liveblog
NOS WielrennenAangepast

Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin behoudt roze ondanks 'sanitaire stop'

liveblog gesloten

A domani!

Morgen gaat de etappe van Tirano naar Canazei over 219 kilometer. De rit is weer van start tot finish te volgen via dit liveblog, vanaf 11.25 uur.

Het profiel van de 17de etappe

De reactie van Dumoulin

Dumoulin reageert voor de camera van Han Kock: "Bij een grote inspanning, vaak op hoogte, gaat er geen bloed naar mijn darmstelsel."

"Ik ben teleurgesteld en boos. Ik heb dit probleem vaker gehad, in de Tour vorig jaar ook. Toen won ik trouwens de etappe de dag erna, dus het zegt niks. Maar ik baal enorm."

Vorig jaar won Dumoulin de etappe naar Arcalis, een dag nadat hij aan de voet van de Peyresourde een camper in dook om zijn behoefte te doen.

Diarree zat Dumoulin dwars: dit is echt kut

Terugkijken/lezen

Een uitgebreide samenvatting van de etappe van vandaag is om 19.07 uur te zien op NPO 1 in Studio Sport: de week van rood, wit en roze. En daarna ook hier op NOS.nl.

Reactie ploeggenoot Ten Dam

Dumoulin heeft nog geen interviews gegeven, maar zijn ploeggenoot Laurens ten Dam wel. Hij kwam een paniekerige Dumoulin tegen toen hij terug was gezakt uit de kopgroep.

"Het was niet de Tom die ik ken, hij was een beetje in paniek. Ik heb hem rustig gehouden en ben een paar keer naar de auto geweest voor diarreeremmers. Maar het ging niet meer, zei hij. Toen hebben we gewacht tot vlak voor de klim."

"Volgens mij vond hij daarna zijn benen weer, want hij was alleen maar 'harder' aan het roepen in mijn wiel. Uiteindelijk houdt hij de roze trui nog net. Dat is ongelooflijk."

Ten Dam denkt dat de gelletjes een beetje verkeerd gevallen zijn bij zijn ploeggenoot. "Ik denk niet dat het een virus is, ik hoop het niet. Ik hoop dat het morgen voorbij is."

Ten Dam: ik denk dat het komt door de gelletjes

Boer met...

Dumoulin baalt. Logisch ook. "Ik was sterk en had makkelijk bij Vincenzo Nibali en Nairo Quintana kunnen blijven. Dit is echt shit", zegt hij na de finish.

Dump

'I needed to take a dump', zegt Dumoulin na de finish. 'Ik kon het niet meer ophouden, ik moest stoppen.'

En, mocht u het nog willen weten, Dumoulin is meteen na de finish weer naar het toilet geweest.

Klassement

Het klassement na deze veelbewogen etappe: Dumoulin houdt zijn roze trui, maar ziet Quintana en Nibali naderen.

Pinot is een van de verliezers van vandaag: hij zakt van de derde naar de vierde plaats. Ook Mollema zakt een plaatsje, Kruijswijk stijgt juist van plek tien naar de negende stek.

Gelukt!

Dumoulin redt het! Na een lange achtervolgingsrace na een 'sanitaire stop' behoudt hij zijn roze leiderstrui.

Dumoulin komt over de streep in Bormio

Roze of niet?

Quintana verliest 16 seconden op Nibali. Nu is het wachten op Dumoulin. Kan hij zijn roze trui ondanks zijn sanitaire stop behouden?

De Haai wint!

Vincenzo Nibali wint de koninginnenrit! Hij verslaat Mikel Landa in de sprint in Bormio.

Sprinten in Bormio?

2 km - Landa en Nibali rijden samen naar de finish. Wordt het een sprint tussen die twee of komt Quintana nog terug?

Roze?

5 km - Dumoulin is nu virtueel zijn roze trui kwijt. Maar ja, wat zegt dat als de renners de streep nog niet over zijn? Nog 5 kilometer.

