liveblog
NOS WielrennenAangepast

Geen schade voor Kruijswijk, Dumoulin en Mollema

liveblog gesloten

Dumoulin 23ste op 0.14

Greipel heeft vier seconden voorsprong op Lukas Pöstlberger, die nog wel aan de leiding gaat in het jongerenklassement. Caleb Ewan is derde op acht seconden. De beste Nederlander is Tom Dumoulin op de 23ste plaats, op 0.14 van Greipel. Bauke Mollema is de enige andere Nederlander in dezelfde tijd als Greipel, hij staat 35ste.

Daniel Teklehaimanot is de nieuwe leider in het bergklassement, Greipel staat bovenaan in het puntenklassement.

Castelijns laatste

Alle renners zijn binnen. Twan Castelijns komt als 195ste en laatste over de streep op 12.49 van ritwinnaar André Greipel.

Toptien

Tweede etappe

Ewan schiet uit zijn pedaal

Gaviria en Ewan botsen met elkaar en de kleine Australiër schiet daarbij uit zijn pedaal. Ferrari wordt tweede voor Stuyven en Gaviria.

Greipel!

Greipel is oppermachtig. Ewan met een materiaalprobleem. Greipel wint

Ze zitten goed

1 km - De topsprinters zitten goed: Ewan, Greipel en Gaviria.

Dringen

3 km - Het is dringen in het peloton. Zakarin op 0.10.

Half minuutje voor Zakarin

5 km - De volledige Katusha-ploeg rijdt om Zakarin terug te brengen. De achterstand is 0.28.

Pech voor Zakarin

7 km - Zakarin heeft pech. De klassementsrenner van Katusha moet van fiets wisselen.

Sprinters krijgen herkansing

9 km - De afdaling zit erop. De Bahrein-ploeg van Nibali doet het iets rustiger aan. De sprinters komen naar voren. Ewan en Greipel krijgen een nieuwe kans.

Gaatjes

15 km - Bahrein voert het tempo op in de afdaling. Er ontstaan kleine gaatjes in het peloton.

Bauhaus en Nizzolo op achterstand

24 km - In de afdaling verliezen onder anderen Nizzolo (Trek) en Bauhaus (Sunweb) de aansluiting met het peloton. Het is de vraag of de sprinters nog kunnen terugkeren, Bahrein houdt het tempo hoog.

Vlucht van Haas zit erop

35,5 km - Haas en Martinelli komen niet weg. Het peloton, aangevoerd door de Bahrein-ploeg van Nibali, rekent het duo weer in.

Duo pakt 0.18

40 km - Haas en Martinelli pakken achttien tellen in de afdaling. Nizzolo keert terug in het peloton, waar de meeste sprinters nog in rijden.

Nizzolo eraf

43 km - Hergroepering bovenop. Haas en Martinelli springen weg in de afdaling, terwijl Nizzolo lost.

Loon naar werken voor Teklehaimanot

47 km - De Eritreeër is sterker dan Sjaloenov. Hij sprint naar de 15 bergpunten bovenop Genna Silana en neemt de bergtrui over van Benedetti. Het peloton is niet ver weg.

Sjaloenov en Teklehaimanot

49 km - Sjaloenov versnelt vanuit de kopgroep. Teklehaimanot springt naar hem toe. Wie neemt de bergtrui over van Benedetti? Bovenop zijn 15 punten te verdienen.

Kruijswijk

51 km - Kruijswijk goed van voren, met twee ploegmaats. Dumoulin in zijn wiel. Verschil met de vier vluchters: 0.38. Nog 4 kilometer klimmen.

Castelijns in problemen

55 km - Twee jaar geleden reed hij nog bij de amateurs, nu rijdt hij in de Giro. En hij heeft het lastig, Twan Castelijns van Lotto-Jumbo. Hij bungelt achteraan het peloton.

Bennett en Geniez lossen

56,5 km - De lange klim eist zijn eerste slachtoffers. Sprinter Sam Bennett en Alexandre Geniez moeten er achteraan af. Voorin het peloton handhaaft Caleb Ewan zich nog.

Koshevoj krijgt instructies

60 km - De renner van Wilier wordt toegesproken door de ploegleiding. De voorsprong zakt naar 1.00.

Het is niet de eerste keer dat de Wit-Rus in een ontsnapping zit in een grote ronde. In de Vuelta van 2015 eindigde hij als tweede, achter een Nederlander...

Lindeman wint zevende etappe Vuelta

Renners naderen slotklim

74 km - De weg gaat omhoog. Pas op 47 kilometer van de finish ligt de top van de Genna Silana (2de categorie). In het peloton neemt de nervositeit toe, klassementsrenners komen naar voren.

Nog trager: 33,692

85 km - De vaart komt er maar niet in: nog geen 34 kilometer per uur gemiddeld. Het is de vraag of ze voor 18.00 uur finishen. Verschil? 3.00.

3.15

98 km - In een paar kilometer gaat er een minuut van de voorsprong af: 3.15 nog.

4.21

105 km - Het peloton rondt de top 4.21 na de vluchters.

Over Bardiani gesproken...

107 km - Andreetta komt als eerste boven op de Nuoro (derde categorie). De Bardiani-renner pakt zeven punten, voor Sjaloenov en Teklehaimanot.

Benedetti leidt het bergklassement met negen punten. Op de slotklim van tweede categorie zijn vijftien punten te verdienen voor de renner die als eerste boven komt: 15, 8, 6, 4, 2, 1.

