liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin slaat toe en loopt uit op concurrentie

liveblog gesloten

Morgen is het weer een dag

Is iedereen al een beetje bijgekomen van de topprestatie van Tom Dumoulin? Dan kunnen we alvast vooruitkijken naar morgen, dan is de vijftiende etappe, over 199 kilometer van Valdengo naar Bergamo.

We durven het bijna niet te zeggen, maar ook morgen zit het venijn een beetje in de staart. In de laatste 40 kilometer zitten een beklimming van de tweede en een van de derde categorie. De rit eindigt in Bergamo met een steile klim naar de oude stad. Daarna rijden de renners 3,5 kilometer in volle vaart naar beneden naar de finish.

Wij zijn er dan ook weer. A domani!

De routekaart van de vijftiende etappe

Quintana: ging beetje anders

"Het ging een beetje anders dan verwacht", zegt Nairo Quintana in zijn eerste reactie. "We hebben gezien hoe sterk de leider is."

Dumoulin is blij

"Dit is ongelooflijk, ik ben heel blij. Of ik de beste ben? Tot nu toe misschien wel, maar de Alpen komen nog..", aldus de eerste korte reactie van Tom Dumoulin.

Algemeen klassement

Tom Dumoulin staat nog altijd fier bovenaan. Bauke Mollema zakt naar de zesde plaats.

De uitslag

Het staat er echt. Wat een indrukwekkende zege voor Dumoulin. Hij pakt 14 seconden op naaste concurrent Quintana, plus 10 bonificatieseconden.

Kruijswijk eindigt keurig op de negende plaats.

Tom!

Tom Dumoulin wint de veertiende etappe in de roze trui!

Hij gaat Zakarin voorbij in de eindsprint. Landa wordt derde en Quintana verliest tijd op Dumoulin met de vierde plek.

0,5 km - Wie?

Dumoulin, Zakarin, Quintana of Landa: wie gaat de etappe winnen?

1 km - Bijna

We zijn er bijna. Dumoulin maakt heel veel indruk en gaat vermoedelijk geen tijd verliezen.

1,5 km - Dumoulin

Wat een knappe prestatie van Dumoulin! De rozetruidrager rijdt het gat met Quintana dicht. Nibali moet lossen.

2 km - Quintana probeert

Quintana rijdt op kop, maar slaagt er niet in om echt weg te rijden. Verschil met groep-Dumoulin blijft een seconde of 6.

2,5 km - Weer Quintana

Quintana demarreert opnieuw, Dumoulin rijdt er met Nibali, Zakarin en Landa een handvol seconden achter.

3 km - Dumoulin

Quintana en Zakarin rijden vooraan, Dumoulin was even weg maar rijdt het gaatje nu toch dicht.

4 km - Quintana

Pozzovivo valt aan, Quintana gaat er achteraan en erlangs. De Colombiaan kijkt om: waar is Dumoulin?

4 km - Mollema

Alle favorieten zitten nog vooraan, met name Kruijswijk ziet er goed uit. Maar Mollema heeft het lastig.

6 km - Rosa

Rosa heeft nog ruim 10 seconden voorsprong, maar is nu aangekomen bij het steilste stuk van de beklimming.

En de voorsprong is dan ook als een Italiaans ijsje in de felle zon verdwenen: de groep is weer compleet.

8 km - Rosa

Diego Rosa heeft een klein gaatje geslagen. Movistar leidt het peloton. Tom Dumoulin zit redelijk vooraan.

9 km - Movistar

De mannen van Movistar bepalen het tempo, achteraan het peloton vallen de eerste renners af.

Rojas en Izagirre trekken zelfs iets te hard door en rijden even met zijn tweeën vooraan. Dat was nu ook weer niet de bedoeling van de ploeg van Quintana.

12 km - Daar gaan we dan

Het tempo gaat omhoog, met Bahrein-Merida en Movistar aan kop van het peloton. Dumoulin, Mollema en Kruijswijk zitten voorin.

