liveblog gesloten

NAC bedankt de fans

Feest in het uitvak

Feest in Breda

Het feest kan beginnen in Breda, want NAC is terug in de eredivisie. Het wint met 4-1 bij NEC.

GOAL NAC!

Nog een kwartier te spelen, maar het is al 1-4 voor NAC. Weer Cyriel Dessers. Het wordt een martelgang voor de fans uit Nijmegen.

GOAL NAC!

Het wordt nog pijnlijker voor NEC. NAC loopt uit naar 1-3, met nog minder dan twintig minuten te spelen. Giovanni Korte maakt 'm.

Rode kaart NEC

Frustratie aan de kant van NEC. Mohamed Rayhi maakt een tackle met twee benen en moet het veld verlaten.

GOAL NAC!

Dat lijkt de genadeklap voor NEC. Cyriel Dessers maakt er in de 52ste minuut 1-2 van. NEC heeft nu weer drie goals nodig.

Tweede helft

De tweede helft is van start gegaan in Nijmegen. Kan NEC de plek in de eredivisie behouden? Het moet dan met 3-1 winnen na de 1-0 zege van NAC in Breda.

Hoedt geniet van bonusdagen bij Oranje dankzij schorsing

Rustsignaal

Het is rust in Nijmegen. NEC en NAC houden elkaar in evenwicht: 1-1. Beide goals werden gemaakt vanuit een penalty.

Blom

Ook deze penalty werd door Kevin Blom toegekend na het raadplegen van de videoscheids. Dat gebeurde ook bij de strafschop voor NAC.

GOAL NEC!

Na ruim een half uur komt NEC op gelijke hoogte. Gregor Breinburg benut een penalty. NEC heeft nog twee goals nodig. Het is 1-1 in Nijmegen.

Ten Hag: ongelooflijk trots na deze thriller

Drie goals nodig

In Nijmegen is het ongetwijfeld doorgedrongen: de eerste divisie is akelig dichtbij. NEC heeft drie doelpunten nodig.

GOAL NAC!

NAC komt in de zevende minuut op voorsprong. Cyriel Dessers schiet de penalty beheerst binnen. De eredivisie lonkt al.

Penalty NAC

Een penalty voor NAC na het raadplegen van de videoscheids. Er zijn pas vijf minuten gespeeld.

Aftrap

De kraker tussen NEC en NAC is begonnen in Nijmegen. NAC won de heenwedstrijd met 1-0.

Afgelopen

Het is klaar in Kerkrade, waar Roda JC MVV met 1-0 verslaat. Roda JC blijft in de eredivisie, MVV in de eerste divisie.

Nog een paar minuten

Nog een paar minuten te spelen in Kerkrade. De spanning is om te snijden.

Zeven

Zeven minuten extra tijd in Kerkrade; dat heeft ook te maken met de drinkpauze.

Bijna 2-0

Roda JC is dicht bij de 2-0. Célestin Djim heeft echter te veel tijd nodig en Bo Geens, de keeper van MVV, kan ingrijpen.

Het moment van de dag?

De spelers van Roda JC vieren de openinsgtreffer

Tijd tikt weg

De tijd tikt weg voor MVV, dat knokt voor wat het waard is, maar met tien man te weinig creëert. Nog zeven minuten officiële speeltijd.

Drinkpauze

Een drinkpauze in Kerkrade, waar Roda JC na zeventig minuten met 1-0 aan de leiding gaat. Roda JC heeft een man meer, maar overtuigt niet. De spanning speelt een grote rol.

'Of Sneijder eerder komt? Daar weet Dick meer van'

Rood voor Kuipers

MVV moet bij Roda JC met tien man verder. Kuipers krijgt rood na het raadplegen van de videoscheids. Hij ging staan op Paulissen.

Pitch invasion

Fans van FC Utrecht betreden het veld

Barazite scoort en FC Utrecht gaat Europa in

Nacer Barazite benut de laatste strafschop en FC Utrecht gaat Europa in!

Vlaar, binnen

Ron Vlaar (AZ) poeiert de bal in de hoek. FC Utrecht heeft nog één kans.

Ludwig ver over

Andreas Ludwig kan Utrecht Europa in schieten, maar hij schiet heel ver over.

