liveblog
NOS SportAangepast

Vettel wint spannende Britse GP, Verstappen valt uit

  • Hamilton won in 2008, 2014, 2015, 2016 en 2017 de Britse GP
  • Verstappen stond de laatste drie GP's op het podium
  • Het verschil tussen leider Vettel en Hamilton in het WK-klassement is 1 punt
  • De Grand Prix van Groot-Brittannië is de tiende F1-race van het seizoen
liveblog gesloten

Tot over twee weken

Even een weekeinde geen Formule 1 en daarna is Duitsland aan de beurt. Op 22 juli is de volgende grand prix, op het circuit van Hockenheim. Tot dan.

De WK-stand na de Britse GP

1. Vettel/Ferrari 171, 2. Hamilton/Mercedes 163, 3. Räikkönen/Ferrari 116, 4. Ricciardo/Red Bull 106, 5. Bottas/Mercedes 104, 6. Verstappen/Red Bull 93.

Verstappen: meer elektronicaprobleem

De Nederlander had de hele race eigenlijk problemen met de remmen van de Red Bull. In de slotfase ging het mis. Max spinde door een remprobleem. "'Daarna bleef de versnellingsbak in de een steken. Frustrerend dat we veel snelheid tekortkomen op de rechte stukken."

Hamilton: druk was enorm

Lewis Hamilton baalde dat hij zijn vijfde zege op rij op Silverstone miste. De Brit gunde na afloop Kimi Räikkönen geen blik waardig. Na een geweldige inhaalrace finishte de wereldkampioen toch nog als tweede. "Mijn team heeft geweldig werk geleverd. We hebben een stoot op de kin gekregen, maar geven nooit op", zei hij over de start, waarbij door Räikkönen werd geraakt en achteraan moest beginnen.

Vettel en Hamilton bij de huldiging op Silverstone

Vettel: had voordeel van de banden

Met een geweldige inhaalactie bij Valtteri Bottas onderstreepte Sebastian Vettel zijn verdiende zege op Silverstone. "We hebben een prima strategie gevolgd. Ik had in de slotfase voordeel van mijn banden. De safety car maakte het hier in de slotfase spannend."

Vettel steviger aan de leiding in WK-klassement

De Duitser voert na tien races het WK-klassement met 173 punten aan. Hamilton volgt op 8 punten.

Vettel wint spannende Britse GP

Crashes in de slotfase zorgen voor een spannend einde van de tiende GP van het seizoen. Op het circuit van Lewis Hamilton slaat Sebastian Vettel toe. Hij wint de tiende GP van het seizoen, voor de bij de start onfortuinlijke Lewis Hamilton. De Brit rijdt een geweldige inhaalrace. Max Verstappen valt in de slotfase uit en ziet een mooie reeks tot een einde komen. Derde wordt Kimi Räikkönen, vierde Valtteri Bottas en vijfde Daniel Ricciardo.

Weg WK-punten Verstappen

Zijn versnellingsbak blijft in de eerste versnelling hangen. Hij verdwijnt van de baan en na drie podiumplaatsen op rij is het over.

Max Verstappen

Verstappen in de fout

De Nederlander belandt even buiten de baan. Daniel Ricciardo passeert hem. Verstappen valt uit.

Aanval op aanval

De slotfase is spannend. Het gevecht om de podiumplaatsen is in volle gang. Mercedes en Ferrari laten elkaar niet met rust.

Raikkönen pakt Verstappen

De Fin profiteert van zijn snelheid. Verstappen heeft geen kans. Räikkönen naar vier, Verstappen op P5. Bottas verdedigt zich bij de aanvallen van Sebastian Vettel.

Safety car weer weg, we racen weer

Bottas brengt het veld weer op gang. Nog tien ronden. Kan Verstappen Räikkönen achter zich houden?

Verstappen slaat aanval Räikkönen af

De Fin passeert Verstappen, maar de Nederlander laat zich niet kisten. Hij pakt Räikkönen terug.

Safety car weg, sprintje naar de finish

Heeft Red Bull de juiste keuze gemaakt tijdens de safety car-situatie? We racen weer Bottas leidt, Vettel volgt. Hamilton op drie, Verstappen op P4, Räikkönen op de vijfde plaats. Wat gaat er gebeuren de laatste vijftien ronden? De Mercedes-coureurs rijden rond op de mediumband. Houden ze dat vol?

Crash Ericsson, wat doen de toppers?

Marcus Ericsson crasht. Vettel, Räikkönen en Verstappen duiken direct naar binnen voor een tweede bandenstop. Max kiest voor de softband. Bottas blijft buiten en wordt leider. Vettel terug op P2, Verstappen op P4. De safety car heeft de zaak veranderd.

Stand na 32 van de 52 ronden

1. Vettel

2. Bottas +1,906

3. Verstappen +14,841

4. Räikkönen +17,683

5. Hamilton +21,879

6. Ricciardo +35,854

Ricciardo gokt op tweede bandenstop

De Australiër gaf het al na de kwalificatie aan. Hij gaat voor een tweede bandenstop en komt op de zesde plaats terug. Krijgt hij gelijk?

Hamilton naar binnen

De wereldkampioen gaat na 26 ronden ook naar binnen. Halverwege de race keert de Brit terug op P6. Verstappen weer op een podiumplaats.

Bottas terug op P2

De Mercedes-coureur passeert Lewis Hamilton. Verstappen zit op 5 seconden van de wereldkampioen.

