liveblog
NOS VoetbalAangepast

Oranje bezorgt Koeman mooie verjaardag met ruime zege

liveblog gesloten

Tot zondag!

We sluiten de boeken in De Kuip. Zondag staat de tweede EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje op het programma. Dan is Duitsland de tegenstander in de Johan Cruijff Arena.

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Nederland en Wit-Rusland:

Samenvatting: Depay leidt Oranje naar zege op Wit-Rusland

Dumfries voelt zich goed in Oranje: 'Benieuwd naar Duitsland'

De reactie van verdediger Denzel Dumfries na de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Wit-Rusland (4-0).

Dumfries voelt zich goed in Oranje: 'Benieuwd naar Duitsland'

De Jong: 'Het was goed, maar we kunnen beter'

Frenkie de Jong is tevreden na de 4-0 zege van Oranje op Wit-Rusland in de EK-kwalificatie.

De Jong: 'Het was goed, maar we kunnen beter'

Extra editie NOS Voetbalpodcast

In De Kuip bespreken de NOS-commentatoren op dit moment de eerste wedstrijd van Oranje in de EK-campagne. Het resultaat van de discussies is morgen te horen in een extra editie van de NOS Voetbalpodcast. Luisteren dus!

Koeman roemt Depay: 'Belangrijke pion, bewijst hij nu weer'

De bondscoach van Oranje ziet de aanvaller van Olympique Lyonnais opnieuw schitteren. "Memphis is heel belangrijk voor ons."

Koeman roemt Depay: 'Belangrijke pion, bewijst hij nu weer'

EK-kwalificatie: Noord-Ierland - Estland 2-0

Een samenvatting van het EK-kwalificatieduel tussen Noord-Ierland en Estland in groep C, de groep van Nederland.

EK-kwalificatie: Noord-Ierland - Estland

'De passie straalt er bij ons allemaal vanaf'

Memphis Depay was de grote uitblinker tijdens het EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland. Hij was bij alle doelpunten betrokken. Depay scoorde twee keer en gaf twee assists.

Memphis: 'De passie straalt er bij ons allemaal vanaf'

EK-kwalificatie: België-Rusland 3-1

Een samenvatting van de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Rusland.

EK-kwalificatie: België-Rusland

Bondscoach Koeman bekijkt de nabeschouwing

Op NPO 3 is nog steeds de nabeschouwing bezig van de wedstrijd tussen Nederland en Wit-Rusland. Ook bondscoach Ronald Koeman is aandachtig kijker.

Bondscoach Koeman bekijkt de nabeschouwing

Moeizame zege Kroatië op Azerbeidzjan, Polen wint in Oostenrijk

Vice-wereldkampioen Kroatië is moeizaam van start gegaan in de kwalificatiestrijd voor het EK van 2020. In groep E werd thuis een zwaarbevochten 2-1 zege geboekt op Azerbeidzjan, de nummer 108 van de wereldranglijst.

De topper in kwalificatiegroep G tussen Oostenrijk en Polen leverde vooral voor rust een teleurstellend schouwspel zonder veel opwindende momenten op. De Polen wonnen met 1-0.

Aanvoerder Van Dijk: 'Bij vlagen goed gespeeld'

Natuurlijk was aanvoerder Virgil van Dijk blij met de goede start van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiecyclus. Met de ruime zege op Wit-Rusland (4-0) kan Oranje zich in alle rust voorbereiden op het tweede kwalificatieduel, zondag in Amsterdam tegen Duitsland.

"Heel fijn deze start, maar zeker in de eerste helft waren we slordig", zei de verdediger van Liverpool.

Aanvoerder Van Dijk na zege Oranje: 'Bij vlagen goed gespeeld'
Luka Modric in actie tegen Azerbeidzjan

Belgen simpel langs Rusland

België is de EK-kwalificatiestrijd in groep I begonnen met een thuisoverwinning op Rusland. Het werd in een duel zonder veel doelkansen 3-1 in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel.

