liveblog gesloten

Tot volgende week!

Volgende week gaat de eredivisie weer verder met de twintigste speelronde. Koploper Feyenoord ontvangt dan NEC en achtervolgers Ajax en Feyenoord moeten het opnemen tegen respectievelijk ADO Den Haag en Heracles. Tot dan!

Klaar

Het is klaar in Eindhoven. PSV sleept na een krankzinnig slot de overwinning nog uit het vuur tegen Heerenveen: 4-3

GOAL PSV

Het is ongelooflijk maar waar: in de 90ste minuut maakt Moreno er 4-3 van voor PSV! De Mexicaan verlengt een voorzet van zijn landgenoot Guardado met zijn bovenbeen. Binnen een minuut is de wedstrijd helemaal omgedraaid.

PSV-Heerenveen 4-3

Daar gaat ie: de bevrijdende 4-3 van Hector Moreno

GOAL PSV

In de 89ste minuut wordt het toch 3-3! Van Ginkel schiet PSV weer naast Heerenveen, na een assist van invaller Siem de Jong.

PSV-Heerenveen 3-3

GOAL Heerenveen

De hattrick van Ghoochannejhad is compleet! Tien minuten voor tijd kopt de Iraniër Heerenveen op een 3-2 voorsprong.

De voorzet is van Larsson, Ghoochannejhad kopt feilloos binnen. Het publiek in Eindhoven valt stil.

PSV-Heerenveen 2-3

Penalty!

Penalty voor PSV tegen Heerenveen! Luuk de Jong gaat (vrij makkelijk) naar de grond na een worstelingetje met Marzo en de bal gaat op de stip.

Maar het is al bijna geen verrassing meer: de penalty gaat er niet in. Mulder redt bijzonder knap op de inzet van Pereiro. De tussenstand: van de laatste 21 strafschoppen in alle competimiste PSV er 13.

PSV-Heerenveen 2-2

Gaston Pereiro baalt na zijn gemiste penalty

Bijna Pröpper

Pröpper had in de 68ste minuut de voorsprong op zijn voet. Na een mooie pass van Ramselaar staat de PSV'er alleen voor keeper Mulder. Hij neemt de bal mooi aan, maar schiet vervolgens centimeters naast.

En een minuut later is het bijna 3-2 voor Heerenveen: uit een hoekschop van Larsson kopt Schmidt snoeihard in het zijnet. Spannend!

De tijd dringt

De tijd begint te dringen voor PSV, met nog zo'n 25 minuten op de klok en een 2-2 tussenstand. De Eindhovenaren zijn in de aanval en dat biedt Heerenveen de nodige ruimte voor snode plannen. Het kan dus nog alle kanten op.

Alle ogen op Ødegaard

Vorige week mocht Ødegaard een minuutje meedoen bij zijn debuut voor Heerenveen, dit keer krijgt de 'Noorse Messi' ruim een half uur de tijd om te laten zien wat hij kan. Hij komt in het veld voor Van Amersfoort.

Real Madrid-huurling Martin Ødegaard valt in de tweede helft in

Uit het niets komt Heerenveen in de 54ste minuut op 2-2! PSV domineerde, maar bij een spaarzame uitbraak scoort Ghoochannejhad.

PSV zette de goede lijn van vlak voor rust door, maar bij de eerste Friese mogelijkheid is het meteen raak. Het is opnieuw de Iraniër die raak schiet, dit keer vanaf de rand van het strafschopgebied.

Tweede helft

De tweede helft van PSV-Heerenveen is begonnen. Kunnen de Friezen zich weer oprichten bij een 2-1 achterstand?

PSV huldigt Van Gerwen

Darter en PSV-fan Michael van Gerwen werd in de rust van PSV-Heerenveen gehuldigd voor het behalen van zijn tweede wereldtitel bij de PDC, begin januari.

PSV huldigt wereldkampioen Van Gerwen

Rust

Het is rust in Eindhoven. PSV begon belabberd aan het duel met Heerenveen, maar herstelde zich sterk. De ruststand is 2-1.

GOAL PSV

In de 40ste minuut komt PSV op voorsprong! Pereiro geeft het laatste zetje aan een kopbal van De Jong en het is 2-1.

