liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog 28-2: clash tussen Jan Roos en Eva Jinek

liveblog gesloten

Goedenacht!

Tot zover het NOS Campagneblog van 28 februari. 50Plus-lijsttrekker Henk Krol domineerde opnieuw het nieuws, nu bekend is geworden dat hij in de laatste campagneweken minder vaak te zien zal zijn. Ook werd bekend dat het Forum voor Democratie een kort geding tegen de NOS heeft verloren. Het FvD van lijsttrekker Thierry Baudet wilde met de rechtszaak deelname aan het NOS-slotdebat op 14 maart afdwingen.

Vanaf 07.00 uur houden we u weer op de hoogte van al het campagnenieuws. Goedenacht!

Clash tussen Jinek en Jan Roos

VNL-lijsttrekker Jan Roos heeft het aan de stok met Eva Jinek. Roos kreeg vragen over de toon die hij als journalist van PowNews bezigde en de waarden waar hij als politicus voor staat. Roos zegt dat hij in zijn vorige leven geen journalist, maar satiricus was. "Als je journalist bent, dat kan ik u ook aanraden, moet je enige vorm van objectiviteit proberen te hebben", zegt hij tegen Jinek. "Dat heb ik nooit gehad."

Die uitspraak valt helemaal verkeerd bij de presentator. "Leg gewoon op tafel wat het probleem is, dan hoef je geen wijverige verwijten te maken." Er volgt een verhitte discussie, waarin ook een oude tweet van Roos wordt aangehaald die volgens Jinek anti-homo is. Pechtold noemt Roos nog "hypocriet" en "beneden alle niveau".

Jinek valt over Roos (VNL) zijn roep om objectieve media

Pechtold over 'correctheid'

Pechtold erkentdat hij, net al veel andere politieke partijen, in de jaren negentig niet graag erkende dat allochtonen oververtegenwoordigd waren in de criminaliteitscijfers. "Dat wilden we minder graag weten", zegt hij.

Roos weet het niet meer: wil Wilders wel?

VNL-lijsttrekker Jan Roos, ook te gast bij Pauw & Jinek, twijfelt of Geert Wilders eigenlijk wel de verkiezingen wil winnen. In de peilingen verliest de PVV zetels en Wilders neemt nauwelijks deel aan debatten. Ook zegde hij een groot tv-interview af. Roos kan dat niet rijmen met Wilders' ambitie om premier te worden.

Pechtold: Rutte niet premier van alle Nederlanders

D66-leider Pechtold herhaalt bij Pauw & Jinek zijn uitspraak dat Mark Rutte niet de premier is van alle Nederlanders. "Als het erom gaat dat je op de goede momenten er voor iedereen bent, miste ik hem wel eens", zegt Pechtold. Vooral voor mensen met een migrantenachtergrond was Rutte er volgens hem "te weinig". Pechtold refereerde aan enkele uitspraken van Rutte, waaronder zijn "Pleur op!" uit het programma Zomergasten. "Dan zet je mensen weg", aldus de D66-leider.

Kuzu: wilde geen artsen aanvallen

De Denk-leider reageert bij Nieuwsuur ook op de kritiek die hij kreeg na zijn beschuldiging dat artsen de behandeling van ouderen met een migratieachtergrond soms sneller stoppen. "Het is niet mijn bedoeling geweest om artsen aan te vallen of ze ervan te betichten dat ze dit met kwade opzet doen", zei hij. Wel vindt hij het verdedigbaar om die beschuldiging zonder nader onderzoek te uiten. "Ik zou een slechte volksvertegenwoordiger zijn als ik signalen die ik oppik in de samenleving, niet breng tot een discussie in het parlement", zegt hij. "Dat is democratie."

Minister Schippers van Volksgezondheid noemde de beschuldigingen van Kuzu kwalijk. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg en artsen herkenden zich totaal niet in zijn verhaal.