Verstappen jaagt op podiumplaats

Beide Red Bulls zijn binnen geweest voor nieuwe banden, evenals Sebastian Vettel. De Duitser is na 22 ronden terug aan de leiding. Hamilton ligt op P2, Bottas op plaats drie. Verstappen voorlopig op P4.

Leclerc valt uit

De Sauber-coureur maakt veel indruk dit seizoen, maar na een bandenstop gaat er iets mis. Hij moet zijn wagen aan de kant zetten.

Verstappen na stop op P5

De Nederlander maakt een bandenwissel. Hij keert op P5 terug, maar schuift snel op door een bandenwissel van teamgenoot Daniel Ricciardo.

Na 17 rondjes

1. Vettel

2. Bottas

3. Verstappen

4. Ricciardo

5. Hamilton

6. Hulkenberg

8. Räikkönen

Räikkönen naar binnen

De Fin duikt naar binnen en wisselt van band. Daar moet door de tijdstraf wel 10 tellen op worden gewacht. Hij komt op P11 terug. De Fin wilde meedenken over de te volgen strategie. Bij Ferrari zijn ze daar niet van gediend. "Oke, ik mag niet denken", antwoordt de Fin nors.

Vettel heeft gat van zes seconden

De Duitser heeft de eerste slag gewonnen. Valtteri Bottas (Mercedes) volgt de Ferrari op zes seconden. Hamilton is op de zesde plaats beland. Hij gaat op jacht naar Daniel Ricciardo.

Hamilton bezig aan opmars

De Brit moest na de tik van Räikkönen vanuit de achterhoede beginnen, maar ligt inmiddels al op de negende plaats.

Tijdstraf Räikkönen

De Fin krijgt een tijdstraf van 10 seconden, omdat hij bij de start Lewis Hamilton aantikt.

Na 5 van de 52 ronden

1. Vettel

2. Bottas

3. Verstappen

4. Räikkönen

5. Ricciardo

6. Hulkenberg

11. Hamilton

Hamilton op P15

De Brit is kwaad. Zijn bolide heeft schade opgelopen. Hij rijdt op de vijftiende plaats.

Onderweg

De Grand Prix van Groot-Brittannië is gestart. Sebastian Vettel duikt als eerste de eerste bocht in. Hamilton heeft een slechte start en wordt aangetikt. Verstappen naar de derde plaats.

Verstappen: moeilijk om Mercedes en Ferrari aan te vallen

De Nederlander is goed te spreken over zijn kwalificatie, maar hij zegt dat hij een seconde per ronde inlevert op de bolides van Mercedes en Ferrari. "Het is afwachten hoe de banden zich gaan houden", blikt Verstappen voor de camera van Ziggo vooruit naar de race. "We kunnen meer risico nemen dan de andere teams", meent teambaas Christian Horner.

Feest op Silverstone na zege Engelse voetbalelftal

Britse fans op Silverstone juichen voor het Engelse voetbalelftal

Drie coureurs uit de pitstraat

Brendon Hartley (Toro Rosso) start na zijn crash in de derde training vanuit de pitstraat. Hij heeft gezelschap van het Williams-duo Lance Stroll en Sergey Sirotkin. Williams veranderde allerlei zaken aan de bolides.

Twee zevende plaatsen voor Nyck de Vries

In de Formule 2 deze keer geen podiumplaatsen voor de Nederlander Nyck de Vries. Zowel zaterdag in de hoofdrace als zondag in de sprintrace rijdt hij naar de zevende plaats.

Verstappen van P5

De Nederlander kwam zaterdag op het razendsnelle circuit van Silverstone vermogen tekort om het Mercedes en Ferrari lastig te maken. "Als er niets gebeurt vooraan, wordt het een saaie race", zei de winnaar van vorige week in Oostenrijk.

Hoe zit het met de nek van Vettel

De Duitser twijfelde er zaterdag even aan of hij de kwalificatie wel kon rijden. De Ferrari-coureur kampt met nek-problemen, die hem ernstig hinderden op de kwalificatiedag. Op zijn prestatie viel echter niets af te dingen. Vettel bleef maar 0,044 seconde verwijderd van pole. Kan hij Hamilton vanmiddag aftroeven bij de start?

Hamilton op jacht naar record Senna

Alleen Ayrton Senna won in de geschiedenis van de Formule 1 vijf keer op rij op hetzelfde circuit: dat deed hij in Monaco van 1989 tot en met 1993. Lewis Hamilton zou dat kunststukje vanmiddag op Silverstone voor zijn thuispubliek heel graag herhalen........

Vettel de meeste racerondjes in 2018

De Duitser van Ferrari is de enige van de F1-coureurs die alle racerondjes van de negen GP's dit seizoen reed: 558 in totaal. Carlos Sainz staat tweede in dat klassement met 554 ronden. Lewis Hamilton, uitgevallen in Oostenrijk, kwam tot 549 rondjes.

Hamilton-day

Na het drama in Oostenrijk, waar vorige week de Mercedes-wagens van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas uitvielen, is Lewis Hamilton er alles aan gelegen zijn thuisrace te winnen. Dat deed hij namelijk ook de afgelopen vier jaar en in 2008. Zes keer winst is een unicum in de British GP.

Goedemiddag, welkom bij het liveblog van de Formule 1

Op Silverstone beginnen we om 15.10 uur aan de tiende race van het seizoen. Lewis Hamilton gaat voor zijn zesde zege voor zijn thuispubliek. De Brit van Mercedes start van pole in de Britse GP.