Dit was het liveblog voor vandaag. Sluiten we af met een verwijzing naar Studio Voetbal van vanavond om 22.20 uur op NPO 1. Te gast zijn Peter Bosz, Sonny Silooy, Regi Blinker en Sjoerd Moussou.

De nieuwe stand

Reacties Sparta-Groningen (2-2)

Feyenoord klopt ADO

Het zit erop. Na een paar angstige laatste minuten kan Feyenoord opgelucht ademhalen. Er wordt met 1-0 gewonnen bij ADO Den Haag.

Kansen

Een minuut voor tijd kopt Bilal Basacikoglu maar net voorlangs en mist Nicolai Jørgensen een vrije schietkans. Het blijft 'maar' 1-0 voor Feyenoord bij ADO.

Bijna goal ADO

Maar daar is dan toch bij de 1-1 van ADO Den Haag. Brad Jones redt miraculeus op een inzet van Mike Havenaar. Opeens wankelt Feyenoord. Nog acht minuten...

Schot Jørgensen

De goal werkt bevrijdend voor Feyenoord, want de Rotterdammers voetballen nu een stuk makkelijker. Nicolai Jørgensen is met een schot dicht bij de 2-0 tegen ADO.

FEYENOORD SCOORT!

De eerste goede kans is meteen raak voor Feyenoord. Karim El Ahmadi schiet onberispelijk binnen. Een vreugde-explosie volgt op de bank van de Rotterdammers: 1-0 bij ADO Den Haag.

Lukt maar niet

Feyenoord komt er maar niet doorheen tegen ADO. Met nog een half uur te spelen is de stand nog altijd 0-0.

Einde eerste helft

Het rustsignaal klinkt bij ADO-Feyenoord (0-0). Steven Berghuis belaagt de grensrechter en krijgt geel.

Grote kansen voor ADO

Feyenoord heeft de regie in handen, maar de grootste kansen waren zojuist voor ADO. Guyon Fernandez maait in kansrijke positie over de bal heen, een inzet van Donny Gorter wordt van de lijn gehaald en Edouard Duplan schiet op de vuisten van Brad Jones. Het blijft 0-0.

Vermeer is er weer

Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer zit na zijn blessure voor het eerst weer bij de selectie. Tussenstand ADO-Feyenoord: 0-0.

Kenneth Vermeer

Van Gaal bij ADO-Feyenoord

Hoog bezoek bij ADO Den Haag-Feyenoord (tussenstand 0-0): Louis van Gaal vermaakt zich op de tribune.

Louis van Gaal

Reacties na Vitesse-Ajax (0-1)

Van Loen: actie Kramer stomste wat je kunt doen

Geen Michiel Kramer bij Feyenoord. Hij werd uit de selectie gezet omdat hij weigerde mee te doen aan een training voor wisselspelers. Daarmee werd hij voer voor discussie.

Aftrap

ADO Den Haag-Feyenoord is begonnen. Door de overwinning van Ajax gaan de Rotterdammers met twee punten aan kop en dat gat willen ze weer op vijf punten zetten.

Sparta en Groningen gelijk

Zo makkelijk als er voor rust gescoord werd, zo moeizaam was de tweede helft. Sparta Rotterdam-FC Groningen eindigt in 2-2.

Ajax wint bij Vitesse

Het eindsignaal klinkt; Ajax wint met 1-0 bij Vitesse. Overtuigend was het niet.

Sparta dringt aan

Zes minuten blessuretijd bij Sparta-Groningen (2-2). Paco van Moorsel had zojuist de 3-2 op zijn schoen, maar Groningen-doelman Sergio Padt deed zijn plicht.

Slotoffensief Vitesse

Een minuut voor tijd gooit Vitesse de bal naar voren. Ajax-doelman Andre Onana regeert ver voor zijn doel en houdt de 1-0 voorsprong in stand.

Pogba geeft Sparta boost

Ook in Rotterdam breken de laatste tien minuten aan bij Sparta-Groningen (2-2). Invaller Mathias Pogba is met een kopbal dicht bij een goal voor Sparta.

Klaassen mist penalty voor Ajax!

Davy Klaassen kan Ajax op 2-0 zetten bij Vitesse, maar ziet zijn strafschop gekeerd worden door Eloy Room, die nog nooit een penalty stopte in de eredivisie. De bal ging op de stip nadat Hakim Ziyech gretig was gaan liggen.

In een keer op de slof

Met een volley van grote afstand krijgt Nathan het publiek op de banken in Gelredome. Het levert Vitesse echter geen doelpunt op. Ajax blijft leiden met 1-0.

Interviews na Willem II-AZ (1-1)

Ajax nog lang niet in veilige haven

Ricky van Wolfswinkel schampt de bal als hij binnen wil koppen. Ajax is nog lang niet zeker van de winst, want ook al speelt Vitesse niet best, er zijn kansen op de 1-1.

