liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanslag Londen: minstens vier doden en twintig gewonden

liveblog gesloten

Aanslag Londen: wat gebeurde er vandaag?

Reconstructie van aanslag Londen

Bij een terroristische aanslag in Londen zijn minstens vier doden en twintig gewonden gevallen. Onder de doden bevindt zich waarschijnlijk de dader. Over zijn identiteit en motief is nog niets bekend. In Britse media werd de naam van een man genoemd, maar de advocaat van die man zegt dat zijn cliënt de aanslag niet gepleegd kan hebben omdat hij in de gevangenis zit.

Hiermee beëindigen wij dit liveblog. Vanzelfsprekend houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws in onze reguliere berichtgeving.

Nederlandse leerlingen getuige van aanslag

Leerlingen van een middelbare school in Bergen op Zoom waren getuige van de aanslag bij het parlement in Londen. De leerlingen zijn niet gewond geraakt, zei rector Marcel van Loo in het tv-programma Nieuwsuur. De school heeft in overleg besloten dat het reisje wordt afgebroken: morgen keert iedereen terug naar huis.

Er waren twee groepen leerlingen van het Mollerlyceum in Londen. Een van de twee groepen was op het moment van de aanslag bij het parlement, de andere elders in de stad.

May: zieke en verdorven terroristische aanslag

May: deze plek is niet toevallig

De Britse premier May zegt dat alle details van de "zieke en verdorven terroristische aanslag" nog duidelijk moeten worden. In een toespraak voor haar ambtswoning in Downing Street toonde zij zich geëmotioneerd en geschokt, maar ook strijdbaar. Ze bevestigt dat er één dader was en dat het veiligheidsniveau in Groot-Brittannië gehandhaafd wordt. Dat staat nu op "ernstig". Later vanavond zal de Londense politie nog met een update komen, zegt ze.

Laffe terroristen zullen onze waarden en democratie nooit met geweld kunnen breken, zei May na een vergadering met haar crisisteam. Ze zei dat het dreigingsniveau voor Londen hoog blijft en dat de verscherpte veiligheidsmaatregelen nog even van kracht blijven.

'School Breda gaat niet naar Londen'

Het Newman College uit Breda gaat niet naar Londen. Een groep leerlingen zou vannacht naar de Britse hoofdstad zijn vertrokken, maar de school vindt dat niet verantwoord na de aanslag van vandaag, meldt De Telegraaf.

Britse vlag op stadhuis in Tel Aviv

Het stadhuis van de Israëlische stad Tel Aviv is verlicht in de kleuren van de Union Jack, de Britse vlag, uit solidariteit.

Bezorgde Nederlanders kunnen terecht bij Londense politie

Nederlanders die zich zorgen maken over vrienden of familie in Londen, kunnen contact opnemen met de politie van de stad, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twee Roemenen onder gewonden

Onder de gewonden zijn twee Roemenen, meldt het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn de twee opgenomen in het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe het met de slachtoffers gaat.

Trump condoleert Britse premier May

De Amerikaanse president Trump twittert dat hij heeft gesproken met de Britse premier May. Hij heeft zijn condoleances uitgesproken.

Parlement volledig geevacueerd

Inmiddels zijn alle parlementsleden en andere mensen die nog in het parlementsgebouw zaten, veilig buiten. Voordat ze naar buiten konden, moesten ze vragen beantwoorden over het incident, zoals wat ze hebben gezien en waar ze waren.

Update van Londense ambulancedienst

Twaalf ernstig gewonden, acht lichtgewonden. En drie slachtoffers zijn ter plekke overleden. Dat meldt de ambulancedienst van Londen.

Burgemeester van Londen komt met videoboodschap

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft een videoboodschap ingesproken naar aanleiding van de aanslag in Londen. "Londenaren zullen nooit worden geïntimideerd door terrorisme."