17 km - Gruppo compatto

De drie vluchters zijn opgeslokt. Het peloton is bijeen. We zijn klaar voor de slotklim. Gaan de concurrenten van Dumoulin in de aanval? Of heeft de rozetruidrager misschien zelf nog een verrassing in petto?

21 km - Spanning

De drie hebben nog 45 seconden voorsprong. Nog 9 kilometer tot de slotklim. De spanning loopt op.

De kopgroep: Sergej Lagoetin (Gazprom-Rusvelo), Daniel Felipe Martínez (Wilier-Southeast), Natnael Berhane (Dimension Data).

35 km - Opmaken

Een minuutje nog is de voorsprong van de kopgroep. Het peloton gaat zich onder aanvoering van FDJ en Movistar langzaam opmaken voor de slotklim.

De kopgroep: Sergej Lagoetin (Gazprom-Rusvelo), Daniel Felipe Martínez (Wilier-Southeast), Natnael Berhane (Dimension Data).

49 km - Tussensprint

Ook de tweede traguardo volante levert de meeste punten op voor Lagoetin, voor Berhane en Martínez. Voorsprong: 1,5 minuut.

Tom Dumoulin rijdt nog altijd ontspannen in het hart van het peloton, dat wordt aangevoerd door de mannen van FDJ, Orica en Movistar.

Het peloton in de veertiende etappe, met Tom Dumoulin in het midden

52 km - Routekaart

Nog 52 kilometer tot de finish en nog 40 tot de veelbesproken slotklim. De kopgroep heeft 1,5 minuut voorsprong.

De kopgroep: Sergej Lagoetin (Gazprom-Rusvelo), Daniel Felipe Martínez (Wilier-Southeast), Natnael Berhane (Dimension Data).

De routekaart van de veertiende etappe

Ook Quintana zelfverzekerd

Tom Dumoulin straalde voor de veertiende etappe veel zelfvertrouwen uit, maar ook zijn grootste concurrent Nairo Quintana ziet het wel zitten.

"Het is een mooie klim, ik ken hem goed, en hij bevalt me. Het zal bijna een tijdrit worden tot de finish. Mijn team is goed in vorm en we kijken ernaar uit", zo zei Quintana.

Nairo Quintana

69 km - Traguardo volante

De eerste tussensprint in Caresana is voor Lagoetin, voor Berhane en Martínez. Van enig sprinten is trouwens geen sprake bij het leidende trio. Het peloton rijdt op ruim 2 minuten.

77 km - Dumoulin

Tom Dumoulin hing even achteraan tussen de auto's, mogelijk vanwege een sanitaire stop, maar is door zijn ploegmaten weer teruggebracht in het peloton. Geen paniek dus.

De kopgroep heeft nog altijd anderhalve minuut voorsprong.

De kopgroep: Sergej Lagoetin (Gazprom-Rusvelo), Daniel Felipe Martínez (Wilier-Southeast) en Natnael Berhane (Dimension Data).

Tom Dumoulin in goed gezelschap

87 km - Trio

De voorsprong van het trio blijft hangen op ruim anderhalve minuut. Met wie hebben we eigenlijk te maken?

Sergej Lagoetin reed vier jaar voor Vacansoleil en is zevenvoudig Oezbeeks kampioen. Eritreeër Berhane is tweevoudig kampioen van Afrika en de 21-jarige Colombiaan Martínez won in 2015 de bergtrui in de Route du Sud.

96 km - Gelukt!

Het is gelukt! Drie man zijn weg. Natnael Berhane (Dimension Data) kreeg gezelschap van Sergej Lagoetin (Gazprom-Rusvelo) en Daniel Felipe Martínez (Wilier-Southeast). Het trio heeft ruim anderhalve minuut voorsprong.

100 km - Regen

De regen aan demarrages blijft aanhouden, maar het tempo in het peloton is te hoog om te ontsnappen. We wachten af.