Kuzu: ik polariseer niet

Kuzu wordt geconfronteerd met zijn omgang met andere Turks-Nederlandse en Marokkaanse-Nederlandse Kamerleden. Hun stemgedrag wordt door Denk onder een vergrootglas gelegd en soms aan de kaak gesteld, omdat het zou afwijken van standpunten die Kamerleden eerder hebben ingenomen.

Kuzu spreekt tegen dat hij daarmee polariseert. "We hebben in de afgelopen decennia veel Kamerleden gezien die beloftes deden en die niet nakwamen. Daardoor zijn veel mensen hun vertrouwen in de politiek kwijtgeraakt." Kuzu wil hun emoties "kanaliseren", zegt hij. Dat hij als Denk-Kamerlid soms ook ander stemt dan toen hij nog PvdA-Kamerlid was, verklaart hij met beloftes die toenmalig PvdA-leider Samsom zou hebben gedaan.

Het gesprek in Nieuwsuur met Tunahan Kuzu

Kuzu pleit voor 'contacttaakstraf'

Het aanpakken van discriminatie is een speerpunt van Denk. Partijleider Kuzu pleit bij Nieuwsuur onder meer voor een 'contacttaakstraf' om discriminatie tegen te gaan. Hij zegt dat hij het goed had gevonden als PVV-leider Wilders na zijn veroordeling voor zijn 'Minder, minder'-uitspraak was gaan "stofzuigen in een moskee of theeschenken in een Marokkaans theehuis." Juist het contact met andere bevolkingsgroepen kan discriminatie verminderen, zegt Kuzu.

Segers en Pechtold debatteren over 'voltooid leven'

Aan De Tafel van Tijs hebben ChristenUnie-leider Segers en D66-voorman Pechtold gedebatteerd over een waardig levenseinde en een 'voltooid leven'. Pechtold zegde Segers toe dat hij zijn handtekening zal zetten onder het manifest 'Waardig ouder worden', waarin staat hoe de kwaliteit van leven van ouderen kan worden verbeterd.

Ook kwam opnieuw het D66-voorstel ter sprake om van de discussie over en vrijwillig levenseinde in de Tweede Kamer een 'vrije kwestie' te maken. Kamerleden kunnen dan naar eigen inzicht stemmen, los van het standpunt van hun partij. De ChristenUnie voelt daar, net als de andere christelijke partijen, niets voor.

'Zenuwachtige' Klaver: kinderen moeten geen stemrecht krijgen

GroenLinks-leider Klaver vindt niet dat kinderen stemrecht moeten krijgen. Hij denkt dat ze er slim genoeg voor zijn, maar dat ze niet zo'n grote verantwoordelijkheid op hun schouders moeten krijgen. "Kinderen moeten niet over politieke vraagstukken moeten nadenken", zei hij in de rubriek De Kinderstem op NPO Radio 1. "Ze moeten zo lang mogelijk kind zijn en lekker kunnen spelen."

Klaver was de eerste lijsttrekker die voor de rubriek door kinderen werd geïnterviewd. De meeste andere lijsttrekkers komen ook aan bod. Alleen met PVV-leider Wilders en met PvdA-leider Asscher zijn nog geen afspraken gemaakt.

Het interview met Klaver werd gedaan door twee meisjes van elf en een van twaalf. Ze zeiden dat ze aanvankelijk van hem schrokken, omdat hij er moe en een beetje chagrijnig uitzag. Maar al snel bleek dat hij zenuwachtig was. Als volwassen journalisten hem interviewen, weet hij wat hij ongeveer kan verwachten, zei hij. "Maar met kinderen is het afwachten."

De meisjes vroegen onder meer of hij weleens liefdesbrieven krijgt. "Nee, maar wel lieve berichtjes via Facebook en Instagram", zei Klaver. Ze wilden ook weten wat voor spelletjes hij op zijn telefoon speelt. Dat is onder meer het niet echt GroenLinksachtige schietspel Modern Combat 5, zei hij.

Wilders reageert op Hitler-vergelijking

Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu bekrachtigde vanmiddag bij RTL Z zijn uitspraak dat Geert Wilders "op weg is een soort Hitler te worden". "Ik sta daar nog steeds achter", zei hij. De PVV-leider reageert nu op Twitter.

