liveblog
NOS NieuwsAangepast

Resultaten tweede halve finale Songfestival bekendgemaakt • België en Estland door

  • Tweede halve finale van het Songfestival in Liverpool
  • België en 'Nederlandse' inzending Estland door
  • Ook vanavond gelden alleen kijkersstemmen, de jury doet pas in de finale weer mee
  • Kijk live mee op NPO1
liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog en zijn zaterdag weer terug met de grote finale

Hiermee sluiten we het liveblog. We gaan ons langzaam voorbereiden op de finale van zaterdag. Dan zijn we er uiteraard weer bij.

Tot ziens, bye bye, à bientôt!

We maken de balans op: deze landen zien we in de finale

De halve finales zijn voorbij. We weten nu dat het nummer dat mede werd geschreven door Nederlander Wouter Hardy van Estland ook weer in de finale te zien is, evenals de Belgische inzending Gustaph.

  • Door in de eerste finale: Finland, Israël, Kroatië, Moldavië, Noorwegen, Portugal, Servië, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Grote favorieten zijn Zweden (Loreen met Tattoo) en Finland (Käärijä - Cha Cha Cha).
  • Door in de tweede finale: Estland (Bridges van Alika geschreven door Wouter Hardy), België, Albanië, Australië, Armenië, Cyprus, Slovenië, Polen, Oostenrijk en Litouwen.
  • Altijd geplaatst vanwege hun grote financiële bijdrage: Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
  • Geplaatst vanwege winst vorig jaar: Oekraïne

Armenië en Slovenië laatste twee finalisten

Als laatste worden Armenië en Slovenië genoemd. Daarmee zijn alle finalisten bekend. We nemen ze zo nog even allemaal door.

Polen en Australië zien we ook terug

Het zonnige liedje van Polen is door, en Australië ook. Nog twee plekken...

Oostenrijk en Litouwen in finale

Oostenrijk en Litouwen zien we ook terug.

Ook België door

En ook goed nieuws voor onze zuiderburen. Gustaph is door.

Jaaaa! Estland is ook door, toch nog Nederlands succes

Estland met de Nederlandse inbreng van songwriter Wouter Hardy is door. Toch nog een Nederlands sausje in de finale.

Albanië is door, Cyprus ook

Een kleine verrassing: Albanië is door, tegen de verwachtingen van de wedkantoren in. Cyprus is ook door, maar dat werd verwacht.

Daar gaan we: wie gaan er door?

Zo, we gaan eindelijk beginnen met de resultaten. Wie zijn er door naar de finale?

Terwijl we wachten: dit zijn de finalisten van de eerste halve finale

We moeten nog even wachten op de resultaten van de tweede halve finale.

Deze landen gingen door in de eerste halve finale: Finland, Israël, Kroatië, Moldavië, Noorwegen, Portugal, Servië, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Grote favorieten zijn Zweden (Loreen met Tattoo) en Finland (Käärijä - Cha Cha Cha).

Zo klonk Tattoo van Loreen in de eerste halve finale:

Optreden Loreen (Zweden)

Lijnen zijn dicht

De lijnen zijn dicht. Over niet al te lange tijd weten we wie naar de finale gaat.

Lekker op pad in een korte broek

De kortebroekenrage van deze halve finale is ook mensen op Twitter niet ontgaan.

Hier wordt Griekse deelnemer Victor Vernicos als onderdeel van de Dora-tekenfilms afgebeeld:

Waar zijn Spanje, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk?

Vandaag worden ook de nummers van het Verenigd Koninkrijk en Spanje aan het publiek voorgesteld. Er zijn kortere versies te horen van inzendingen van deze landen.

Vanwege hun grote financiële bijdrage aan het Songfestival staan deze landen (samen met Duitsland, Frankrijk en Italië) gegarandeerd in de finale. Ook Oekraïne is als winnaar automatisch door.

De lijnen gaan open (maar niet voor Nederlandse kijkers)

De lijnen gaan open. Over een half uur weten we wie er door zijn. Net als tijdens de vorige halve finale is er geen vakjury. Dat komt omdat zes van die jury's (Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino) vorig jaar in het geheim afspraken maakten dat ze op elkaar zouden stemmen.

Alleen televoters dus, maar als je in Nederland bent, kun je niet stemmen in deze halve finale helaas. Dat kan alleen in de halve finale waaraan je als land zelf meedoet.

Australische rock sluit de avond af

We sluiten af met een lekkere rockact van Australië. Voyager brengt met Promise een vleugje jaren '80. Het nummer onderscheidt zich van de andere rockacts van vanavond. Een pakkend refrein, lang haar, glitterpak. Die zien we in de finale terug.

