liveblog
NOS WielrennenAangepast

Gilbert wint Ronde van Vlaanderen na indrukwekkende solo

liveblog gesloten

Tot volgende week!

We sluiten af met de laatste kilometers van de winnaar. Tot bij de volgende klassieker, volgende week: Parijs-Roubaix!

Imponerende Gilbert bekroont solo in Ronde van Vlaanderen

Reacties

Niki Terpstra (3e) en Dylan van Baarle (4e) zijn moe maar voldaan. Lars Boom is niet tevreden.

Terpstra: derde plaats, vooraf had ik je voor gek verklaard
Tevreden Van Baarle liep de laatste vijf kilometer leeg
Boom: na de Muur reden we achter de feiten aan
Reactie Gilbert na overwinning in Ronde van Vlaanderen

Toptien

De toptien van de 101e Ronde van Vlaanderen

Beslissende demarrage

Dit was de beslissende demarrage: op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont rijdt Gilbert weg.

Gilbert rijdt weg op de Oude Kwaremont

Terpstra derde

Achter Gilbert wint Greg Van Avermaet de sprint van Niki Terpstra, die derde wordt. Dylan van Baarle eindigt als vierde.

Gilbert wint!

Ja. Gilbert redt het! Na een solo van meer dan 50 kilometer komt de Belg alleen over de streep. Merckxiaans, zo noemt commentator Herbert Dijkstra zijn actie.

Philippe Gilbert viert zijn overwinning in Oudenaarde

Redt hij het?

3 km - Gilbert houdt zijn voorsprong nog steeds vast. Het verschil met de drie achtervolgers is nu 35 seconden.

36 tellen

5 km - De voorsprong van koploper Gilbert op Van Avermaet, Van Baarle en Terpstra is 36 seconden. Met de hand geklokt door collega Sebastiaan Timmerman.

Val van de dag

6 km - Van Avermaet rijdt in de achtervolging met een gat in zijn broek. Dit gebeurde er op de Oude Kwaremont:

Sagan en Van Avermaet onderuit op de Kwaremont

Nog 10 kilometer

Dit is Merckxiaans.

Maarten Ducrot over de solo van Philippe Gilbert

Twee Nederlanders

12 km - Daar is Niki Terpstra opeens! Hij rijdt hard op de Paterberg en sluit aan bij Van Baarle, samen met Van Avermaet. Terpstra is natuurlijk een ploeggenoot van Gilbert, die nog steeds alleen op kop rijdt op 48 seconden.

Val!

16 km - Ai. Achtervolgers Van Avermaet, Sagan en Naesen gaan hard onderuit op Oude Kwaremont! Ze raken iets in de dranghekken. Van Baarle reed aan de andere kant en is dus ongedeerd. Hij rijdt nu op de tweede positie.

Van Avermaet, Sagan en Naesen gaan onderuit op de Oude Kwaremont

Laatste Kwaremont

Sagan

Van Avermaet

Van Baarle

Naesen

Offredo

Felline

Trentin

De achtervolgers komen nog niet dichter bij Gilbert, die is begonnen aan de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Het gat is nog steeds 1 minuut.

Nog twee klimmetjes

22 km - Philippe Gilbert is inmiddels bezig aan een solo van meer dan 30 kilometer. Kan hij het volhouden? Hij heeft het al eens eerder gedaan. In 2006 won Gilbert de Omloop Het Nieuwsblad met een lange solo van zo'n 50 kilometer.

Hij moet nog een laatste keer over de Oude Kwaremont (2.200 meter over 4,0 procent gemiddeld) en de Paterberg (360 meter over 12,9 procent gemiddeld). Zijn voorsprong is nu 50 seconden.

Kruisberg

28 km - Philippe Gilbert is boven op de Kruisberg. Hij heeft nog steeds iets meer dan een minuut voorsprong op de eerste achtervolgers met Sagan, Van Avermaet en Van Baarle. Nu alleen nog de Oude Kwaremont en de Paterberg. Maar hij is alleen.

Sagan sluit aan

37 km - Peter Sagan en Greg Van Avermaet zijn op de Taaienberg naar Van Baarle en Felline toe gereden, samen met Oliver Naesen, Matteo Trentin en Yoann Offredo. Er is nu dus een groepje achtervolgers van 7 man. Philippe Gilbert rijdt ongeveer eenminuut voor het zevental.

Trentin is een ploeggenoot van Gilbert bij QuickStep. Verder zijn het allemaal eenlingen.