Onduidelijkheid over vermoedelijke dader

Terwijl er nog steeds volop gespeculeerd wordt over de dader, zou de advocaat van Abu Izzadeen tegen journalisten hebben gezegd dat Izzadeen de aanslag niet gepleegd kan hebben, omdat hij op dit moment in de gevangenis zou zitten.

Omstander filmde paniek op straat

Een ooggetuige legde vanmiddag vast hoe mensen het op een lopen zetten, nadat er schoten klonken.

Twee gewonden in kritieke toestand in Londens ziekenhuis

In King's College Hospital liggen ook gewonden van de aanslag in hartje Londen. Twee daarvan zijn in kritieke toestand. Zes anderen zijn stabiel.

Lagerhuis nog steeds afgesloten

Parlementariër Barry Sheerman meldt dat hij en andere parlementariërs nog steeds vastzitten in het lagerhuis. Volgens Sheerman is het parlement nog steeds vergrendeld.

Informatiepunt voor bezorgde Britten

De politie opent een informatiepunt waar bezorgde mensen terechtkunnen met hun vragen over mogelijk betrokken familie en vrienden.

Speculaties over dader

Er wordt volop gespeculeerd over de identiteit van de dader. Het zou gaan om een voormalige woordvoerder van een organisatie (Al Ghurabaa) die in 2006 verboden werd in Groot-Brittannië. Hij zou luisteren naar de naam Abu Izzadeen, maar werd ooit geboren als Trevor Brooks. Izzadeen zou ooit hebben geprobeerd om naar IS in Syrië af te reizen.

'Het hart van de democratie is aangevallen'

"Het hart van de democratie is aangevallen. Mijn steun en mijn gedachten voor onze Britse vrienden", twittert de Franse oud-president Nicolas Sarkozy.

Ooggetuigen: de auto zigzagde over de brug, het was vreselijk

"We draaiden ons om en zagen een auto die een vrouw aanreed. Ik denk dat het een vrouw was, maar dat weet ik niet honderd procent zeker. Ze lag onder het wiel."

Twee ooggetuigen kwamen net over de Westminster Bridge toen bij het Britse parlement een aanslag werd gepleegd.

Vier doden en twintig gewonden bij aanslag

De Britse politie heeft bekendgemaakt dat er minstens vier doden zijn gevallen bij de aanslag in Londen. Onder de doden zit vermoedelijk een dader. De politie bevestigt ook dat een van de agenten die later werd neergestoken voor het parlementsgebouw, is overleden.

Er zijn ook twintig gewonden gevallen, onder wie drie politieagenten die op de Westminster Bridge gewond raakten.

De politie gaat uit van een dader, die vanuit de auto naar het parlementsgebouw rende en daar naar binnen probeerde te komen. Maar omdat er hardnekkige geluiden zijn over een tweede aanslagpleger wordt dat ook nog onderzocht.

Politie: 4 doden, zeker 20 gewonden bij aanslag

Koenders: geen indicatie van Nederlandse slachtoffers

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de aanslag in Londen. Hij leeft mee met de slachtoffers. "Ik heb mijn Britse collega Boris Johnson, met wie ik vandaag zij aan zij zit in de anti-ISIS conferentie in Washington, direct mijn medeleven betuigd toen het verschrikkelijke nieuws binnenkwam. Mijn gedachten zijn bij de inwoners van Londen."

Volgens Koenders zijn er geen indicaties dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. "Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten."

De Britse politie houdt rekening met een terroristische aanval tot het tegendeel blijkt. "Dat zou natuurlijk een absolute veroordeling verdienen", aldus Koenders.

Minister van Buitenlandse Zaken VS reageert

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken condoleert de slachtoffers en hun families. We veroordelen de verschrikkelijke geweldsincidenten, of ze nou zijn uitgevoerd door individuen of door terroristen. Dit maakt voor de slachtoffers niet ut.

Meer beveiliging bij Britse gebouwen in New York

De beveiliging bij Britse gebouwen in New York wordt ook opgeschaald, meldt de politie van de Amerikaanse stad.