Het is knap hoe PSV de wedstrijd nog voor rust heeft weten te kantelen. Een eerste kopbal van De Jong werd gepareerd door Mulder, een tweede poging wordt door Pereiro, net niet buitenspel, verlengd.

PSV-Heerenveen 2-1

Gaston Pereiro knikt de 2-1 binnen tegen Heerenveen

PSV op toeren

Na een zeer matig begin is PSV ondertussen op toeren gekomen. De druk op Heerenveen neemt in de laatste tien minuten van de eerste helft toe. De Eindhovenaren zijn op zoek naar de voorsprong.

PSV-Heerenveen 1-1

GOAL PSV

PSV drong al aan en krijgt loon naar werken: de Eindhovenaren komen in de 32ste minuut langszij door een kopbal van Pröpper.

Na een lange pass van Moreno komt Mulder uit, wat misschien niet zo handig was, Pröpper wint het kopduel met de doelman en de bal gaat in het doel: 1-1. Het is de 29ste eredivisiegoal van Pröpper en pas de derde met zijn hoofd.

Vreugde bij PSV na de gelijkmaker van Davy Pröpper

PSV dringt aan

Een kansje voor PSV in de 26ste minuut: De Jong schiet vanaf de rand van het strafschopgebied, maar doelman Mulder heeft er weinig moeite mee. Een minuut later is er weer een goede mogelijkheid voor PSV: uit een corner kopt Schwaab, Mulder brengt met één hand redding. En weer twee minuten later is er een afstandsschot van Pröpper, waarop Mulder opnieuw net redding kan brengen.

PSV-Heerenveen 0-1

Spanning in Eindhoven

Er zijn alweer 20 minuten gespeeld in Eindhoven. De tijd gaat snel, want het is een amusante wedstrijd. PSV is een van de kaart na de vroege achterstand, Heerenveen heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en het spel golft op en neer.

Kans PSV

Twee minuten later is er een enorme kans van PSV op de gelijkmaker. Pereiro schiet van dichtbij, maar Schmidt redt knap op de lijn. Het begin van deze wedstrijd is veelbelovend.

In de vijfde minuut komt Heerenveen op 1-0 bij PSV! Ghoochannejhad verschalkt Zoet met een formidabel stiftje na een mooie assist van Larsson.

Kort daarvoor had PSV nog de eerste kans van de wedstrijd via Van Ginkel en Pereiro, maar nu moeten de Eindhovenaren echt aan de bak. Het is pas de negende tegengoal van PSV. Aan de andere kant heeft PSV in eigen huis niet meer dan tien doelpunten gemaakt.

Reza Ghoochannejhad luistert naar het publiek na zijn snelle 1-0 tegen PSV

De bal rolt in Eindhoven

De bal rolt bij PSV-Heerenveen! Blijven de Eindhovenaren in het spoor van Feyenoord en Ajax of slaan de Friezen toe?

'Hendrix in de wachtkamer, Siem de Jong als supersub'

De concurrentie op het middenveld is heviger dan ooit bij PSV, maar met Marco van Ginkel denkt trainer Phillip Cocu de ‘missing link’ te hebben gevonden die moet leiden naar de derde landstitel op rij.

Die keuze gaat ten koste van anderen. Voor Bart Ramselaar, die tegen Excelsior een rol toebedeeld kreeg als linksbuiten, lijkt er nog genoeg speeltijd in het verschiet te liggen. Maar Oleksandr Zintsjenko, Siem de Jong en Jorrit Hendrix moeten pas op de plaats maken.

Jorrit Hendrix bij Jong PSV

Klaar in Nijmegen

Het is klaar in Nijmegen. NEC verslaat Roda JC met 2-0 dankzij twee strafschoppen van Gregor Breinburg. De Limburgers zakken door het gelijkspel van Go Ahead naar de laatste plaats.

Klaar in Kralingen

De kelderkraker in Kralingen is afgelopen. Excelsior en Go Ahead Eagles gaan douchen met een 1-1 eindstand. Beide ploegen schieten daar weinig mee op.

