liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen valt uit in Spanje, zege Hamilton

liveblog gesloten

Over twee weken Monaco

De vijfde GP van het seizoen zit erop. Het Formule 1-circus trekt naar Monaco. Over twee weken de zesde race van het seizoen. Nieuwe kansen voor Max Verstappen, die er vorig jaar uitviel. Tot dan.

Hamilton: Zo moet racen gaan

Lewis Hamilton is meer dan blij met zijn zege. Het gevecht met Sebastian Vettel was hard. "Zo moet racen gaan"', zei de Brit over de tweestrijd met zijn Ferrari-concurrent.

De uitslag van GP van Spanje

De uitslag van de GP van Spanje

Eerste podiumplaats Ricciardo in 2017

Daniel Ricciardo stond zondagmiddag in Barcelona eindelijk met een grote grijns op het podium. De derde plaats in Spanje was de eerste podiumplaats voor de teamgenoot van Max Verstappen dit seizoen.

WK-stand na vijf races

De stand in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1 is na vijf races: Sebastian Vettel/Ferrari 104 punten, 2. Lewis Hamilton/Mercedes 98, 3. Valtteri Bottas/Mercedes 63, 4. Kimi Räikkönen/Ferrari 49, 5. Daniel Ricciardo/Red Bull 37, 6. Max Verstappen/Red Bull 35.

Hamilton wint GP van Spanje

Na een interessante race verovert Lewis Hamilton op het circuit van Barcelona zijn 55ste GP-zege. In Spanje troeft de Mercedes-coureur Sebastian Vettel (Ferrari) af. Vettel blijft wel leider in het WK-klassement. Daniel Ricciardo stuurt zijn Red Bull naar de derde plaats.

Voor Max Verstappen, de winnaar van vorig jaar, verloopt de race dramatisch. In de eerste bocht na de start is zijn race voorbij. De bolide van de Nederlander wordt geraakt door de Ferrari van Kimi Räikkönen.

Nog tien ronden

De strijd op het circuit bij Barcelona lijkt gestreden. Lewis Hamilton heeft met nog tien ronden een voorsprong van rond de vier seconden op Sebastian Vettel. Op grote achterstand heeft Daniel Ricciardo voor Red Bull een podiumplaats in handen.

Ferrrari troost huilend jongetje

De Italiaanse renstal laat een jongetje van de tribune halen dat ontroostbaar was na het uitvallen van Kimi Räikkönen. De lach is inmiddels weer terug.

Verstappen: Pech

De winnaar van 2016 is flink teleurgesteld over het verloop van de GP van Spanje. Verstappen was in de eerste bocht klaar nadat hij werd geraakt door de Ferrari van Kimi Räikkönen. "Pech", zegt hij voor de microfoon van Ziggo. Verstappen verwijt Räikkönen niets. "Het had goed kunnen gaan als je elkaar niet raakt. Pak je direct twee plaatsen. Helaas, geen punten vandaag."

Hamilton neemt de leiding over

De Brit verschalkt Sebastian Vettel, die op mediumbanden rijdt, op het rechte eind. Nog 22 ronden. Het is spannend. Kan Vettel nog iets doen?

Bottas valt uit

Mercedes ziet Valtteri Bottas in ronde 39 wegvallen. Daniel Ricciardo krijgt zo de kans Red Bull alsnog naar een podium plaats te brengen. Even daarvoor raakt Sebastian Vettel na een pitstop de bolide van Lewis Hamilton. De Duitser bleeft aan de leiding. Hamilton klaagt, zegt dat hij van de baan werd geduwd.

Vettel slaat een gat

Halverwege de Grand Prix van Spanje rijdt Sebastian Vettel comfortabel aan de leiding. Het gat met Lewis Hamilton is geslagen, de Duitser heeft inmiddels een voordelige marge van bijna acht seconden. Bottas rijdt als nummer drie op een halve minuut.

Vettel op kop in Spanje

Sebastian Vettel laat er geen gras over groeien. De Duitser kruipt achter Bottas en in de 25ste ronde heeft hij de hegemonie hersteld. De Mercedes-coureur heeft geen enkele kans en maakt een pitstop. Hamilton rijdt op gepaste afstand op de tweede plaats.

Bottas naar eerste plaats

Ook Lewis Hamilton gaat naar binnen. Valtteri Bottas neemt plaats een over. Sebastian Vettel volt. Hamilton ligt na 21 ronden op de derde plaats. Daniel Ricciardo ligt op grote achterstand vierde.

De crash tussen Räikkönen en Verstappen

  • ANP
    Räikkönen en Verstappen
  • Reuters
    De crash tussen Räikkönen en Verstappen

Onderzoek naar incident eerste bocht

De gebeurtenissen in de eerste bocht na de start worden onderzocht. Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen en Max Verstappen waren bij het incident betrokken. Verstappen en Räikkönen zijn de grote slachtoffers. Ze vallen uit.