PvdD komt met digitaal verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma's: het woord is al niet erg aantrekkelijk. Het zijn vaak dikke bundels papier, vol met beleidsvoorstellen en tabellen. Dat kan ook anders, dachten ze bij de Partij voor de Dieren.

De partij van Marianne Thieme heeft een digitale variant gemaakt van het verkiezingsprogramma 'Plan B'. Kiezers kunnen op een kleurrijke site ("The Big Picture") klikken op onderwerpen die ze interesseren. In filmpjes worden ze bijgepraat over de standpunten.

Vrouwen in het kabinet: hoe gaat het in andere landen?

Spoiler alert: 'we' doen het beter dan de Belgen, maar slechter dan de Duitsers.

Vanavond op tv

Lijsttrekkers genoeg op televisie, ook vanavond. Om 21.20 uur nemen Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) plaats aan De Tafel van Tijs, op NPO 2. Een uur later is Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu geïnterviewd in Nieuwsuur. Hij is de vijfde lijsttrekker die uitgebreid aan het woord komt. De uitzending is om 22.00 uur op NPO 2.

Denk in anderhalve minuut

Aan het einde van de avond is Alexander Pechtold opnieuw te zien, nu bij Pauw & Jinek. Daar is ook VNL-lijsttrekker Jan Roos.

Tot slot nog een tip voor radioluisteraars: het NOS-EO-programma Langs de Lijn e.o. lanceert De Kinderstem, waarin kinderen lijsttrekkers interviewen. Vanavond wordt Jesse Klaver van GroenLinks als eerste geconfronteerd met kindervragen (20.30 uur, NPO Radio 1).

Bisschoppen: ga stemmen!

De Nederlandse bisschoppen roepen alle Nederlanders op om te gaan stemmen. "Stemmen is een recht en een voorrecht", schrijven ze in een brief. De bisschoppen noemen het ook een plicht om naar de stembus te gaan, "om zodoende een bijdrage te leveren aan het algemeen welzijn". Kiezers zouden zich moeten afvragen in hoeverre partijen bijdragen aan het algemeen welzijn en staan voor de bescherming van leven.

De kerkbestuurders geven de kiezers een advies mee van paus Franciscus: "Bestudeer de voorstellen goed, bid en kies volgens je geweten."

'Infrastructuur geen topprioriteit'

De politieke duiders van de NOS, met Ron Fresen in het midden

NS-topman Van Boxtel is er helder over: als er niet snel miljarden worden geïnvesteerd in het spoor, dreigt een verkeersinfarct. Maar in vrijwel alle verkiezingsprogramma's is infrastructuur geen topprioriteit, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Zelfs GroenLinks gaat niet zo ver als de NS wil. Andere onderwerpen staan veel hoger op de lijstjes, zoals de zorg, veiligheid en defensie."

"Er gaan nog steeds miljarden naar infrastructuur en daar doen de meeste partijen nog wat schepjes bovenop", zegt Fresen. "Maar echt urgentie heeft het niet." Volgens hem rekenen partijen ook op een technologische omslag, zoals de komst van de zelfrijdende auto. De trend om meer thuis te werken zou ook iets kunnen oplossen.

Politiek denkt hooguit aan miljoenen om verkeersinfarct te voorkomen

New York Times zoomt in op Nederland

De Amerikaanse krant - verguisd door Donald Trump maar door anderen gezien als toonaangevend medium - besteedt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aandacht aan immigratie. Het blad wil van Nederlandse lezers weten "hoe immigratie hun leven en hun ideeën heeft beïnvloed". De respons was kennelijk behoorlijk: een reactieformulier op de website werd na een uur alweer weggehaald.

Nieuw: de campagnevlogs

Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen gaan vloggen! Tot aan de verkiezingen geven ze iedere dag een kijkje achter de schermen. Hun eerste vlog gaat over het werken in de vroege ochtend en het Facebook-gesprek met Henk Krol van 50Plus.