Dries Mertens feliciteert Eden Hazard na diens benutte penalty

Uitslagen

EK-kwalificatie donderdag

Groep C
Nederland Wit-Rusland 4-0
Noord-Ierland Estland 2-0
Groep E
Kroatië Azerbeidzjan 2-1
Slowakije Hongarije 2-0
Groep G
Oostenrijk Polen 0-1
Israël Slovenië 1-1
Noord-Macedonië Letland 3-1
Groep I
Kazachstan Schotland 3-0
Cyprus San Marino 5-0
België Rusland 3-1

KLAAR

Het is afgelopen in De Kuip. Het Nederlands elftal bezorgt de jarige bondscoach Koeman een prima verjaardag door met 4-0 te winnen van Wit-Rusland.

86' GOAL NEDERLAND

Met tien man komt Nederland op 4-0 tegen Wit-Rusland. Aanvoerder Van Dijk bekroont zijn 25ste interland met zijn vierde goal in Oranje.

Aan de goal van Van Dijk gingen een handvol kansen van Depay vooraf. Na diens laatste poging zet Depay voor en Van Dijk kopt de bal snoeihard in het Wit-Russische doel.

Nederland - Wit-Rusland 4-0

De 4-0 van Oranje: Virgil van Dijk kopt binnen

78' Kans Wit-Rusland

Jasper Cillessen is weer eens in beeld! In de 78ste minuut moet de keeper van Nederland voor het eerst serieus ingrijpen na een Wit-Russische kans. Stasevitsj haalt hard uit, Cillessen redt prima met één hand. De daaropvolgende corner levert niets op.

Sinds Nederland met tien man speelt na de mini-invalbeurt van Tete, is er niet zo heel veel meer te beleven op het veld. We kabbelen een beetje naar het einde toe en dat is bij een 3-0 voorsprong eigenlijk helemaal niet zo erg.

Nederland - Wit-Rusland 3-0

Elders in Europa

Noord-Ierland is in groep C (de groep met Nederland) op een 2-0 voorsprong gekomen tegen Estland. Steven Davis benutte een penalty.

69' Nederland met tien man

Problemen voor Oranje ondanks de 3-0 voorsprong: Tete is net in de ploeg gekomen voor Dumfries en grijpt bij zijn eerste sprint meteen naar zijn hamstring. Hij kan niet verder. Dat was een invalbeurt van 40 seconden.

En bondscoach Koeman heeft al drie keer gewisseld. Oranje moet dus verder met tien man.

Nederland - Wit-Rusland 3-0

Tete valt in en valt uit in 40 seconden

59' Tweede wissel

De tweede wissel aan Nederlandse kant: Babel gaat naar de kant, Promes is zijn vervanger.

Ook de Wit-Russen hebben gewisseld: Saroka is in de ploeg gekomen voor Signevitsj.

Nederland - Wit-Rusland 3-0

Elders in Europa

Ook in het andere duel in groep C, de groep van Nederland, is gescoord. Na een klein uur is Noord-Ierland op een 1-0 voorsprong gekomen tegen Estland, door een goal van Niall McGinn.

In Wenen is Polen op een 1-0 voorsprong gekomen bij Oostenrijk door een goal van Piatek.

55' GOAL NEDERLAND

De bal gaat op de de stip na een overtreding van Sivakov op Wijnaldum. Een VAR is er niet, dus we hoeven het ook niet terug te kijken.

Dit keer is het geen panenka maar een schot in de linkerhoek: Depay maakt er vanaf de strafschopstip 3-0 van tegen Wit-Rusland. Het is zijn tweede van de avond en zijn vijftiende in totaal in het shirt van Oranje.

Nederland - Wit-Rusland 3-0

De 3-0 van Oranje: Memphis benut strafschop

52' Oranje op het gemakje

De tweede helft komt rustig op gang, met balbezit voor Nederland. De Wit-Russen hebben niet veel in de melk te brokkelen en lijken vooral de schade beperkt te willen houden.