Rode kaart

Groningen moet met tien man verder. Juninho Bacuna krijgt rood voor een tackle die hij met twee benen inzet. De stand bij Sparta-Groningen is 2-2.

​Juninho Bacuna krijgt rood

Vitesse bijna

Davy Klaassen haalt een kopbal van Ricky van Wolfswinkel van de doellijn. Het blijft 1-0 voor Ajax bij Vitesse.

Kuijt terug in de basis bij Feyenoord

Opstelling Feyenoord: Jones; Karsdorp, Botteghin, Van der Heijden, Nelom; Toornstra, El Ahmadi, Kuyt; Berghuis, Jorgensen, Elia. Tonny Vilhena krijgt rust van trainer Giovanni van Bronckhorst.

De balt rolt weer

Vitesse-Ajax (0-1) en Sparta-Groningen (2-2) zijn weer begonnen.

Rust

Rust bij beide wedstrijden: Vitesse-Ajax (0-1) en Sparta-Groningen (2-2).

GRONINGEN SCOORT!

Nog voor rust is Groningen op gelijke hoogte gekomen met Sparta: 2-2. Mimoun Mahi schiet via de binnenkant van de paal raak. Sparta stond na zeventien minuten met 2-0 voor.

Kans Vitesse

Alleen uit dode spelmomenten is Vitesse echt gevaarlijk. Matt Miazga glijdt een vrije trap over. Het blijft 1-0 voor Ajax.

Voorzet op de lat

Bijna de 2-0 voor Ajax tegen Vitesse. Een voorzet van Nick Viergever belandt op de lat, nadat eerder al een vrije trap van Lasse Schöne net naast was gegaan. Vitesse moet het vooralsnog hebben van bevliegingen van Adnane Tighadouini.

AJAX SCOORT!

Na een kans voor Vitesse countert Ajax naar de 1-0 in Arnhem. Davy Klaassen legt de bal buiten bereik van doelman Eloy Room in de verre hoek.

Davy Klaassen

Wat een wedstrijd zeg. Groningen komt in de twintigste minuut terug tot 2-1 bij Sparta. Van grote afstand werkt Ruben Jenssen de bal tegen de touwen.

SPARTA SCOORT WEER!

Net voordat een hakje van Martin Pušic van de doellijn gehaald dreigt te worden, tikt Iván Calero de bal alsnog binnen. Sparta na zeventien minuten al op 2-0 tegen Groningen.

SPARTA SCOORT!

Na een enorme klutssituatie kan Paco van Moorsel de bal het laatste zetje meegeven tegen zijn oude club FC Groningen. Sparta na acht minuten al op 1-0.

Paco van Moorsel

Het wonder van De Mos

Met Vitesse-Ajax zullen de gedachten van veel fans van beide clubs weer even afdwalen naar tien seizoenen geleden. Op 24 december 2006 groeide diezelfde ontmoeting namelijk uit tot een gedenkwaardig duel.

De geest van Peter Bosz

Het bezoek van Ajax aan Arnhem betekent de terugkeer van trainer Peter Bosz in de Gelredome, waar zijn 'geest' bijna verdwenen is.

Aftrap

Vitesse-Ajax en Sparta-Groningen zijn begonnen.

Joep in Arnhem: voorbeschouwing op Vitesse-Ajax

Gelijkspel bij Willem II-AZ

Een minuut na de treffer van Willem II is daar het eindsignaal. Het duel eindigt dus in 1-1.

Tim Krul

WILLEM II SCOORT!

Twee minuten in blessuretijd komt Willem II op 1-1 tegen AZ. Erik Falkenburg is net iets eerder bij de bal dan doelman Tim Krul en scoort met zijn hoofd.

Sol toch...

Fran Sol ontsnapt aan de defensie van AZ en kan Willem II op 1-1 brengen, maar hij schiet naast. Nog zes minuten in Tilburg.

Geen genadeklap AZ

Iliass Bel Hassani moet de wedstrijd tien minuten voor tijd beslissen, maar doet dat niet. Hij mist een levensgrote kans voor AZ tegen Willem II. Het blijft 1-0, alles is nog mogelijk in Tilburg.

Neres is er ook bij

Ajax-aanwinst David Neres zit nog niet in de wedstrijdselectie voor het duel met Vitesse, maar hij is wel aanwezig in Arnhem.

AZ SCOORT!

Een doelpunt voor AZ. De bal wordt uit een corner binnengewerkt, maar het is lang onduidelijk door wie. Bovendien wordt Willem II-doelman Kostas Lamprou gehinderd. Terwijl iedereen elkaar aankijkt, wordt Derrick Luckassen als doelpuntenmaker aangewezen: 1-0 voor AZ.