Slotfase

De laatste minuten lopen in Kralingen en het is spannend. Excelsior had nog een enorme kans via Antonia en Go Ahead via invaller Koolwijk. Maar het staat nog 1-1.

Excelsior-Go Ahead Eagles 1-1

Buitenspelgoal

Roda JC probeert het nog wel in Nijmegen, maar het zit de Limburgers niet mee. Een kwartier voor tijd lijkt Roda even te kunnen juichen als Paulissen scoort, maar hij wordt afgevlagd wegens buitenspel. In de herhaling is het lastig te zien, maar het doelpunt telt hoe dan ook niet.

NEC-Roda JC 2-0

Kwartiertje in Kralingen

Nog een kwartier te spelen bij de kelderkraker in Kralingen. Excelsior is weer een beetje terug in de wedstrijd en het gaat nu gelijk op. De Rotterdammers hadden in de 70ste minuut nog een behoorlijke kans: een knappe vrije trap van Ondaan werd door keeper Zwarthoed over het doel getikt.

Go Ahead wordt beter

Voor rust was Go Ahead Eagles nergens te bekennen, maar in de tweede helft is de ploeg uit Deventer de bovenliggende partij in het duel met Excelsior. Dat heeft één grote kans opgeleverd: Schenk bracht Manu in de 63ste minuut in stelling, maar die maakte het zichzelf te moeilijk en hij schoot uit een moeilijke hoek naast.

GOAL NEC

De tweede penalty voor NEC in de wedstrijd en ook die gaat erin: wederom staat Breinburg achter de bal. Roda JC komt in de 56ste minuut op een 2-0 achterstand.

De bal ging op de stip nadat Kadioglu ten val was gekomen na een overtreding van invaller Ananou. Net als voor rust schiet Breinburg de bal beheerst binnen. Wel een beetje dom: hij trekt na de goal zijn shirt uit en ontvangt een gele kaart van arbiter Van de Graaf.

Ook zijn tweede penalty ging erin: NEC bedankt Gregor Breinburg

Kansje Roda

Het eerste wapenfeit in Nijmegen na rust komt van de voet van Auassar. De Roda-aanvaller doet een goede poging van verre afstand, maar keeper Delle pakt de bal.

NEC-Roda JC 1-0

De tweede helft is begonnen bij Excelsior-Go Ahead Eagles. De tussenstand is 1-1. Bij de Deventenaren is Maatsen in de ploeg gekomen voor Duits.

Ook in Nijmegen is de wedstrijd hervat. NEC staat op een 1-0 voorsprong tegen Roda JC.

Rust

Het rustsignaal heeft geklonken bij de kelderkraker in Kralingen. Het is 1-1 bij Excelsior-Go Ahead Eagles.

Ook in Nijmegen gaan we rusten. NEC staat op een 1-0 voorsprong tegen Roda JC

Schöne: we hebben de vloek verbroken

Bijna rust in Nijmegen

Het is bijna rust in Nijmegen, waar de thuisploeg nog altijd met 1-0 leidt. Roda JC, normaal gesproken liefhebber van de counter, speelt met de achterstand in het achterhoofd opvallend aanvallend. Daar komen vrij weinig kansen uit. De beste mogelijkheden zijn voor NEC, veelal uit de counter.

GOAL Excelsior

Excelsior is heer en meester in het duel met Go Ahead en komt in de 27ste minuut eindelijk op 1-1 door Hasselbaink.

De spits had al een hele collectie kansen om zeep geholpen, maar deze was niet te missen. Hij heeft de voorzet van Vermeulen voor het binnentikken en doet dat ook.

Excelsior viert de gelijkmaker van Nigel Hasselbaink tegen Go Ahead Eagles

Excelsior op jacht naar gelijkmaker

In Kralingen staat Go Ahead weliswaar op voorsprong, maar de Deventenaren staan sinds de 1-0 met de rug tegen de muur. Het is Excelsior dat de klok staat en dat al een handvol kansen op de gelijkmaker heeft gehad. Vooral Hasselbaink was er al twee keer heel dichtbij.

Excelsior-Go Ahead Eagles 0-1

GOAL Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles komt op 1-0 bij Excelsior! In de negende minuut kopt Liverpool-huurling Chirivella raak.