Neergestoken politieagent overleden

De BBC meldt dat een van de politieagenten die door de dader werd neergestoken voor het parlementsgebouw, is overleden. De omroep heeft dat van de staatssecretaris die hem reanimeerde na de steekpartij. Daarmee komt het dodental van de aanslag op twee.

Drie Franse schoolkinderen geraakt op Westminster Bridge

De auto op de Westminster Bridge heeft ook drie Franse kinderen geraakt. Dat bevestigt de Franse premier Bernard Cazeneuve. De leraar van de schoolkinderen zegt tegen de Britse krant The Telegraph dat hij niet weet of ze nog leven. "Drie van ons werden getroffen. Ik kan niet meer praten, ik weet niet wat ik moet zeggen."

'Meer dan duizend mensen naar Westminster Abbey gebracht'

Mensen worden opgevangen in de Westminster Abbey Cathedral

Een politieagent zegt tegen NRC-correspondent Melle Garschagen dat er meer dan duizend mensen van het parlement naar Westminster Abbey worden gebracht.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken reanimeerde politieagent

Een staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Tobias Ellwood wordt nu al een held genoemd door Britse media. Hij zou de agent die werd neergeschoten voor het Londense parlementsgebouw hebben gereanimeerd. Ook zou hij het bloed hebben gestelpt van de wonden.

'Twee aanslagplegers in voertuig op Westminster Bridge'

De BBC hoort van meerdere bronnen dat er twee aanslagplegers in het voertuig zaten dat over de Westminster Bridge reed.

Tijdlijn van aanslag in Londen

Om 15.40 uur rijdt een auto met vierwielaandrijving ongeveer twaalf mensen aan op de Westminster Bridge. Ooggetuigen zien dat een vrouw in de rivier Thames terechtkomt en dat een bus moet uitwijken voor de auto. Daardoor rijdt de bus ook meerdere mensen aan.

De auto rijdt door en tegen de hekken van het nabijgelegen parlementsgebouw aan. De chauffeur van de auto stapt uit de auto, rent weg en schiet een agent neer. Daarna wordt hij zelf neergeschoten.

Om 16.05 uur worden parlementsleden in het gebouw op de hoogte gesteld. "Er is een agent aangevallen, en de dader is neergeschoten", krijgen ze te horen. Een traumahelikopter neemt gewonden mee naar het ziekenhuis.

Om 16.32 uur zegt de politie uit te gaan van een terroristische aanval. Om 17.00 uur maakt de woordvoerder van Theresa May bekend dat ze veilig is en de situatie in de gaten houdt.

Om 17.10 uur twittert een dokter van het St Thomas' Hospital dat een van de gewonden, een vrouw, is gestorven.

Om 17.25 uur wordt er een verdacht pakketje gevonden in een voertuig bij het parlementsgebouw. De evacuatie, die net is begonnen, wordt tijdelijk stop gezet. Een tijdje later wordt de evacuatie hervat.

17.40 uur: Sky News meldt dat er een tweede dode is gevallen. Dat is nog niet bevestigd.

17.57 uur: De vrouw die in de Thames terecht is gekomen, wordt levend maar zwaargewond uit het water gehaald.

Onduidelijkheid over toestand dader

De BBC meldt dat de schutter is neergeschoten en afgevoerd naar een ziekenhuis. Het is dus niet duidelijk of hij leeft of is overleden. Echter, in een reportage zegt de Britse omroep dat de man dood zou zijn. Dat laatste is niet bevestigd door de politie.

Sky News meldt inmiddels dat er drie agenten gewond zouden zijn geraakt bij de aanslag.

Vrouw uit Thames gehaald

De Londense havenautoriteit meldt dat er een vrouw uit de rivier de Thames is gehaald na de aanslag. Ze is zwaargewond. De vrouw zou in het water zijn gesprongen toen de dader mensen aanreed op de Westminster Bridge.

