30 kilometer voor nodig, maar de eerste echte kopgroep is tot stand gekomen, hoor!

Michael Mørkøv (Astana), Johan Jacobs (Movistar), Kelland O'Brien (Team Jayco Alula), Hugo Houle (Israël - Premier Tech), William Blume Levy (Uno-X Mobility) en Cyrus Monk (Q36.5) zijn ervandoor. Zij hebben een gat van twee minuten.

Daarmee heeft Cyrus Monk woord gehouden. Hij kondigde voor de start al aan in de kopgroep te zitten.

Dries de Bondt, van Decathlon-AG2R en Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels) zijn in de achtervolging gegaan. Zo komt er met De Bondt misschien toch nog een Belg in de kopgroep. Zij rijden nu een halve minuut achter de koplopers.

Nog 225 km | Goede voorbereiding

Je kunt maar beter goed voorbereid op weg gaan, zo dachten ze bij UAE Team Emirates.

Nog 235 km | De eerste afvaller

Oei. Laten we hopen voor de Belgen dat dit geen voorteken is voor een slechte dag voor alle Belgische renners. De eerste uitvaller van de dag is namelijk Jasper Dejaegher. De renner van Team Flanders-Baloise maakt Gent-Wevelgem niet af.

Het is zijn vijfde koers in België dit seizoen en hij finishte er geen enkele. Niet echt een lekker moyenne. We moeten daarbij wel zeggen dat hij afgelopen vrijdag, in de E3, pas in zijn eerste World Tour-wedstrijd startte.

Wat er vandaag precies aan de hand is, is nog onduidelijk.

Nog 237 km | Veel aanvallen, nog geen succes

De eerste 15 kilometer zitten erop. Het is vooral nog aftasten in het peloton. Veel renners probeerden, in meerdere aanvallen, al weg te rijden bij de grote groep. Het lukte alleen nog niet. Daardoor is iedereen nog bij elkaar.

Nog 251 km | Kristoff mist ook Gent-Wevelgem

Niet alleen Fem van Empel gaat niet van start vandaag. Ook bij de mannen haakt een smaakmaker af. Alexander Kristoff, winnaar van Gent-Wevelgem in 2019, is niet opgestapt, zo meldt zijn ploeg Uno-X Mobility.

De Noor miste deze week ook al de E3 wegens ziekte.

Kristoff wint Gent-Wevelgem in 2019

Nog 253 km | Gent-Wevelgem is echt begonnen!

En nu is Gent-Wevelgem echt op gang. Nog 253 kilometer te gaan door België. Wie gaat er zo als eerste aanvallen?

Fans van Adrien Petit

Rond het parcours zijn natuurlijk een hoop wielerfans te spotten. Je kan dan voor Van der Poel, Kooij, of Philipsen juichen, maar het is natuurlijk ook leuk om fan te zijn van een onbekendere renner.

Dat heeft deze jongen waarschijnlijk ook gedacht. Hij juicht Adrien Petit toe, de 33-jarige renner van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux.

Fan van Adrien Petit

We zijn onderweg!

Na een klein beetje herdenken en de klanken van doedelzakmuziek zijn de renners begonnen. De officieuze start is geweest, de wielrenners trekken door de ingepakte Menenpoort en gaan zo echt beginnen aan de koers.

We zijn benieuwd...

Gent-Wevelgem is eigenlijk 253 kilometer lang herdenken

Fietsend door de Vlaamse Westhoek torst het peloton vandaag de herinnering aan circa 550.000 in België gesneuvelde soldaten mee. Gent-Wevelgem is onverbiddelijk koersen, zoals ook Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen tijdens deze Belgische wielerweek.

"Maar Gent-Wevelgem is de koers die het meest gelinkt is met de geschiedenis en het landschap van de streek", stelt Stephen Lodewyck, directeur van het In Flanders Fields Museum, ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog.

Eigenlijk is de koers 253 kilometer lang herdenken.

Is-ie scherp?

Mathieu van der Poel is zich nog aan het warmfietsen rond Ieper, voordat de koers zo start. Mag hij vandaag zijn krachten gebruiken om zo eindelijk weer eens een Nederlandse winnaar te zien in Wevelgem? Of moet de wereldkampioen op de weg zich weer opofferen voor zijn teamgenoot Jasper Philipsen?

Van der Poel rijdt zich warm in Ieper

WAAIERALARM! Het waait behoorlijk

Ja, ja! De kans op waaiers is aanwezig. Het waait behoorlijk in Ieper op dit moment, waar straks het peloton in gang wordt getrokken en het is knap fris, zo horen we. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat we, zeker als het peloton door De Moeren rijdt, waaiers te zien krijgen.

De eerste 100 kilometer zijn misschien qua parcours vandaag niet het meest uitdagend, maar door de wind is het wel oppassen. Daarna trekken de renners naar De Moeren, waar de wind altijd vrij spel heeft. Mocht daar niets gebeuren, dan is het te hopen dat we in het heuvellandschap, waar onder andere de Monteberg en de Kemmelberg worden beklommen, een strijd gaan zien.

