liveblog

Roda JC stijgt naar plek 14 na zege op Go Ahead

liveblog gesloten

Tot morgen!

De eredivisie gaat zaterdagavond verder met vier wedstrijden. Om 18.30 uur wordt afgetrapt bij FC Twente-sc Heerenveen, om 19.45 uur is het tijd voor PSV-NEC en Heracles-Excelsior en om 20.45 komt FC Utrecht in actie tegen PEC Zwolle.

Tot dan!

Afgelopen

Het is klaar in Kerkrade. Roda JC verslaat Go Ahead Eagles met 1-0 en stijgt in één klap van de 17de naar de 14de plek in de eredivisie.

Slotfase

De Eagles hebben nog maar een paar minuten om iets te doen aan de achterstand in Kerkrade. Sinds de voorsprong is Roda wel beter gaan draaien en hebben de Limburgers kansjes op meer gehad. Volgt er nog een Deventer slotoffensief?

In de 89ste is er nog een behoorlijke kans voor de Eagles, maar Manu tikt vanuit de draai - via een Roda-been - naast.

Roda JC-Go Ahead Eagles 1-0

GOAL Roda JC

Daar is het doelpunt dat al een beetje in de lucht hing! De kansen waren in de tweede helft voor de Deventenaren, maar de goal valt aan de andere kant. Kum schiet Roda JC in de 70ste minuut op 1-0 tegen Go Ahead Eagles.

De voorzet is van Paulissen, verdediger Kum schiet de bal met een fraaie volley binnen. Op de tribune gaat zelfs Nicolas Anelka staan.

Christian Kum (r) viert zijn goal met aangever Mitchel Paulissen

Debuut Badibanga

In de 66ste minuut maakt de Belg Beni Badibanga zijn debuut in de eredivisie. Hij komt bij Roda in de ploeg voor Ajagun. Badibanga is de dertigste speler van Roda dit seizoen in de eredivisie.

Het aantal kansen in Kerkrade loopt ondertussen in vlot tempo op. Paulissen schoot namens Roda JC over, invaller Suk had bij de Eagles een grote kans, maar glijdt de bal naast. Hangt er een goaltje in de lucht?

Roda JC-Go Ahead Eagles 0-0

Curieuze misser Hendriks

Een fase met spektakel in Kerkrade. In de 57ste minuut scoort Kum namens Roda, maar hij wordt (terecht) afgevlagd wegens buitenspel.

Een paar minuten later krijgt Eagles-aanvaller Hendriks de bal op minder dan een meter van de doellijn voor zijn voeten, maar op de een of andere merkwaardige manier lukt het hem niet de bal over de lijn te krijgen. Een uiterst curieus moment. Zeker even naar de samenvatting kijken, straks om 22.25 uur op NPO 1

Hendriks, Hendriks, Hendriks........

Philip Kooke in Kerkrade

Mooie aanval

Na een kleine 50 minuten krijgt het nog weinig verwende publiek de eerste echt mooie aanval van Roda JC te zien. Van Velzen zet voor na een mooie individuele actie, Ajagun kopt over.

Ondertussen in de Bundesliga

Kaim Bellarabi maakt de 1-0 van Bayer Leverkusen bij FC Augsburg: het 50.000ste doelpunt in de Bundesliga-geschiedenis.

Tweede helft

De tweede helft van Roda JC-Go Ahead Eagles is begonnen. Gaan we nog doelpunten zien?

In de 48ste minuut is het bijna zover: een verre uittrap van Eagles-goalie Zwarthoed komt bij Manu, diens inzet wordt vlak voor de lijn weggehaald door Van Peppen.

Maxim ontmoet: Darryl Lachman

Even wat amusement in de rust: Maxim Hartman heeft deze week een goed gesprek met Willem II-verdediger Darryl Lachman. Straks op televisie in Studio Sport Eredivisie, nu al in ons liveblog.

Maxim Hartman ontmoet: Darryl Lachman

Bal van de tattookoning

Henk Schiffmacher heeft de bal ontworpen waarmee komend seizoen in de eredivisie gevoetbald wordt. Diverse vlakken van de Derbystar-bal zijn door de tatoeëerder uit Amsterdam van symbolen voorzien.