Wout Weghorst juicht nadat AZ op 1-0 is gekomen tegen Willem II

Opstelling Groningen

En dit zijn de elf van Groningen: Padt; Payne, Larsen, Reijnen, Van Nieff; Jenssen, Bacuna, Tibbling; Idrissi, Mahi, Linssen.

Opstelling Sparta

De elf van Sparta tegen Groningen: Kortsmit; Floranus, Breuer, Vriends, Van Drongelen; Dijkstra, Mendes da Silva, Van Moorsel; Calero, Pulic, Cabral.

Opeens is daar Sol

Opeens is daar een grote kans voor Willem II. Fran Sol neemt de bal aan in de zestien, draait, schiet, maar scoort niet. Het blijft 0-0 tegen AZ, dat het duel dicteert.

Tweede helft

En de tweede helft is begonnen. Direct balverlies voor Willem II. Het lijkt een kwestie van tijd voordat AZ gaat scoren.

Arme Tshimanga

De schlemiel van de eerste helft bij Willem II-AZ (0-0): Derrick Tshimanga. Na een botsing met Wout Weghorst moest hij zich al na vijf minuten laten vervangen.

Willem II-speler Derrick Tshimanga verlaat het veld al na een paar minuten

Rust in Tilburg

In Tilburg klinkt het rustsignaal bij Willem II-AZ: 0-0. De Alkmaarders domineerden vooral in het laatste kwartier de wedstrijd.

Riedewald in de basis bij Ajax

De elf van Ajax in Arnhem: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Riedewald; Klaassen, Schöne, Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes. Links achterin vervangt Jairo Riedewald de geblesseerde Daley Sinkgraven.

Vitesse met debutant tegen Ajax

Opstelling Vitesse tegen Ajax: Room; Diks, Kashia, Miazga, Faye; Nakamba, Baker, Nathan; Rashica, Van Wolfswinkel, Tighadouini. Voor Lassana Faye wordt het zijn eredivisiedebuut. De 18-jarige linksback krijgt de voorkeur boven Alexander Büttner als vervanger van de geblesseerde Arnold Kruiswijk. In december maakte Faye zijn eerste minuten al in de KNVB-beker tegen Jodan Boys.

AZ geeft gas

AZ zet zo vlak voor rust duidelijk aan om met een voorsprong de rust in te gaan tegen Willem II. Mats Seuntjens en Ridgeciano Haps krijgen een goede kans, maar vooralsnog is het nog steeds 0-0.

Eindelijk gevaar

Wout Weghorst zorgt voor het grootste gevaar tot nu toe. De spits van AZ schiet hard in de handen van Kostas Lamprou. Een paar minuten later testen hij en Iliass Bel Hassani de Willem II-doelman opnieuw. Het blijft 0-0.

Wout Weghorst van AZ (l) in duel met Darryl Lachman van Willem II

Wie niet schiet...

Nog geen schot tussen de palen in de eerste 22 minuten van de wedstrijd. Willem II schoot zelfs nog helemaal niet. Een halfuur gespeeld en nog 0-0 bij Willem II-AZ.

AZ weer dichtbij

Weer gaat de bal net voorlangs namens AZ. Dit keer is Iliass Bel Hassani de schutter. Na 17 minuten is het nog 0-0 bij Willem II-AZ.

Wissel Willem II na vijf minuten

Derrick Tshimanga wordt al gewisseld bij Willem II. Hij voelt zich niet lekker na een botsing met Wout Weghorst. Jordy Croux komt voor hem binnen de lijnen.

AZ direct gevaarlijk

Na drie minuten al de eerste kans voor AZ. Aanvoerder Ben Rienstra schiet voorlangs.

Aftrap

Willem II en AZ trappen in Tilburg af voor de eerste helft.

Dreunt Lyon nog na bij AZ?

AZ kreeg eerder deze week een flink pak op de broek in de Europa League. Thuis tegen Olympique Lyon werd er met 4-1 verloren. In de eredivisie nemen de Alkmaarders bij winst de vierde plaats weer over van FC Utrecht.

Opstelling Willem II

En dit zijn de elf van Willem II: Lamprou; Joppen, Lachman, Peters, Tshimanga; Haye, Lieftink, Kali, Koppers; Oulare, Sol.

Opstelling AZ

Dit zijn de elf van AZ die het gaan opnemen tegen Willem II: Krul; Johansson, Luckassen, Van Eijden, Haps; Seuntjens, Dos Santos, Rienstra; Bel Hassani, Weghorst, Tankovic.

PSV zaterdagavond

In de strijd om de landstitel liet PSV gisteravond geen steek vallen. Er werd met 3-1 gewonnen van NEC. De stand in de eredivisie ziet er nu zo uit.

Vier wedstrijden vandaag in de eredivisie. AZ zal de rug moeten rechten na een forse nederlaag in de Europa League en Ajax en Feyenoord gaan verder met de strijd om de landstitel.