liveblog

NAC-NEC en MVV-Roda JC in finales play-offs

liveblog gesloten

Tot zover

Donderdag gaat de nacompetitie verder en dan is ook de eerste wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal tussen AZ en FC Utrecht. Ons liveblog is er dan ook weer bij.

Een dag eerder is er natuurlijk ook nog een niet geheel onbelangrijke wedstrijd: de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United.

Tot dan!

Afgelopen

Het is klaar in Nijmegen. NEC wint met 1-0 van Emmen en treft NAC in de finale van de play-offs. Emmen kan op vakantie.

Slotfase

We zijn er bijna: de slotfase loopt in Nijmegen en dan kan NEC een bescheiden feestje vieren. In de 78ste minuut was er nog een kans voor NEC via invaller Kadioglu, die van dichtbij in het zijnet knalde.

NEC-FC Emmen 1-0

Nog een kwartier

Bijna een half uur gespeeld in de tweede helft, die ook schriftelijk had kunnen worden afgedaan. Hoewel dat natuurlijk precies is wat we in dit liveblog doen.

We zagen in de 68ste minuut een mogelijkheidje voor NEC, nog altijd veel beter dan Emmen. Golla stuurde Groeneveld weg, maar zijn schot werd door de defensie geblokt. Emmen heeft in het laatste kwartier drie goals nodig om een verlenging af te dwingen.

Niets bijzonders

Er is een kwartier gespeeld in de tweede helft en er is eigenlijk niets bijzonders gebeurd. NEC is beter, Emmen had een kansje via een puntertje van Bannink, dat geen problemen opleverde voor Delle.

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij NEC-FC Emmen. Komt er nog een Emmens wonder? Het staat 1-0 voor de thuisploeg.

Rust

Het is rust in Nijmegen. NEC is de baas in eigen huis en leidt met 1-0 tegen FC Emmen, na de 3-1 zege in de heenwedstrijd.

Vlak voor tijd was er nog een kansje voor Emmen: na een leep passje van Bos stond Klok alleen voor goalie Delle, maar de Emmenaar kan de bal niet echt lekker raken.

Beter NEC

Nog tien minuten tot de rust. NEC is nog altijd de betere ploeg. Na een half uur was er nog een aardige kans: een voorzet van Breinbrug kon maar net door keeper Telgenkamp worden onderschept voor Groeneveld erbij kon komen.

Kallon is ondertussen geblesseerd naar de kant bij Emmen. Zijn vervanger is Bos.

GOAL NEC

Het is 1-0 voor NEC in de 26ste minuut. Mayi schiet na een lange bal van Breinburg de spanning uit de wedstrijd, zo die er na de 3-1 in het heenduel al was.

Voor Emmen verandert er overigens weinig, eerlijk gezegd. De ploeg moet nog steeds drie keer scoren om enig uitzicht op de eredivisie te houden.

Blijdschap bij NEC na de treffer van Kévin Mayi (2de van links)

Kansje Emmen

Het is een beetje gezapig geworden in Nijmegen, maar in de 21ste minuut gebeurt er iets: Emmen heeft een kansje. Klok rukt op maar kan Huisman net niet bereiken. No score.

NEC-FC Emmen 0-0

NEC is de baas

De eerste tien minuten zijn voorbij en de bedoelingen van NEC zijn duidelijk: snel scoren, zodat de rest van de wedstrijd echt een formaliteit wordt.

De net-nog-eredivisionist heeft al een handvol kansjes gehad op de 1-0, via Mayi, Heinloth (die werd gevloerd, maar geen strafschop), Von Haacke en Groeneveld. FC Emmen geeft nog niet thuis.

De bal rolt

De bal rolt bij NEC-FC Emmen. Emmen heeft minstens drie doelpunten nodig om uitzicht te hebben op de finales van de play-offs. Die kans lijkt klein, maar je weet het nooit.

Klaar in Breda

Het laatste fluitsignaal in Breda heeft geklonken: NAC verslaat FC Volendam met 2-0 en gaat door in de nacompetitie.

NAC kan zich opmaken voor de finale van de nacompetitie: de tegenstander wordt NEC of FC Emmen. Dat duel begint om 16.45 uur.

Klaar in Leeuwarden

Het is afgelopen in Friesland en het is afgelopen voor Cambuur. MVV wint met 2-1 en gaat door in de play-offs.

De Limburgers moeten het in de finale om promotie en degradatie opnemen tegen Roda JC.

GOAL MVV

Goal MVV in blessuretijd! Invaller Verheijdt kopt geweldig binnen in de 93ste minuut uit een lange voorzet van Schroyen.

