liveblog
NOS SchaatsenAangepast

Elfstedentocht 1997: Angenent en Seinstra winnen op de Bonkevaart

liveblog gesloten

Het liveblog is klaar, de stream loopt gewoon door

Piet Kleine werd in 1997 gediskwalificeerd

Kleine miste de stempelpost in Hindeloopen. Hij kwam als vijfde over de finish, maar uiteindelijk wordt Kleine gediskwalificeerd vanwege zijn stempelfoutje. Twintig jaar later zet hij daar het volgende over:

"Ik hoorde een paar uur na de wedstrijd dat ik uit de uitslag was gehaald. We zaten in de auto op weg naar de prijsuitreiking. Of ik boos was? Nee, ik ben geen moment boos geweest. Maar het is een beetje apart, het stempelen. Het is traditie, niet meer van deze tijd."

Alsnog een stempel

Maar nu, 20 jaar na dato dus, krijgt hij alsnog een stempel bij Hindeloopen.

Seinstra verslaat Smit in eindsprint

Elfstedentocht 1997: Seinstra wint bij de vrouwen

Seinstra verslaat Smit!

De zwangere Klasina Seinstra wint bij de vrouwen! Ze blijft Gretha Smit nipt voor. De vrouwen finishen een uur na de mannen.

Angenent en Hulzebosch reageren na de finish

Elfstedentocht 1997: reacties Angenent en Hulzebosch na de finish

De uitslag

De uitslag van de vijftiende Elfstedentocht

Angenent of Hulzebosch???

'Hulzebosch of Angenent... Het wordt... Angenent!'

ANGENENT WINT

HENK ANGENENT WINT DE VIJFTIENDE ELFSTEDENTOCHT. HIJ VERSLAAT ERIK HULZEBOSCH IN DE EINDSPRINT!

De finale krijgt vorm!

Arnold Stam moet afhaken. Nog vijf man op kop. Met Angenent en Hulzebosch als de gangmakers.

Piet Kleine valt aan en valt aan

Piet Kleine heeft al twee pogingen ondernomen, maar hij kan niet wegkomen bij zijn concurrenten. Nu gaat hij weer, maar opnieuw lukt het hem niet.

Nu naar de finish in Leeuwarden

De laatste 20 kilometer worden zo ingezet. Op naar de finish in Leeuwarden. Nog zes mannen bij elkaar: Hulzebosch, Van Benthem, Angenent, Verduin, Borst en Stam.

Nog 27 kilometer

Maar nu stempelen in Dokkum.

In Dokkum is het oranje

Dokkum is klaar om de kopgroep te ontvangen. Het is druk in Dokkum, waar duizenden feestgangers staan. In Dokkum wordt voor het laatst gestempeld.

De kopgroep van zes krijgt vorm

Elfstedentocht 1997: zes mannen vormen nieuwe kopgroep

Met de hoofdrolspelers van 1997 terug naar de Bonkevaart

De beste twee schaatsers in de Elfstedentocht van 1997 hielden op voorhand geen rekening met elkaar. Dat blijkt uit de reconstructie van Andere Tijden Sport. Bovendien wilde Henk Angenent, de latere winnaar, beslist niet dat Erik Hulzebosch zou winnen.

Tijdens de race dacht Angenent al stiekem aan een eventuele zege. Hij twijfelde eigenlijk even of hij wel wilde winnen. Wat hem overhaalde? Een spandoek langs de kant gericht aan Erik Hulzebosch. En diezelfde Hulzebosch onthult twintig jaar later: "Ik heb onderweg geen moment rekening gehouden met Henk Angenent."

Een terugblik met de zes hoofdrolspelers in de vijftiende Tocht der Tochten.

Angenent twijfelde halverwege of hij wel wide winnen

Zes mannen op kop

Hulzebosch, Van Benthem, Angenent, Verduin, Borst en Stam zijn weg. En het tempo ligt nu flink hoger dan een half uur geleden. Op naar Dokkum.

Een ontsnapping in de kopgroep

Henk van Benthem, Bert Verduin en Arnold Stam zijn nu weg. De rest kan (nog) niet volgen.

Ook de vrouwen passeren Franeker

De eerste vrouwen gaan nu Franeker voorbij. De mannen zijn al een stukje verder en zetten de tocht voort richting Dokkum.

Valpartij Kleine

Piet Kleine gaat onderuit nadat hij in een scheur is gereden. Niet iedereen wacht op hem, maar uiteindelijk weet Kleine toch aan te sluiten.

Voorlaatste stempel in Franeker

Er is gestempeld in Franeker. Elf rijders nu in de kopgroep. Langs De Ried rijden de schaatsers via Berlikum, Bartlehiem en Birdaard naar Dokkum, de laatste stempelpost voor de finish in Leeuwarden.

Sportief

Henri Ruitenberg komt ten val, hij lijkt de aansluiting met de kopgroep te verliezen, maar de rest wacht op de routinier. Sportief.

De tussenstand in Harlingen

Harlingen, de achtste stempelpost

Twaalf rijders komen Harlingen binnen en pakken de achtste stempel.

