liveblog

Sprankelend Feyenoord loopt uit op strompelend Ajax

liveblog gesloten

Afgelopen

Het is afgelopen in Enschede! Ajax verliest voor het eerst in 2016 een uitwedstrijd. FC Twente zegeviert met 1-0.

GOAL FC Twente

Klich stuurt Onana de verkeerde kant op en benut de strafschop. FC Twente komt in blessuretijd op 1-0 tegen Ajax!

Penalty FC Twente

Een penalty voor FC Twente in de laatste minuut en een rode kaart voor Nick Viergever wegens hands!

Laatste minuten

De laatste minuten lopen bij een 0-0 tussenstand in Enschede. Ajax blijft zoeken naar de verlossende goal, maar Twente blijft gevaarlijk in de counter. Zo kon Dijks nog net een tegenstoot voorkomen door bij Ünal aan de noodrem te hangen: gele kaart.

In de laatste minuut is er een vrije trap van Ziyech, die door Klaassen (ruim) over de kruising wordt gekopt.

FC Twente-Ajax 0-0

Ajax wordt onrustig

Nog ruim een kwartier te spelen in Enschede en het staat nog steeds 0-0. Ajax kan vandaag het clubrecord evenaren als het voor de 42ste wedstrijd op rij scoort, maar dan moet er dus wel worden gescoord.

De Amsterdammers zoeken naarstig naar gaatjes in de Twentse defensie, maar verder dan speldenprikjes komen ze niet. De ploeg begint onrustig te worden. Trainer Bosz grijpt in door Dolberg te vervangen door Cassierra.

Spannend

De spanning loopt op in Enschede, waar op het scorebord na een uur spelen nog de 0-0 staat. Ajax had een schietkans via Ziyech (korte hoek, redding Marsman), FC Twente had in een vlijmsnelle counter nog een grotere kans. Sánchez kon net op tijd ingrijpen bij de alleen op het doel afstormende Ünal.

Kans Twente

FC Twente blijft stug verdedigen en loeren op de uitbraak. En in de 56ste minuut is er zo'n gevaarlijke uitbraak: de aanval eindigt met een schot van Ter Avest dat net overzeilt.

Ajax worstelt met FC Twente, in dit geval Amin Younes met Kamohelo Mokotjo

Ajax dringt beetje aan

Ajax dringt in de beginfase van de tweede helft een beetje aan. In de 52ste minuut was het bijna raak: een lastige vrije trap met stuit van Schöne kan ternauwernood door Marsman worden gepareerd. In de reboun is Viergever er nog dichtbij.

Tweede helft

De tweede helft van FC Twente-Ajax is begonnen met twee ongewijzigde ploegen. De stand is 0-0.

Opvallend: Twente trapt af, Ajax verovert meteen de bal en na 8 seconden schiet Dolberg gevaarlijk op het Twente-doel. De bal gaat rakelings naast.

Rust

Het is rust in Enschede. Er is nog niet gescoord bij het duel tussen FC Twente en Ajax: 0-0.

Kansjes Twente en Ajax

Ajax komt maar niet door de stugge Twentse defensie heen. De Tukkers blijven simpel overeind en loeren op de snelle uitbraak. In de 38ste minuut was er een behoorlijke mogelijkheid: na een voorzet van Celina probeerde Seys een halve omhaal van dichtbij, maar zijn inzet ging over.

In de 44ste minuut heeft Ajax zijn grootste kans tot nu toe. Younes wervelt door de defensie van Twente, maar zijn schot gaat rakelings naast.

Tevreden Feyenoorders

Weinig kansen

Er is een klein half uur gespeeld in Enschede en de wedstrijd wil nog niet echt op gang komen. Dat komt vooral doordat FC Twente zijn zaakjes defensief goed op orde heeft. Er ontstaan nauwelijks kansen.

Kans Twente, geel Ter Avest

De eerste echte kans voor Twente was er in de 17de minuut via Klich. De Pool haalt hard uit van afstand, keeper Onana pakt de bal moeizaam, in twee instanties.

Drie minuten later komt Ter Avest goed weg met een gele kaart na een spijkerharde overtreding op Dijks.

Rommelig en slordig

Een kwartier staat er inmiddels op de klok in Enschede. Het is vooralsnog een beetje rommelig en slordig wat Twente en Ajax op de mat leggen, maar het tempo ligt wel hoog. Het wachten is op de eerste grote kans.

Leuk begin

De beginfase in Enschede is niet onaardig. Ziyech schoot in de vierde minuut een vrije trap over en een minuutje later was er een kans voor Ünal, na een foutje van Sánchez, maar ook zijn poging ging (ver) over.