SC Cambuur-MVV 1-2

Cambuur-keeper Harm Zeinstra is kansloos op de kopbal van Thomas Verheijdt

NAC is er bijna

De spanning was in Breda al een tijdje verdwenen en daar heeft ook de invalbeurt van Jack Tuyp voor zijn laatste duel bij Volendam niets aan kunnen veranderen. We zijn bijna klaar en dan gaat NAC door.

NAC-FC Volendam 2-0

Kans MVV

Vlak voor tijd is er opnieuw een grote kans voor MVV. Pedro zet door over rechts, twijfelt even over een voorzet maar probeert het dan zelf. Goalie Zeinstra pareert. De spanning is groot in Friesland.

Een minuutje later is er een vrije trap van Ciranni, die via de muur naast gaat. MVV heeft het beste van het spel, hoewel Houtkoop in blessuretijd bijna goed is voor de 2-1 van Cambuur. Hij schiet naast.

SC Cambuur-MVV 1-1

GOAL MVV

Het is 1-1 in Friesland! Pereira schiet MVV naast Cambuur na een mooie lange bal van Nwakali. Als het zo blijft, gaan we verlengen.

Kans MVV

Bijna was het 1-1 in Friesland na een uitstekende actie van Schroyen. De middenvelder van MVV zoeft naar de achterlijn en zet voor, maar de bal komt net niet bij Pedro, die klaarstond om in te tikken. Eén Limburgs doelpunt en we gaan verlengen.

SC Cambuur-MVV 1-0

NAC iets slordiger

In Breda zijn er 20 minuten gespeeld in de tweede helft. Volendam moet twee keer scoren, maar daar ziet het niet echt naar uit. NAC wordt wel iets slordiger, wellicht dat de Wijdbroeken daarvan nog eens kunnen profiteren.

GOAL Cambuur

Goal voor Cambuur! Invaller Barto werkt de bal fraai binnen in de 58ste minuut. Het is 1-0 tegen MVV.

Barto tikt de bal heel subtiel langs keeper Geens na een fabelachtige pass van Monteiro. De Friezen leiden. MVV moet nu scoren om in ieder geval nog een verlenging af te dwingen.

De bal rolt weer bij Cambuur-MVV. De stand is 0-0. MVV heeft een goal nodig om door te gaan. Bij Cambuur heeft Barto de plaats ingenomen van Van Deelen.

Ook NAC Breda-FC Volendam is hervat. Het staat 2-0. Volendam heeft twee goals nodig om een verlenging af te dwingen. Bij Volendam is Hilterman vervangen door Stroo.

De week van Feyenoord

We bevinden ons momenteel in de schemerzone tussen eredivisie en eerste divisie, maar het is nog maar een week geleden dat Feyenoord de landstitel pakte.

De rust is inmiddels teruggekeerd in Rotterdam. Een terugblik op de historische week van Feyenoord in ruim vier minuten.

De historische week van Feyenoord

Rust

Het is rust in Friesland. Het is 0-0 bij Cambuur-MVV na een spannende eerste helft. Bij deze stand is Cambuur door.

Biij NAC-Volendam is het ook rust. Door twee goals van Dessers leidt NAC met 2-0, na de 2-2 in de eerste wedstrijd.

Op en neer

Het gaat op en neer in de slotfase van de eerste helft in Friesland. In de 40ste minuut was er een grote kans voor MVV na een slimme actie van Pedro, maar keeper Zeinstra brengt redding.

Een minuutje later schiet Tissoudali namens Cambuur naast, terwijl hij de bal wellicht beter had kunnen afspelen. En weer even later levert Nwakali een mooie lob van afstand af, maar de bal gaat er niet in. Het blijft 0-0, een stand waarmee Cambuur door zou gaan.

SC Cambuur-MVV 0-0

Friese druk

In Friesland is het nog altijd 0-0. Cambuur heeft in deze fase het beste van het spel en komt af en toe dreigend in de buurt van het MVV-doel, maar tot echte kansen heeft het nog niet geleid.

Hoewel: in de 37ste minuut zien we de grootste Friese kans van de wedstrijd: Hoefdraad kan nét niet bij een voorzet van rechts, anders had het ongetwijfeld 1-0 voor Cambuur gestaan.

GOAL NAC

NAC kom in de 25ste minuut op 2-0 tegen FC Volendam! García zet voor uit een vrije trap, Dessers kopt redelijk onbedreigd binnen.