En mocht dat ook niet lukken, dan zitten er nog drie wat uitdagende 'Plugstreets' in het parcours. Onverharde wegen waar misschien ook wel een selectie door kan plaatsvinden. Al met al is Gent-Wevelgem dus zeker een koers waarin we spektakel kunnen verwachten.

Koud en winderig bij de start

Ellen van Dijk is terug in het peloton: 'Er is eigenlijk niks veranderd'

Ellen van Dijk is sinds twee weken terug in het peloton. De 37-jarige renster van Lidl-Trek was anderhalf jaar afwezig vanwege een zwangerschap en bevalling. Eenmaal terug in het peloton voelde het meteen weer vertrouwd. "Eigenlijk is er het afgelopen jaar niks veranderd."

Het enige wat wel veranderd is, is dat ze nu weg moet van haar zoon Faas. "Maar ik weet dat hij thuis in goede handen is, dat geeft heel veel rust."

Vandaag is Van Dijk extra lang van huis, want Gent-Wevelgem is voor de vrouwen 171 kilometer. En dat terwijl de UCI-reglementen zeggen dat een vrouwenkoers maximaal 160 kilometer mag zijn. Maar dat zal ongetwijfeld geen probleem zijn voor de goed getrainde wielrensters.

Van Dijk moet zoon Faas nu even thuis achterlaten: 'Maar hij is in goede handen'

Teleurstellend nieuws: Fem van Empel rijdt niet mee

Om 13.15 uur starten de vrouwen aan hun Gent-Wevelgem. Alleen zal het peloton een smaakmaker moeten missen. Fem van Empel kan niet starten, meldt haar ploeg Visma - Lease a Bike.

Holland boven?

Gent-Wevelgem en Nederlanders. Het is eigenlijk totaal geen goede combinatie. Pas vijf keer stond er een Nederlander op het hoogste schavot in Wevelgem. En het is ook niet zo dat ons land recent nog een winnaar kon afleveren.

De laatste Nederlander die won, was Gerrit Solleveld in 1989. Krijgt hij vandaag misschien een opvolger in Mathieu van der Poel?

Als Mathieu nou even meekijkt, kan hij zien hoe 'De Sol' het voor elkaar kreeg 35 jaar geleden.

1989: Gerrit Solleveld laatste Nederlandse winnaar Gent-Wevelgem

De veelbesproken finish, deel twee

Als je denkt dat je daarmee alles gezien hebt van de vorige editie, dan heb je het mis. Ook de finish bij de vrouwen was er een waarover nagepraat werd. De Zwitserse Marlen Reusser ging onbedreigd solo op de streep af, maar dreigde haar kansen op de winst zelf te vergooien.

De Europees kampioene tijdrijden van 2021 nam namelijk de verkeerde afslag en begaf zich ineens tussen winkelend publiek. Gelukkig voor Reusser kon ze nog wel op tijd omkeren en alsnog alleen op de finish afrijden.

Ook deze bijzondere slotfase kun nog even terugkijken.

Reusser soleert naar zege in Gent-Wevelgem, maar verrast met verkeerde afslag

De veelbesproken finish

Wanneer we het over Gent-Wevelgem hebben, gaan de gedachten al vrij snel naar de editie van vorig jaar. Want de finish op de Vanackerestraat in Wevelgem was er een waarover veel nagepraat werd. Christophe Laporte en Wout van Aert koersten samen kilometers lang op de finish af. Arm in arm reden de renners de laatste meters en uiteindelijk gunde Van Aert zijn teamgenoot de zege.

Beide renners zijn er dit jaar niet bij. Laporte is nog niet hersteld van een buikgriep en wordt vervangen door de Italiaan Edoardo Affini en Van Aert kiest voor de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen.

Dat betekent dat de Fransman en de Belg het met de beelden van vorig jaar moeten doen vandaag. Geen probleem, je kunt ze hieronder nog even terugkijken.

Van Aert gunt Laporte zege in Gent-Wevelgem na kilometers lange Jumbo-solo

Goedemorgen! Welkom bij Gent-Wevelgem

Goedemorgen!

Onverharde stroken, open landschap met veel wind, kasseien en natuurlijk meerdere klimmetjes. Welkom bij Gent-Wevelgem. We zitten vol in een Vlaamse wielerweek. Want na Gent-Wevelgem hebben we natuurlijk ook bijvoorbeeld nog Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen.

Maar we gaan niet op de muziek vooruitlopen. Eerst gaan we genieten van een koers die zijn naam geen eer aan doet. Honderden kilometers wordt er namelijk gekoerst vanaf Ieper, al sinds 2003 wordt er niet meer gestart in Gent, naar Wevelgem.

De mannen starten om 10.40 uur en rijden 253 kilometer.

De vrouwen starten om 13.15 uur en rijden 171 kilometer.

Wie worden de opvolgers van Christophe Laporte en Marlen Reusser? We gaan het de komende uren meemaken. Heb je 'goesting' in de koers en wil je niks missen? Tik dan even het belletje aan.