In de 51ste minuut was er een half kansje voor Oranje na een goede loopactie van Wijnaldum, maar Babel was net niet op tijd om de voorzet van de Liverpool-speler binnen te werken.

Nederland - Wit-Rusland 2-0

TWEEDE HELFT

Met Davy Pröpper in de plaats van Marten de Roon is het Nederlands elftal begonnen aan de tweede helft van het EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland. De stand is 2-0.

Ruststanden

Vice-wereldkampioen Kroatië is vlak voor rust op gelijke hoogte gekomen met Azerbeidzjan: Barisic maakte er 1-1 van. België heeft in Brussel opnieuw de leiding genomen tegen Rusland door een benutte penalty van Hazard.

Ruststanden

Groep C
Nederland Wit-Rusland 2-0
Noord-Ierland Estland 0-0
Groep E
Kroatië Azerbeidzjan 1-1
Slowakije Hongarije 1-0
Groep G
Oostenrijk Polen 0-0
Israël Slovenië 0-0
Noord-Macedonië Letland 2-0
Groep I
Kazachstan Schotland 3-0 (eindstand)
Cyprus San Marino 5-0 (eindstand)
België Rusland 2-1

RUST

Het is rust in De Kuip. Zonder echt te excelleren staat het Nederlands elftal op een 2-0 voorsprong in het EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland.

40' Kansje Oranje

Het was allemaal wat slordig en laks wat Oranje de afgelopen minuten op de mat legde. Maar in de 39ste minuut is er toch weer een mogelijkheid voor Nederland als Babel ervandoor gaat. Hij bereikt Depay met zijn voorzet, maar diens inzet gaat naast.

Nederland - Wit-Rusland 2-0

29' Wit-Russen melden zich

Na een klein half uur zien we voor het eerst wat Wit-Russische druk op het doel van Cillessen. Kovalev kreeg een schietkans, maar de bal werd geblokt door aanvoerder Van Dijk. Oranje heeft de voet even van het gaspedaal genomen.

Inmiddels staan we al op drie gele kaarten in De Kuip. Namens Oranje ging Van Roon op de bon, namens de Wit-Russen staan Dragoen en Putsila in het boekje.

Nederland - Wit-Rusland 2-0

Azerbeidzjan verrast, blunder Courtois

Op de andere Europese velden zien we trouwens wel wat verrassingen voorbijkomen. Zo staat Azerbeidzjan verrassend met 1-0 voor in de uitwedstrijd bij vice-wereldkampioen Kroatië.

Bij de topper tussen België en Rusland staat het 1-1. De Belgen kwamen op voorsprong door Tielemans, maar vervolgens ging keeper Courtois verschrikkelijk in de fout en kwamen de Russen op gelijke hoogte.

21' GOAL NEDERLAND

Het gaat crescendo in De Kuip: de assist met de hak is van Depay, Wijnaldum schiet de 2-0 binnen tegen Wit-Rusland.

Oranje kent weinig problemen met de Wit-Russen. Een paar minuten geleden leidde dat even tot lichtzinnigheid bij Cillessen. Maar nu is iedereen dat weer vergeten: een voorzet van Babel wordt door Depay met de hak naar Wijnaldum gespeeld, die alleen voor de keeper hard uithaalt en scoort.

Nederland - Wit-Rusland 2-0

Wijnaldum zet Oranje op 2-0 in De Kuip

10' Uithaal Depay

Het is natuurlijk lekker voetballen voor Oranje na die razendsnelle voorsprong. Na 10 minuten is het alweer bijna raak als Depay van afstand verwoestend uithaalt, maar de bal suist langs de Wit-Russische kruising.

