liveblog
NOS WielrennenAangepast

Anarchie op de Etna: Caicedo wint, Kelderman en Kruijswijk rukken op

liveblog gesloten

Ci vediamo domani a Catania!

We houden ermee op hier op de Etna. Morgen zijn we terug voor de vierde etappe van de Giro d'Italia, een rit over 140 kilometer van Catania naar Villafranca Tirrena. De start is rond 12.15 uur.

Het peloton trekt langs de Middellandse Zee naar het noorden, waar landinwaarts de beklimming volgt van de Portella Mandrazzi, bijna 20 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4. Daarna gaat het eerst zo'n 30 kilometer naar beneden en dan nog eens 30 kilometer vlak langs de kust naar de finish.

Tot morgen in Catania!

Het etappekaartje van de vierde etappe van de Giro d'Italia

De val van Geraint Thomas

Voor Geraint Thomas ging een eventuele Giro-zege vandaag in rook op. Hij viel tijdens de neutralisatie, had daar later last van en kwam uiteindelijk op grote achterstand over de finish.

Een toeschouwer filmde de val van Thomas (min of meer). Het lijkt erop dat een bidon op de weg de boosdoener was.

Een Portugees in het roze

João Almeida toont trots zijn roze trui

Kelderman: 'Aanvallen bleek een goede beslissing'

"Het was een rare beklimming met al die lava, het leek wel op Tenerife", vertelde Wilco Kelderman na de finish. De Sunweb-renner eindigde als vierde in de etappe en klom op naar de vierde plek in het algemeen klassement.

"Tegen het einde merkten we dat er niet één ploeg in staat was om de groep te controleren, daarom was het goed om de aanval te kiezen en te kijken wat er zou gebeuren", aldus Kelderman. "Het bleek een goede beslissing. Het is nog maar het begin van de Giro en met name de laatste week wordt erg zwaar. Maar het is een goede start."

Het wedstrijdverslag

Jonathan Caicedo is winnaar geworden van de derde etappe in de Giro. In deze eerste bergetappe, met de aankomst op de Etna, pakte de Portugees João Almeida met nipt verschil de roze leiderstrui en waren favorieten Geraint Thomas en Simon Yates de grote verliezers. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk drongen de top-10 binnen.

Almeida in het roze

De roze trui komt om de schouders van João Almeida. Hij heeft in het algemeen klassement precies dezelfde tijd als Caicedo.

Algemeen klassement

1 João Almeida (Por, Deceuninck) 7.44.25
2 Jonathan Caicedo (Ecu, Education First) z.t.
3 Pello Bilbao (Spa, Bahrein) + 0.37
4 Wilco Kelderman (Ned, Sunweb) + 0.42
5. Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal) + 0.53
10. Steven Kruijswijk (Ned, Jumbo-Visma) + 1.15

De uitslag

Etappe 3

1 Jonathan Caicedo (Ecu, Education First) 4.02.33
2 Giovanni Visconti (Ita, Vini Zabù) + 0.21
3 Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal) + 0.30
4 Wilco Kelderman (Ned, Sunweb) + 0.39
5. Jakob Fuglsang (Den, Astana) + 0.51
10 Steven Kruijswijk (Ned, Jumbo-Visma) + 0.56

Daar is Thomas

En daar komt eindelijk Geraint Thomas over de finish op de Etna. Op liefst 12 minuten van ritwinnaar Caicedo.

Daar is Yates

Simon Yates komt over de finish, op 4.23 van ritwinnaar Caicedo.

FINISH

Jonathan Caicedo wint op de Etna de derde etappe van de Giro d'Italia!

Visconti (op 0.20) wordt tweede, Vanhoucke derde. Kelderman komt op 0.40 als vierde over de streep.

Kruijswijk, Fuglsang, Majka, Nibali en Pozzovivo zijn ook binnen. De vraag is even of Almeida (op 1.04) nu de roze trui overneemt of Caicedo. We gaan even rekenen.

Jonathan Caicedo gaat over de finish op de Etna

0,5 km - Caicedo is er bijna

Caicedo nadert de finish en lijkt de ritzege te gaan pakken. En mogelijk ook het roze.