Toeristen mogen Londen Eye verlaten

De toeristen die vastzaten in het reuzenrad, de London Eye, mogen de attractie verlaten. De mensen zaten al vanaf het begin van de aanval vast om hun veiligheid te waarborgen.

Ooggetuigen doen hun verhaal voor de camera

Ooggetuigen vertellen over schoten die ze hoorden en een man die slingerend over Westminster Bridge reed.

Ooggetuigen over de aanslag in Londen

Britten houden crisisoverleg

Een woordvoerder van premier May zegt tegen Sky News dat er later vandaag een crisisoverleg zal zijn, dit wordt het COBRA-overleg genoemd. COBRA staat voor Cabinet Office Briefing Room A, waarin onder meer ministers, veiligheidsdiensten en ambtenaren met elkaar over de situatie praten.

Londense ambulancedienst: zeker tien mensen behandeld

De ambulancedienst in Londen heeft al minstens tien gewonden behandeld op Westminster Bridge, zegt de dienst in een verklaring. "Het is een groot incident. Onze prioriteit is om zoveel mogelijk patiënten te behandelen en de hulp te geven die ze nodig hebben."

Burgemeester Londen: mijn gedachten zijn bij de slachtoffers

De burgemeester van Londen Sadiq Khan heeft via Twitter gereageerd. Hij heeft gesproken met de politie, er is een politieonderzoek aan de gang. Zijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families. Daarnaast dankt hij de hulpverleners voor het snelle handelen.

Persconferentie Scotland Yard: meerdere agenten gewond

Scotland Yard, het hoofdbureau van de politie van Londen, geeft op dit moment een persconferentie over de gebeurtenissen in de stad. Er zijn meerdere gewonden gevallen, zegt de woordvoerder, onder wie politiemensen. Hoeveel dat er zijn is niet bekend.

In Londen worden vanavond op grote schaal agenten ingezet.

Politie over de aanslag in Londen

'Tweede dode in Londen'

Sky News meldt dat er een tweede dode is gevallen in Londen, maar daar is nog geen officiële bevestiging van.

Rutte: als er iets is wat we kunnen doen, doen we het'

Demissionair premier Rutte noemt de gebeurtenissen in Londen verschrikkelijk. Nederland heeft de Britse autoriteiten alle steun aangeboden. "Als er maar iets is wat we kunnen doen, doen we het", zei Rutte in een korte verklaring op het Binnenhof. Er is geen aanleiding dat een dergelijke aanslag nu ook in Nederland staat te gebeuren, benadrukt de premier. "We houden alles nauwlettend in de gaten, maar we hebben daar geen aanwijzingen voor."

Bezoekers vast in Londen Eye

Toeristen zitten vast in de London Eye, het reuzenrad naast Westminster Bridge. "Alle gasten moeten in onze attractie blijven zitten voor de veiligheid." Toeristen maken foto's van de hulpdiensten en de brug vanuit het reuzenrad.

Evacuatie parlement gaat door

Het lijkt erop dat nu iedereen uit het parlementsgebouw wordt geëvacueerd. Eerder werden er al mensen geëvacueerd, maar de evacuatie werd opgeschort nadat er een verdacht pakketje bij het gebouw werd gevonden.

Auto ging van Westminster Bridge naar parlementsgebouw

Een schets van wat we nu weten: een auto reed meerdere mensen aan op de stoep van Westminster Bridge. Vervolgens reed hij door tegen de hekken van het parlementsgebouw. Daar stapte de chauffeur uit. Hij rende richting het parlement en stak twee agenten neer. Daar werd hij neergeschoten door de politie.

Reconstructie van aanslag Londen

Corbyn: we zijn de hulpdiensten dankbaar

Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour-partij, heeft ook gereageerd. "Het blijkt dat het incident in Westminster deze middag extreem serieus is. We denken aan alle slachtoffers, aan hun familie en vrienden. De politie en beveiligers hebben ervoor gezorgd dat het publiek, de ministers en het personeel meteen veilig werden gesteld. Daar zijn we heel dankbaar voor."