Nederland - Wit-Rusland 1-0

Niet de allersnelste

Het doelpunt van Depay is de snelste Nederlandse goal sinds de 1-0 van Phillip Cocu tegen Roemenië in maart 2005. Die goal viel al na 38 seconden.

Phillip Cocu is het middelpunt van de feestvreugde na zijn snelle 1-0 tegen Roemenië in 2005

1' GOAL NEDERLAND

Dat is snel! Na 50 seconden komt Nederland al op een 1-0 voorsprong door een goal van Depay!

Sjitov gaat in de fout met een te korte terugspeelbal, Depay is alert, pikt de bal op en schuift hem knap langs keeper Garboenov.

Nederland - Wit-Rusland 1-0

Na 50 seconden al raak: 1-0 tegen Wit-Rusland

AFTRAP

De bal rolt in De Kuip! De EK-campagne van Nederland is begonnen met de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland.

We gaan bijna beginnen

De matadoren hebben het veld betreden en we gaan luisteren naar de volksliederen van Nederland en Wit-Rusland.

Het Wit-Russische volkslied gaat als volgt: Wij, de Wit-Russen, zijn een vredig volk, met ons hart in ons trouw vaderland; wij zijn goede vrienden en versterken ons in een bekwame en vrije familie.

Het Nederlandse volkslied mag wel als bekend worden verondersteld.

Even schrikken

Nou, dat was even schrikken. Even lag Memphis Depay met een van pijn vertrokken gezicht op het veld. Maar gelukkig krabbelt hij weer op, en inmiddels doet Depay alweer vrolijk mee met de warming-up.

Memphis Depay heeft even pijn tijdens de warming-up

Niet altijd succes tegen Wit-Rusland

Van de acht interlands van Oranje tegen de Wit-Russen gingen er twee verloren. In 1995 ging het mis in Minsk, waarna Oranje zich dankzij een misstap van Tsjechië alsnog plaatste voor het EK van 1996. De twee duels voor de (mislukte) kwalificatie voor het WK van 2018 leverden twee overwinningen op.

Gelukkig hebben we de beelden nog.

Programma EK-kwalificatie

Niet alleen Nederland en Wit-Rusland beginnen vandaag aan hun EK-campagne. In dezelfde groep C wordt ook het duel tussen Noord-Ierland en Estland gespeeld. En er is nog meer.

Programma donderdag

Groep C
Nederland Wit-Rusland 20.45 uur
Noord-Ierland Estland 20.45 uur
Groep E
Kroatië Azerbeidzjan 20.45 uur
Slowakije Hongarije 20.45 uur
Groep G
Oostenrijk Polen 20.45 uur
Israël Slovenië 20.45 uur
Noord-Macedonië Letland 20.45 uur
Groep I
Kazachstan Schotland 3-0
Cyprus San Marino 5-0
België Rusland 20.45 uur

Geen minuut stilte

Er wordt in De Kuip voor de wedstrijd geen minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in een Utrechtse tram op maandag. Op sociale media kreeg de KNVB vanwege dit besluit de nodige kritiek. Maar de voetbalbond wijst op het protocol dat er voor dit soort omstandigheden is.

"Voor herdenkingen rondom wedstrijden van Oranje bestaat een protocol. Dat geeft aan dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen - dat is nu niet gebeurd - of als het een icoon uit de voetbalwereld betreft. Maar het is zeker niet altijd even gemakkelijk om zo'n richtlijn te volgen.''

Prima grasmat

De grasmat in De Kuip ligt er traditioneel weer goed bij, leert een nadere blik op het Rotterdamse gras.

Een prima grasmat in De Kuip

Opstelling Oranje

In vergelijking tot de laatste wedstrijd tegen Duitsland (2-2) speelt Steven Bergwijn voor Quincy Promes en Denzel Dumfries voor Kenny Tete. De opstelling is dezelfde als de wedstrijd daarvoor, tegen Frankrijk (2-0).

Hoe is het in De Kuip?