Landa en Nibali

7 km - Landa en Nibali leiden de afdaling. Quintana volgt. Dumoulin gaat ook hard naar beneden. Het verschil met de koplopers en de roze trui is nog wel 2.15.

Dalen

12 km - Nibali, die bekend staat om zijn daalkwaliteiten, haalt koploper Landa bij in de afdaling. De Italiaan neemt veel risico en springt zelfs met zijn fiets over een stukje nat wegdek, zodat zijn banden niet nat worden.

Afdaling

19 km - Landa is als eerste boven, maar daar zijn Nibali, Quintana, Zakarin en Pozzovivo al. Dat wordt een strijd in de afdaling.

2 minuten

20 km - Dumoulin verliest iets meer tijd. Hij rijdt nu ruim 2 minuten achter Quintana en Nibali.

Weer Nibali

20 km - Nibali gaat voor de derde keer, vlak voor de top. En voor de derde keer gaat Quintana achter hem aan.

Mollema en Pinot

21 km - Mollema en Pinot gaan ook tijd verliezen. Het verschil met Quintana, Nibali, Pozzovivo en Zakarin is ongeveer 30 seconden.

21 km - Een viertal klassementsrenners achtervolgt nu koploper Landa: Nibali, Quintana, Zakarin en Pozzovivo. Het verschil: 56 seconden.

Kruijswijk gelost

22 km - Landa moet nog 2 km klimmen tot de top van de Umbrailpas. Kruijswijk kan de ritzege vergeten: hij wordt ingelopen door Nibali en co.

Tijdrit

24 km - Dumoulin rijdt nu zijn eigen tijdrit bergop. Hij verliest geen terrein, maar zijn achterstand komt nog niet onder de minuut.

Viertal

24 km - Nibali gaat nog een keer. Quintana reageert weer en rijdt hem voorbij. Pozzovivo gaat ook mee. Zakarin volgt.

Eerste aanval

24 km - De favorieten laten zich nu zien: Nibali zet even aan, Quintana reageert meteen.

Landa gaat

25 km - Landa vertrekt uit de kopgroep! Kruijswijk moet als eerste lossen, Hirt kan ook niet mee.

Maagproblemen

26 km - De ploeg van Dumoulin bevestigt: hij heeft/had last van zijn maag. Vanochtend was er nog niets aan de hand.

Herpakt hij zich?

27 km - De achterstand van Dumoulin op de groep favorieten wordt in ieder geval niet groter. De rozetruidrager rijdt nu op 1.24 van Quintana en co.

In beeld

Dumoulin maakt een 'sanitaire noodstop'

Kruijswijk nog op kop

29 km - Ondertussen zit Steven Kruijswijk nog steeds in de kopgroep. Hirt is aangesloten bij Landa en de Nederlander. De drie hebben 1.30 voorsprong op de groep favorieten, met Quintana maar dus zonder Dumoulin.

Minuut?

30 km - In het peloton wordt niet echt gewacht op Dumoulin. Ten Dam is bij hem, maar hij rijdt bijna op een minuut van Quintana.

Achtervolging

31 km - Dumoulin zit weer op de fiets, maar moet nu in de achtervolging op de favorieten.

Hoge nood voor Dumoulin?

32 km - Wat heeft Dumoulin opeens!? Hij gooit zijn fiets in het gras en trekt zijn wielerbroek naar beneden. Hoge nood?

Landa sluit aan

33 km - Door de actie van Kruijswijk valt de kopgroep uiteen. Alleen Landa sluit aan. En dan moet de slotklim nog beginnen...

Aanval Kruijswijk

33 km - Kruijswijk valt aan! Het verschil van de kopgroep liep snel terug, dus de Nederlander vindt het tijd voor actie.

Welkom in Zwitserland

34 km - De Giro trekt nu even door Zwitserland. Pas na de top van de Umbrailpas zijn de renners weer terug op Italiaans grondgebied.

6 man over

36 km - Deignan moet de kopgroep laten gaan.