FNV-manifestatie in Den Haag afgelast

Een door vakbond FNV georganiseerde protestbijeenkomst, morgen op het Plein in Den Haag, is afgelast. De manifestatie was gericht tegen de verregaande flexibilisering van de arbeidsmarkt. De vakcentrale wilde lijsttrekkers daar oproepen om meer 'echte banen' mogelijk te maken.

Alleen: er komen morgen geen lijsttrekkers naar het Plein. Daarom gaat de bijeenkomst niet door. "Er staat morgen inderdaad niets te gebeuren", zegt een woordvoerder. "Het blijkt dat het beter past om naar politici toe te gaan. We zullen met werknemers het land in trekken om met ze te spreken." Filmpjes van die ontmoetingen komen later online, zegt de bond.

De FNV had acht lijsttrekkers middels een advertentie in landelijke dagbladen en radiospotjes opgeroepen om morgen naar Den Haag te komen en in gesprek te gaan met leden.

FvD verliest kort geding tegen NOS

Het Forum voor Democratie van lijsttrekker Thierry Baudet heeft in een kort geding geen deelname kunnen afdwingen in het NOS-verkiezingsdebat op 14 maart, de avond voor de verkiezingen. Baudet vond dat de NOS in een te vroeg stadium had bepaald welke partijen aan het slotdebat mogen deelnemen. Leidend voor de selectie van deelnemende partijen was het zetelaantal in de Kamer en de Peilingwijzer van 1 februari. Baudet wilde een latere datum.

De rechtbank in Amsterdam zegt dat de NOS vooraf vastgestelde en objectieve criteria heeft gebruikt bij de selectie. Die keuzes vallen binnen de journalistieke vrijheid, aldus de rechter.

Agenda Henk Krol uitgedund

Lijsttrekker Henk Krol van 50Plus doet het de laatste twee weken van de campagne rustiger aan. Partijvoorzitter Jan Nagel zegt dat zijn agenda in overleg is aangepast, omdat Krol - als enige Kamerlid van zijn partij - nu te zwaar wordt belast. Ook moest Krol gisteren een medisch onderzoek ondergaan.

Het besluit volgt op een week vol commotie rond Krol en het AOW-standpunt van 50Plus. De komende veertien dagen zullen Martin van Rooijen (plaats 3) en oud-vakbondsvrouw Corrie van Brenk (4) vaker naar voren worden geschoven. De nummer 2 van de lijst, Léonie Sazias, is uitgevallen na een operatie.

Krol was vanochtend nog te gast in het NOS Radio 1 Journaal

Piratenpartij ziet zichzelf als de D66 van de jaren 60

De Piratenpartij heeft er vertrouwen in dat ze deze verkiezingen een zetel gaan pakken, ook al voorspelt de Peilingwijzer dat nu nog niet. "Wij zien onszelf als de D66 van de jaren 60", zegt lijsttrekker Ancilla van de Leest op BNR. D66 kwam in 1967 in één klap met zeven zetels de Kamer binnen.

"In 2012 waren de onderwerpen waar wij ons druk over maakten, niet dagelijks in het nieuws", vervolgt Van de Leest. "Nu wel: datalekken, Russische hackers, de Panama Papers, de bonnetjesaffaire. Dus onze onderwerpen transparantie, privacy en digitale zaken staan nu op de kaart."

In 2010 en 2012 deed de Piratenpartij ook mee aan de verkiezingen, maar haalde de partij niet genoeg stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. Of drie keer scheepsrecht wordt, weten we na 15 maart.

Verkiezingsposter van de Piratenpartij

Denk-leider Kuzu blijft bij Hitler-vergelijking Wilders

Denk-lijsttrekker Kuzu blijft erbij dat PVV-voorman Wilders "op weg is een soort Hitler te worden". Kuzu heeft die vergelijking al eerder getrokken en vandaag herhaalde hij die bij RTL Z. Hij verwees naar voorstellen van Wilders om Nederland te de-islamiseren en moskeeën te sluiten. Hij wees erop dat in de jaren 30 in Duitsland synagoges werden gesloten. Hij voegde eraan toe dat hij met zijn vergelijking niet doelde op de periode van de Tweede Wereldoorlog, maar dus op de periode daarvoor.