NAC zit op rozen, maar voor Volendam verandert er eigenlijk niets: de Wijdbroeken moeten nog steeds twee keer scoren om uitzicht te houden op verlenging van het play-off-avontuur. De eerste wedstrijd eindigde in 2-2.

En dat is nummer twee voor Cyriel Dessers tegen FC Volendam

Kok-out

Bij Volendam gaat Paul Kok geblesseerd naar de kant. De verdediger kwam onzacht in aanraking met de voet van Sporkslede, ging knock-out en verlaat het veld met een dik blauw oog. Ties Evers is zijn vervanger.

De trieste aftocht van Paul Kok

Kans MVV

In Friesland is ondertussen een kwartier gespeeld zonder doelpunten. Maar spannend is het wel. De beste kans tot nu toe was voor MVV: een poeier van Ciranni eindigt recht in de handen van keeper Zeinstra.

GOAL NAC

In de zesde minuut komt NAC op voorsprong tegen FC Volendam! Dessers schiet de Brabanders op 1-0 na een vlotte combinatie met Sporkslede.

De snelle treffer is goed nieuws voor de manschappen van trainer Stijn Vreven. FC Volendam moet nu twee keer scoren om door te gaan.

NAC-FC Volendam 1-0

Cyriel Dessers juicht na zijn snelle treffer tegen Volendam

De ballen rollen

Er is afgetrapt bij Cambuur-MVV en NAC-Volendam.

En dan nu...

Roda JC moet het in de finales van de play-offs opnemen tegen de winnaar van het duel Cambuur-MVV. Die wedstrijd begint over een paar minuten.

Ook om 14.30 uur: NAC-FC Volendam.

Het zoontje van Nathan Rutjes laat zijn emoties de vrije loop na de ontknoping in Kerkrade

Afgelopen!

Klaar in Kerkrade! Roda JC ontsnapt aan degradatie na een spannende ontknoping. Het wordt 1-1 tegen Helmond Sport.

GOAL Roda JC

Doelpunt voor Roda JC in de voorlaatste minuut! Van Velzen tikt de 1-1 binnen. Roda JC lijkt gered.

Het zijn de wissels die het hem doen: invaller Rutjes geeft de assist, mede-invaller Van Velzen maakt het af.

Eén goal van Helmond Sport en het doek valt voor Roda, maar er is weinig tijd meer.

Roda JC-Helmond Sport 1-1

Vreugde bij Roda JC na de goal van Gyliano van Velzen

Kans Roda JC

In de 85ste minuut is er een enorme kans voor Roda, als Ajagun opstoomt naar het Helmondse doel. Hij snelt langs Van Koesveld, maar wordt vlak voor het doel gestuit door Fecunda.

Helmond was de hele wedstrijd al de betere ploeg, maar Roda heeft in de slotfase van de reguliere speeltijd het meeste in huis.

Roda JC-Helmond Sport 0-1

Kans Helmond Sport

Een enorme kans voor Helmond Sport op de 2-0 in de 78ste minuut! Ten Den neemt de bal handig mee, komt alleen voor Van Leer te staan, maar de keeper behoedt Roda voor meer onheil.

Een minuutje later smeekt Roda JC om een vrije trap als Ajagun op de rand van het strafschopgebied omver wordt gekegeld door Van Koesveld, maar Mulder laat doorspelen.

Laatste wissel

De laatste wissel bij Roda JC in de 66ste minuut: Badibanga gaat naar de kant, Van Velzen neemt zijn plaats in. Deze tien mannen moeten het gaat doen voor Roda JC. De Limburgers moeten minstens één keer scoren om kans te blijven houden op de eredivisie. Vooralsnog is Helmond Sport de betere ploeg.

Daar is Rutjes

De tweede wissel bij Roda JC in de 57ste minuut: aanvoerder Van Hyfte wordt vervangen door Rutjes. Het publiek juicht de cultheld toe, maar er is nog wel wat werk te verrichten op het veld.

Een minuutje eerder was er weer een aardige kans voor Helmond Sport na een kopduel tussen Zeldenrust en Gnjatic. Het is spannend in Kerkrade.

GOAL Helmond Sport

Doelpunt voor Helmond Sport! In de 50ste minuut schiet Zeldenrust hard binnen, op aangeven van Edwards.

Op het doelpunt valt qua spelbeeld niets af te dingen. De problemen voor Roda JC worden groter en groter. Over twee duels gezien staan de ploegen nu in evenwicht.

Doelman Benjamin van Leer is te laat: Furghill Zeldenrust schiet Helmond Sport op voorsprong

De tweede helft bij Roda JC-Helmond is begonnen. Kan Helmond Sport nog verrassen tegen de tien Limburgers? Het staat 0-0.