Er zijn nog 6 man over: Kruijswijk, Landa, Anton, Hirt, Izagirre en Amador. De voorsprong: 1.49.

Laatste klim

39 km - Over zo'n 5 kilometer is het tijd voor de steilste klim van vandaag: de Umbrailpas, die nog niet eerder werd beklommen in de Giro.

13,4 kilometer klimmen, tegen een gemiddelde van 8.4 procent. Op de top is het nog 19,5 kilometer dalen tot de finish.

Stilte voor de storm?

43 km - Dumoulin is even teruggezakt naar de ploegleiderswagen en rijdt nu rustig achterin. Op naar de slotklim van vandaag, de Umbrailpas.

Ten Dam bij Dumoulin

48 km - Ten Dam is na zijn avontuur in de kopgroep weer terug bij Dumoulin, in de groep met favorieten.

Werken

51 km - Kruijswijk rijdt op kop van het groepje achtervolgers. Met succes: de vijf komen terug bij Landa en Amador. De voorsprong? 3.10.

Mooi plaatje: de 48 haarspeldbochten in de afdaling van de Stelvio

Voorzichtig

62 km - Kruijswijk daalt iets minder hard. Hij zit in het achtervolgende groepje, dat zo'n 20 seconden achter leiders Landa en Amador rijdt. De groep favorieten in het peloton rijdt op 2.30.

Daalprijs

69 km - Als er een echte 'daalprijs' zou bestaan, dan maakt Amador daar wel aanspraak op. De Costa Ricaan daalt het snelste in de kopgroep en pakt een gaatje. Landa sluit aan. Kruijswijk zit daar achter, maar hoe ver? Dat is onduidelijk.

71 km - Zo. Twee van de drie monstercols zijn beklommen. Een korte samenvatting: Kruijswijk zit in de kopgroep en Dumoulin heeft nog geen aanvallen hoeven pareren.

48 haarspeldbochten

77 km - Ook de groep met favorieten is boven op de Stelvio. Tijd voor de 48 (!) haarspeldbochten in de afdaling.

Cima Coppi

78 km - Mikel Landa is als eerste boven op de Cima Coppi, de Stelvio (het hoogste punt deze Giro: 2758 meter).

Drie collega's van Quintana

79 km - Anacona was teruggevallen uit de kopgroep, maar hij sluit nu weer aan. Drie Movistar-renners voorop dus.

Sneeuw

80 km - De renners rijden langs sneeuwwanden op de Stelvio. Dumoulin trekt een jasje aan. Nog steeds geen aanval van een klassementsrenner.

Kruijswijk nog mee

83 km - De overgebleven kopgroep: Kruijswijk, Amador en Izagirre (Movistar), Anton, Hirt, Sanchez, Deignan en Landa. De acht hebben 2.24 voorsprong op de roze trui.

Winner Anacona, de derde ploeggenoot van Quintana, zit in de achtervolgende groep. Ook Ten Dam zit in dat achtervolgende groepje.

Duwtje

85 km - Een opvallend moment: een toeschouwer geeft Quintana een duwtje in de rug op de Stelvio. Mollema en Dumoulin maken boze handgebaren.

Ten Dam valt terug

87 km - De kopgroep valt uiteen op de Stelvio: Kruijswijk zit er nog bij, Ten Dam valt iets terug. De ploeggenoten van Quintana, Amador en Izagirre, zitten nog wel in de uitgedunde kopgroep.

In het peloton zitten de favorieten nog bij elkaar.

Nog een Belg naar huis

Na Ben Hermans is ook de Belg Sean De Bie afgestapt. Hij heeft te veel last van zijn rug, meldt zijn ploeg Lotto-Soudal.

Alleen

89 km - Quintana zit plotseling zonder ploeggenoten voorin het peloton. Maar hij heeft nog wel drie sterke mannen in de kopgroep.