Antonia is weg over rechts en zet voor, de bal komt bij de tweede paal waar de Spanjaard ongedekt kan binnenkoppen.

Pedro Chirivella kopt de 1-0 binnen

GOAL NEC

NEC komt in de zesde minuut op 1-0 tegen Roda JC. Breinburg schiet onberispelijk een penalty binnen. De bal ging op de stip na een overtreding van Werker op Rayhi.

Opvallend: het is de eerste penalty voor NEC in dit seizoen.

Gregor Breinburg is blij met zijn 1-0 tegen Roda JC

De ballen rollen

Na de benauwde zege van Ajax in Utrecht schakelen we over naar Kralingen voor de kelderkraker tussen Excelsior en Go Ahead Eagles.

Tegelijkertijd ontvangt NEC in Nijmegen Roda JC. De aftrap is genomen door niemand minder dan de lokale Prins Carnaval.

Klaar in Utrecht

Het zit erop in Utrecht. Ajax maakt een einde aan zeven winstloze seizoenen en verslaat FC Utrecht met 1-0.

Slotfase

Het is nog niet gedaan natuurlijk in Utrecht. In de 88ste minuut is er weer gevaar voor het Ajax-doel. Uiteindelijk tikt Onana de bal over het doel na een kopbal van Koch.

FC Utrecht-Ajax 0-1

GOAL Ajax

Doelpunt voor Ajax! Lasse Schöne miste eerst nog een penalty maar schiet in de 83ste minuut schitterend in de kruising: 1-0.

Het is een fraaie revanche van de Deen. Van zo'n 18 meter werkt hij de bal met een soort dropkick stijf in de bovenhoek.

Vreugde en opluchting bij Ajax na de 1-0 van Lasse Schöne

Bijna Troupée

Vorig seizoen won Utrecht met 1-0 door een doelpunt van Ayoub in de 87ste minuut. En nu moet Ajax ook weer oppassen want in de 81ste minuut is het bijna raak voor Utrecht. Invaller Troupée krijgt een uitgelezen schietkans op de rand van het strafschopgebied, maar de bal gaat hoog over.

FC Utrecht-Ajax 0-0

Kwartiertje

Een kwartier nog in Utrecht. Bij zijn El Ghazi en Sánchez vervangen door Kluivert en De Ligt. Bij Utrecht was Leeuwin eerder al geblesseerd uitgevallen. Troupée was zijn vervanger. Zivkovic is ook naar de kant gegaan om plaats te maken voor Peterson.

Ongewijzigd spelbeeld

Nog 20 minuten te spelen in de Galgenwaard en het is nog altijd 0-0. Het tempo is hoog en het spel golft op en neer. De vraag is alleen: wie maakt er een doelpunt? Younes had in de 72ste minuut weer een schietkansje, maar de bal zeilde ruim over de kruising.

Penalty!

Penalty voor Ajax na een handsbal van Barazite! Younes schiet tegen de uitgestoken arm van Barazite op en Kuipers wijst naar de stip.

Lasse Schöne legt aan maar schiet de bal ruim over! Het is de tweede penalty in dit seizoen die door Schöne wordt gemist en ook Klaassen miste er al eens eentje. Het blijft 0-0 bij FC Utrecht-Ajax.

Verdriet bij Lasse Schöne na het missen van de penalty

Op en neer

Het spel golft op en neer in de beginfase van de tweede helft, zonder dat er doelrijpe kansen ontstaan. FC Utrecht schreeuwt om een penalty als Haller naar de grond gaat tijdens een partijtje armworstelen met Sánchez, maar Kuipers wil daar niets van weten.

De bal rolt weer

De tweede helft is begonnen bij FC Utrecht-Ajax. Het wachten is nog op doelpunten in de Galgenwaard.

Rust

Het is rust in Utrecht. Nog geen doelpunten bij FC Utrecht-Ajax, maar spannend is het wel.

Spektakel

In de slotfase van de eerste helft gebeurt er van alles. Na een kans van Barazite (Onana schiet weg) legt Ziyech in de tegenstoot aan voor een schot: via keeper Jensen belandt de bal bovenop de lat.

