liveblog
NOS WielrennenAangepast

E3 Harelbeke: Van Avermaet wint Belgisch feestje

liveblog gesloten

Tot zondag!

Nog twee nachtjes slapen tot de volgende klassieker: Gent-Wevelgem. Dan is er ook weer een liveblog. Deze kan alvast op de koelkast.

Het parcours van Gent-Wevelgem

Dat is twee

Het is de tweede overwinning van het seizoen voor Greg Van Avermaet. De Belg won ook Omloop Het Nieuwsblad. Van Avermaet heeft daardoor de leiding in de WorldTour overgenomen van Peter Sagan.

Greg Van Avermaet wint de E3 Harelbeke

De eerste tien

1. Van Avermaet

2. Gilbert

3. Naesen

4. Durbridge

5. Pöstlberger

6. Valgren

7. Colbrelli

8. Boonen

9. Van Baarle

10. Bettiol

Plezant

"Het was plezant he, ik heb me echt geamuseerd", reageert Van Avermaet meteen na de finish.

Van Avermaet wint!

Naesen gaat als eerste aan, maar Van Avermaet komt er in de laatste meters nog overheen. De olympisch kampioen wint voor Gilbert, Naesen wordt derde.

Pokeren

2 km - Het pokeren is begonnen. Gilbert, Van Avermaet en Naesen rijden nog steeds bijelkaar.

Trainingsmaatjes

5 km - Leuk detail: Naesen en Van Avermaet zijn trainingsmaatjes en vrienden. Van Avermaet en Gilbert waren ploeggenoten bij BMC. Nu moeten ze met z'n drieën strijden om de zege in Harelbeke.

Laatste 10 kilometer

10 km - Het bordje van de laatste 10 kilometer is gepasseerd. Nog altijd de drie Belgen aan de leiding: Oliver Naesen (AG2R), Greg Van Avermaet (BMC) en Philippe Gilbert (Quick-Step).

Ondertussen in Spanje

Alejandro Valverde heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië gewonnen, voor Froome en Contador. Steven Kruijswijk was de beste Nederlander op de tiende plaats. Valverde is nu ook de nieuwe klassementsleider.

Naesen is er weer

16 km - Geen paniek bij Naesen. Hij is weer terug bij Van Avermaet en Gilbert, die niet met Naesen naar de finish lijken te willen rijden. Het loeren is al begonnen. Het pelotonnetje rijdt op 2'14.

Gilbert demarreert

19 km - Op de laatste klim van vandaag demarreert Philippe Gilbert. Van Avermaet gaat mee, Naesen moet even passen.

Belgische bloemen?

23 km - Als de drie koplopers wegblijven dan is het feest in België. De laatste keer dat er een volledig Belgisch podium was in Harelbeke was in 1999. Peter van Petegem, Andrei Tchmil en Frank Vandenbroucke zorgden toen voor een Belgisch 1-2-3'tje.

Karnemelk

29 km - Tijd voor de voorlaatste klim. De naam die Peter Sagan zo goed kan uitspreken, de Karnemelkbeek-straat. 1530 meter over 4,9 procent. Het steilste stuk is 7,3 procent. De drie Belgen leiden nog steeds.

Pelotonnetje

31 km - Er rijden dus drie Belgen op kop. Op 1'14 rijdt het peloton. Of in ieder geval: wat daar nog van over is. Quick-Step is goed vertegenwoordigd met Tom Boonen, Niki Terpstra en Matteo Trentin. Maar zij zullen niet al te hard op kop rijden, want hun ploeggenoot Philippe Gilbert zit in de kopgroep.

Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle zitten er ook nog bij voor Cannondale.

Oude Kwaremont

37 km - De finale is nu echt begonnen. Wie heeft de sterkste benen op de Oude Kwaremont? Het is in ieder geval een Belg. Gilbert, Van Avermaet en Naesen rijden met z'n drieën weg.

Sagan is klaar

39 km - Peter Sagan kan de eindzege wel vergeten. Het duurde lang voordat hij weer op zijn fiets zat en rijdt nu alleen rond. Ondertussen wordt er in de kopgroep hard doorgereden. Het verschil met het peloton is een dikke minuut.

Sagan staat stil

42 km - Pech voor Peter Sagan! Hij gaat hard tegen het asfalt en staat nu wat hulpeloos naast zijn fiets.

Paterberg

44 km - De kopgroep begint bijna aan de laatste vier beklimmingen van de dag. Als eerste is de Paterberg aan de beurt, daarna volgen nog de Oude Kwaremont, de Karnemelkbeekstraat en de Tiegemberg.