'Ik zag een lichaam liggen en hoorde schoten'

Nog steeds komen er ooggetuigenverslagen binnen. De 44-jarige Matt Haikin uit Londen zag hoe een auto tegen het hek van het parlementsgebouw crashte. "Toen ik langs de auto liep, zag ik een lichaam liggen met veel bloed. Een tijdje later hoorde ik een aantal schoten, toen werd duidelijk dat het geen ongeluk was maar dat er echt iets aan de hand was."

Binnen de hekken zag hij meerdere mensen op de grond liggen. "Maar het is niet duidelijk of zij daar moesten liggen of dat ze gewond waren."

Een andere ooggetuige filmde de auto, vlak nadat die tegen het hek tot stilstand kwam. Op de achtergrond zijn schoten te horen die de politie op de man zou hebben afgevuurd.

Nog steeds parlementariers in parlementsgebouw

Een aantal Britse parlementsleden zijn inmiddels geëvacueerd, maar een groep zit nog steeds in het parlementsgebouw. Zij twitteren foto’s van de ruimte waarin ze verblijven.

Verdacht pakketje in voertuig bij parlementsgebouw

Een evacuatie van het parlementsgebouw is tijdelijk stopgezet omdat er een verdacht pakketje is gevonden in een voertuig. De explosievenopruimingsdienst is aanwezig.

Het parlementsgebouw en ook veel omliggende gebouwen en kantoren zijn ontruimd. Alles wordt uitgekamd op zoek naar explosieven. Het is inmiddels duidelijk geworden dat de Britse premier Theresa May terug is in 10 Downing Street, de officiële residentie van de minister president.

Aanslag Londen in acht foto's

  • Getty Images
  • Reuters
  • Reuters
  • Reiuters
    Een gewonde wordt verzorgd op Westminster bridge
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Aanval Londen precies een jaar na Brussel

De gebeurtenissen in Londen gebeuren precies een jaar na de aanslagen in Brussel. Bij de Brusselse aanslagen op 22 maart 2016, op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek, kwamen in totaal 35 mensen om het leven - inclusief de drie omgekomen daders. 340 mensen raakten gewond.

Vanmorgen werden die aanslagen in België herdacht.

Vrouw op Westminster Bridge overleden

Een arts van het St Thomas' Hospital in Londen meldt dat een van de mensen die gewond raakte op de Westminster Bridge, is overleden. Het gaat om een vrouw, zegt hij.

Schotten schorsen debat over onafhankelijkheid

Het Schotse parlement heeft het debat over een tweede referendum over de onafhankelijkheid van Schotland geschorst vanwege de gebeurtenissen in Londen. Sommige mensen vinden dat het Schotse parlement de vergadering eerder had moeten stoppen.

Het Schotse parlement heeft de beveiliging verhoogd na de terroristische aanval in Londen. Er zijn geen aanwijzingen dat er een daadwerkelijke dreiging in Schotland is.

'Dader is dikke zwartgeklede man'

Een ooggetuige op de brug zegt tegen de BBC dat hij een lichaam in het water heeft zien liggen. Twee andere getuigen melden dat de dader een dikke zwartgeklede man zou zijn. De twee zagen dat hij door het hek bij het parlement het terrein op rende. Een bewaker in geel hesje viel naar de grond nadat hij door de man was neergestoken. Een tweede bewaker kwam aanrennen en schoot de zwart geklede man dood.

Schoolkinderen bij elkaar op binnenplaats bij Big Ben

NRC-correspondent Melle Garschagen zegt dat er 200 tot 300 parlementariërs, journalisten en schoolkinderen die op excursie waren bij elkaar zijn gebracht op een binnenplaats vlak bij de Big Ben. Het gaat vermoedelijk om een parkeerplaats voor hoge gasten. Ze worden scherp bewaakt.

