liveblog
NOS WielrennenAangepast

Rolland pakt etappezege, roze trui Dumoulin geen moment in gevaar

liveblog gesloten

Morgen meer vuurwerk

Routekaart etappe 18

Tom Dumoulin voorspelde het al, vandaag zou een dag voor de aanvallers worden. Morgen zal dat anders zijn. Liefst vijf beklimmingen staan er op het programma, waarvan twee van de eerste categorie.

Lang is de etappe niet, er wordt 'slechts' 137 kilometer gereden. De renners kunnen zich dus opmaken voor een explosieve dag.

A domani!

Dumoulin: gelukkig geen stressvolle dag

Derde ritzege Rolland

Pierre Rolland pakt zijn derde ritzege in een grote ronde. In 2011 en 2012 won hij namens Europcar een etappe in de Tour de France.

Het klassement na vandaag

Het klassement na de zeventiende etappe

De toptien van vandaag

De toptien van vandaag

Dumoulin over de finish

Tom Dumoulin is over de finish. 7'53 achter ritwinnaar Rolland, maar wat geeft het. Zijn roze trui kwam vandaag niet in gevaar.

De winnaar lacht

Pierre Rolland wint de zeventiende etappe van de Giro d'Italia

Het podium van vandaag

Oud-wereldkampioen Rui Costa (UAE-Emirates) finisht als tweede achter Rolland, Gorka Izagirre (Movistar) als derde.

Rolland wint!

Pierre Rolland wint de zeventiende etappe de Giro!

Rolland is er bijna

1 km - Rolland zit in de laatste kilometer en nog altijd heeft hij een halve minuut. Het kan bijna niet meer fout voor de Fransman.

Een halve minuut voor Rolland

3 km - 31 seconden voor Rolland. De organisatie in de achtervolgende groep ontbreekt vooralsnog.

Zeventien seconden voor Rolland

6 km - Rolland heeft een serieus gat geslagen. De Cannondale-renner rijdt zeventien seconden voor de anderen.

Aanval Rolland

7 km - Aanval Pierre Rolland. Hij is de eerste die veertig, vijftig meter pakt op de andere aanvallers.

Niemand komt echt weg

9 km - Nu is het Rory Sutherland (Movistar) die probeert weg te komen, Conti gaat in de achtervolging. Zeven renners reden op kop, maar ze zijn bijgehaald door de andere aanvallers.

Conti bijgehaald

11 km - Conti wordt bijgehaald door onder meer Rui Costa, Izagirre, Van Garderen en Woods.

Conti heeft een gaatje

13 km - Ook Gorka Izagirre, winnaar van de achtste etappe komt niet weg. Maar Valerio Conti wel, de UAE-Emirates renner heeft een gaatje.

Polanc komt niet weg

15 km - De eerste speldenprikjes: Jan Polanc probeert weg te komen uit de kopgroep, maar de rest laat hem niet rijden.

Voor de volledigheid: 22 namen

De voornaamste namen van de kopgroep: Tejay van Garderen, Pierre Rolland. Gorka Izagirre, Omar Fraile, Rui Costa, Jacques Janse van Rensburg en Jan Polanc.

De andere namen: Matej Mohoric, Jan Bárta, Michael Woods, Laurens de Plus, Dries Devenyns, Felix Großschartner, Rory Sutherland, Branislau Samoilau, Jérémy Roy, Daniel Teklehaimanot, Valerio Conti, Salvatore Puccio, Julien Bernard, Matteo Busato en Julen Amezqueta.

Verschil blijft stabiel

25 km - De grote kopgroep houdt het tempo er aardig in. Het verschil tussen kopgroep en peloton is minder dan tien minuten, maar blijft hangen rond 9'20.

Fernando Gaviria voert intussen het peloton aan.

Drie man en drie ploegen op kop

In het peloton rijden drie ploegen op kop (Sunweb, QuickStep en Lotto-Jumbo). De kopgroep wordt voornamelijk door drie renners aangevoerd: Valerio Conti, Matej Mohoric en Jan Polanc, alle drie in dienst van UAE-Emirates.

Polanc geen bedreiging voor Dumoulin

34 km - Met een gat van 10'14 tussen kopgroep en peloton blijft het roze gewoon voor Dumoulin. Jan Polanc maakt wel een sprong in het klassement.

Polanc staat in het algemeen klassement 12'13 achter op de Limburger.