Tien koplopers

47 km - Gaan deze mannen strijden om de dagzege? De kopgroep heeft nu een minuut voorsprong op het uitgedunde peloton met daarin Peter Sagan, John Degenkolb en 'mister E3', Tom Boonen.

Nog een keer de namen:

Greg Van Avermaet (Bel, BMC)

Philippe Gilbert (Bel, Quick-Step)

Sep Vanmarcke (Bel, Cannondale)

Luke Durbridge (Aus, Orica)

Oliver Naesen (Bel, AG2R)

Taco van der Hoorn (Ned, Roompot)

Lukas Pöstlberger (Oos, Bora)

Alexis Gougeard (Fra, AG2R)

Laurens De Vreese (Bel, Astana)

Gijs Van Hoecke (Bel, Lotto-Jumbo)

Nieuwe leiders

58 km - De achtervolgers zijn al bij de kopgroep. De bekendste namen die nu voorop rijden: Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Luke Durbridge en Oliver Naesen.

Nederlander Taco van der Hoorn zit er ook nog bij. Het verschil met het peloton met daarin Peter Sagan en Tom Boonen is zo'n 48 seconden.

Nieuw groepje

65 km - Er ontstaat een nieuw groepje achtervolgers. De Bondt, Delage en Van Asbroeck reden tussen het peloton en de kopgroep. Ze krijgen nu gezelschap van Gilbert, Vanmarcke, Durbridge, Naesen, Pöstlberger, Modolo en de olympisch kampioen, Greg Van Avermaet.

Favorieten

69 km - De Taaienberg heeft het peloton uit elkaar gescheurd. De 'grote namen' rijden nog wel bijelkaar voorin: Tom Boonen, Peter Sagan, John Degenkolb, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet houden elkaar in de gaten.

Boonen beult

71 km - Tom Boonen leidt het peloton over de Taaienberg, vlak nadat hij een ploeggenoot kwijtraakte. Quick-Step-renner Jack Bauer ging hard onderuit.

Taaienberg

72 km - De zes koplopers beginnen aan de beklimming van de Taaienberg. De voorsprong loopt iets terug naar 3 minuten.

Wie waren dat ookalweer?

Taco van der Hoorn (Ned, Roompot)

Alexis Gougeard (Fra, AG2R)

Laurens De Vreese (Bel, Astana)

Christophe Masson (Fra, WB Veranclassic)

David Per (Slo, Bahrein-Merida)

Gijs Van Hoecke (Bel, Lotto-Jumbo)

Lek

77 km - Liggen er punaises op de weg? Veel lekke banden. Favorieten en Ian Stannard (Sky) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) hebben pech. En ook Gillaume Van Keirsbulck (Wanty) moet van band wisselen.

Kortekeer

79 km - Het peloton dendert naar de Kortekeer alsof ze de finale al rijden. Daarna volgt de Taaienberg snel. Het is onrustig in het peloton. Mike Teunissen (Sunweb) lag al even op de grond, en nu gaat Alexsey Lutsenko (Astana) middenin het peloton tegen het asfalt.

De zes koplopers rijden op 3'48 voor het peloton.

Nog 10 keer klimmen

84 km - Na de Knokteberg krijgen de renners nog 10 hellingen voor de kiezen:

Hotondberg (1200 meter over 4 procent)

Kortekeer (1000 meter over 6,4 procent)

Taaienberg (650 meter over 9,5 procent)

Boigneberg (2180 meter over 5,8 procent)

Eikenberg (1200 meter over 5,5 procent)

Stationsberg (460 meter over 3,2 procent)

Kapelberg (900 meter over 4 procent)

Paterberg (700 meter over 12 procent)

Oude Kwaremont (2200 meter over 4,2 procent)

Karnemelkbeekstraat (1530 meter over 4,9 procent)

Tiegemberg (1000 over 6,5 procent)

Goed nieuws uit het ziekenhuis

De blessure van Tony Gallopin valt mee. Hij viel uit na een valpartij en moest naar het ziekenhuis. Maar hij heeft niets gebroken. Volgende week kan hij hopelijk weer koersen, meldt zijn ploeg Lotto-Soudal.

Gallopin op het asfalt

Kasseiklimmetjes

90 km - De klimmetjes volgen elkaar nu snel op. Het peloton rijdt naar de Knokteberg. De kopgroep heeft een voorsprong van 4'40. De Bondt heeft de zes nog niet bereikt.