Het gaat om dezelfde parlementariërs die eerder in een zaal in het parlement zaten.

VS: laat weten dat je veilig bent

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert op de gebeurtenissen in Londen. De Amerikanen houden de "zorgwekkende situatie" nauwlettend in de gaten. Het ministerie roept Amerikanen die in Londen zijn op om aan hun familie te laten weten dat ze veilig zijn.

Rutte: Londen in hart geraakt

Demissionair premier Rutte laat weten dat hij met de Britten meeleeft. "De stad is in het hart geraakt", twittert hij.

"We weten nog heel weinig, maar wel staat vast dat er mensen gewond zijn geraakt. Te vrezen valt voor nog erger. De Britten kunnen op onze steun rekenen. We volgen de situatie nauwgezet en staan in contact met de Britse autoriteiten."

Nederlandse ambassade in Londen: we gaan na of er NL'ers bij betrokken zijn

De Nederlandse ambassade in Londen laat weten dat het de gebeurtenissen nauwlettend in de gaten houdt en onderzoekt of er Nederlanders bij betrokken zijn.

Ondertussen in het parlementsgebouw

In het parlementsgebouw worden alle Lagerhuisleden, Lords, journalisten en bezoekers door zwaarbewapende veiligheidsmensen bij elkaar in een ruimte gezet en bewaakt. Onder hen NRC-correspondent Garschagen, volgens hem is er geen paniek.

De politie doorzoekt ondertussen het gebouw.

Ambulances en politie bij Westminster

Ambulances en politie bij Westminster

Britse politie: blijf weg en lever je beeldmateriaal in

De politie heeft mensen gevraagd om weg te blijven bij de volgende gebieden: Het parlementsplein, Whitehall, Westminster Bridge, Lambert Bridge en Victoria Street.

De politie roept mensen ook op om al het beeldmateriaal dat ze van de aanval hebben, aan de politie af te staan.

Neergestoken agent wordt gereanimeerd

Een van de twee agenten die zijn neergestoken, wordt op dit moment gereanimeerd, meldt de BBC.

​Wat weten we tot nu toe?

- Er hebben twee incidenten plaatsgevonden in Londen, op min of meer hetzelfde tijdstip

- Er is een auto op mensen op de Westminster Bridge ingereden. Daar zijn ongeveer tien mensen bij gewond geraakt. Hoe ernstig de verwondingen zijn, is niet duidelijk. De chauffeur van de auto zou zijn uitgestapt en weggerend, zegt een journalist van Sky News

- Op circa hetzelfde moment kwam een man de hekken van het parlementsgebouw binnen. Het is onduidelijk of dit de chauffeur van de auto op de brug is. Sommige journalisten denken dat dit het geval is, dat is nog niet bevestigd

- De man werd tegengehouden door twee agenten. Die werden neergestoken. De dader werd neergeschoten, het is onduidelijk hoe hij er aan toe is. Hij is naar het ziekenhuis gebracht

- De Britse politie beschouwt de incidenten als een terroristische aanval en wil dat mensen bij het parlementsgebouw wegblijven

- Alle straten van Westminster zijn afgesloten voor het verkeer

- Mensen in het parlementsgebouw mogen niet naar buiten

- Buiten het parlementsgebouw staat een auto, die wordt momenteel omsingeld door politieauto’s

Verdacht voertuig bij parlement, politie ziet aanval als terroristische daad

Volgens de BBC evacueert de politie het gebied rond het parlementsgebouw omdat er op dit moment een verdacht voertuig staat. De Britse politie zegt dat ze het incident bij het parlementsgebouw beschouwen als een terroristische daad, totdat het tegendeel blijkt.

De Britse premier Theresa May zou door veiligheidsdiensten naar een veilige locatie zijn gebracht.