Het ging bij RTL Z ook over de uitspraak van Kuzu dat hij signalen krijgt dat artsen bij ouderen met een migratieachtergrond sneller stoppen met behandelen en de stekker eruit trekken. Kuzu kreeg daar veel kritiek op.

Hij herhaalde vandaag dat hij artsen niet in een kwaad daglicht wil stellen en dat hij geen enkele arts ervan beschuldigt dit bewust te doen. Maar hij heeft geen spijt van zijn uitspraak: hij zei dat hij een discussie op gang wilde brengen. Volgens hem spreken veel mensen de taal onvoldoende. "Dat kan leiden tot kwalitatief minderwaardige zorg, omdat je geen contact kunt maken en in het ultieme geval kan het gaan om kwesties van leven en dood."

Klaver laat zich niet uit over uitslag verkiezingen

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil in de verkiezingsuitzending van Tubantia en de Universiteit Twente geen voorspellingen doen over het aantal zetels dat hij verwacht dat partijen zullen halen op 15 maart. "Als je dat doet, we willen zoveel zetels halen. Dan ga je heel defensief spelen. Wat wij doen is ons verhaal vertellen aan Nederland. En dat is het belangrijkste."

Dat hij de eerste is die de prognose niet invult maakt hem niet uit. "Er zullen wel vaker dingen komen die ik als eerste ga doen." Mark Rutte vulde de prognose gisteren wel in, toen hij bevraagd werd door de regionale krant en de universiteit.

NPO 3FM doopt stembureau Utrecht CS om tot studio

NPO 3FM zendt op verkiezingsdag live uit vanaf het stembureau op station Utrecht Centraal. Dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende ontvangen de hele dag lijsttrekkers in de studio. De lijsttrekkers krijgen daar pittige vragen voorgeschoteld, belooft de zender. Ook muziek komt aan de orde: dj Michiel Veenstra vraagt de politici naar hun muzieksmaak.

Klaver vindt politicus maar een raar vak

Jesse Klaver is in Enschede voor een vraaggesprek met Tubantia en de Universiteit Twente. Hij stelt voor om een aantal zaken helemaal om te draaien zodat milieu en klimaat er echt op vooruit gaan. "Het is gek dat we zwaar belasten wat we heel graag willen. En wat we niet graag willen belasten we te licht. Dat moeten we dus omdraaien."

De GroenLinks-leider wil hogere belastingen voor milieuvervuilers en lagere belastingen voor werk. "We gaan dingen doen die misschien niet passen in de hokjes die mensen kennen, maar het is nodig om het anders te doen", aldus Klaver.

Ook vertelt hij dat het vak politicus maar een "raar vak” vindt en dat hij zich niet zo veel aantrekt van recensies en kritiek. "Als mijn familie mij over zeven jaar nog herkent, dan heb ik het goed gedaan. Daar gaat het om."

Klaver ging ook in op social media. Hij twittert niet veel, en dat heeft een reden:

Klaver zit liever niet op Twitter

'NAM moet echt stoppen met schadeafhandeling na aardbeving'

Lodewijk Asscher wil de toezegging om de NAM uit de schadeafhandeling te halen concreet gaan regelen. Dat heeft de PvdA-lijsttrekker volgens RTV Noord in het Groningse dorp Westerbroek gezegd, waar hij sinds gisteren is om met bewoners te spreken. Asscher benadrukt daarmee hij het standpunt dat zijn partij eerder al innam.

Vorig jaar werd duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder de PvdA, wil dat de schadeafhandeling van aardbevingsschade niet meer door de NAM geregeld moet worden. De NAM is ook het bedrijf dat het gas in Groningen wint waardoor de aardbevingen ontstaan.

Geen verkiezingsposters meer in Almere

Een bekend beeld in vrijwel heel Nederland: borden met posters van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart. Maar niet meer in Almere, want daar worden de borden met posters deze campagne niet geplaatst, laat de gemeente weten. Er komen wel borden waarop de verkiezingen worden aangekondigd. "Volgens de gemeente is dat belangrijker dan aanplakborden met oproepen om op specifieke partijen te stemmen", schrijft Omroep Flevoland.