De bal rolt

Ajax heeft afgetrapt voor het uitduel met FC Twente. De bal rolt!

Het is de laatste uitwedstrijd van Ajax van het kalenderjaar 2016 en de Amsterdammers verloren er nog geen eentje.

El Ghazi en Dijks in de basis

Anwar El Ghazi en Mitchell Dijks beginnen met Ajax aan de uitwedstrijd tegen FC Twente. Trainer Peter Bosz heeft ruimte voor het duo omdat de geblesseerde Bertrand Traoré en Daley Sinkgraven niet inzetbaar zijn.

Hakim Ziyech speelt tegen de club waarvoor hij de vorige twee seizoenen 30 keer scoorde in 68 competitiewedstrijden.

Afgelopen in Utrecht

Vrolijke gezichten bij FC Utrecht: het laatste fluitsignaal klinkt en de Domstedelingen boeken een verdiende 2-0 zege op Heracles.

Rode kaart

Vlak voor tijd is er ook nog een rode kaart voor Heracles. Breukers haalt de doorgebroken Zivkovic neer en kan gaan douchen.

FC Utrecht-Heracles 2-0

Afgelopen

Het is klaar in Alkmaar. Een swingend Feyenoord speelde een mat AZ helemaal zoek. De uitslag: 0-4.

Slotfase in Alkmaar

Het is bijna klaar in Alkmaar. Feyenoord had in de slotfase nog wel een goaltje of twee kunnen maken. Invaller Tapia had een enorme kans en ook Elia was er dichtbij. Het blijft echter 0-4.

AZ-Feyenoord 0-4

GOAL Haller

Sébastien Haller komt ten val in het strafschopgebied van Heracles en de bal gaat op de stip. Er leek niet heel veel aan de hand, maar het is niet de eerste keer dat Haller een penalty claimde. Scheidsrechter Nijhuis maakt een optelsom en komt tot 11 meter.

De Fransman schiet de strafschop hoogstpersoonlijk en onberispelijk binnen: 2-0 voor Utrecht.

Spanning in Utrecht

Het spelpeil bij Utrecht-Heracles was een beetje gedaald, maar in de 73ste minuut is er een kunststukje van Haller. Hij weet een hoge bal nog net voor zijn directe tegenstander, waar hij zelf achter staat, op doel te schieten. De bal gaat er niet in.

Een minuut later is het bijna raak aan de andere kant: een fantastisch schot van Gosens wordt door keeper Jensen op formidabele wijze, via het aluminium, naast getikt. Het blijft spannend in Utrecht.

FC Utrecht-Heracles 1-0

GOAL Feyenoord

Feyenoord sprankelt en heerst ook na rust in Alkmaar. Op aangeven van Elia schiet Vilhena in de 69ste minuut onbedreigd de 4-0 tegen de touwen.

Tonny Vilhena maak een hartje na zijn doelpunt tegen AZ

Kans AZ, maar ook weer Feyenoord

In de 65ste minuut noteren we de eerste echt grote kans voor AZ. Invaller Dos Santos levert een vlammend schot richting kruising af, maar Jones redt prachtig.

Een minuut later is het alweer de beurt aan Feyenoord, dat opnieuw een prachtige aanval aflevert met een glansrol voor El Ahmadi. De inzet van eindstation Jørgensen is simpel te pakken voor Rochet.

AZ-Feyenoord 0-3

FC Utrecht blijft beter

Ook bij FC Utrecht-Heracles is er sinds de rust weinig veranderd. Utrecht speelt prima en heeft alweer een paar kansen gehad via Haller en Zivkovic.

Maar in de 59ste minuut was het bijna 1-1. Duarte verovert (met een overtreding, zo lijkt het) de bal en stuurt Linssen weg. Die wordt vlak voor het doel in kansrijke positie gestuit door Van der Maarel.

Feyenoord blijft beter

De dubbele wissel heeft nog niet het gewenste effect gebracht bij AZ. Na een klein kwartier in de tweede helft is het beeld nog hetzelfde: Feyenoord is oppermachtig tegen AZ, dat geen schim is van de ploeg die donderdag FC Zenit versloeg.

De tweede helft van AZ-Feyenoord is begonnen. Bij AZ zijn Jahanbakhsh en Dos Santos in de ploeg gekomen voor Bel Hassani en Tankovic. Feyenoord leidt met 3-0.

Ook FC Utrecht-Heracles is hervat. De thuisploeg leidt met 1-0 door een eigen goal van Te Wierik

Rust

Het is meteen rust in Alkmaar. Sombere gezichten bij AZ-trainer John van den Brom en consorten: Feyenoord leidt met 3-0!