Monika Linkyte mag op herhaling voor Litouwen

Monika Linkyte zingt Stay voor Litouwen. Ze deed in 2015 ook al mee en ze behaalde toen de finale. Dat gaat ook dit jaar wel lukken, maar veel meer kunnen we niet over dit nummer zeggen. Op naar Australië.

Albanische folklore met familiezang

"Wat Duje nou?", schreef het Parool over de Albanese inzending Albanië Duje. Tsja, het is onduidelijk waar we precies naar luisteren, een beetje dance, wat folklore, en een familie op het podium. Maar het klinkt eigenlijk best goed. Dit is mogelijk een concurrent voor de 'Nederlandse inzending' Estland in de strijd om een finaleplaats.

Oostenrijkse aanstekelijke satire op muziekindustrie

De geest van Edgar Allan Poe bezit de lichamen van de Oostenrijkse act Teya & Selena. Poe heeft ergens wel iets van een Billie Eilish-nummer. Het is een aanstekelijke satire op de muziekindustrie die origineel is, inclusief gezucht. Gegarandeerd finale-waardig.

Geen tijgers bij San Marino

I Can Smell You Like An Animal zingt de Italiaanse band Piqued Jacks die namens San Marino uitkomt. Het klinkt gevaarlijk, maar dit rockliedje is eerder een timide, valse kitten dan een gevaarlijke tijger. We wachten met smart op Oostenrijk dat hierna komt

Nog vijf nummers...

Nog vijf nummers. Het is vooral uitkijken naar Oostenrijk en Australië.

The Voice of Georgië

Iru Khechanovi zingt namens Georgië Echo. Ze won The Voice in haar thuisland Georgië.

Veel drumgeweld in dit nummer en het witte gewaad met lange sleep van Khechanovi maken dit een typisch Songfestival-nummer. Met haar goede uithalen kan ze rekenen op de steun van het publiek. We zullen er over tien jaar niet meer over praten, maar de finale lijkt het nummer wel te halen.

Slovenië wil dat we de dag plukken

Zo, even tijd voor rock, dat we sinds het Italiaanse Maneskin in 2021 won weer regelmatig terugzien op het Songfestival. Nee, het Sloveense Carpe Diem van Joker Out is zeker niet zo goed als het werk van de Italiaanse band, maar meer dan genoeg voor een finaleplaats.

Ace of Base? Nee, Polen

Polen gaat met Solo van Blanka voor een strandvibe en dat werkt aanstekelijk. En voor de liefhebbers: er is een echte reveal, waarbij de dansers de jurk van Blanka uittrekken.

Zeker geen winnaar, maar Blanka kan zich na dit optreden zo goed als zeker gaan opmaken voor de finale. Er wordt flink geleend bij Zweedse popsensatie Ace of Base, maar wat doet het er toe? Het klinkt wel lekker.

Jonge Victor Vernicos voor Griekenland

Hee! Het is de volgende trendvolger: Victor Vernicos draagt net als zijn Roemeense collega Theodor Andrei een korte broek.

Zoals gezegd: hij is pas 16. Hij zingt het lied What They Say. Het is behoorlijk vals, maar het publiek klapt hartstochtelijk.

IJsland: overtuigend gezongen

Met Think About Things had IJsland in 2020 misschien wel het winnende Eurovisie-liedje in handen, maar helaas: covid gooide roet in het eten en het festijn ging niet door. Een jaar later mocht Dadi Freyr op herkansing: 10 Years scoorde goed en werd vierde in de finale. Med hækkandi sól deed het vorig jaar een stuk minder. Power van Diljá van dit jaar gaat ook zeker niet winnen, maar Diljá kan op veel enthousiasme van het publiek rekenen en ze zingt haar popsong vol overtuiging.

Cyprus brengt Zweedse pop

Het lied van Cyprus Break a Broken Heart werd mede-geschreven door twee Zweedse schrijvers die ook meeschreven aan Tattoo, de Zweedse inzending van Loreen. Het is een beetje veilig, want klinkt als Imagine Dragons en andere popacts, maar eerlijk is eerlijk: het werkt wel. Hier praten we weer over in de finale.

Gustaph maakt er namens België een feestje van

Kijk, daar is de Belgische Gustaph met Because of You. Een echte Songfestival-danskraker die in beetje doet denken aan de jaren negentig.