"Die staan voor kracht en verbinding", zegt Schiffmacher, die de lichamen van heel wat voetballers met zijn naalden heeft bewerkt. "Ik vond dat leuk om ook eens te doen, want op de tribunes heb ik de meeste mensen al wel gehad."

Henk Schiffmacher toont de door hem ontworpen eredivisiebal

Rust

Het is rust bij de kelderkraker in Kerkrade. Roda JC en Go Ahead Eagles nemen weinig risico en dat leidt tot de brilstand bij rust.

Opveermomentje

De Eagles loeren op foutjes bij Roda zodat ze snel kunnen counteren en dat levert in de 36ste minuut bijna succes op. Antonia is weg en geeft een voorzet op de vrij lopende Manu, maar Ajagun kan nét op tijd onderscheppen. Er was weer even een opveermomentje in Kerkrade.

Drie minuten later is er licht Limburgs gevaar: een afstandsschot van Paulissen (goed voor drie goals in de afgelopen drie duels) wordt in twee instanties gepakt door keeper Zwarthoed.

Wachten op wat er komt

Halverwege de eerste helft is het spel nog niet om over naar huis te schrijven. Roda JC heeft veelal de bal en Go Ahead Eagles wacht af wat er gaat gebeuren. Na 22 minuten was er namens Roda een afstanddschot van Ajagun (ruim over). De Eagles hadden twee minuten later de beste kans: een hard schot van Schenk wordt door Van Leer knap overgetikt.

Een partijtje worstelen tussen Joey Groenbast (Go Ahead) en Gyliano van Velzen (Roda JC)

Weinig risico

Een kwartier op de klok bij de kelderkraker in Kerkrade. De bal is het grootste deel van de tijd in handen van de Roda-defensie, zonder dat er verder iets opzienbarends mee gebeurt. In de dertiende minuut zagen we de eerste aanvallende actie van de thuisploeg: een kopbal van El Makrini ging ruim over. De Eagles zijn aanvallender iets actiever geweest, maar nemen ook niet veel risico.

Dreigende Manu en Ritzmaier

Het eerste gevaar in Kerkrade komt van Go Ahead Eagles. Manu stoomt in de vierde minuut dreigend op vanaf de linkerflank, maar heeft geen oog voor zijn medespelers. Hij schiet in het zijnet, tot ergernis van Antonia.

Drie minuten later is er een eenzelfde situatie met Ritzmaier van de linkerflank. De Oostenrijker schiet over, tot ergernis van Crowley.

Elvis Manu stoomt op, maar het levert niets o

De bal rolt

De bal rolt in Kerkrade! Roda JC-Go Ahead Eagles is begonnen.

Prins Carnaval

De wedstrijd in Kerkrade gaat bijna beginnen! Prins Carnaval is ondertussen ook gearriveerd.

Voor de optimisten onder de fans: Roda JC (40 punten achter op de koploper) en Go Ahead Eagles (38) behoren tot de clubs die mathematisch geen kampioen meer kunnen worden. Er zijn immers nog 36 punten te halen, indien de laatste 12 duels allemaal worden gewonnen.

Vandaag in Rotterdam: wie heeft er een streepje voor?

Niemand heeft bij Feyenoord een streepje voor, ook Kuijt niet

Vandaag in Amsterdam: presentatie Neres

'Gokje' David Neres gepresenteerd bij Ajax

Eagles zonder Duits, Roda met Rosheuvel

Go Ahead Eagles begint zonder aanvoerder Sander Duits aan de degradatiekraker tegen Roda JC. De 33-jarige middenvelder zit op de bank omdat hij op het kunstgras in Kerkrade geen risico wil nemen met zijn zwakke knie. Duits wordt vervangen door Sébastien Locigno.

Voorin keert Elvis Manu na een schorsing terug in de ploeg. Manu vervangt Ludcinio Marengo in het elftal van trainer Hans de Koning. Sam Hendriks staat opnieuw in de spits, nadat hij vorige week tegen ADO Den Haag een cruciale rol had gespeeld met twee doelpunten (3-1).

Go Ahead Eagles staat op de vijftiende plaats in de eredivisie, net boven de degradatiezone. Roda JC heeft twee punten minder en houdt hekkensluiter ADO Den Haag alleen op basis van het doelsaldo nog onder zich. Trainer Yannis Anastasiou geeft nieuwe aankoop Gyliano van Velzen de voorkeur boven Mikhail Rosheuvel.