Tussensprint voor Teklehaimanot

38 km - De laatste tussensprint van de dag is een prooi voor Daniel Teklehaimanot. In de kopgroep werd er niet voor gesprint, De Eritreeër reed gewoon op kop van de grote groep.

Ruim tien minuten

40 km - Nog altijd bepalen drie ploegen het tempo in het peloton: Sunweb, QuickStep en Lotto-Jumbo. Het verschil met de koplopers blijft ruim tien minuten.

Voorsprong van 11'02

47 km - Met Sunweb, QuickStep én Lotto-Jumbo op kop loopt het verschil wat terug. De 22 koplopers hebben nog 11'02. Maar Jan Polanc (UAE-Emirates) zet wat ploeggenoten op kop. Polanc staat derde in het virtuele klassement.

Grote groep vooraan

54 km - Mohoric is bijgehaald. We hebben nu een grote groep aan de leiding van 22 man, met een virtuele rozetruidrager: Jan Polanc.

Polanc staat in het klassement 12'13 achter op Dumoulin. Zijn voorsprong op dit moment bedraagt 11'52.

Hulp voor Sunweb

57 km - QuickStep meldt zich vooraan het peloton en helpt Sunweb in de achtervolging. Bob Jungels heeft zijn witte trui te verdedigen.

Verschil tussen leider en roze trui groeit

59 km - Al een paar uur rijden de mannen van Sunweb - ploeggenoten van Tom Dumoulin - op kop van het peloton. Daarachter rijdt Movistar voor Nairo Quintana.

De voorsprong van de leider in de wedstrijd wordt alleen maar groter. Zijn voorsprong op de roze trui: 13'31.

Voorsprong Mohoric loopt terug

61 km - Achter leider Mohoric rijden tien achtervolgers, onder wie Tejay van Garderen, Pierre Rolland, Rui Costa, Laurens De Plus en Valerio Conti. Ze rijden nog maar 40 tellen achter de Sloveen.

Polanc viruteel op het podium

68 km - De roze trui van Tom Dumoulin staat onder druk. Althans virtueel. Jan Polanc rijdt namelijk de top-3 van het klassement binnen. Polanc staat 12'13 achter Dumoulin, maar rijdt nu 11 minuten voor hem.

Quintana even uit balans

79 km - Oei, even schrikken voor Nairo Quintana. Hij raakt uit balans bij het weggooien van een bidon en moet zich vasthouden aan een muurtje.

Nairo Quintana

Als eerste boven

81 km - Mohoric is als eerste boven op de Giovo, maar hij kan niet genieten van een lange afdaling. Zometeen gaat het weer vals plat omhoog.

Laatste officiële klim van de dag

De twee koplopers (Pavel Broett en Matej Mohoric) zijn ondertussen begonnen aan de laatste klim van de dag, de Giovo.

Die klim is 5,9 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8.

Wat hebben de renners nog voor de wielen

Het parcours van vandaag

De twee koplopers zijn bijna aan het eind van de afdaling, bij het besteksymbooltje.

Daarna volgt de beklimming van de Giovo, een col van de derde categorie van bijna zes kilometer.

Meer dan tien minuten voorsprong

111 km - De tienminutengrens is gepasseerd door de twee koplopers. Broett en Mohoric rijden 10'19 voor het peloton.

Het peloton in Aprica

Het peloton rijdt door Aprica in de zeventiende etappe

Twee koplopers over

Pierre Rolland kon het tempo van zijn twee medevluchters niet volgen. Pavel Broett en Matej Mohoric rijden met z'n tweeën op kop.

Ze hebben 4'08 op de grote groep achtervolgers, waar Rolland nu in rijdt. Het peloton volgt op 9'21.

Dumoulin achter de Sunweb-trein

Tom Dumoulin in de zeventiende etappe

Weer punten voor Rolland

Opnieuw is Pierre Rolland als eerste boven op de klim. Na de punten van de Aprica (2e cat.) pakt hij ook de meeste punten op de Passo del Tonale (2e cat.)

Ook de achtervolgers en het peloton, aangevoerd door Sunweb, zijn bezig aan de lange afdaling richting de laatste col van de dag, de Giovo, 3e categorie.

De verschillen tussen de groepen

Rolland, Broett en Mohoric hebben inmiddels 8'42 op het peloton.

De grote groep achtervolgers rijdt 1'45 achter de kopgroep.

