liveblog
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk kiest: het gezicht van de Franse politiek is veranderd

liveblog gesloten

Afsluiten liveblog

We sluiten nu het liveblog over de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Meer nieuws over de Franse presidentsverkiezingen kun je volgen via onze reguliere berichtgeving op NOS.nl. Wat je allemaal moet weten over de uitslag, staat in dit artikel.

Aanhangers Le Pen vieren feest

Aanhangers Le Pen: 'Dit is fantastisch'

Macron: mensen helpen die het minder hebben

"Ik wil een president zijn die mensen die minder hebben beschermt en helpt. Een president die het mogelijk maakt om te creëren, innoveren en te ondernemen."

Macron: ik ben klaar

Macron: 'Ik ben klaar voor het presidentschap'

Lichte voorsprong voor Macron

Na het tellen van 33,2 miljoen stemmen heeft Macron 23,11 procent van de stemmen en Le Pen 23,08 procent.

Macron: Het Franse volk heeft gesproken

"Het Franse volk heeft gesproken tijdens een uniek moment in de geschiedenis. U hebt daarop gereageerd door massaal te gaan stemmen. Vergeet nooit de maanden waarin u de geschiedenis van ons land heeft veranderd", zei Macron.

In zijn toespraak drong hij aan op hoop in plaats van angst, een verwijzing naar de anti-Europese houding van Front National.

Koers van de euro gestegen

De koers van de euro is met twee cent gestegen sinds de prognoses van de Franse presidentsverkiezingen bekend werden.

Macron

Emmanuel Macron spreekt zijn aanhang toe: "Het Franse volk heeft gesproken. We hebben het gezicht van de Franse politiek in een jaar tijd veranderd."

Hij bedankt ook de verliezende kandidaten die hun aanhang hebben opgeroepen op hem te stemmen.

Mélenchon wacht einduitslag af

Jean-Luc Mélenchon wil zijn verlies niet toegeven tot alle stemmen zijn geteld, zegt hij.

Anarchisten omsingeld

Correspondent Joris van Poppel is op de Place de la Bastille, waar een overmacht aan oproerpolitie bij protest tegen Le Pen aanwezig is. "Er zijn zo'n 200 betogers, maar er is zeker zoveel politie. Er zijn zo'n 50 echte anarchisten. Die zijn volledig omsingeld door de politie. De overige demonstranten zijn sympathisanten die vanaf een afstandje toekijken. Tot echte rellen is het niet gekomen."

Protest in Parijs

34 procent geteld: Le Pen leidt

Met 34 procent van de stemmen geteld staat Marine Le Pen bovenaan in de eerste ronde. Ze leidt met 24,6 procent van de stemmen, gevolgd door Macron met 21,9 procent. De eerste resultaten zijn vooral gebaseerd op de uitslagen op het platteland, waar rechts een grotere aanhang heeft. De resultaten in de grote steden volgen later.

Macron begroet aanhang vanaf dak

Le Pen bedankt kiezers

Le Pen bedankt kiezers

Le Pen twittert

"Leve het volk, leve de republiek, leve Frankrijk!", twittert Marine Le Pen.

Duitse minister opgelucht

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel reageert op het nieuws uit Frankrijk. Hij is blij dat Macron hoog scoort in de exitpolls.

Relletjes in Parijs

Op de Place de la Bastille in Parijs zijn relletjes ontstaan. Groepen jongeren gingen de straat op om te protesteren tegen het feit dat Marine Le Pen door is naar de tweede ronde. De betogers zijn slaags geraakt met de oproerpolitie. Die zou traangas hebben ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Betogers zijn slaags geraakt met de politie in Parijs

Le Pen: historisch resultaat

Marine Le Pen reageert op het resultaat volgens de exitpolls. Ze noemt de uitslag historisch en roept "alle patriotten" op om bij de tweede ronde op haar te stemmen. Ze waarschuwt dat haar tegenkandidaat, een "erfgenaam van Hollande", niet voor verandering zal zorgen.

Marine Le Pen spreekt haar aanhangers toe

Gejuich voor de winnaars

De aanhangers van Macron vieren feest als ze horen dat hun kandidaat volgens de exitpolls doorgaat naar de tweede ronde. Ook het kamp van Le Pen is in feeststemming.

Aanhangers Macron en Le Pen vieren feest

Fillon: stem niet op Le Pen

Ook François Fillon van Les Républicains heeft zijn aanhangers opgeroepen om Macron te steunen. Dat deed hij in een toespraak waarin hij zijn nederlaag in de eerste ronde erkende. Volgens Fillon staat Frankrijk met Le Pen aan het roer alleen mislukking te wachten.

Fillon heeft in een toespraak zijn nederlaag toegegeven

Correspondent Frank Renout beantwoordt vragen

Correspondent Frank Renout beantwoordde vragen over de Franse verkiezingen op Facebook, onder meer over de verschillen tussen Macron en Le Pen. Kijk de uitzending hier terug:

Minister: stem op Macron

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault steunt Macron in de tweede verkiezingsronde. "Heel links, alle republikeinen, moeten zich mobiliseren om op Macron te stemmen, voor Frankrijk, voor de republiek en voor Europa", schrijft hij op Twitter.