Ketting

37 km - Pech voor Tom Boonen. Hij heeft een probleem met zijn ketting op de Taaienberg. Hij staat hoofdschuddend naast zijn fiets.

Pech voor Tom Boonen op de Taaienberg

QuickStep stop af

37 km - BMC rijdt op kop van het peloton. Of tenminste, wat daar nog van over is. QuickStep rijdt met drie man voorin om af te stoppen. Want hun ploeggenoot Gilbert rijdt nog altijd alleen op kop. De Belgische kampioen rijdt nu de Taaienberg op: klim 15 van de dag. Daarna heeft hij er nog drie te gaan: de Kruisberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Daar is-ie weer

44 km - Dylan van Baarle laat zich weer zien in de Ronde van Vlaanderen. De nummer zes van vorig jaar springt mee als Fabio Felline uit de kopgroep wegrijdt. De twee rijden nu tussen de groep met Sagan en Van Avermaet, en koploper Philippe Gilbert. De Belg heeft een voorsprong van 45 seconden.

Zo reed Gilbert weg

Gilbert rijdt weg op de Oude Kwaremont

Ze zijn er weer

48 km - Peter Sagan en Greg Van Avermaet zijn weer terug bij de kopgroep. Alleen Philippe Gilbert rijdt nog vooruit, op 0.41 seconden.

Weer pech

52 km - Au! Sep Vanmarcke gaat hard onderuit. Hij neemt Luke Rowe en Maciej Bodnar mee in zijn val. Alweer pech voor de Belg van Cannondale.

Vanmarcke is gehavend na zijn val

Daar gaat Gilbert

55 km - Op de Oude Kwaremont is duidelijk te zien wie goede benen heeft. Gilbert rijdt makkelijk omhoog, Vanmarcke moet passen. En de rest ook. Er valt een gat.

Tweede keer Kwaremont

55 km - Kunnen Sagan en consorten dichterbij komen op de Oude Kwaremont? De kopgroep begint nu aan de klim van 2.200 meter, met een gemiddelde van 4,0 procent.

Van Baarle lek

59 km - Dylan van Baarle heeft ook de slag gemist. Daarna had hij ook nog eens een lekke band, meldt Sebastiaan Timmerman vanaf de motor. Inmiddels is hij weer terug in de groep met Sagan en Van Avermaet, op jacht naar de koplopers.

De finale bij de vrouwen

Rivera sprint naar zege in Ronde van Vlaanderen

Iets kleiner

63 km - De kopgroep is nu samengesmolten met de groep Gilbert/Boonen/Vanmarcke. Het verschil met de groep Sagan/Van Avermaet loopt iets terug naar 0.44 seconden. Op naar de tweede beklimming van de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Looij ingelopen

70 km - Op de Kanarieberg wordt een deel van de groep vroege vluchters ingelopen. Het einde van het avontuur van Roompot-renner André Looij.

Hier viel het gat

Wat gebeurde er precies op de Muur van Geraardsbergen? Het peloton breekt en favorieten Greg Van Avermaet en Peter Sagan zitten aan de verkeerde kant.

Sagan en Van Avermaet missen de slag op de Muur

1 minuut

81 km - De (morele) winnaars na de Muur van Geraardsbergen: onder anderen Gilbert, Boonen, Trentin, Vanmarcke, Stuyven, Kristoff, Démare, Rowe en Coquard.

De grootste verliezers: Peter Sagan en Greg Van Avermaet.

De groep met Gilbert en Boonen heeft een minuut voorsprong op de groep met Sagan en Van Avermaet.

Rivera wint

Vrouwenkoers: Coryn Rivera van Team Sunweb wint de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen! Ze troeft Chantal Blaak in de sprint af, nadat de vier koploopsters zijn teruggepakt.

Ellen van Dijk feliciteert haar ploeggenote Coryn Rivera

Wakker worden

Dat is een fout van Sagan en Van Avermaet, hebben ze zitten slapen?

Maarten Ducrot

Gat

91 km - Er valt een gat in het peloton op de Muur van Geraardsbergen. Greg Van Avermaet, Peter Sagan en Niki Terpstra zitten achter de breuk. Gilbert, Kristoff, Boonen en Vanmarcke zitten er wel bij.

Gilbert rijdt

93 km - Opvallend: Philippe Gilbert rijdt hard mee voorin het peloton. Dat kost energie. Heeft hij die kracht niet nodig voor de finale? Hij werd toch gerekend tot de topfavorieten? Ook Luke Rowe laat zich vooraan zien.