Het is een goed optreden. De enthousiaste zanger wordt geflankeerd door een al even enthousiaste danseres met dierenstaart die aan het voguen is. En ook Gustaph is in het roze gekleed, de kleur van de avond. De finale kan hem bijna niet meer ontgaan.

Terugkijken: Het optreden van België op het Songfestival

Nederlandse inbreng bij Estland met grootse uithalen

De 'Nederlandse' act van Estland is aan de beurt. Bridges van Alika werd mede geschreven door de Nederlander Wouter Hardy. Hij schreef ook Arcade met Duncan Laurence en dat is te horen. "De songs waar ik aan meewerk kunnen heel makkelijk onder een film liggen. Dat komt door de aanwezigheid van piano en strijkers. En het eerste couplet is bij mij vaak redelijk intiem en dan bouwt het uit", zegt Hardy zelf.

Alika zingt vrijwel helemaal zuiver en het klinkt goed. Het publiek lijkt goed te reageren op haar uithalen. Gaat er dan toch een 'Nederlandse' act naar de halve finale?

Dit lied is geschreven door de Nederlander Wouter Hardy

Vervreemdende Roemeense rock

De volgende act is Roemenië. Dat land wist het Songfestival tot nu toe nooit te winnen en met D.G.T. (Off And On) van Theodor Andrei gaat dat weer niet gebeuren. Is het een balad? Is het een rocksong? Het is in combinatie met zijn slechte Engels allemaal een beetje vervreemdend. Andrei past wel in de trend van deze halve finale: hij draagt roze én een korte broek. Dat zien we in andere optredens ook nog terugkomen.

Zoete Armeense tonen

En daar is Armenië. Het land tapt dit jaar een beetje uit het Arcade-vaatje: stemmige strijkers met de zoete tonen van zangeres Brunette die langzaam tot een hoogtepunt moeten komen, maar wel met dance-elementen. Future Lover gaat zeker door, maar zo spannend als Australië en Oostenrijk die later op de avond volgen wordt het nooit.

Ai, dat gaat niet heel goed

Nee, Reiley blijft onzuiver, hij wordt nog enigszins gered door de luide achtergrondmuziek en de achtergrondzang. En het publiek lijkt het niet veel te kunnen schelen. Zij juichen luid.

Valse start voor Denemarken?

En daar is de eerste act: Hij komt uit de Faeröer Eilanden en doet mee voor Denemarken en net als zijn Belgische collega Gustaph draagt zanger Reiley een vrolijk roze outfit.

Reiley zingt met Breaking My Heart een catchy popliedje, maar bij de repetities en bij voorgaande optredens zong hij behoorlijk vaak vals. Kan hij zich vanavond revancheren?

We gaan beginnen

De officieuze hymne van het Songfestival (prelude van Te Deum van componist Marc-Antoine Charpentier) klinkt. De tweede halve finale gaat beginnen.

Protest van tegenstanders Brexit

Een groep tegenstanders van de Brexit grijpt het Eurovisie Songfestival in Liverpool aan om te demonstreren. Ze delen EU-vlaggetjes uit aan het publiek. Volgens The Daily Mail zouden de tegenstanders tijdens de finale nog veel meer vlaggen uit gaan delen: 75.000. Zo hopen ze dat op tv zo veel mogelijk steun voor de EU te zien is.

Een anti-Brexit-protestant deelt EU-vlaggen uit

Bookmakers: Roemenië en San Marino vrijwel zeker niet door

Volgens de bookmakers gaan zowel Roemenië en San Marino vrijwel zeker niet door vanavond. Ze zitten er wel eens naast, maar over het algemeen geeft een overzicht van de wedkantoren meestal een goed beeld van de favorieten en mindere goden in de halve finales en finale.

Roemenië en San Marino hebben een kans van 6 procent dat ze doorgaan. Grootste kanshebbers om door te gaan zijn volgens de bookmakers Oostenrijk (94 procent), Australië (92 procent) en Armenië (eveneens 92 procent). België staat er ook goed voor. Gustaph heeft volgens de wedkantoren een kans van ruim 85 procent om door te gaan. Voor Estland zal het erom gaan spannen, denken ze.

Conchita Würst is er ook bij

We zagen dinsdag al oud-winnaar Mans Zelmerlöw (winst Zweden in 2015) en nu is ook oud-winnaar Conchita Würst (winst Oostenrijk in 2014) gesignaleerd in Liverpool:

Juichen voor Estland vanwege Nederlandse 'vreemdganger' Wouter Hardy

Als Nederlanders hebben we nog één ijzer in het vuur na de uitschakeling van Mia en Dion. Wouter Hardy is een van de schrijvers van het lied Bridges waarmee Alika vanavond voor Estland optreedt.