1,5 km - Kruijswijk

Kruijswijk had het even lastig maar bevindt zich nog in de groep van Nibali. Caicedo rijdt nog altijd alleen op kop, ergens daartussenin bevindt zich Kelderman.

3,5 km - Daar gaat Kelderman

Kelderman in de aanval! De Nederlander van Sunweb springt weg uit het uitgedunde peloton met overgebleven favorieten, op weg naar het even daarvoor ontsnapte duo Vanhoucke en Castroviejo.

Simon Yates rijdt op 1.20 van het peloton, Geraint Thomas op 8 minuten.

4 km - Caicedo gaat

Caicedo, de kampioen van Ecuador, heeft Visconti achter zich gelaten en rijdt alleen op kop. Op 1.40 volgt de groep met favorieten.

7 km - Sensatie op de Etna

Favoriet Simon Yates heeft 0.50 achterstand op het peloton, favoriet Geraint Thomas 5.30. En dan moet het zwaarste deel van de slotklim nog komen, terwijl het steeds harder begint te regenen. Kelderman en Kruijswijk rijden nog wel altijd rustig mee in het uitgedunde peloton.

9 km - Yates moet lossen

Wat zien we nu? Simon Yates, nog een Giro-favoriet, moet lossen uit het peloton. Geraint Thomas heeft inmiddels bijna vier minuten achterstand.

Kelderman en Kruijswijk zijn nog 'gewoon' van de partij in het langzaam uitdunnende peloton. Koplopers Caicedo en Visconti hebben nog 1.40 voorsprong.

12 km - Arme Thomas

Geraint Thomas ziet een mogelijke Giro-zege in rook opgaan tijdens de beklimming van de Etna. De gehavende Ineos-kopman rijdt inmiddels op 2 minuten achterstand van het peloton. Het is inmiddels bevestigd dat Thomas niet nog een tweede keer is gevallen. Hij heeft last van zijn eerste val tijdens de neutralisatie.

Caicedo en Visconti hebben nog altijd 2 minuten voorsprong op het peloton.

15 km - Kopgroep valt uit elkaar

De kopgroep valt op de flanken van de Etna uit elkaar.

Caicedo en Visconti rijden met zijn tweetjes vooraan, de rest komt er druppelend achteraan. Het peloton volgt op 2.50, Thomas en Ganna op 3.50.

16 km - Zwanenzang Thomas

Het groepje-Thomas heeft toch nog zo'n 30 seconden achterstand op het peloton. Het lijkt een moeilijk verhaal te worden voor de topfavoriet uit Wales.

De zes koplopers rijden een kleine 3 minuten voor het peloton.

19 km - De slotklim

Daar gaan we dan: de kopgroep is begonnen aan de slotklim van de eerste categorie, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6. Even daarvoor was nog de tweede tussensprint, maar die wordt zonder blikken of blozen door de kopgroep gepasseerd.

Ruim 3 minuten voorsprong hebben de zes koplopers. Het groepje-Thomas sluit bijna weer aan bij het peloton. De vraag is alleen: hoe houdt de Welshman zich tijdens de zware slotklim?

De kopgroep: Craddock en Caicedo (EF Pro Cycling), Visconti (Vini Zabù), Campenaerts (NTT), Holmes (Lotto-Soudal) en Bjerg (UAE).

Het profiel van de beklimming van de Etna in de derde etappe

29 km - Problemen voor Thomas

Problemen voor Geraint Thomas, die nog voor de officiële start was gevallen. De grote Giro-favoriet bungelt achteraan het peloton.

Volgens de RAI is Thomas nog een keer gevallen, en is hij daardoor nu achter het peloton te vinden. Zijn ploeg Ineos zegt daar niets over. Hij wordt geholpen door rozetruidrager Ganna. Het groepje-Thomas rijdt zo'n 20 seconden achter het peloton.

30 km - Zes man over

Het peloton voert het tempo op onder aanvoering van Trek, de ploeg van kopman Nibali. De voorsprong van de kopgroep loopt daardoor terug naar een kleine 4 minuten.

Voor Rumac en Romano gaat het even iets te snel. Er blijven zes koplopers over.

De kopgroep: Craddock en Caicedo (EF Pro Cycling), Visconti (Vini Zabù), Campenaerts (NTT), Holmes (Lotto-Soudal) en Bjerg (UAE).