Verkiezingsborden voor de Tweede Kamerverkiezingen in Huissen

Verkiezingsprogramma voor jongeren? Partij voor de Dieren heeft het, zegt de partij

Plan B. Zo heet het digitale verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren, waarmee de partij jongeren wil trekken. Een digitaal verkiezingsprogramma. "Nog niet eerder werd in Nederland een verkiezingsprogramma op deze visuele manier toegankelijk gemaakt", schrijft de partij in een persbericht. Volgens de partij laat Plan B bezoekers in een keer zien waar de partij voor staat.

'Plakken van verkiezingsposters is niet uit de tijd'

"Het lijkt wel alsof je gaat verhuizen!" NOS-verslaggever Matthijs Holtrop liep mee met drie SP-leden in Amsterdam. Met een emmer vol plaksel en een ladder plakken ze campagneposters op de bekende campagneborden. Linksboven op de borden, want dat is volgens de leden de beste plek voor een SP-poster.

"We gaan niet over andere posters heen plakken. Zolang wij maar voldoende zichtbaar zijn", vertelt een van hen aan Holtrop. Hij vindt dat het plakken van posters nog wel van deze tijd is. "Het is een democratische vorm van laten zien wat je kan. En als veel actieve mensen helpen, kan je ook veel plakken."

Daar zijn twee voorbijgangers het niet mee eens. "Ik vind de posters niet meer van deze tijd. Maar ja, dan zie je Mark Rutte vloggen en dat heb ik dan liever ook weer niet", lacht de jongen. Volgens hem moeten politici zich richten op het vertrouwen terugwinnen van de burgers, niet op posters plakken. "Zo’n poster helpt daar niet bij. Het is zonde van de bomen." Hoe dan ook, de drie SP-leden blijven vandaag plakken. "Eerst met plaksel, dan de poster erop. En dan weer een laag plaksel."

'Welke partij wil meer ambtenaren?'

Het is weer tijd voor de NOS Radio 1 Journaal-campagnequiz. Iedere ochtend krijgen kandidaat-Kamerleden vier meerkeuzevragen voorgelegd waarop ze antwoord moeten geven. Vanochtend was het de beurt aan Fatima Faïd, de nummer twee op de lijst van Artikel 1 van Sylvana Simons.

De vragen van vanmorgen:

1. “De gevolgen van de slecht presterende beurzen en de lage rentestand mogen niet eenzijdig bij de ouderen worden gelegd.” Deze zin staat in het verkiezingsprogramma van...?
2. Slechts een partij wil meer ambtenaren. Welke partij geeft de komende vier jaar meer geld uit aan openbaar bestuur?
3. Wat is de titel van het PvdA-verkiezingsprogramma?
4. Welke partij wil dat jongeren het recht krijgen op een maatschappelijke stage bij de overheid?

En de antwoorden? Die hoor je hier:

50Plus houdt vast aan AOW-leeftijd naar 65

Voor 50Plus blijft de verlaging van de AOW leeftijd naar 65 jaar een harde voorwaarde om aan een volgend kabinet mee te doen. Dat zegt lijsttrekker Henk Krol in het NOS Radio 1 Journaal en in ons live vraaggesprek op Facebook.

Krol: 65 blijft harde voorwaarde

Een compromis tijdens de formatie voor een verlaging van de leeftijd naar 66 jaar is voor Henk Krol geen optie. "Dat is voor mij niet genoeg", aldus Krol. "Ik wil niet zoals de PVV destijds iets beloven en het AOW standpunt meteen na de verkiezingen bij het vuil zetten. Dat gaat bij ons niet gebeuren. Daarom zeg ik nu: wij houden vast aan een verlaging naar 65."

Krol zei vanmorgen dat de plannen betaald worden van de overschotten waarmee kabinetten de komende jaren te maken krijgen door de goed draaiende economie. Daarbij zullen werkende mensen er "iets minder" op vooruit gaan. "We nemen ze niets af."

