liveblog
NOS WielrennenAangepast

IJzersterke Lampaert wint Dwars door Vlaanderen

liveblog gesloten

Tot vrijdag!

Tot zover de eerste koers van de Vlaamse wielerweek. Vrijdag is de E3-Prijs Harelbeke te volgen via een liveblog op NOS.nl, net als Gent Wevelgem aanstaande zondag.

Ondertussen in Catalonië

Alejandro Valverde heeft revanche genomen in de Ronde van Catalonië. Gisteren raakte hij met Movistar de winst in de ploegentijdrit kwijt, vandaag wint hij de derde etappe voor Daniel Martin.

Lampaert trots op zijn ploeggenoten

"Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. We waren als ploeg heel sterk vandaag", jubelt Lampaert. "Het is een geweldig cadeau dat ik de ploeg kan geven."

Lampaert wint, Gilbert tweede

Yves Lampaert wint Dwars door Vlaanderen! Philippe Gilbert wint de sprint om plaats twee.

Lampaert is weg

Na de Nokereberg, als de kopgroep weer bijeen is, kiest Yves Lampaert de aanval. Durbridge en Loetsenko moeten passen en Gilbert gaat zijn ploeggenoot natuurlijk niet terughalen. Is dit de beslissing in de koers?

Aanval Gilbert, maar Durbridge pareert

Philippe Gilbert deed een poging zijn concurrenten te lossen op de Nokereberg, maar Luke Durbridge reageerde attent. De vier zijn weer samen.

Valt de beslissing op de Nokereberg?

Één heuvel scheidt de renners nog van de finish, de Nokereberg. Kiest een van de vier koplopers (Durbridge, Gilbert, Loetsenko en Lampaert) daar voor de aanval?

Na de Nokereberg ligt er nog één kasseienstrook, de Herlegemstraat.

Gaat het bergop, dan rijdt Lampaert op kop

Yves Lampaert nestelt zich ook op de Holstraat op kop. 26 achtervolgers, onder wie Terpstra, Vanmarcke, Groenewegen, Benoot en Stybar hebben een achterstand van 1'14.

Vier man op kop, twee renners van QuickStep

Op de Paterberg heeft Philippe Gilbert de aanval gekozen. Hij krijgt Luke Durbridge, Aleksej Loetsenko en zijn ploeggenoot Yves Lampaert met zich mee. Dylan Groenewegen kon niet volgen.

Geen aanvallen op Oude Kwaremont

Op de Oude Kwaremont houden de koplopers hun kruit droog. Amund Jansen (Lotto-Jumbo) en Cyril Lemoine (Cofidis) kunnen het tempo niet volgen. Dertien man blijven er over aan de kop van de wedstrijd.

Veertig seconden voor Gilbert en co

Een groep met onder anderen Sep Vanmarcke en Tiesj Benoot werd al snel weer ingelopen. De voorsprong van de koplopers (Gilbert, Groenewegen en anderen) blijft stabiel rond de veertig seconden. De renners maken zich op voor de Oude Kwaremont.

Voorsprong loopt weer op

De voorsprong van de kopgroep zakte eventjes naar twintig seconden, maar is inmiddels weer verdubbeld. De koplopers, onder wie Gilbert, Groenewegen, Lampaert en Dylan Teuns hebben ruim veertig seconden op het peloton.

Nare val voor Kiel Reijnen (BMC)

De Amerikaan lijkt in het prikkeldraad te zijn beland. Hij is in een ambulance afgevoerd.

Mario Cipollini ziet Abraham

Hiep hiep hoera voor Mario Cipollini! De 'keizer van de sprint' mag vandaag vijftig kaarsjes uitblazen. Saai was nooit met de Italiaan, die bij de profs tot 191 zeges kwam. Een overzicht:

Cipollini 50 jaar: er viel altijd iets te beleven

Gilbert heeft er zin in

Philippe Gilbert gaat ervandoor op de Berendries. In die grote kopgroep van 21 renners zitten ook onder anderen ook Dylan Groenewegen, Yves Lampaert, Luke Durbridge en Dylan Teuns. Ook oud-winnaars Matti Breschel (2010) en Jelle Wallays (2015) zijn meegesprongen.

40 seconden nog voor de koplopers

Op de Berendries - 78 kilometer van de meet - hebben de zes koplopers een voorsprong van nog maar 40 seconden. Nogmaals hun namen: Ion Ander Insausti, Kenneth Vanbilsen, Ivan Savitckii, Benjamin Perry, Michael Goolaerts en Lawrence Naesen.

2012 en 2014: Terpstra wint 'DDV'

Niki Terpstra, tweevoudig winnaar van Dwars door Vlaanderen

Aanval Wallays geen lang leven beschoren

De voorsprong van de zes koplopers is inmiddels geslonken tot 1'15.

100 kilometer tot de meet

Met nog honderd kilometer te rijden hebben de zes koplopers drie minuten voorsprong op het peloton.

Zes koplopers

Er is een kopgroep van zes vooruit: Ion Ander Insausti, Kenneth Vanbilsen, Ivan Savitckii, Benjamin Perry, Michael Goolaerts en Lawrence Naesen. Zij hadden een maximale voorsprong van 5.30 minuten, maar die is geslonken naar minder dan drie minuten.

203 kilometer van Roeselare naar Waregem

De renners leggen vandaag 203,4 kilometer af. In de laatste 35 kilometer liggen onder meer de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Nokereberg. De laatste kasseienstrook, de Herlegemstraat, ligt op 6,7 kilometer van de finish.

Begin van de Vlaamse wielerweek

Dwars door Vlaanderen is de eerste koers van de Vlaamse wielerweek. Na vandaag volgen er nog vier koersen over de Vlaamse heuvels:

- E3-Prijs Harelbeke (vrijdag 24 maart)

- Gent-Wevelgem (zondag 26 maart)

- Driedaagse de Panne (dinsdag 28 tot donderdag 30 maart)

- Ronde van Vlaanderen (zondag 2 april)

Welkom bij ons liveblog!

Dwars door Vlaanderen