liveblog
NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer nog hele dag ontregeld na stroomstoring

liveblog gesloten

Einde liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog over de stroomstoring en de problemen op het spoor. Vanochtend vroeg werden Amsterdam en omgeving getroffen door een grote stroomstoring waardoor zo'n 360.000 huishoudens zonder elektriciteit kwamen te zitten. Rond 09.30 uur waren alle huizen weer aangesloten. Op het spoor houden de problemen waarschijnlijk nog de hele dag aan.

De berichtgeving gaat verder via artikelen op NOS.nl en de NOS-app.

IT-systemen van de NS ontregeld

De NS legt uit dat de stroomstoring van vanochtend de IT-systemen die het treinverkeer en de personeelsinzet aansturen ontregeld heeft. Wissels en seinen kunnen nog niet allemaal bediend worden en het kost veel tijd om alle treinen en machinisten nu weer op de goede plek te krijgen. Hoelang de overlast aanhoudt, kan de NS nog niet zeggen.

De spoorwegen adviseren op ns.nl te kijken voor de meest actuele informatie.

Drukte op Schiphol

Drukte bij het treinstation van Schiphol na de stroomstoring van vanochtend

Perrons Utrecht CS weer vrijgegeven

De perrons op Utrecht CS die waren ontruimd vanwege een achtergelaten tas zijn weer vrijgegeven. De tas is de door de politie onderzocht, maar er zijn geen bijzonderheden gevonden.

NS: er staat bijna geen enkele trein op de goede plek

NS: dienstregeling rest van de dag ontregeld in hele land

Nog de hele dag problemen op spoor

De grote stroomstoring in de regio Amsterdam heeft grote gevolgen voor de dienstregeling van de NS in de rest van het land. De problemen zullen volgens de NS de rest van de dag blijven duren.

Vergoeding Liander

Mensen die als gevolg van de stroomstoring van vanochtend langer dan 4 uur zonder stroom hebben gezeten, krijgen van Liander automatisch een vergoeding.

Perron Utrecht CS ontruimd

Op sociale media melden mensen dat een perron op station Utrecht wordt ontruimd in verband met een achtergelaten tas. Het was op het station al heel druk vanwege de stroomstoring van vanochtend.

Treinverkeer Amsterdam weer op gang

Het treinverkeer rond Amsterdam komt weer op gang, zegt verslaggever Edwin van den Berg. Hij is vanochtend op Amsterdam CS.

'Ik las op de app dat er nog treinen reden, maar helaas'

Op Amsterdam CS staan veel gestrande reizigers. Vanwege de stroomstoring is het treinverkeer rond de hoofdstad ontregeld.

Reizigers op Amsterdam CS kunnen geen kant op

Stroomstoring helemaal voorbij

De stroomstoring die vanochtend Amsterdam en omgeving trof was rond 09.30 uur helemaal voorbij, zegt netbeheerder Liander.

Drukte op de wegen

Er staan lange files rond Amsterdam en Utrecht. Vanwege de stroomstoring van vanochtend adviseert de NS om treinreizen naar Amsterdam, Utrecht, Schiphol en Lelystad uit te stellen.

Geen stadswarmte

Als gevolg van de stroomstoring is er in bepaalde delen van Amsterdam geen stadswarmte, zegt Nuon. Wel is er in de hele stad weer elektriciteit.

Houd de reisplanner in de gaten

De NS kan nog niet zeggen hoelang de overlast op het spoor als gevolg van de stroomstoring vanochtend zal aanhouden. De spoorwegen adviseren reizigers om hun reis naar Amsterdam, Utrecht, Schiphol en Lelystad voorlopig uit te stellen. Voor de meest actuele reisinformatie verwijst de NS naar de reisplanner.

Drukte bij de bus

Omdat het treinverkeer rond Amsterdam is ontregeld, nemen veel mensen de bus richting de hoofdstad. Met grote drukte tot gevolg.