Hardy schreef ook mee aan Arcade van Duncan Laurence (2020) en aan de Zwitserse inzending Tout l'univers (2021). Hardy vindt het niet vreemd om ook voor andere landen Songfestival-nummers te schrijven, vertelde hij eerder aan de NOS. "Er werd in Nederland wel eens gegrapt dat ik aan het vreemdgaan was, maar zo voelt dat niet. Ik ben gewoon een producer met een eigen sound en werk al met veel artiesten buiten Nederland."

Jonge deelnemer is Grieks, maar hij is niet jongste ooit

De jongste deelnemer deze avond en van het hele Songfestival dit jaar is de Griekse Victor Vernicos. Hij is 16 jaar, de minimale leeftijd die je sinds 1990 moet hebben om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Met What They Say hoopt de jonge Griek een gooi te doen naar de overwinning (maar de kans dat hij überhaupt de finale haalt is vrij klein).

Vernicos is bij lange na niet de jongste deelnemer ooit. Die eer gaat naar Nathalie Pâque. De Belgische was 11 jaar toen ze in 1989 voor Frankrijk meedeed met het liedje J'ai volé la vie. De jongste winnares ooit zal voor altijd Sandra Kim blijven. Ze bezorgde België de eerste en tot nu toe enige Songfestival-overwinning in 1986 met het aanstekelijke J'aime la vie. Sandra Kim was toen 13 jaar oud.

De 16-jarige Victor Vernicos

Geen winnaars, wel veel vermaak

Geen van de vijftien artiesten die vanavond het podium betreden wordt veel kans toegedicht om het Songfestival uiteindelijk te winnen: van alle landen van vanavond denken de bookmakers dat alleen Oostenrijk uiteindelijk in de finale de top 10 haalt.

Maar laat dat geen belemmering zijn: in deze halve finale is alsnog genoeg te genieten: de oerdegelijke Zweedse pop van Cyprus, het vrolijke feestnummer van België, de hairmetal van Australië, de korte broeken van onder meer Griekenland, en show, heel veel show.

De Australische act Voyager

Fans zijn er al vroeg bij

Rond 19.00 uur stonden er al flink wat fans bij de Liverpool Arena, waar het Songfestival wordt gehouden.

Wat kun je vanavond verwachten?

De show begint vanavond om 21.00 uur.

  • De tweede show heeft als thema Muziek verbindt generaties
  • De show wordt geopend door presentatoren Hannah Waddingham, Alesha Dixon en Julia Sanina
  • Vervolgens beginnen de landenoptredens. Zestien landen doen mee. Voor tien is er een plek in de finale. De volgorde:
  1. Denemarken: Reiley - Breaking my heart
  2. Armenië: Brunette - Future Lover
  3. Roemenië: Theodor Andrei - D.G.T. (Off and On)
  4. Estland: Alika - Bridges
  5. België: Gustaph - Because of you
  6. Cyprus: Andrew Lambrou - Break a broken heart
  7. IJsland: Diljá - Power
  8. Griekenland: Victor Vernicos - What they say
  9. Polen: Blanka - Solo
  10. Slovenië: Joker Out - Carpe Diem
  11. Georgië: Iru - Echo
  12. San Marino: Piqued Jacks - Like an animal
  13. Oostenrijk: Teya & Salena - Who the hell is Edgar?
  14. Albanië: Albina & Familja Kelmendi - Duje
  15. Litouwen: Monika Linkytè - Stay
  16. Australië: Voyager - Promise
  • Daarna is er onder meer een optreden van drie drag queens. Zij vieren volgens de organisatie dat "Eurovisie een plek is voor iedereen"
  • En natuurlijk: er wordt ook gestemd, met uiteindelijk de resultaten

Welkom in het Songfestival-liveblog van de tweede halve finale

Welkom in het Songfestival-liveblog

Welkom in het liveblog over het Eurovisie Songfestival, die in het teken staat van de tweede halve finale. Mia Nicolai en Dion Cooper werden dinsdag uitgeschakeld, maar ook in deze halve finale is er een Nederlands tintje. Het liedje Bridges van Estland werd medegeschreven door de Nederlander Wouter Hardy, die eerder al Arcade schreef met Duncan Laurence.

En: als BeneLux-inwoner kun je je hart ook ophalen bij Gustaph, de Belgische inzending, die rond 21.20 uur het podium betreedt.

Bij de Belgische Gustaph voert roze de boventoon