Drie koplopers, heel veel achtervolgers

Achter de drie koplopers - Pierre Rolland (Cannondale), Pavel Broett (Gazprom) en Matej Mohoric (UAE-Emirates) - rijdt een grote groep met liefst 40 achtervolgers.

De belangrijkste namen: Simon Geschke (ploeggenoot van Dumoulin bij Sunweb) Rui Costa, Tejay van Garderen, Gorka Izagirre, Jan Polanc, Omar Fraile en Martijn Keizer (Lotto-Jumbo).

Ajacied Visbeek zit tandenknarsend in de Giro

Ajacied Visbeek zit tandenknarsend in Italië

"Hebben we nog coaches over" vroeg Aike Visbeek aan de leiding van Sunweb. Want liever dan in de Giro zat Visbeek vandaag in zijn woonplaats Stockholm, bij de Europa League-finale van Ajax. "Ik ben Ajacied in hart en nieren dus ik zit tandenknarsend hier."

Weer een tegenaanval

Opnieuw proberen een paar renners bij de koplopers te komen. Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Francisco Ventoso (BMC) en Valero Conti, een ploeggenoot van Mohoric, doen een poging.

Nogmaals de namen van de drie mannen vooraan: Pierre Rolland (Cannondale), Pavel Broett (Gazprom) en Matej Mohoric (UAE-Emirates).

Dumoulin: ik voel me prima

Tom Dumoulin heeft geen last meer van zijn darmen, zei hij aan de start van de zeventiende etappe. "Ik voel me prima en hoop dat we een goede dag gaan hebben. Natuurlijk zit ik met wat twijfels, maar we gaan knallen."

Vandaag staan er geen heel zware beklimmingen op het programma, maar Dumoulin is wel op zijn hoede. "We moeten voorbereid zijn op alles. Het zal een dag van ontsnappingen worden en de concurrentie ruikt misschien bloed..."

Dumoulin: heb geen last van mijn darmen

Rolland pakt de bergpunten

De eerste col van de dag, de Aprica (2e cat.) is een prooi voor Pierre Rolland. De Cannondale-renner is als eerste boven.

De poging van Tejay van Garderen, Michal Schlegel. Giulio Ciccone en Julen Amezqueta om bij de kopgroep te komen is inmiddels gestrand. Zij rijden weer in het peloton.

De rozetruidrager en zijn grote concurrent

Tom Dumoulin en Nairo Quintana

Van Garderen wil naar de kopgroep

Tejay van Garderen (BMC) is volstrekt ongevaarlijk voor het klassement, hij staat op 33'48 van Dumoulin. En dus kan de Amerikaan naar hartenlust aanvallen. Hij probeert het met Michal Schlegel (CCC), Giulio Ciccone (Bardiani) en Julen Amezqueta (Wilier Triestina).

Nu al drie minuten voorsprong

De drie vluchters (Rolland, Broett en Mohoric) hebben al drie minuten op het peloton.

Vroege aanval van drie renners

Drie renners gaan er meteen vandoor. Het zijn Pierre Rolland (Cannondale), Pavel Broett (Gazprom) en Matej Mohoric (UAE-Emirates).

Visbeek over Tom Dumoulin

Ploegleider Visbeek: het is 'business as usual'

"Hij heeft gewoon ontbeten, dus het is business as usual. We hebben wel even een extra check gedaan of iedereen naar de wc is geweest", grapt hij.

Dumoulin reed op de slotklim van gisteren, de Umbrailpas, de vijfde tijd van alle renners. "Met de benen is zeker niets mis, die conclusie konden we gisteren al trekken."

Hoe staat Dumoulin ervoor?

Het zal u niet ontgaan zijn: de etappe van gisteren verliep vrij dramatisch voor Tom Dumoulin. Door een sanitaire stop verloor hij de aansluiting met de concurrentie, hij finishte uiteindelijk 2'16 achter ritwinnaar Vincenzo Nibali.

Dumoulin behield wel de roze trui. Hij heeft nog 31 seconden over op Nairo Quitana en 1'12 op Nibali.

De samenvatting van gisteren

Nibali wint koninginnenrit, darmproblemen Dumoulin

Het parcours van vandaag

Vanaf het vertrek in Tirano gaat het bijna direct omhoog, op een col van de tweede categorie. Daarna beklimmen de renners wederom een berg van de tweede categorie waarna een lange afdaling volgt.

Na kort klimmetje (derde categorie) gaat het nog veertig kilometer venijnig omhoog naar de finish in Canazei.

Buongiorno!