Sponsoren blijven Bardiani trouw

De sponsoren van de Bardiani-formatie, Bardiani Valvole Spa en CSF Inox Group, gebruiken deze rustige etappe om een persbericht de wereld in te slingeren. "We hebben besloten om sponsor te blijven van dit team. Vanwege de jeugd en vanwege de normen en waarden. Twee rotte appels kunnen we weer vervangen met vier gezonde appels."

Om tenslotte te benadrukken: "Wij onderschrijven andermaal duidelijk en ondubbelzinnig ons volledige vertrouwen in het werk van Bruno en Roberto Reverberi als managers van #GreenTeam."

36,652 km/uur

120 km - Het bewijs van hoe snel het gaat: het gemiddelde tot nu toe is nog geen 37 kilometer per uur.

Eerste klim

129 km - De vijf (Oswian, Koshevoy, Teklehaimanot, Sjaloenov en Andreetta) naderen de eerste klim van de dag, de Nuoro (3de categorie).

Traag

138 km - Zoals het er nu uitziet, finishen de renners na 17.30 uur. Ze koersen volgen het langzaamste tijdschema, Verschil? Vier minuten.

Laatste Giro voor Tiralongo

De 39-jarige klimmer kondigt aan dat hij er na dit seizoen mee ophoudt. De Italiaan, die op 8 juli veertig wordt, zegt dit tegen Cyclingnews. "Dit is mijn dertiende en laatste Giro. Ik had me voorbereid op een andere ronde. Er is veel gebeurd de laatste maanden, eerst met de blessure van Fabio Aru en daarna met het overlijden van Michele."

"Nu gaan we proberen zoveel mogelijk etappes te winnen." Tiralongo won in 2011, 2012 en 2015 een rit in zijn thuisronde.

Paolo Tiralongo wint zijn derde Giro-rit

Vijf minuten

156 km - De vijf hebben vijf minuten voorsprong. In het peloton rijdt de Bora-ploeg van Pöstlberger op kop.

Teklehaimanot

166 km - Teklehaimanot pakt puntjes bij de tussensprint. Geen seconden, die zijn alleen bij de tweede tussensprint vandaag, op 67 kilometer van de finish, te verdienen.

Landa 'terug' in het peloton

184 km - Het lijkt op een GPS-foutje. Mikel Landa wordt nu weer gewoon in het peloton gemeld. Het verschil tussen kopgroep en peloton: 6.20.

Landa in achtervolging?

Printscreen Giro-pagina

198 km - De livepagina van de Giro d'Italia geeft Mikel Landa als achtervolger op de kopgroep. De kopman van Sky zou op 3.25 van de vluchters rijden. Even afwachten of de informatie klopt...

Tankink over Kruijswijk: hij had geen pijn en zijn benen zijn goed

"Het wordt een hele lastige rit", weet Bram Tankink bij de start. "Er zijn vierduizend hoogtemeters. Ik denk dat er maximaal zestig, zeventig renners in de eerste groep zullen zitten."

Over Kruijswijk: "We hebben het uiteraard nog even over gisteren gehad. Het was een wake-upcall. Maar het belangrijkste was: hij had geen pijn in zijn ribben. En hij zei dat hij goede benen had."

Tankink over kopman Kruijswijk

4.45

200 km - Na 21 kilometer is het verschil 4.45.

Rozetruidrager bij de start

Wie is Lukas Pöstlberger?

Eerste vluchters

Vijf renners krijgen de ruimte: Oswian (CCC), Koshevoy (Wilier), Teklehaimanot (DDD), Sjaloenov (Gazprom) en Andreetta (Bardiani).

Wint een goede daler?

Er is de afgelopen week veel te doen geweest over afdalen. De Giro-organisatie bedacht een nieuw klassement, maar schrapte deze ook gelijk weer na een stortvloed aan kritiek vanuit het peloton. De afdalingen zelf blijven uiteraard. Het is niet uitgesloten dat een goede daler vandaag de rit wint. Na de beklimming volgt een stuk van 38 kilometer waarvan het leeuwendeel afdaling is. Alleen de laatste negen kilometer zijn vlak.

Wat is eigenlijk de beste techniek om te dalen?

Wind tegen op de slotklim

Team Sunweb heeft twee doelen vandaag: Tom Dumoulin veilig aan de finish krijgen én sprinter Phil Bauhaus over de slotklim loodsen. Op de beklimming van tweede categorie rijden de renners tegen de wind in, zo weet ploegleider Aike Visbeek.

Alle truitjes voor Bora

Het was een clean sweep voor het team van Bora in de eerste etappe. Na zijn ritzege kreeg Lukas Pöstlberger niet alleen de roze trui, maar ook de paarse trui (puntenklassement) en de witte trui (jongerenklassement). Cesare Benedetti veroverde onderweg de blauwe trui voor het bergklassement.

Aangezien Pöstlberger maar één tricot kan dragen, worden de paarse en witte trui gedragen door respectievelijk Caleb Ewan en Jasper Stuyven.

Zo ging het gisteren

Pöstlberger verrast sprinters in openingsrit Giro

21 graden

Het is niet droog op Sardinië. En het waait in Olbia. Later vandaag wordt er ook neerslag verwacht. Momenteel is het 21 graden.

Start om 11.40 uur

De renners rijden om 11.40 uur Olbia uit voor de tweede etappe naar Tortolì over 211 kilometer. Tien minuten later is het officiële startsein.

Percorso

Tweede etappe Giro