40 km - Tussensprint

Rumac, rijdend in de Kroatische kampioenstrui, wint de eerste tussensprint in Zafferana Etnea. De puntjes worden keurig verdeeld onder de leden van de kopgroep. Rumac krijgt er 12, Caicedo 8, Craddock 6 en Campenaerts 5. Straks, aan de voet van de Etna, volgt nog een tweede tussensprint.

In het peloton was er ondertussen enige onrust na een valpartij, waarbij onder anderen Démare en Arashiro betrokken waren. De schade valt mee.

De kopgroep: Craddock en Caicedo (EF Pro Cycling), Visconti (Vini Zabù), Romano (Bardiani), Rumac (Androni), Campenaerts (NTT), Holmes (Lotto-Soudal) en Bjerg (UAE).

De kopgroep in de derde Giro-etappe, met Mikkel Bjerg van voren

De Etna in 2017: mega-ontsnapping Polanc

Ook drie jaar geleden deed de Giro de Etna aan. In de vierde etappe, van het prachtige plaatsje Cefalù naar de Etna, bleef Jan Polanc als enige over van een vroege vluchtgroep. De Sloveen mocht zijn armen dus in de lucht steken op de vulkaan.

Polanc bekroont mega-ontsnapping met winst op de Etna

63 km - Meer ruimte

De acht leiders krijgen toch weer meer ruimte van het peloton. Ruim 5 minuten is de voorsprong van Craddock, Caicedo, Visconti, Romano, Rumac, Campenaerts, Holmes en Bjerg. Craddock doet het meeste werk, voor zijn ploeggenoot Caicedo die virtueel in het roze rijdt.

De etappe komt waarschijnlijk pas tot uitbarsting op de Etna. De renners rijden momenteel een rondje om de vulkaan, waarna op 19 kilometer voor de finish de slotklim begint.

Het profiel van de derde etappe in de Giro d'Italia

De Etna in 2018: Chaves wint samen met Yates

Twee jaar geleden danste de Giro ook al eens op de vulkaan. Esteban Chaves en Simon Yates waren die dag de gelukkigen. Chaves kreeg de overwinning van Yates cadeau, de Brit had zijn zinnen gezet op de roze trui. Uiteindelijk redde Yates het niet: Froome won de Giro.

Esteban Chaves en Simon Yates komen over de finish

83 km - Minuutje erbij

Het minuutje dat van de voorsprong van de kopgroep was afgesnoept, is er inmiddels toch weer bij. Het verschil tussen de koplopers en het peloton blijft schommelen tussen de 4 en 5 minuten, in afwachting van de Etna. Aan kop van het peloton blijft Mitchelton-Scott, de ploeg van Simon Yates, het tempo bepalen.

De kopgroep: Craddock en Caicedo (EF Pro Cycling), Visconti (Vini Zabù), Romano (Bardiani), Rumac (Androni), Campenaerts (NTT), Holmes (Lotto-Soudal) en Bjerg (UAE).

Het peloton onderweg op Sicilië tijdens de derde etappe van de Giro d'Italia

Kruijswijk: 'Vandaag is de eerste echte test'

"Vandaag is de eerste echte test, hopelijk zijn mijn benen goed", vertelde Steven Kruijswijk voor de start van de derde Giro-etappe. Over de eerste twee ritten zei de Jumbo-Visma-renner: "De tijdrit ging niet zoals we hoopten. Gisteren zijn we veilig binnengekomen, dat was het belangrijkste."

100 km - Minuutje eraf

De acht koplopers vormen een sterke groep, maar van hun voorsprong is inmiddels toch alweer een minuutje afgebrokkeld.

Mitchelton-Scott werkt hard aan kop van het peloton, waar Ineos-kopman Thomas rondrijdt met een gehavende linkerkant, als gevolg van zijn val vlak voor de officiële start van de etappe.

De kopgroep: Craddock en Caicedo (EF Pro Cycling), Visconti (Vini Zabù), Romano (Bardiani), Rumac (Androni), Campenaerts (NTT), Holmes (Lotto-Soudal) en Bjerg (UAE).