Gilbert houdt ploeggenoten uit de wind

Finale bij de vrouwen

Vrouwenkoers: 10 km - Annemiek van Vleuten is samen met Niewiadoma vlak voor de Paterberg teruggekeerd bij de twee koploopsters. Maar op die zeer steile kasseiklim moet ze de andere drie weer even laten gaan.

Met nog tien vlakke kilometers voor de boeg is er nog altijd een kopgroep van vier: Van der Breggen, Van Vleuten, Niewiadoma en Longo Borghini.

Rentree van de Muur

95 km - Daar is-ie weer! De befaamde Muur van Geraardsbergen. De kopgroep rijdt nu naar boven. Eindelijk, denken ze in Vlaanderen.

"Een trauma voor onze bevolking. Het is gedaan. Voorbij." Zo klonk het toen De Muur van Geraardsbergen in 2012 uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen werd gehaald. Op de dag van de koers lag er een condoleanceregister klaar. Daarnaast lag er een levensgroot kruis.

Vijf jaar moesten de inwoners van Geraardsbergen het tijdens de Ronde van Vlaanderen doen zonder de door hen zo geliefde muur. Nu is het allemaal anders, want dit weekend is De Muur terug in het parcours. Een reportage van eerder deze week:

'De Muur is een mythische plaats'

Van der Breggen is sterk

Vrouwenkoers: 16 km - Op de Oude Kwaremont brengt Sunweb, de ploeg van Ellen van Dijk, de tweede groep bijna terug bij de vier koploopsters. Maar dan geeft Elisa Longo Borghini nog eens gas waardoor het gat weer groeit.

Van der Breggen versnelt vlak voor de top. Alleen de Italiaanse kan haar volgen.

De kopgroep bij de vrouwen, met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten

Kopgroep bij de vrouwen

De situatie in de vrouwenkoers: 27 km - Rozanne Slik reed langdurig voorop. Op de Kruisberg konden alleen Annemiek van Vleuten, Longo-Borghini en Niewiadoma volgen op een indrukwekkende aanval van Anna van der Breggen. Een kopgroep van vier dus.

Opgesnoept

109 km - Docker en De Backer zijn teruggepakt door het peloton. De acht koplopers hebben nu een voorsprong van 6.50.

Ondertussen in Amsterdam

Er is ook afgetrapt in een andere Klassieker, maar dan op het voetbalveld. Ajax-Feyenoord is onderweg. De wedstrijd is te volgen bij de voetbalcollega's. Voor wie zou Bauke Mollema zijn?

Benoot

111 km - Tiesj Benoot, de kopman van Lotto-Soudal, had wat problemen met zijn fiets. Maar hij komt terug, meldt zijn ploeg.

Betere Van Baarle

Dylan van Baarle werd vorig jaar zesde in Oudenaarde. Kan hij zichzelf dit jaar verbeteren? "Mijn voorbereiding was beter dan vorig jaar", zei hij vanochtend voor de start.

Van Baarle wil het nog beter doen dan vorig jaar in Vlaanderen

Haaghoek

116 km - Het peloton rijdt over de kasseien van de Haaghoek. Alexis Gougeard probeert weg te rijden, maar dat lukt niet. Taylor Phinney, die net nog wilde ontsnappen, gaat hard onderuit.

Nog meer buitelingen

121 km - Het is onrustig in het peloton. Vooral achterin is het dringen en gaan renners door opstoppingen onderuit. Het ziet er niet al te ernstig uit. Ondertussen probeert Taylor Phinney naar de achtervolgers toe te rijden.

Van Emden valt uit

123 km - Einde wedstrijd voor Jos van Emden. De Lotto-Jumbo-renner is gevallen. Hij kreeg een nieuwe fiets, stapte weer op, maar kan toch niet verder, meldt de woordvoerder zijn ploeg.

Boom's gevoel verbetert

Verslaggever Han Kock sprak voor de start met Lotto-Jumbo-renner Lars Boom.

Boom: ik wil er in de finale nog bij zitten

Speldenprikjes

125 km - Opnieuw rijdt er iemand weg uit het peloton: Mitchell Docker van Orica-Scott. Hij krijgt Bert de Backer van Team Sunweb met zich mee.

Eikenberg

126 km - De kopgroep is de derde klim, de Eikenberg, alweer over. De voorsprong loopt iets terug, naar 8.20.