Heb je een vraag aan Henk Krol? Stel die nu!

Op onze Facebookpagina is het gesprek met 50Plus-lijsttrekker Henk Krol begonnen. Wil jij hem wat vragen? Doe dat via onze Facebookpagina.

Henk Krol: gisteren was niet mijn beste dag

"Gisteren overdag ging het fantastisch bij een interview met RTL", zegt lijsttrekker Henk Krol van 50Plus in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar gistermiddag moest ik naar het ziekenhuis in Eindhoven, en als je dan heen en weer gaat tussen Eindhoven en Den Haag en weer terug naar Eindhoven en weer naar een andere plaats, dan is dat best zwaar." Krol worstelde gisteravond bij Pauw & Jinek wat met de drie letters WAO en AOW, vorige week met de cijfers. Hij geeft toe dat het niet zijn beste dag was.

Krol benadrukt dat hij voorstander is van elektrisch rijden. Bij een bezoek aan het koningshuis huurde hij een keer een elektrische auto, om te laten zien dat we daar allemaal een taak in hebben.

50Plus-lijsttrekker Henk Krol in de studio van het NOS Radio 1 Journaal

Carnaval vieren als de Baron, B2 of Bassie?

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie ging afgelopen dagen carnaval vieren. Hoe? Dat vertelt hij in dit interview:

'Begeleiding is noodzaak in campagnetijd'

Vorige week had hij moeite met de cijfers, nu met de letters. Henk Krol van 50Plus worstelde gisteravond bij Pauw & Jinek wat met de drie letters WAO en AOW. "Het is bekend dat financiën en cijfers hem niet echt liggen", zegt politiek verslaggever Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat kan, maar vorige week liet de partij hem wel iets uitleggen over de AOW, en toen ging het fout. Dan kom je als partij onder druk te staan."

De drie politieke duiders van de NOS, met links Joost Vullings

Dat zorgde bij Pauw & Jinek voor wat gezucht in de zaal, zegt Vullings. "Wat me opvalt is dat hij alleen op pad gaat. Dat is riskant, het zijn vermoeiende dagen. Dan is het toch goed om iemand bij je te hebben die zorgt voor je natje en droogje, maar die je ook op de hoogte brengt van het laatste nieuws en je scherp houdt."

De lijsttrekkers zwermen door het hele land

Campagnetijd: dé kans voor politici om hun gezicht te laten zien en plannen te presenteren. Wil je weten hoe dat gisteren klonk? Een overzichtje...

Welke lijsttrekker is waar te vinden vandaag?

Vandaag staat er weer veel op het programma. 50Plus-lijsttrekker Henk Krol is eerst te gast in het NOS Radio 1 Journaal, daarna beantwoordt hij vragen van kijkers op onze Facebookpagina. ’s Avonds wordt Denk-leider Kuzu geïnterviewd in Nieuwsuur. En de rechter doet uitspraak in het kort geding dat het Forum voor Democratie tegen NOS heeft aangespannen om deelname aan het slotdebat een dag voor de verkiezingen af te dwingen.

D66-leider Pechtold voert campagne in Amsterdam, SP-lijsttrekker Roemer in Den Haag en Amersfoort. Jesse Klaver schuift aan bij de krant Tubantia en de Universiteit Twente voor een vraaggesprek.

Vanaf vandaag stellen ook kinderen vragen aan lijsttrekkers in de Kinderstem op NPO Radio 1. De eerste die door de mangel wordt gehaald is Jesse Klaver van GroenLinks.

Goedemorgen!

De eerste dag van de week begon gisteren met volop campagnenieuws. Veel lijsttrekkers waren in het land te vinden. Zo overnachtte PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher in Groningen en was VVD-lijsttrekker Mark Rutte tussen de koeien te vinden in Overijssel. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was in Leiden te vinden: hij ging in debat met Arjen Lubach over de plek van religie in de samenleving.

Dat en meer campagnenieuws kun je teruglezen in het Campagneblog van gisteren.