Het peloton onderweg in de derde etappe van de Giro d'Italia

110 km - Overzichtelijk

Het is een overzichtelijke fase in deze Giro-rit. De acht koplopers (Craddock, Caicedo, Visconti, Romano, Rumac, Campenaerts, Holmes en Bjerg) hebben al een tijdje ruim 4 minuten voorsprong op het peloton.

Het venijn zit in deze etappe ongetwijfeld straks op de vulkaan. De slotklim begint op 19 kilometer van de finish en is van de eerste categorie, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6.

Het profiel van de beklimming van de Etna in de derde etappe

130 km - Caicedo virtueel in het roze

De voorsprong van de acht blijft steken op 4,5 minuut. Het peloton wordt aangevoerd door Mitchelton-Scott, de ploeg van Simon Yates.

De Ecuadoriaan Caicedo staat er het beste voor in het klassement (op 1.35 van Ganna) en rijdt virtueel in het roze. De echte rozetruidrager reed lek, maar keert snel weer terug in het peloton.

De kopgroep: Craddock en Caicedo (EF Pro Cycling), Visconti (Vini Zabù), Romano (Bardiani), Rumac (Androni), Campenaerts (NTT), Holmes (Lotto-Soudal) en Bjerg (UAE).

Het profiel van de derde etappe in de Giro d'Italia

136 km - Aansluiting

Holmes, Caicedo en Bjerg hebben kunnen aansluiten bij de vijf koplopers Rumac, Craddock, Campenaerts, Romano en Visconti. We hebben dus een sterke kopgroep van acht man, met nu al een kleine 4 minuten voorsprong op het peloton.

138 km - Holmes in achtervolging

Pech voor Holmes: hij rijdt lek en moet de kopgroep laten gaan. Samen met Caicedo en Bjerg gaat hij in de achtervolging.

145 km - Kopgroep

Er is al snel een kopgroep van zes man: Rumac, Craddock, Campenaerts, Romano, Holmes en Visconti zijn ervandoor. Even leek Ganna ook mee te willen springen, maar de rozetruidrager bedenkt zich.

START

De derde etappe van de Giro is begonnen. In het geneutraliseerde gedeelte ging niemand minder dan Geraint Thomas onderuit, zo wordt gemeld. De officiële start werd daarom ietsje uitgesteld. Hij is weer terug in het peloton.

Het profiel van de derde etappe in de Giro d'Italia

Op naar de Etna

Het is wisselend bewolkt bij een aangename 23 graden in startplaats Enna, waar het peloton rustig onderweg is naar de officiële start. De klassementsrenners zijn vandaag aan zet.

Rozetruidrager Filippo Ganna voor de start

Opwinding bij Jumbo-Visma

Behalve de tweede Giro-etappe was er gisteren - het zal de wielerliefhebber niet zijn ontgaan - ook nog Luik-Bastenaken-Luik. Jumbo Visma-renner Primoz Roglic won de klassieker op sensationele wijze en dat was ook de Jumbo-ploeg in Italië niet ontgaan.

Het klassement na twee etappes

Roze trui

1 Filippo Ganna (Ita, Ineos) 3.40.27
2 João Alemeida (Por, Deceuninck) + 0.22
3 Geraint Thomas (GB, Ineos) + 0.23
4 Tobias Foss (Noo, Jumbo-Visma) + 0.31
5 Josef Cerny (Tsj, CCC) + 0.36
20 Sam Oomen (Sunweb) + 1.11
30 Wilco Kelderman (Sunweb) + 1.28
44 Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) + 1.44

De dag van gisteren

Na de eerste etappe viel gisteren ook de tweede rit van de Giro in Italiaanse handen gevallen. Diego Ulissi van UAE Team Emirates versloeg in een sprint bergop de drievoudig wereldkampioen Peter Sagan. Filippo Ganna behield de leiding in het klassement. Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman, de Nederlandse troeven voor de eindzege, finishten in het peloton.

Ulissi geeft moegestreden Sagan het nakijken in de Giro

Benvenuto da Enna!

Welkom vanuit Enna, waar tegen 12.30 uur de derde etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Een rit van ruim 150 kilometer die eindigt met de beklimming van de Etna, samen met de Stromboli de actiefste vulkaan van Europa.

De Italiaan Filippo Ganna, wereldkampioen tijdrijden en ook de winnaar van de openingstijdrit op Sicilië, start wederom in de roze trui.