Kirijenka op kop

90 km - In de kopgroep rijdt Kirijenka al sinds het begin van de Stelvio voorop. Het steilste stuk (12%) moet nog komen. De voorsprong: 2.10.

Treintjes

92 km - De situatie in het peloton: achter het 4-koppige Sunweb-treintje met Dumoulin zitten 4 Movistar-renners, onder wie Quintana.

#ForzaTom

92 km - De fans van Dumoulin laten zich zien in de buurt van de top van de Stelvio.

Vier man voor Dumoulin

93 km - Dumoulin rijdt achter drie van zijn ploeggenoten (Lunke, Preidler en Geschke) in het peloton de Stelvio op. En Ten Dam rijdt nog voor hem in de kopgroep op 2.30.

Bier voor Stamsnijder?

Er wordt vandaag op meerdere vlakken gestreden in de koninginnenrit. De roze trui, de etappezege, maar ook om 100 flesjes bier! Een Stelvio-café in Bormio beloont de zwaarste renner die de Mortirolo en de Stelvio overleeft met die prijs.

Tom Stamsnijder is met zijn 90 kilo de zwaarste renner van het peloton. Naast het verdedigen van het roze heeft hij dus ook een andere drijfveer vandaag... En Laurens ten Dam stelde al voor om de tactiek om te gooien...

Manchester

Even iets anders tussendoor. Bij de start reageerde Sky-ploegbaas Dave Brailsford op de aanslag in Manchester.

Teambaas Sky: we hebben een innige band met Manchester

Hoogste punt

109 km - Nog minder dan tien kilometer tot de voet van de Stelvio. De cijfers van deze monsterklim liegen er niet om: 21,7 kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 7,1 procent. Het steilste stuk is 12%.

Met 2758 meter is de Stelvio het hoogste punt in deze Giro d Italia. De streep ligt op 78,5 kilometer van de finish.

In beeld: eerbetoon aan Scarponi

De Mortirolo was vandaag omgedoopt tot 'Scarponi-klim', ter nagedachtenis aan de overleden Astana-renner.

Amador

112 km - Amador is de best geklasseerde renner in de kopgroep: de ploegmaat van Quintana staat 9e op 6.01 van Dumoulin. De voorsprong nu: 1.50.

Stelvio op komst

123 km - De renners rijden nu naar Bormio, waar later vanmiddag ook gefinisht wordt. Daar ligt de voet van de Stelvio, de tweede monsterklim van vandaag. Sunweb voert het peloton aan.

Dalen

128 km - De kopgroep en het peloton zijn bezig aan de afdaling van de Mortirolo. Het peloton rijdt op een lint voorzichtig naar beneden. Dumoulin zit in zijn roze trui op de derde positie, achter twee ploeggenoten.

25 koplopers

De 25 renners in de kopgroep hebben 1.45 voorsprong op het peloton. Quintana heeft drie mannen vooruit, Dumoulin eentje (Ten Dam).

De namen zijn iets anders dan de eerste namen die gemeld werden. Veel renners zijn teruggevallen of juist aangesloten. Zo ook Haga en Bauhaus, ploeggenoten van Dumoulin.

Lopez, Senni, Rolland, LL Sanchez, Mendes, Dombrowski, Woods, Grosschartner, Amador, Hirt, Foliforov, Herrada, Ravasi, Gorka Izagirre, Anton, Fraile, De Plus, Berhane, Kruijswijk, Landa, Henao, Ten Dam, Deignan, Kirijenka, Rui Costa.

Eerbetoon

137 km - Astana-renner Luis Leon Sanchez is als eerste boven op de Mortirolo, de 'Scarponi-klim'. Een mooi eerbetoon zijn overleden ploeggenoot. Sanchez krijgt een schouderklopje van Omar Fraile. De blauwetruidrager gunde hem de punten op de top.

Ten Dam

138 km - Namens Sunweb (en Dumoulin) zit alleen Laurens ten Dam in de kopgroep. De 25 renners hebben 1.40 op het peloton.