Dienstregeling NS ontregeld

De grote stroomstoring in de regio Amsterdam heeft grote gevolgen voor de dienstregeling van de NS in de rest van het land. Lees meer: NS: stel reis naar Amsterdam, Utrecht en Schiphol uit

Nog 27.000 huishoudens

Netbeheerder Liander meldde om 08.15 uur dat nog ongeveer 27.000 in Zaandam geen stroom hebben. In Amsterdam hebben alle huishoudens weer stroom.

Donkere ochtend

Donkere ochtend in Amsterdam

Niet naar Amsterdam met de trein

In verband met de stroomstoring adviseert de NS om reizen naar Amsterdam, Utrecht of Schiphol per trein uit te stellen. De NS kan nog niet zeggen hoelang de overlast aanhoudt.

Amsterdam heeft weer stroom

Liander zegt dat heel Amsterdam weer stroom heeft. Alleen ongeveer 85.000 huishoudens in Zaanstad hebben nog geen elektriciteit.

Ontbijt bij kaarslicht

De stroomstoring leidt tot veel reacties op sociale media: 'Ontbijten bij kaarslicht is best gezellig'

Geen treinverkeer Amsterdam CS

Geen treinverkeer Amsterdam CS door stroomstoring

Drukte in Amersfoort

Grote drukte op het station van Amersfoort. Vanwege de stroomstoring in Amsterdam reizen veel mensen om via Amersfoort.

School blijft dicht

De Theo Thijssenschool in de Amsterdamse Jordaan roept ouders van leerlingen op om hun kinderen thuis te houden totdat de stroomstoring is verholpen. "Alle elektra is uitgevallen en het is ijs- en ijskoud. Zolang er sprake is van de stroomstoring kunnen we de kinderen niet warm houden en kunnen wij geen lesgeven." De school neemt contact op met de ouders als er weer kan worden lesgegeven.

Niet 112 bellen

De politie in Amsterdam roept mensen die getroffen zijn door de stroomstoring op om niet naar 112 te bellen, meldt AT5. "De stroomstoring is bekend, bel niet 112 om dit te melden", zegt de politie.

Amsterdam Centraal

Van en naar Amsterdam Centraal rijden geen treinen

File op de A7

Vanwege de stroomstoring kan de spitsstrook op de A7 niet open.

Stap voor stap

Het is volgens netbeheerder Liander moeilijk te zeggen hoelang het duurt voordat alle huishoudens in Amsterdam weer stroom hebben. "We zijn nu bezig om stap voor stap iedereen bij te schakelen", zegt Liander-woordvoerder Carlo van der Borgt. Het probleem zit in een hoogspanningsverdeelstation aan de Hemweg, maar de oorzaak van de stroomstoring is niet duidelijk.

Aanvankelijk zaten 360.000 huishoudens zonder stroom. Rond 06.15 uur hadden zo'n 160.000 adressen in het centrum, aan de oostkant, Landsmeer en Amsterdam-Noord weer elektriciteit.

Ziekenhuis heeft weer stroom

Het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam-Noord draaide tussen 4.20 tussen 6.30 op de noodvoorziening. Sinds ongeveer 06.30 uur is het ziekenhuis weer aangesloten op het elektriciteitsnet.

Donkere rit door Amsterdam

Amsterdam in het pikkedonker

Geen treinen

Vanwege de stroomstoring is er geen treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam Centraal, meldt de NS.

Donkere straten

Stroom omgeleid

Netbeheerder Liander slaagt erin om stroom om te leiden, waardoor 165.000 adressen aan de oost- en noordkant van Amsterdam weer elektriciteit hebben.

Storing

Sinds de vroege ochtend kampen grote delen van Amsterdam met een stroomstoring. Verkeerslichten doen het niet en trams rijden niet. Volgens netbeheerder Liander zitten zo'n 360.000 huishoudens zonder stroom.