Kansjes

Utrecht doet sinds de levensgrote kans van Zivkovic iets actiever mee aan de wedstrijd, maar Ajax blijft de bovenliggende partij met nog ruim 5 minuten op de klok.

We zagen nog een afstandsschot van Ziyech (naast) en een lepe maar te zachte schuiver van Younes (Jensen raapt op). Aan de andere kant had Barazite nog een schietkans nadat Klaassen zich verslikte in Ayoub. Het schot ging over.

Lat!

En laat de wedstrijd in de 30ste minuut nu net ineens loskomen. FC Utrecht levert eindelijk een fatsoenlijke aanval af en die eindigt meteen met een poeier van Zivkovic op de lat!

Het publiek is ook meteen wakker en laat zich meteen luidkeels horen.

Zelfde spelbeeld

Er is alweer bijna een half uur gespeeld in de Galgenwaard en het beeld is hetzelfde: Ajax domineert, Utrecht komt er niet aan te pas. Het ontbreekt alleen aan echte doelkansen. Er was in de 28ste minuut een kopbal van Veltman (naast) na een corner van Ziyech, maar dat was het wel zo'n beetje.

Richairo Zivkovic aan de bal tijdens FC Utrecht-Ajax

Eerste kans

Ajax domineert in de Galgenwaard en in de 17de minuut noteren we de eerste kans. Een prachtige lange pass van Schöne komt bij El Ghazi, randje buitenspel, maar de vleugelspits schiet over.

Na 20 minuten minuten spelen heeft Ajax een balbezitpercentage van 75 procent.

Ajax controleert

Ajax trekt de wedstrijd in de beginfase naar zich toe en verstoort de opbouw van FC Utrecht vroeg. De Domstedelingen ogen nerveus lopen vooralsnog achter de feiten aan. Echte kansen hebben we nog niet gezien.

De bal rolt

De bal rolt bij FC Utrecht-Ajax! Blijft Ajax in de buurt van Feyenoord, of lukt het weer niet in Utrecht?

Bijna!

De spelers van FC Utrecht en Ajax betreden het veld. We gaan bijna beginnen in de Galgenwaard, waar het zonnetje schijnt en de sfeer goed is.

Nordin Amrabat is streng voor broertje Sofyan

In de basis bij FC Utrecht: Sofyan Amrabat, het broertje van Watford-speler Nordin.

Terwijl Nordin zo'n tien jaar geleden zijn debuutjaar in het betaalde voetbal beleefde, stapte Sofyan van het Huizense Zuidvogels over naar de jeugdopleiding van FC Utrecht. Met een broer als profvoetballer had Sofyan een duidelijk doel: ook profvoetballer worden. En dat lukte.

Broertjes Amrabat, van het trapkooitje naar het Marokkaans elftal

Opstellingen FC Utrecht-Ajax (12.30 uur)

Amin Younes staat om 12.30 uur bij Ajax in de basis. De Duitser is op tijd hersteld van een bovenbeenblessure. De linksbuiten viel vorige week geblesseerd uit tegen PEC Zwolle en werd toen vervangen door Justin Kluivert.

Ook Anwar El Ghazi verschijnt weer aan de aftrap. Hij onderhandelt nog altijd met het Franse Lille over een vertrek. Trainer Peter Bosz kan hem goed gebruiken gezien de afwezigheid van Bertrand Traoré (Afrika Cup) en Václav Cerny (blessure).

FC Utrecht speelt met dezelfde opstelling als vorige week, toen met 2-1 bij Sparta werd gewonnen.

Utrecht uit, altijd lastig

"De Galgenwaard is een spookhuis voor Ajax." Die woorden sprak commentator Frank Snoeks toen Ajax in 2011 met 6-4 vernederd werd door FC Utrecht. Maar hij had het ook een jaar eerder kunnen zeggen. Of later. Want het bezoek aan Utrecht is voor de Amsterdammers welhaast een garantie voor puntenverlies.

Het is alweer 2.884 dagen geleden dat Ajax voor de competitie wist te winnen in Utrecht. Lees meer over de langstlopende uitreeks zonder overwinning voor de Amsterdammers.