Ook in Utrecht klinkt het rustsignaal. FC Utrecht staat op een dikverdiende 1-0 voorsprong tegen Heracles.

AZ kwam net een beetje in de wedstrijd, maar dan slaat Jørgensen toe: hij schiet in de 45ste minuut de 3-0 binnen. Het is een vlijmscherpe uitbraak van de Rotterdammers. De assist is van Vilhena, topscorer Jørgensen slaat ijskoud toe.

Nicolai Jørgensen juicht na zijn goal

AZ ontwaakt

In de slotfase van de eerste helft lijkt AZ een beetje wakker te zijn geworden. Er waren voor het eerst Alkmaarse kansjes (Rienstra, Van Overeem), maar in beide gevallen bracht Botteghin redding.

AZ-Feyenoord 0-2

Schiettent

Na 35 minuten ontsnapt Heracles aan een grotere achterstand bij FC Utrecht. De Domstedelingen vuren in korte tijd zo'n vier keer af op het doel (het lijkt wel een schiettent en anders wel een flipperkast), maar op miraculeuze wijze houdt Castro zijn doel schoon.

GOAL FC Utrecht

Het kon niet uitblijven: in de 32ste minuut komt FC Utrecht op een verdiende 1-0 voorsprong. Het is Heracles-verdediger Te Wierik die de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkt na een hoekschop van FC Utrecht.

Willem Janssen kopt, via Mike te Wierik zal de bal in het Heracles-doel gaan

AZ op de pijnbank

Feyenoord speelt een uitstekende wedstrijd in Alkmaar en speelt AZ bij vlagen zoek. Na een half uur was er opnieuw een grote kans voor Elia: na een hoekschop komt de bal via een hakje van Jørgensen bij de buitenspeler, maar keeper Rochet redt.

Domper Utrecht

FC Utrecht domineert nog altijd het spel tegen Heracles, maar heeft wel een domper te verwerken gekregen. Rico Strieder heeft het veld in de 21ste minuut geblesseerd per brancard verlaten. Dat zag er niet best uit. Zijn vervanger is Mark van der Maarel.

FC Utrecht-Heracles 0-0

Het gaat niet goed met FC Utrecht-speler Rico Strieder

AZ gaat over de knie bij Feyenoord. In de 19de minuut is het 2-0 voor Feyenoord. Een doelpunt nota bene van Jan-Arie van der Heijden.

De verdediger scoorde nog nooit voor Feyenoord. Hij staat zelf aan de basis van de goal door driftig op te rukken, via Jørgensen krijgt hij de bal weer terug, waarna hij de bal via keeper Rochet in het doel ziet vliegen.

Jan-Arie van der Heijden ziet de bal in het doel verdwijnen

Feyenoord heerst

Feyenoord is de baas in Alkmaar, zeker sinds het doelpunt. Na een kwartier is bijna 2-0 voor de Rotterdammers: een schot van Elia gaat via de buitenkant van de paal naast.

AZ-Feyenoord 0-1

Geen Kuijt bij Feyenoord, maar Berghuis. En die scoort in de elfde minuut van afstand tegen zijn oude club. Feyenoord op 1-0 bij AZ.

Het is een fraai schot waar AZ-keeper Rochet geen antwoord op heeft. Het besluit van Feyenoord-trainer Van Bronckhorst om Berghuis een basisplaats te geven, werpt daarmee zijn vruchten af.

Opvallend: het is pas het tweede doelpunt van Feyenoord in het eerste kwartier van een eredivisiewedstrijd dit seizoen, tegenover vijftien doelpunten in het laatste kwartier.

Steven Berghuis rent weg na zijn goal

Aftasten in Alkmaar

In Alkmaar heeft Feyenoord in de beginfase het hoogste woord, zonder dat er grote kansen zijn ontstaan. Zowel Feyenoord als AZ zet vroeg druk op de bal. Het wachten is nog op spektakel.

AZ-Feyenoord 0-0

Scherp Utrecht

FC Utrecht begint scherp aan het duel met Heracles. Binnen twee minuten zijn er al twee kansen geweest voor Zivkovic. Beide malen bracht keeper Castro redding.

De bal rolt!

De bal rolt in Alkmaar voor de strijd tussen de koploper en de nummer vijf: AZ-Feyenoord.

En ook in Utrecht rolt de bal. De wedstrijd FC Utrecht-Heracles is begonnen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Na de saaie wedstrijd tussen Sparta en Vitesse gaan we verder met AZ-Feyenoord en FC Utrecht-Heracles. Jeroen Elshoff heeft er zin in.