Rust

Het is rust in Kerkrade. Het is 0-0 bij Roda JC-Helmond Sport, maar de Limburgers staan met tien man en hebben het lastig.

Rode kaart

Roda JC moet nog voor rust verder met tien man. Rosheuvel krijgt rood na een harde tackle op Bourdouxhe. De problemen voor Roda JC stapelen zich op, maar de stand is nog altijd 0-0.

Roda JC-Helmond Sport 0-0

Mikhail Rosheuvel vraagt aan scheidsrechter Siemen Mulder waarom hij toch een rode kaart heeft gekregen

Bijna rust

Het is bijna rust in Kerkrade. Roda JC maakt er in de eerste helft een foutenfestival van en Helmond Sport heeft daardoor al een paar aardige kansen op een doelpunt gehad. Maar gescoord is er nog niet.

Vroege wissels

Na 28 minuten past Roda-trainer Anastasiou al de eerste wissel toe. Kum wordt vervangen door Gnjatic. Het is onduidelijk of Kum met een blessure kampt of dat Anastasiou ontevreden is met zijn verdediger.

Bij Helmond Sport gaan de bordjes na 39 minuten al in de lucht: Fecunda neemt de plek in van rechtervleugelverdediger Verkennis.

Gefluit in Kerkrade

Een klein half uur gespeeld en er klinkt gefluit vanaf de tribunes in Kerkrade. De thuisploeg bakt er nog niet veel van en Helmond Sport, de nummer 13 van de Jupiler League, heeft al een handvol kansjes gehad.

Braber had een schietkans in de 22ste minuut en Thomassen was er in de 25ste minuut nog dichterbij: zijn schot ging maar net naast de rechterpaal. Roda moet oppassen.

Helmond mist penalty

Strafschop voor Helmond Sport in de tiende minuut! El Makrini brengt Bourdouxhe ten val en scheidsrechter Mulder wijst naar de stip. El Makrini krijgt bovendien geel.

Edwards legt aan vanaf 11 meter, maar schiet te slap in. Roda-keeper Van Leer pareert. Het blijft 0-0. Maar de Limburgers zijn gewaarschuwd.

Mohamed El Makrini brengt Jason Bourdouxhe ten val: penalty voor Helmond Sport

Kans Roda

Het duel in Limburg komt rustig op gang, onder toeziend oog van adviseur Nicolas Anelka. In de achtste minuut was er wel al een verraderlijke vrije trap van Roda-aanvaller Badibanga. De Belg schiet de bal verrassend in de korte hoek, waar keeper Van Gassel redding brengt.

Aftrap

De bal rolt ! Roda JC won uit met 1-0 en ontvangt Helmond Sport nu in Kerkrade. Zetten de Limburgers een stap richting lijfsbehoud?

We gaan bijna beginnen

De aftrap nadert bij Roda JC-Helmond Sport. De winnaar van dit duel speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van SC Cambuur-MVV (aftrap 14.30 uur, eerste duel: 1-1). De winnaar van dát duel speelt komend seizoen in de eredivisie.

Ondertussen in Tel Aviv

Er worden de komende week natuurlijk nog meer voetbalwedstrijden gespeeld. Zoals de twee finalewedstrijden van de play-offs om Europees voetbal tussen FC Utrecht en AZ. En in Stockholm staat de Europa League-finale op het programma tussen Ajax en Manchester United.

Joep Schreuder zocht afgelopen week Jordi Cruijff op in Tel Aviv. Die is blij met de finaleplaats van Ajax. "Als Ajax wint, wint de romantiek. Net zoals Leicester vorig jaar tegen alle verhoudingen in Engels kampioen werd. Wie heeft in het begin van het seizoen gezegd dat Ajax de Europa League-finale zou halen...?"

Jordi Cruijff: romantisch als Ajax de finale wint

Goede uitgangspositie Roda JC

We beginnen om 12.30 uur in Kerkrade met het duel Roda JC-Helmond Sport. De Limburgers wonnen het eerste duel in de tweede ronde van de play-offs met 1-0.

Roda kwam kort na rust onverwachts op voorsprong: Mikhail Rosheuvel schoot de bal via een verdediger op de paal en Dani Schahin had de bal daarna voor het intikken.

Tom Van Hyfte

Welkom!

De strijd om promotie en degradatie naar de eredivisie gaat vanmiddag verder met de 'halve finales'.

NEC-trainer Ron de Groot, Roda JC-trainer Yannis Anastasiou en Volendam-coach Johan Steur