Friday scoort

Ook Fred Friday (AZ) plaatst de bal beheerst in de hoek.

Labyad scoort

Zakaria Labyad knalt de hard binnen voor FC Utrecht.

Van Overeem mist

Joris van Overeem (AZ) faalt van elf meter. David Jensen stopt zijn inzet.

Janssen raak

Willem Janssen schiet beheerst raak. Het is 2-1 voor FC Utrecht.

Wuytens raak

Stijn Wuytens van AZ schiet de tweede raak. Dwars door het midden.

Eerste raak van FC Utrecht

Sébastien Haller benut de eerste penalty van FC Utrecht. In de slotseconde miste hij nog.

Eerste mis van AZ

Pantelis Hatzidiakos neemt de eerste penalty namens AZ. En hij schiet over.

Penalty's

Het eindsignaal klinkt in Utrecht. Er is niet gescoord in de verlenging. Penalty's moeten de beslissing brengen bij FC Utrecht-AZ.

GOAL Roda JC!

Feest in Kerkrade. In de 25ste minuut kopt Daryl Werker Roda JC uit een corner op voorsprong. Het is 1-0.

112 minuten

112 minuten gespeeld in Utrecht. Het spel is rommelig geworden en kansen zijn spaarzaam. Penalty's lijken aanstaande.

Paal en afgekeurd

Sébastien Haller op de paal en een goal van Gyrano Kerk die wordt afgekeurd. Er gebeurt van alles in Utrecht. Het blijft 3-0.

Aftrap in Kerkrade

De wedstrijd van het decennium voor de Limburgse voetbalfans is begonnen in Kerkrade.

En in Utrecht gaat de verlenging van start.

Eerste misser Haller

Haller benutte zijn 14 eerdere penalty's in de eredivisie.

Krul de lachende derde?

Tim Krul lacht na het stoppen van de penalty

Krul stopt de penalty!

Tim Krul stopt de penalty van Sébastien Haller! Verlengen in Utrecht. Wat een ontknoping van het seizoen.

'De spelers moeten het hoofd koel houden'

Penalty FC Utrecht!

Een penalty voor FC Utrecht in de vierde minuut van de blessuretijd.

GOAL FC Utrecht!

FC Utrecht komt op 3-0 tegen AZ. Willem Janssen kopt op de lat, Gyrano Kerk geeft de bal het laatste zetje. Verlenging aanstaande?

Slotoffensief

Nog ruim een kwartier te spelen: Nacer Barazite komt in de ploeg voor Edson Braafheid. Een aanvallende wissel.

Rood voor Luckassen

Een rode kaart voor AZ, dat zonder Derrick Luckassen verder moet. Hij haalt de doorgebroken Gyrano Kerk neer.

Nog zo'n 22 minuten te spelen.

Troupée eraf

Giovanni Troupée moet het veld met een liesblessure verlaten. Mark van der Maarel komt binnen de lijnen.

De tweede helft is onderweg. FC Utrecht heeft nog maar één goal nodig voor een verlenging.

Rust

Rust in de Galgenwaard, waar FC Utrecht tegen AZ met 2-0 aan de leiding gaat. Goals van Janssen en Haller.

Ondertussen in Kerkrade

Al uren voor aanvang is het druk bij het stadion van Roda JC

Van Wolfswinkel

Sébastien Haller evenaart Ricky van Wolfswinkel als FC Utrechts topscorer in de play-offs: 4 goals ieder (sinds herinvoering in 2005/06).

Opstootje

Kort na de 2-0 hadden Jean-Paul de Jong en Dennis Haar het met elkaar aan de stok. De hoofdtrainers moesten ingrijpen.

Een opstootje tussen de 'banken' van beide clubs

Daar is de 2-0 voor FC Utrecht. Sébastien Haller tikt 'm van dichtbij binnen in zijn afscheidswedstrijd. Nog geen half uur gespeeld.

De maker van de 1-0

Willem Janssen na de 1-0

Janssen ijzervreter

Sinds de herinvoering van de play-offs in 2005/06 speelde geen speler meer play-offduels dan Willem Janssen (vandaag 22). Vandaag maakt hij zijn eerste play-offdoelpunt.