Klaar in Rotterdam

Het is klaar bij Sparta-Vitesse. Geen wedstrijd voor de geschiedenisboekjes, maar Vitesse is blij, want het wint met 1-0.

In de allerlaatste seconde had Sparta nog zijn grootste kans van de wedstrijd: Pogba kopte net voorlangs.

Rode kaart

In blessuretijd is er een opstootje op Het Kasteel rond Van Wolfswinkel en Spierings, waarbij Spartaan Spierings in korte tijd twee kaarten krijgt: hij moet van het veld.

Sparta-Vitesse 0-1

GOAL Vitesse

Toch een doelpunt op het Kasteel! Na een saaie vertoning kopt Van Wolfswinkel in de 83ste minuut de 1-0 voor Vitesse binnen.

Vanaf de 80ste minuut gebeurde er ineens van alles op het veld. Na een bijna-kans van Spartaan Pogba en reddingen van Kortsmit op pogingen van Nathan en Kashia is het dan toch Vitesse die een goal maakt. De voorzet is van Ota, Van Wolfswinkel kopt richting tweede paal, waar niemand staat, en Vitesse-trainer Fraser springt een gat in de lucht.

Slaapverwekkend

Is er nog iets te melden uit Rotterdam? Niet echt. Er staat nog een kwartier op de klok. Vitesse had zojuist zijn tweede hoekschop van de wedstrijd. Het vak met Vitesse-fans maakt veel kabaal, waardoor wordt voorkomen dat de andere toeschouwers in slaap kunnen vallen.

Arnold Kruijswijk is ondertussen bij Vitesse in het veld gekomen voor Van der Werff. Kruijswijk heeft al 298 eredivisiewedstrijden op zijn naam staan zonder gescoord te hebben. Dus of hij de aangewezen man is om de wedstrijd open te breken, is de vraag.

Sparta-Vitesse 0-0

Warempel, een kans

Er is alweer een kwartier gespeeld op Het Kasteel. Sparta is iets meer uit zijn schulp gekropen en heeft zich al een paar keer in de buurt van het Arnhemse doel laten zien. Sterker nog: in de 60ste minuut moet keeper Room zich voor de eerste keer inspannen. Een schot van Brogno wordt door Room naast het doel getikt.

Meteen daarna wordt El Azzouzi gewisseld. Pogba is zijn vervanger.

Opstellingen AZ-Feyenoord (14.30 uur)

Feyenoord begint zonder Dirk Kuijt aan de uitwedstrijd tegen AZ. De 36-jarige aanvoerder zit in op de bank. Trainer Giovanni van Bronckhorst kiest voor Steven Berghuis, die rechts voorin start. Dat betekent dat Jens Toornstra een linie naar achteren zakt, waar hij de plek van Kuijt overneemt op het middenveld tussen de nieuwe aanvoerder Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena in.

Terence Kongolo zit na een hamstringblessure weer op de bank bij Feyenoord, dat op basis van een beter doelsaldo dan Ajax de eredivisie aanvoert.

Na een eerste helft om snel te vergeten doen Sparta en Vitesse nu een nieuwe poging: de tweede helft is begonnen.

Beerens op dreef

Bij gebrek aan amusement bij Sparta-Vitesse: Roy Beerens was gisteren met twee goals uitstekend op dreef bij Reading-Sheffield Wednesday.

Straks: Haps!

Hopelijk doen AZ en Feyenoord het straks om 14.30 uur beter dan Sparta en Vitesse tot nu toe.

Aan Ridgeciano Haps zal het niet liggen. Hij is een zeer gewaardeerde kracht bij AZ. De 23-jarige linksback toont zich bij de Alkmaarders een contante factor en is volgens ingewijden toe aan een stap hogerop.

Hoelang is Haps nog voor AZ te houden?

Rust

Het is rust bij Sparta-Vitesse na vermoedelijk de meest bloedeloze eerste helft van 2016. De ruststand is dan ook: 0-0.

Zon breekt door

Bijna 35 minuten en de zon breekt ineens door in Rotterdam! Het ziet er een beetje zomers uit. Over de wedstrijd valt verder niets te vertellen. Het is bijzonder treurig wat Sparta en Vitesse op de mat leggen. Er gebeurt niets leuks.

Weinig te beleven

Sparta speelt statisch en wacht af, Vitesse speelt de bal rond en zoekt - vooralsnog tevergeefs - naar een gaatje. Het levert tot nu toe een weinig boeiende wedstrijd op.