Vettel snel naar binnen

De Duitser stuurt zijn Ferrari in de vijftiende ronde naar binnen. Lewis Hamilton neemt de leiding over. Vettel keert als vierde terug op de baan., maar stoomt snel op naar plaats drie.

Vettel leidt na goede start

Sebastian Vettel was het beste weg bij de GP van Spanje, pakte Lewis Hamilton aan de binnenkant en heeft na tien rondjes de leiding strak in handen. Hamilton volgt op ruim twee seconden. Valtteri Bottas rijdt op de derde plek. Hij tikte Räikkönen aan in de eerste bocht. Was hij verantwoordelijk voor het uitvallen van Verstappen en Räikkönen?

Drama voor Verstappen

In de eerste bocht kan Kimi Räikkönen (Ferrari) geen kant op. Hij heeft aan de binnenkant Valtteri Bottas zitten en aan de buitenkant Verstappen. De Fin van Ferrari raakt Verstappen. Ze schuiven van de baan. Voor beiden is de race over. De Red Bull van de Nederlander heeft een gebroken ophanging. Wat een drama voor de Nederlander.

De GP van Spanje is begonnen

De twintig bolides zijn onderweg. Sebastian Vettel neemt de leiding, voor Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen en Max Verstappen raken elkaar. Voor beiden lijkt de race over.

Ruim 307 kilometer vandaag

De coureurs moeten vandaag 66 ronden afleggen, ruim 307 kilometer.

Kwartiertje nog tot de start

Lewis Hamilton staat voor de 64ste keer op pole. De Brit van Mercedes zei na de kwalificatie dat de verschillen best klein waren. Kan hij zijn achterstand in het WK-klassement op Sebastian Vettel verkleinen? Vettel leidt met 86 punten, Hamilton volgt met 73. Op nummer drie na 4 races Valtteri Bottas met 63 punten. Op vier Kimi Räikkönen (49). Max Verstappen bezet de vijfde plaats met 35 punten. Teamgenoot Daniel Ricciardo is zesde met 22 punten.

Tien verschillende winnaars de afgelopen tien jaar

De Grand Prix van Spanje levert altijd wel sensatie op. De afgelopen tien jaar wonnen tien verschillende coureurs. In 2007 zegevierde Felipe Massa. Daarna volgden Kimi Räikkönen, Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel, Pastor Maldonado, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Nico Rosberg en vorig jaar natuurlijk Max Verstappen.

Alonso verrast in Spanje

Wie heeft de meeste podiumplaatsen in de GP van Spanje achter zijn naam? Fernando Alonso: zeven. De Spanjaard maakt met McLaren-Honda opnieuw een heel moeizaam seizoen door. In zijn thuisrace verraste hij zaterdag echter met de zevende plaats in de kwalificatie. Alonso gaat op jacht naar WK-punten.

Straf voor Vandoorne

Stoffel Vandoorne begint vanmiddag van de laatste startplek aan de GP van Spanje. De Belg van McLaren kreeg een gridstraf, omdat er aanpassingen aan zijn Honda-motor zijn verricht. In de kwalificatie was hij negentiende geworden. Zoveel terrein verliest hij dus niet.

Coureurs beter te onderscheiden

Vanaf de GP van Spanje moet het makkelijker worden voor het publiek om de rijders te onderscheiden. De startnummers en de namen van de rijders staan opeens veel groter op de auto's. Dat was een eis van de FIA, de autosportfederatie

Verstappen tevreden met zijn vijfde startplaats

Max Verstappen was zaterdag tevreden met zijn vijfde plaats in de kwalificatie. Hij bleef zijn Red Bull-collega Daniel Ricciardo voor. Kan Verstappen zijn glorieuze zege van 2016 herhalen? Is het mogelijk voor hem het podium te halen? Vanaf 14.00 uur gaan we het zien.

Weet u het nog?

Max Verstappen viert op 15 mei 2016 zijn eerste zege in de Formule 1 met Red Bull-baas Helmut Marko

Hoe verliepen de kwalificatie en de trainingen?

De startopstelling van de GP van Spanje

Startopstelling GP van Spanje 1 tot en met 10

Goedemiddag, over 40 minuten de vijfde grand prix van het Formule 1-seizoen. Een bijzondere, Spanje. Lewis Hamilton (Mercedes) vertrekt van pole. Naast hem staat Sebastian Vettel (Ferrari), die in de kwalificatie net iets langzamer was (0,051 seconde). Op de tweede startrij Vallteri Bottas (Mercedes) en Kimi Räikkönen (Ferrari). Het lijkt dus opnieuw een duel Mercedes - Ferrari te worden.