Tactiek

139 km - Amador (9e in het klassement) is ook aangesloten bij de kopgroep. Zo heeft Quintana nog een ploeggenoot die vooruit rijdt.

Kruijswijk is mee

141 km - Steven Kruijswijk heeft de oversteek naar de kopgroep gemaakt. Hij staat 10de in het algemeen klassement, op 7.03 van Dumoulin.

Nog 5 kilometer

142 km - Nog vijf kilometer klimmen voor de kopgroep op de Mortirolo. Het verschil met het peloton is 57 seconden.

Simon Geschke rijdt op kop van het peloton voor Sunweb en Dumoulin, die met de andere favorieten ook goed voorin rijdt.

Abandon

145 km - Voor twee renners zit de etappe er al op: Kenny Elissonde (Sky) en Ben Hermans (BMC) zijn afgestapt. De Belgische Hermans stond 15e in het algemeen klassement, maar hij werd ziek op de rustdag.

Klimmen

151 km - De kopgroep begint aan de Mortirolo.

Interview met Kruijswijk voor de start

Kruijswijk: op gevoel en intuïtie aanvallen

Mortirolo nadert

152 km - De Mortirolo nadert. Een klim van 12,6 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.6 procent. Het steilste stuk is 16%. De top ligt op 137 kilometer van de finish.

27 namen

160 km - Een leuk administratief werkje: de 27 namen (uit 16 verschillende ploegen) in de kopgroep. Geen Nederlanders, wel een ploeggenoot van Steven Kruijswijk (Van den Broeck). En ook twee ploeggenoten van Mollema: Jasper Stuyven en Mads Pedersen.

Voor de volledigheid:

Bauhaus en Haga van Sunweb, Anacona en Bennati van Movistar,

Marcato, Ladagnous, Losada, Belkov, Pedersen, Mohoric, Amezqueta, Modolo, Senni, Bizhigitov, Grosschartner, Berhane, Kirijenka, De Plus, Bilbao, Jauregui, Villella, Samojlav, Dombrowski, Van den Broeck, Serry, Stuyven en De Buyst.

Dumoulin heeft twee man vooruit

162 km - Daar zijn de namen van de 27 koplopers. De belangrijkste: twee renners van Sunweb (Bauhaus en Haga) en twee van Movistar (Anacona en Bennati).

Beelden van de minuut stilte

Een minuut stilte in de Giro voor Manchester

Namen?

165 km - De grote kopgroep heeft nu een voorsprong van 40 seconden. Het is wachten op de namen.

Grote groep

166 km - De eenzame poging van Samoilau is een tijdje geleden al gestrand. Voorin hebben 25 renners zich losgemaakt. Een vijftal anderen probeert de oversteek nog te maken. Het gat met het peloton is 20 seconden.

50,3

169 km - Er wordt heel hard gereden in het eerste uur: 50,3 kilometer per uur gemiddeld. En dan moeten de drie zware beklimmingen nog komen.

Oogje in het zeil houden

Wat is de taak van Tom Stamsnijder, ploeggenoot van Dumoulin, vandaag? "Ik moet vooral in het begin een oogje in het zeil houden", aldus Stamsnijder. "Daarna is het overleven, want het wordt een lastige dag. Na vandaag weten we wat er nog mogelijk is."

Stamsnijder: een oogje in het zeil houden

Opportunistisch

Tom Dumoulin voorspelde het scenario aan begin van de etappe: "de klassementsploegen zullen mannetjes proberen mee te sturen in de ontsnappingen. En dan daar naartoe springen. Dat gaan wij ook proberen. Maar het wordt wel lastig."

En of hij ook leest wat de kranten over hem schrijven? Natuurlijk. "Het is wel weer vrij opportunistisch."

Dumoulin: pers is heel opportunistisch

Drietal

183 km - Branislav Samoilau (CCC), Aleksander Foliforov (Gazprom) en Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) deden een poging. De drie pakten 19 seconden, maar de laatste twee zijn alweer teruggepakt. Samoilau probeert nog in zijn eentje weg te blijven.