Socialisten achter Macron

De socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon schaart zich achter Macron. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen op hem te stemmen in de tweede ronde. Hamon deed dat in een toespraak waarin hij ook zijn nederlaag in de eerste ronde van de verkiezingen toegaf.

Ook de Franse premier Bernard Cazeneuve spreekt zijn steun uit voor Macron. Hij roept alle democraten op hun stem aan Macron te geven.

Hamon tijdens de toespraak waarin hij zijn nederlaag erkent

Wie is Marine Le Pen?

Al jaren is ze actief in de Franse politiek. Voor het eerst maakt ze nu ook echt kans op het presidentschap, ze is door naar de volgende ronde. Wie is Marine le Pen?

Wordt Marine le Pen de nieuwe president van Frankrijk?

Stel je vragen over de verkiezingen

Live: Macron en Le Pen door naar tweede ronde Franse verkiezingen. Stel je vragen nu op Facebook aan correspondent Frank Renout: https://www.facebook.com/nos/

Wie is Macron?

Emmanuel Macron is volgens de exitpolls een van de twee kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde. Volgens een exitpoll kreeg hij zelfs de meeste stemmen. Wie is Macron? Lees het hier.

Emmanuel Macron

De exitpoll op de Franse televisie

Op de Franse zender TF1 werd afgeteld naar de bekendmaking van de exitpoll.

Eerste officiële exitpoll op Franse zender TF1

EXITPOLL: MACRON, LE PEN

De Exitpoll is binnen. Emmanuel Macron heeft volgens de exitpoll van tv-zender France 2 de meeste stemmen: 23,7 procent van de stemmen. Le Pen komt daar op de tweede plaats met 21,7 procent. Lees hier meer.

Volgens een andere exitpoll, van de zender TF1, zijn Macron en Le Pen ook de winnaars van de eerste ronde, maar gaan ze gelijk op: beiden krijgen volgens die exitpoll 23 procent van de stemmen.

Prognose France 2

Macron en Le Pen door, volgens de prognoses van France 2

Stem in envelopje

Franse kiezers konden hun stem uitbrengen door het papiertje met de kandidaat van hun keuze in een envelopje in de stembus te gooien.

Gephotoshopte filmposter

De verkiezingen inspireren sommigen tot creatieve kunststukjes. Zoals deze filmposter, afgeleid van de poster van de film Gangsterdam, die nu in de Franse bioscopen draait.

Stemmen in Canada

Ook buiten Frankrijk kunnen Fransen hun stem uitbrengen. Voor de expats in het Canadese Montreal is dat wel een oefening in geduld.

Lange rijen voor Frans consulaat in Montreal

Exitpolls uitgelekt

Volgens uitgelekte exitpolls gaat Macron duidelijk aan kop. Om 20.00 uur komt de officiële exitpoll.

Macron bij het uitbrengen van zijn stem

Le Pen niet in Parijs

Verslaggever Mattijs van de Wiel staat klaar bij de bijeenkomst van Front National. Die is niet in Parijs, maar in het Noord-Franse Hénin-Beaumont. "Deze gemeente is een echt Front National-bolwerk. Marine Le Pen was hier vroeger gemeenteraadslid en heeft hier vandaag zelf gestemd. Het stadje staat volgens haar symbool voor alles wat er fout gaat in Frankrijk, bijvoorbeeld het verdwijnen van banen naar lagelonenlanden. En er is voor Le Pen nog een reden om vandaag hier te zijn: ze wil zich onderscheiden van de andere kandidaten die de uitslag in Parijs afwachten. Ze wil duidelijk maken dat zij daar niet bij hoort."

Marine Le Pen brengt haar stem uit

Noortje in Parijs

NOS-redacteur Noortje Deutekom reisde deze week dwars door Frankrijk om de stemming te peilen, van Parijs tot Marseille. Vandaag is ze weer terug in Parijs en ging ze met de metro de stad door. Hier de laatste Noortje En Route + alle eerdere bijdragen.

Protest Femen

In Hénin-Beaumont, waar Marine Le Pen de uitslag van de eerste ronde afwacht, zijn ook tegenstanders van Front National. Leden van de feministische actiegroep Femen hielden een topless protest. De activisten werden aangehouden.

Protest van de actiegroep Femen tegen Front National

De chefkok van het Elysée, de ambtswoning van de president heeft ook gestemd. Hij twittert dat het bijzonder is om je nieuwe baas te mogen kiezen.

Hoe stemmen de jongeren?

Hoeveel jonge stemgerechtigde gaan daadwerkelijk hun stem uitbrengen en hoe denken ze over de kandidaten? Nieuwsuur zocht enkele jongeren op.

Mélenchon maakt selfie

Presidentskandidaat Mélenchon maakt selfie

De kandidaten

Wie zijn de belangrijkste presidentskandidaten en waar staan ze voor? Hier een overzicht.