113 km - Jan en alleman

Het blijft onrustig aan de kop van het peloton. Jan en alleman demarreert, maar niemand komt nog weg. Teuns, Barta, Devenyns en voor de zoveelste keer Zhupa: het lukt niet.

124 km - Pogingen

Er worden de eerste kilometers wat ontsnappingspogingen gedaan, maar de vlucht van de dag is er nog niet bij. We zagen Albanese, Jaurégui en Zhupa pogingen ondernemen. Ook Teklehaimanot was er weer bij, nota bene in het gezelschap van Gaviria.

131 km - Start!

En we zijn los! De wedstrijdleiding wappert met de vlag en de veertiende etappe is begonnen.

Wie zijn er niet meer bij? Zoals aangekondigd is André Greipel afgestapt. En ook Jakub Mareczko is niet aan de start verschenen.

Ode aan Marco

De startplaats Castellania was een ode aan Fausto Coppi. Maar de slotklim van vandaag is een ode aan een andere Italiaanse wielerlegende: Marco Pantani.

In 1999 won Pantani op indrukwekkende wijze in Oropa. Het Olifantje begon aan de klim met kettingproblemen, haalde vervolgens bergop 49 renners in en kwam solo over de finish.

Marco Pantani in actie tijdens de Giro van 1999

In beweging

Het peloton is aan het fietsen geslagen in Castellania. Om 13.55 uur is de echte start van de veertiende etappe.

Dumoulin vol zelfvertrouwen

Tom Dumoulin liet gisteren, onder het genot van een bakje droge rijst, weten dat hij vertrouwen heeft in de etappe van vandaag. Hij heeft de slotklim naar het bedevaartsoord van Oropa nog nooit gereden, maar:

"Ik ken hem alleen uit het rondeboek, maar de laatste zeven kilometer zijn steil. Dat duurt ongeveer twintig minuten, begreep ik. In januari doen we altijd 20-minutentests met de ploeg en daar ben ik altijd wel goed in. Dus daar maak ik me niet zo druk om."

Dumoulin heeft zin in '20-minutentest' op slotklim: ben ik altijd goed in

De kansen van Dumoulin

"Tom Dumoulin gaat de Giro winnen. Hij kan hem alleen verliezen als hij in het pak wordt gestoken." Zo, die staat. Het vertrouwen van ex-profwielrenner Rob Harmeling in de 26-jarige Limburger is bijna grenzeloos.

Lees zijn analyse over de kansen van Dumoulin in Italië.

Harmeling: Dumoulin gaat niet veel verliezen in slotweek

Het weer in Castellania

Het is bewolkt en de temperatuur ligt rond 18 graden.

Castellania is de geboorteplaats van wielerlegende Fausto Coppi. Gisteren eindigde de dertiende etappe in Tortona. Dat is de plek waar Coppi in 1960 overleed.

Het klassement

Hoe ziet het klassement er ook alweer uit? Dit is de top-10, met nog steeds twee Nederlanders bij de eerste drie.

De etappe van gisteren

De dertiende etappe verliep gisteren nogal voorspelbaar: er was een klein groepje dat vlak voor de finish werd opgeslokt en Fernando Gaviria won de massasprint. Voor de vierde keer alweer in deze Giro.

Gaviria wint laatste sprintetappe Giro d'Italia

Il percorso

Vanuit Castellania trekt het peloton in noordelijke richting naar het heiligdom van Oropa. De eerste helft is vrijwel vlak, maar het venijn zit hem ouderwets in de staart. Dan volgt een slotklim van de eerste categorie: 11,8 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 6,2 procent, met uitschieters naar wel 13 procent. Dumoulin zal goed moeten opletten.

De routekaart van de veertiende etappe

Buongiorno!

Het roze zit nog altijd stevig om de schouders van Tom Dumoulin, maar in de veertiende etappe van vandaag in de Giro d'Italia zullen er ongetwijfeld aanvallen komen op het felbegeerde truitje. Om 13.55 uur beginnen we aan de rit over 131 kilometer, die eindigt met een forse slotklim.

Giro