Eerbetoon aan Scarponi

185 km - Astana rijdt vandaag met bijzondere bidons rond. De ploeg eert de overleden renner Michele Scarponi, die voor de Giro bij een trainingsongeluk om het leven kwam. Op de bidons is de papegaai van Scarponi afgebeeld, Frankje.

De Mortirolo, de eerste klim van vandaag, is omgedoopt tot 'Scarponi-klim', omdat hij daar in 2010 de basis legde voor zijn laatste ritzege in de Ronde van Italië.

Selfie

Dumoulin was ontspannen bij de start: tijd genoeg voor een selfie

Nog geen actie

202 km - Na twintig kilometer koers is er nog geen kopgroep gemeld.

Vier afvallers

208 km - Er zijn vier renners niet opgestapt vanochtend: Vincenzo Albanese (Bardiani), William Bonnet (FDJ), Alexander Edmondson (Orica) en Ryan Gibbons (Dimension Data).

Klassement

Het algemeen klassement

Tom Dumoulin is met 2.41 voorsprong op Nairo Quintana en 3.21 op Thibaut Pinot begonnen aan de etappe. Hoe zal de toptien er over een uur of 6 uitzien?

Resultaten uit het verleden...

"Ik was nog nooit slecht na een rustdag", zei Tom Dumoulin gisteren op zijn 'vrije dag'.

Een dag voor de zware berg rit over onder meer de Mortirolo en de Stelvio verspeelden Tom Dumoulin en Laurens ten Dam niet te veel energie. Een reportage van Han Kock.

Dumoulin en Ten Dam blijven ontspannen op rustdag

Bewegend beeld

220 km - Er wordt gefietst in Italië. De aanloop naar de eerste klim van de dag, de Mortirolo, is relatief vlak.

Stilte

222 km - Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Manchester, de overleden motorcoureur Nicky Hayden en de overleden triatlete Julia Viellehner is etappe 16 onderweg.

Maglia rosa

De 'maglia rosa' heeft ook zijn handtekening gezet. Tom Dumoulin mocht vanochtend voor de zesde keer op rij de leiderstrui aantrekken.

De andere truien zijn zo verdeeld:

Puntentrui (paars): Fernando Gaviria

Bergtrui (blauw): Tom Dumoulin (maar nu om de schouders van de nummer twee, Omar Fraile)

Jongerenklassement (wit): Bob Jungels

Kijken bij de concurrentie

Bij Movistar, de ploeg van Nairo Quintana, zijn ze er klaar voor. Als we de twitterberichten van de ploeg mogen geloven, tenminste. Is dat nou een roze armbandje om de pols van de Colombiaan?

Vuurwerk verwacht

Tjallingii verwacht vuurwerk: de laatste klim, de Umbrailpas, is onwijs steil

NOS-analist Maarten Tjallingii keek gisteren op NPO 1 vooruit naar de zware bergrit die de renners vandaag voor de kiezen krijgen.

De voormalig drager van de blauwe trui heeft wel een advies voor de rozetruidrager van vandaag: "Dumoulin moet de laatste klim als een tijdrit rijden."

Start om 10.40

Over een half uurtje stappen de renners op. De etappe gaat vandaag van start in Rovetta en voert over drie cols (Mortirolo, Stelvio en de Umbrailpas) naar Bormio.

De 'trofeo senza fine' staat al te glimmen in Rovetta.

Buongiorno!

Goedemorgen! Heeft u er ook zo veel zin in? De laatste week van de Giro d'Italia begint vandaag. En Tom Dumoulin draagt nog steeds de roze trui. De zestiende etappe is meteen de koninginnenrit (ook al komen de volgende etappes ook in aanmerking voor dat stempel).

De koers is de hele dag te volgen via dit liveblog. Vanaf 14.00 uur zijn er ook flitsen op NPO Radio 1.

Het profiel van de 16e etappe in de Giro