Mislukt

130 km - Het is niet helemaal duidelijk wat het idee van Tom van Asbroeck achter zijn ontsnappingspoging was, maar hij is mislukt. De Belg van Cannondale rijdt weer in het peloton.

Handig lijstje

134 km - Het peloton is de eerste klim over, de kopgroep begint al aan de tweede klim: de Kortekeer. Welke klimmetjes komen er nog meer? Een handig lijstje:

Van Asbroeck heeft er zin in

141 km - Het peloton begint nu ook aan de Oude Kwaremont. Sky en Cannondale rijden op kop, Tom van Asbroeck (ook Cannondale) rijdt voor de groep uit. Hij krijgt de ruimte van het peloton, zijn ploeggenoten stoppen af. Hij heeft nu zo'n 30 seconden voorsprong.

Eerste klim

145 km - De kopgroep begint aan de eerste klim van de dag: de Oude Kwaremont. 2.200 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,0. Het steilste stuk is 11,6 procent.

De renners moeten de Oude Kwaremont vandaag drie keer over, de laatste keer op 16,7 kilometer van de finish.

Terpstra in topvorm

154 km - Nog zo'n 50 kilometer en dan gaat de Ronde van Vlaanderen echt beginnen, denkt Niki Terpstra. "Mijn vorm is heel goed, zoals ik me de laatste klassiekers gevoeld heb... dat is echt topvorm", zei hij vanochtend voor de start.

Terpstra: de laatste 100 kilometer gaat het echt beginnen

Cijfertjes

166 km - De voorsprong van de acht vluchters loopt iets terug naar 9.40. Na twee uur rijden is het gemiddelde 40,85 kilometer per uur.

Glazen bol

Greg Van Avermaet en Peter Sagan

Het is nog steeds rustig in de koers. Genoeg tijd om nog even in de glazen bol te kijken. Olympisch kampioen Greg Van Avermaet staat bovenaan de meeste lijstjes, zou je zeggen. Hij is al het hele voorjaar in topvorm en won al drie grote koersen.

Maar de Belg noemt zelf Peter Sagan, de winnaar van vorig jaar, als grote favoriet: ook geen gekke gedachte. Lees hier meer over de kanshebbers:

Eerste kasseien

182 km - De kopgroep begint zo aan de eerste kasseistrook: de Lippenhovestraat, 1300 meter lang. Daarna volgt meteen de bekende Paddestraat (2,3 kilometer). Volgens de koersradio hebben de acht koplopers een voorsprong van 10.40.

Feitjes

203 km - Zeven van de acht koplopers zijn debutant in de Ronde van Vlaanderen. Alleen Julien Morice reed de koers een keer eerder. De voorsprong is nog steeds dik 11 minuten. Nog een keer de acht namen vooraan:

André Looij (Ned, Roompot)

Edward Planckaert (Bel, Sport Vlaanderen)

Julien Duval (Fra, AG2R)

Oliviero Troia (Ita, UAE Abu Dhabi)

Mark McNally (GBr, Wanty)

Stef van Zummeren (Bel, Vérandas Willems-Crelan)

Michael Goolaerts (Bel, Vérandas Willems-Crelan)

Julien Morice (Fra, Direct Energie)

Kent u deze nog?

Cees Bal wint in Vlaanderen

Jan Raas, Johan Lammerts en Adrie van der Poel. Het zijn enkele namen van Nederlanders die ooit de Ronde van Vlaanderen wisten te winnen. En Cees Bal. Wie?

Zijn Wikipedia-pagina is beknopt; één tekstregel en wat belangrijke uitslagen. Al met al een handvol overwinningen. Maar in dat rijtje staat ook één dikgedrukte uitslag; de Ronde van Vlaanderen. Dat flikte Bal in 1974 en toen was hij pas 22 jaar.

Verslaggever Steven Dalebout zocht de onbekendste Nederlandse winnaar van de Ronde op:

Nu nog rustig

219 km - Het verschil met de kopgroep is 11 minuten. BMC, de ploeg van topfavoriet Greg Van Avermaet voert het peloton aan. Op de finish in Oudenaarde schijnt de zon.

De finish in Oudenaarde

Wuiven in Hamme

223 km - Het peloton rijdt door het dorpje Hamme. Waarom is dat leuk? Dat is de geboorteplaats van olympisch kampioen Greg Van Avermaet. De Belgische favoriet rijdt achterin het peloton en zwaait wat naar het publiek. Het verschil met de kopgroep is bijna 10 minuten.