Tom Egbers blikt vanuit De Kuip vooruit op het duel met Wit-Rusland. Volgens de NOS-presentator is het ontzettend belangrijk om de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks te winnen. Bij de vorige twee kwalificaties voor een EK en WK lukte dat niet.

Tom Egbers vanuit Rotterdam: 'Ontzettend belangrijk eerste wedstrijd te winnen'

Cadeautje voor Koeman?

Wat een feest: de bondscoach is vandaag ook nog eens jarig. Ronald Koeman is 56 jaar geworden.

Kazachstan op schot bij EK-start

De eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK van 2020 heeft meteen een opmerkelijke uitslag opgeleverd. Kazachstan was in Astana met 3-0 te sterk voor Schotland.

De nederlaag is een enorme domper voor Schotland, dat volgend jaar een van de twaalf gastheren voor het EK zal zijn.

Jeldos Achmetov van Kazachstan

Ondertussen in het Midden-Oosten

Bert van Marwijk is vandaag gepresenteerd als nieuwe bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. De Nederlander heeft maar één doel en dat is zijn werkgever naar het WK van 2022 leiden, zo vertelde hij.

Van Marwijk kijkt uit naar klus bij VAE: 'Ben hier maar met één doel'

Wat weten we allemaal over Wit-Rusland?

Oranje treft in Wit-Rusland een mede-groepswinnaar uit de Nations League, terwijl de andere drie tegenstanders die de ploeg van Koeman treft (Duitsland, Estland, Noord-Ierland) allemaal degradeerden uit hun divisie. Wit-Rusland werd met vlag en wimpel groepswinnaar in divisie D, al was de tegenstand niet bijzonder indrukwekkend met Luxemburg, San Marino en Moldavië.

In de selectie van 23 spelers zit één bekende naam. Ja hoor, daar is hij weer: Aljaksandr Hleb, inmiddels 37 jaar en nog steeds van de partij. Bekend van zijn tijd bij Arsenal en Barcelona.

Wie kent er nog een andere Wit-Russische voetballer? Lees meer leuke feitjes over Wit-Rusland.

Wit-Rusland, Oranjes tegenstander op weg naar EK 2020

Duitsland zonder Klostermann

Wit-Rusland is vanavond de eerste horde, maar zondag is alweer de tweede EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal. Dan komen de Duitsers op bezoek in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

De 'Mannschaft' zal het dan zonder Lukas Klostermann moeten doen. De 22-jarige verdediger van RB Leipzig heeft een spierblessure overgehouden aan zijn debuut, gisteravond in de oefeninterland tegen Servië. Zijn vervanger in de selectie is Thilo Kehrer van Paris Saint-Germain.

Lukas Klostermann tijdens zijn debuut voor het Duitse elftal

Van Dijk: bewierookte en bezongen leider

Het is bijna niet voor te stellen, maar het is nog maar een jaar geleden dat Virgil van Dijk door bondscoach Ronald Koeman werd benoemd tot aanvoerder van Oranje. "We maken een nieuwe start dus wilde ik ook van aanvoerder veranderen", sprak de bondscoach destijds.

In dat jaar is er heel veel veranderd. Van Dijk is uitgegroeid tot de onbetwiste leider van Oranje en zijn populariteit kent momenteel geen grenzen.

De Vrij en Rosario vallen af

Twee man moesten nog afvallen uit de 25-koppige selectie van bondscoach Ronald Koeman. Dat zijn Stefan de Vrij en Pablo Rosario geworden.

Welkom!

De kwalificatie voor het EK van 2020 gaat vanavond beginnen voor het Nederlands elftal! In De Kuip in Rotterdam is Wit-Rusland de eerste tegenstander van Oranje.

In dit liveblog tellen we af naar de wedstrijd, die om 20.45 uur begint. Het duel is ook live te volgen op NPO 3, NOS.nl, de NOS-app en in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

De kwalificatiegroep van Oranje