Een vroege voorsprong voor FC Utrecht. Aanvoerder Willem Janssen is alert na een vrije trap op de paal.

Geen hoopgevende statistiek

FC Utrecht won in de play-offs (sinds 2005/06) nog nooit een thuiswedstrijd met een score die voldoende is om de 3-0 uitnederlaag tegen AZ weg te poetsen. Het werd een keer 4-1 tegen Roda JC (2009/2010) en een keer 5-2 tegen PEC Zwolle (2015/2016).

Bijna Haller

Sébastien Haller is na een minuut dicht bij de 1-0. Zijn kopbal gaat echter tientallen centimeters naast.

Aftrap

AZ heeft afgetrapt in Utrecht, waar het een 3-0 voorsprong verdedigt. Wordt het nog spannend in de Galgenwaard?

Galgenwaard niet vol

Utrecht is niet uitgelopen voor de return: er zijn nog veel lege plekken te zien in De Galgenwaard.

Reguliere seizoen

In het reguliere seizoen eindigde FC Utrecht-AZ in 1-2. AZ-FC Utrecht was een prooi voor de Utrechters: 2-3.

De trainers na de heenwedstrijd

Van den Brom: geweldig dat de jongens dit nog kunnen brengen
Ten Hag: AZ in een zetel geholpen

Ten Hag: kans Europees ticket nog 10 procent

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag wil dat zijn ploeg blijft geloven in een goed resultaat tegen AZ

Feyenoord, Ajax en PSV heersten dit seizoen in de eredivisie, daarachter was FC Utrecht overduidelijk de 'best of the rest'. De ploeg van trainer Erik ten Hag was in de laatste maanden van de competitie nauwelijks te verslaan. Na de laatste competitiewedstrijd bedroeg de voorsprong op achtervolger Vitesse maar liefst 11 punten. Het verschil met AZ, dat op de zesde plaats eindigde, was zelfs opgelopen tot 13 punten.

Lees het volledige artikel hier.

Het wedstrijdverslag van de heenwedstrijd

Ron Vlaar viert de zege van AZ op FC Utrecht

AZ heeft het eerste play-offduel met FC Utrecht om een voorrondeticket voor de Europa League overtuigend met 3-0 gewonnen. Zondag is de return in de Domstad.

Beide ploegen zochten de aanval, wat een heerlijk begin opleverde. Utrecht had de eerste kans (Sebastien Haller mikte naast), waarna AZ wel doel trof. Het bekeken passje was van revelatie Calvin Stengs, het koele afronden van Joris van Overeem.

Ook de 2-0 (eigen doelpunt Yassin Ayoub) was grotendeels Stengs' verdienste. Van Overeem strandde vlak na de rust op doelman David Jensen, waarop Utrecht zich even roerde.

Haller schoot naast, waarna het geoliede AZ controleerde en Wout Weghorst via de paal 3-0 inkopte. Utrecht zocht wanhopig naar een treffer, maar AZ stond als een huis.

Haller zal Utrecht missen: iedereen loopt hier met een glimlach

Een lach op het gezicht van Sébastien Haller

Waar haalde FC Utrecht toch deze onbekende, maar veelscorende Franse spits vandaan? En dat voor maar acht ton. Er was verwondering alom na het eerste halfjaar van Sébastien Haller op de Nederlandse velden. Na twee en een half jaar komt er vanmiddag een einde aan die periode.

Na 82 eredivisieduels, 41 goals en 15 assists neemt de 22-jarige spits afscheid van het publiek in de Galgenwaard, waar hij de beste jaren uit zijn loopbaan tot nu toe doormaakte.

Jongeling Stengs laat AZ weer stralen

Calvin Stengs na zijn doelpunt tegen FC Groningen in de play-offs

Een wisselvallige reeks aan het einde van de competitie en een verloren bekerfinale. Nee, favoriet was AZ zeker niet op het moment dat de play-offs om Europees voetbal begonnen. Maar met de komst van een jong talent kwam ook de lach terug in Alkmaar.

Calvin Stengs (18) is zijn naam. Met zijn vrije en frivole manier van spelen geeft hij AZ nieuw elan en dat kon de ploeg van John van den Brom wel gebruiken.