Meer Nederlandse troeven

De vrouwenkoers is ook onderweg: twaalf hellingen en vijf kasseistroken, verdeeld over 153 kilometer. En bij de meesten staat de befaamde Vlaamse wielerkoers hoog op het verlanglijstje.

"Bovenaan!", geeft Chantal Blaak toe. "Ik ben toch vooral een renster voor de klassiekers. En als er een klassieker is die de mooiste is, dan is dat toch de Ronde van Vlaanderen. En ik denk ook dat ik 'm kan winnen."

Blaak en Terpstra hebben Vlaanderen hoog op hun lijstje staan

Van Baarle is op dreef

Dylan van Baarle was vorig jaar de beste Nederlander in de Ronde van Vlaanderen: hij werd zesde.

In de aanloop naar deze Ronde reed hij al twee keer in de toptien. De vraag is: kan hij dit jaar nog beter?

Van Baarle is bescheiden: "Van Avermaet en Sagan steken er echt bovenuit. Die stap is binnen een jaar niet te maken. Met een beetje geluk kan het mijn kant op vallen, misschien gebeurt dat vandaag. Ik ben goed op dreef en ik voel me sterker dan vorig jaar", zei hij voor de start tegen radioverslaggever Steven Dalebout.

Vier extra benen

238 km - Het is gelukt: André Looij (Roompot) en Edward Planckaert (Sport Vlaanderen) sluiten aan bij de koplopers. De groep bestaat nu uit acht renners. De voorsprong: 7'10.

Meteen raak!

243 km - Het peloton geeft zijn zegen aan de eerste vluchters van de dag. Het achttal heeft een voorsprong van bijna zes minuten. In het peloton zitten de renners te flierefluiten.

Zo heten de avonturiers van vandaag:

Julien Duval (Fra, AG2R)

Oliviero Troia (Ita, UAE Abu Dhabi)

Mark McNally (GBr, Wanty)

Stef van Zummeren (Bel, Vérandas Willems-Crelan)

Michael Goolaerts (Bel, Vérandas Willems-Crelan)

Julien Morice (Fra, Direct Energie)

André Looij (Roompot) en Edward Planckaert (Sport Vlaanderen) zitten nog tussen het peloton en de kopgroep.

Actie

259 km - Meteen zijn er aanvallen vanuit het peloton. Slaagt de eerste poging meteen? Er is nu een groepje van zes renners weg.

De namen: Duval, Troia, McNally, Van Zummeren, Goolaerts en Morice. Anderen proberen aan te sluiten. Ook Roompot-renner André Looij doet een poging, samen met Planckaert.

Départ réel

260,8 km - Daar is het officiële startschot. 198 renners zijn nu echt onderweg in de 101ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Wie wordt de opvolger van Peter Sagan? De finish wordt rond 17.00 uur verwacht.

Sagan maakt een 'wheelie' bij de presentatie op de Grote Markt in Antwerpen

Départ fictif

Het peloton rijdt een rustige 'ereronde' door de binnenstad van Antwerpen. Greg Van Avermaet rijdt helemaal vooraan. Lars Boom ook. Nog een kleine 10 kilometer tot de officiële start.

Controle

De fietsen van Lotto-Jumbo worden voor de start gecontroleerd op mechanische doping.

De fietsen van de Lotto-Jumboploeg worden gecontroleerd voor de start

De sterren in de glazen bol

De NOS-wielerwatchers verdelen de sterren voor de Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen kent drie topfavorieten. Tenminste, als we de wielerwatchers van de NOS mogen geloven: Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. Volgens Han Kock, Joris van den Berg en Gio Lippens heeft Van Avermaet de beste papieren om de Ronde te winnen.

Lees hier de uitgebreide voorspelling van de vijf wielervolgers van de NOS.

Domper voor Keukeleire

Een vroege afmelding: Jens Keukeleire moet de koers vanuit bed bekijken. Een week geleden werd hij nog tweede in Gent-Wevelgem. Maar gisteravond laat werd hij ziek, te ziek om vanochtend op de fiets te stappen. Volgens zijn ploeg is Keukeleire 'devastated': hij baalt enorm.

Goedemorgen!

Om 10.30 gaat de 101ste Ronde van Vlaanderen van start in Antwerpen, maar wij beginnen gewoon al een half uurtje eerder. Welkom!

Het profiel van de 101e Ronde van Vlaanderen