De tussenstand in Bolsward

De tussenstand in Bolsward

25.000 gulden

Ruitenberg vertelt later over dit moment: "Als ik tijdens de wedstrijd met een mobiele telefoon, wat toentertijd helemaal hip was, zou bellen, kon ik 25.000 gulden verdienen. Zodra het licht was geworden en ik de camera naast me zag rijden, pakte ik de telefoon uit m’n zak en begon te bellen. Nou ja, ik begon te praten. Ik was al een paar keer gevallen en de telefoon deed het allang niet meer. Yes, kassa, was het enige dat ik kon denken."

Waarom belde Ruitenberg tijdens de tocht?

Elfstedentocht 1997: Ruitenberg pleegt een belletje

De kopgroep nadert Bolsward

Bolsward is de volgende stop. En dan zijn de rijders halverwege.

Sfeerfilmpje tijdens de Elfstedentocht? Zo zag dat eruit...

Elfstedentocht 1997: zo zag het sfeerfilmpje over Workum eruit

Erik Hulzebosch op kop

In Workum stempelt Erik Hulzebosch als eerste. Op weg naar Bolsward!

De tussenstand in Hindeloopen

De tussenstand in Hindeloopen

Piet Kleine is de koploper, maar hij heeft niet gestempeld.

Een stomme fout van Kleine

Elfstedentocht 1997: Piet Kleine vergeet te stempelen

Tussenstand in Stavoren

De tussenstand bij Stavoren

Armblessure voor Peter de Vries

Peter de Vries kan niet meer verder. Hij heeft, zo lijkt het, een armblessure. Hij was een van de kanshebbers, want in 1996 won hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Edward Hagen op kop

De eerste rijders hebben gestempeld in Stavoren. Edward Hagen is de eerste die binnenkomt. Jan Bakker en René Ruitenberg volgen hem.

Het is koud...

De gevoelstemperatuur is veel kouder dan de thermometer aangeeft. Het is tussen de 3 en 7 graden onder nul. Maar er staat een harde wind, waardoor de gevoelstemperatuur soms 18 graden onder nul is.

Kapotte schaats

Het eerste drama is een feit. De schaats van de heer Hoekstra uit Heerenveen is kapot. Hij gaat wel verder, op een soort klapschaats, maar dit gaat hij niet lang volhouden. "Een klein menselijk drama", aldus Frank Snoeks.

De kapotte schaats van Hoekstra

Stempelen!

De eerste rijders zijn Sloten voorbij. Via Balk, over de Luts, gaan de schaatsers nu richting Stavoren.

De doorkomst in Woudsend

Doorkomst Woudsend

Van IJlst naar Sloten

Erik Hulzebosch passeert als eerste het stempelhokje in IJlst en gaat als eerste richting Sloten, langs Woudsend.

Gekluund in Sneek

Er is gekluund en de eerste kopgroep heeft zich gevormd na Sneek. Onder anderen Yp Kramer, de vader van Sven Kramer, zit erbij. Ook Piet Kleine en Jan Maarten Heideman rijden ook voorop. De volgende doorkomstplaats is IJlst.

2000 verslaggevers

In onder andere België, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan is in 1997 de Elfstedentocht te volgen. In het totaal waren er destijds ongeveer 2000 verslaggevers in actie.

'De dag van carnaval in het noorden'

Het commentaar komt van Frank Snoeks, Herbert Dijkstra en Heinze Bakker. Evert ten Napel is naast Mart Smeets een van de verslaggevers.

"De dag van carnaval in het noorden", zegt Heinze Bakker.

Henk Kroes is tevreden

"Ik geniet met volle teugen, dit is toch fantastisch." Henk Kroes, de voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden, staat bij de start en is bijzonder blij met de manier waarop de Tocht in korte tijd is georganiseerd. De sfeer in Leeuwarden, waar veel publiek naartoe is gekomen, is perfect, volgens Kroes.

Beelden van de start

Het startschot klinkt in de Elfstedentocht 1997

Snijders als eerste onderweg

De schaatsen zijn aan en de veters gestrikt. Het is nog pikkedonker, maar de Elfstedenrijders staan op het ijs. Patrick Snijders is de eerste die weg is. Allrounder Bart Veldkamp, die vooraf nog vertelde dat iedereen hem voor gek verklaart, rijdt er niet ver achter.

We zijn begonnen!

Het startschot heeft geklonken en de rijders rennen richting de Zwette in Leeuwarden, waar ze voor eerst het ijs op gaan.

Startschot om half 6

Mart Smeets begeeft zich met zijn microfoon tussen de wedstrijdrijders, die al geruime tijd klaar staan voor de start. De meeste mannen hebben weinig geslapen en zijn bloednerveus voor het de vijftiende Elfstedentocht, die om half 6 van start gaat.

Mart Smeets voor de start van de 15de Elfstedentocht

Herbeleef de Elfstedentocht

De NOS deed het al twee keer eerder: een integrale heruitzending van 'de Tocht der Tochten'. Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst werd verreden.

Na de edities van 1985 en 1986 wordt ook de tocht van 1997 integraal uitgezonden. Via NOS.nl kunnen schaatsliefhebbers het spektakel vanaf 05.15 uur herbeleven. Vanaf de eerste meters aan de Zwettehaven in Leeuwarden tot de finish op de Bonkevaart.

Via dit liveblog doen we, alsof we weer terug zijn in 1997, verslag van de ontwikkelingen in de wedstrijd.