27 Nederlanders

Steven de Jongh is de laatste Nederlandse winnaar van de E3-prijs (2003). Kan hij vandaag een opvolger krijgen? Er rijden 27 Nederlanders mee.

Niki Terpstra reed woensdag sterk in Dwars door Vlaanderen. Hij wil vandaag weer bij "de goede aanval" attent zijn.

En Moreno Hofland mag bij Lotto-Soudal voor zijn eigen kans gaan. Dat is iets anders dan de afgelopen koersen, waar hij vooral in dienst van zijn ploeggenoten reed. Dat wordt wel even wennen, zei Hofland voor de start.

De Bondt op avontuur

110 km - De Belg Dries De Bondt (Vérandas Willems) probeert aan te sluiten. De koplopers hebben nu zo'n 2'30 minuten voorsprong op het peloton. De Bondt rijdt daar ergens tussenin, ongeveer 45 seconden achter de kopgroep.

Zes man weg

118 km - Het duurde even, maar er is een kopgroep! Met een Nederlander.

De namen:

Taco van der Hoorn (Ned, Roompot)

Alexis Gougeard (Fra, AG2R)

Laurens De Vreese (Bel, Astana)

Christophe Masson (Fra, WB Veranclassic)

David Per (Slo, Bahrein-Merida)

Gijs Van Hoecke (Bel, Lotto-Jumbo)

In Catalonië is het gelukt

In de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië is er inmiddels wél een kopgroep. 15 man hebben een voorsprong van 2'20 minuten. Met daarbij twee Nederlanders: Robert Gesink (Lotto-Jumbo) en Nick van der Lijke (Roompot).

Poginkje

135 km - Aan de aanvalslust van de renners ligt het niet. Een trio probeert weg te rijden, met daarbij een Nederlander. Berden de Vries (Roompot) lijkt samen met Ryan Mullen (Cannondale) en Marco Coledan (Trek) wat meters te pakken, maar de poging mislukt toch. Het peloton is nog steeds bijeen.

Lunchtijd

156 km - De renners hebben nu zo'n 50 kilometer, drie kasseistroken en een klimmetje in de benen. Nog steeds krijgt een ontsnapping geen kans. Tijd voor wat te eten.

Medische update

162 km - Tony Gallopin gaat meteen door naar het ziekenhuis. Hij heeft last van zijn linkerpols, meldt zijn ploeg Lotto-Soudal.

Afscheid van 'mister E3'

Tom Boonen won E3 Harelbeke al vijf keer. Daarmee is hij recordhouder. Boonen stopt na dit voorjaar met wielrennen, dus vandaag neemt hij ook van deze koers afscheid. 'Het is best wel raar, maar ik ben er wel aan gewend geraakt dat het overal de laatste keer is', zei de Belg voor de start.

Gallopin geeft op

172 km - Tony Gallopin (Lotto-Soudal) gaat onderuit en moet opgeven. Het peloton is nog steeds bijeen.

Gallopin op het asfalt

Ondertussen in Spanje

In de Ronde van Catalonië wordt ook gefietst. Vandaag staat de koninginnenrit op het programma. Steven Kruijswijk ('Stieven Kroeswiek', aldus de Spaanse speaker) staat 15e in het klassement.

Eerste klimmetje

186 km - Het peloton is nog bijelkaar. Over zo'n tien kilometer krijgen de renners de heerste helling voor de kiezen: de Katteberg. 600 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7. Het steilste stukje is 8 procent.

Wat zeg je, Peter Sagan?

Peter Sagan heeft zijn huiswerk goed gedaan. De voorlaatste klim van de dag heet Karnemelkbeek-straat. Maar hoe spreek je dat uit als je uit Slowakije komt?

Nerveus

200 km - Er is meteen strijd om een plaats in de kopgroep. Het peloton is nerveus, er gaan een paar renners onderuit. Zonder erg, zo lijkt het.

15 hellingen, 5 kasseistroken

Wat staat de renners vandaag te wachten? 206,1 kilometer en best wat hellingen. 15 om precies te zijn. En 5 kasseistroken.

Dat belooft wat

De Belg Tiesj Benoot heeft er zin in. "Dit is een van de mooiste mooiste koersen in het voorjaar", aldus de Lotto-renner voor de start.

Goedemiddag!

De zestigste editie van E3 Harelbeke is vandaag live te volgen via dit blog. De renners starten om 12.15 uur. De finish wordt rond 17.00 uur verwacht.