Harde crash en geweerschoten op Westminster Bridge

Een journalist van Sky News zag het incident op de Westminster Bridge gebeuren. "Ik hoorde een harde crash en zag een auto met vierwielaandrijving tegen de rails rijden. Er kwam rook onder de auto vandaan. Ook zag ik een voetganger die overduidelijk aangereden was."

Volgens de journalist rende de chauffeur van de auto vervolgens weg. "Daarna hoorde ik vier geweerschoten, denk ik."

Ooggetuigen: politieagent werd aangevallen met mes, auto reed tegen hek

Een ooggetuige zag hoe een politieofficier werd aangevallen door een man met een mes. De agent zou op de grond zijn gevallen. Daarna zou er hulp zijn toegesneld en volgden er schoten. Dit speelde zich allemaal af in de buurt van Westminster. het gebeurde op een deel van het terrein waar normaal gesproken geen publiek mag komen.

Een andere ooggetuige vertelt tegen Sky News hoe hij zag dat een auto tegen het hek van het parlement reed. Op de stoep lag een gewonde voetganger. "De bestuurder sprintte de wagen uit en vluchtte. Vervolgens klonken er vier harde schoten en brak de hel los."

NCTV houdt situatie in Londen in de gaten

De NCTV heeft op het incident gereageerd: "We houden de situatie in Londen continue in de gaten. Op dit moment geen aanleiding voor extra maatregelen in Nederland."

Extra uitzending vanwege gebeurtenissen Londen

In verband met de ontwikkelingen in Londen is er een extra tv-uitzending op NPO 1.

'Niemand mag gebouw in of uit'

NRC-correspondent Melle Garschagen zegt dat niemand het parlementsgebouw in of uit mag. Op de televisieschermen waar normaal gesproken de debatten op te zien zijn, staat nu dat er een incident gaande is, meldt hij. Volgens de BBC gaat het om enkele honderden mensen, onder wie parlementsleden.

Onze man in Londen: vermeende schutter in parlement neergeschoten

"De vermeende schutter zou in het parlement zijn neergeschoten", vertelt correspondent Tim de Wit in het NOS Journaal. "Het is een gigantische politieoperatie. Alles is afgegrendeld."

De parlementsleden en journalisten die in het parlement waren op het moment van het incident moeten binnen blijven.

Ook op de Westminster Bridge naast het parlementsgebouw zou een aanval zijn geweest, zegt De Wit. "Maar of daar een auto op mensen is ingereden, of dat er mensen zijn neergeschoten, is niet helemaal duidelijk."

Westminster station afgesloten voor politieonderzoek

Het metrostation naast de brug en het parlementsgebouw is afgesloten vanwege een politieonderzoek. Het metroverkeer is stilgelegd.

Eerste beelden van gebeurtenissen in Londen

Schoten bij parlement in Londen

'Auto heeft voetgangers aangereden'

Voor het parlementsgebouw in hartje Londen zouden twee mannen zijn doodgeschoten door agenten, nadat de auto waarin de mannen zaten over mensen zou zijn gereden. Daarbij zouden 12 mensen gewond zijn geraakt.

Eerste bewegende beelden

Op Twitter verschijnen de eerste bewegende beelden van de gebeurtenissen bij het Britse parlement.

Helikopters boven Britse parlement

Een journalist van NRC is in het Britse parlement en meldt op Twitter dat hij zojuist veel geschreeuw hoorde in het parlementsgebouw. Ook vliegen er volgens hem helikopters boven het gebouw.

Schoten en explosie gehoord bij Britse parlement

In Londen zijn schoten en een explosie gehoord bij het parlement. Twee mensen zouden buiten het gebouw zijn neergeschoten. Gewapende politie rent naar de ingang. In het parlementsgebouw worden twee mensen behandeld door medisch personeel.

Ooggetuigen melden dat er een man met een mes het gebouw zou zijn ingegaan.

Veel is nog onduidelijk, maar via dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.