liveblog

AZ gaat door, Feyenoord ligt eruit, Ajax blijft ongeslagen

liveblog gesloten

Klaar in Luik

Het is afgelopen in Luik. Ajax speelt met 1-1 gelijk bij Standard en behoudt zijn ongeslagen status in de Europa League.

Spannende slotfase

Vlak voor tijd verzuimt Ajax om Standard Luik definitief uit de Europese wensdroom te helpen. Bij een vlotte counter bedient Ziyech El Ghazi, die helemaal alleen voor keeper Hubert faalt en over schiet.

Standard Luik-Ajax 1-1

GOAL Standard Luik

Zes minuten voor tijd komt Standard Luik op 1-1 tegen Ajax. Invaller Raman is Riedewald te snel af en kopt raak.

Het publiek in Luik gaat er nog eens voor staan, maar het blijft een moeilijk verhaal voor de Walen. Door de 2-0 voorsprong van Celta de Vigo bij Panathaikos heeft Standard, op dit moment, nog twee doelpunten nodig.

Kans Nouri

Een klein kwartier voor tijd is er weer een prima kans voor Ajax. Nouri draait op de rand van het strafschopgebied knap weg, maar zijn schot gaat over.

Een minuutje later gaat Nouri naar de kant. Hij wordt vervangen door Ziyech.

Celta de Vigo is ondertussen op 2-0 gekomen bij Panathinaikos. Standard zal dus toch echt moeten winnen om Europees te overwinteren.

Standard Luik-Ajax 0-1

Standard op jacht

Nog twintig minuten te spelen in Luik. Bij Ajax is Dolberg ondertussen in de ploeg gekomen voor Younes. Standard jaagt op de gelijkmaker (en eigenlijk de broodnodige winst), maar de Amsterdammers blijven vooralsnog overeind.

Kans Cassierra

Een uur gespeeld in Luik en het blijft een alleraardigste wedstrijd om te zien. De druk van Standard neemt toe, maar de Walen moeten dan ook winnen om te overwinteren.

De grootste kans sinds de rust was voor Ajax. Na een fenomenale pass van Younes duikt Cassierra alleen op voor keeper Hubert, maar de bal rolt via de goalie net naast.

Kans Nouri

In de 54ste minuut is er weer een goede mogelijkheid voor Ajax. Publiekslieveling Nouri rukt op en haalt uit, de bal gaat rakelings langs de kruising.

En een paar minuten later is het weer Standard: Sá kopt via de grond, Boer redt en tikt de bal nog net voor Mbenza weg. Het spel golft op en neer.

Enoh mist

De tweede helft begint aantrekkelijk. Ajax legde al een fraaie aanval op de mat die eindigde met een gemiste kans voor El Ghazi, maar ook Standard had al een grote kans. Oud-Ajacied Enoh schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied echter bijna de tweede ring met Ajax-supporters in.

Tweede helft

De bal rolt ondertussen weer in Luik. Groepswinnaar Ajax verdedigt tegen de Belgen een 1-0 voorsprong.

Tijd voor thee

Het is rust in Luik. Na een enigszins turbulente eerste helft staat Ajax met 1-0 voor door een doelpunt van Anwar El Ghazi.

Geel Tete

De sfeer op het veld is gespannen. Niet alleen door het vuurwerk, maar ook omdat de Belgen moeten winnen en tegen een 1-0 achterstand aankijken. Tete is inmiddels op de bon gegaan na een spijkerharde overtreding op Fiore.

In blessuretijd komt Standard bijna op 1-1, als een schot van de zijkant via keeper Boer bijna het doel in caramboleert.

Waalse schulp

Na 35 minuten kunnen we ook een aardige kans voor Standard noteren. Dompé haalt van verre afstand uit, Boer kijkt hem naast. Na het overrompelende begin van Ajax beginnen de Walen iets uit hun schulp te kruipen.

GOAL Ajax

Ajax komt in de 27ste minuut op voorsprong bij Standard Luik! Anwar El Ghazi schiet vanuit een lastige hoek fraai en loeihard binnen: 1-0.

Twee minuten eerder leek het ook al 1-0: aanvoerder Klaassen kopte raak, de bal werd net op of net over de lijn weggehaald door een Standard-speler. Lastig te zien, maar in de herhaling leek het toch echt een doelpunt te zijn.

Anwar El Ghazi en Davy Klaassen juichen na de 1-0 tegen Standard Luik

Overwicht voor Ajax

Genoeg over vuurwerk nu: er is ondertussen alweer ruim 20 minuten gevoetbald in Luik. Echte doelkansen hebben we nog niet gezien, maar het overwicht is voor Ajax, met zo'n 75 procent balbezit. In het andere duel in deze groep, Panathinaikos-Celta de Vigo, is de tussenstand 0-1 door een doelpunt van Guidetti.

Standard Luik-Ajax 0-0

Wedstrijd gaat door

De wedstrijd is na een paar minuten weer hervat. Standard Luik en Ajax proberen het opnieuw. De stand is 0-0.

Vuurwerk op het veld

In de zesde minuut wordt de wedstrijd Standard Luik-Ajax stilgelegd vanwege vuurwerk op het veld uit het vak met Amsterdamse supporters.

De spelers gaan naar de kant, maar nog niet de kleedkamers in.

In de heenwedstrijd gooiden fans van Luik vuurwerk in een Ajax-vak. Blijkbaar gaat het hierbij om een soort van revanche.

• NOS
    Vuurwerk op het veld tijdens Standard Luik-Ajax
  • NOS
  • NOS

De bal rolt!

De bal rolt in Luik. Het al geplaatste Ajax neemt het met een sterk gewijzigd elftal op tegen Standard Luik.

Boer en El Ghazi in de basis

Ajax treedt met liefst negen wijzigingen in het basisteam aan. Onder anderen doelman Diederik Boer, de in genade aangenomen aanvaller Anwar El Ghazi en spelmaker Abdelhak Nouri mogen het in België laten zien. Alleen Donny van de Beek en Amin Younes zijn overgebleven van het elftal dat zondag tegen FC Groningen startte. Aanvoerder Davy Klaassen keert terug van een schorsing.

Poulewinnaar Ajax versloeg eind september Standard Luik in de Arena met 1-0. De Belgische club maakt nog kans op overwinteren, maar hetzelfde geldt voor Celta de Vigo, dat afsluit bij Panathinaikos.

Klaar in Alkmaar

Het laatste fluitsignaal in Alkmaar klinkt en AZ juicht! Door een 3-2 zege op FC Zenit is Europese overwintering een feit.

Klaar voor Feyenoord

Het is klaar in De Kuip. Feyenoord verliest met 1-0 van Fenerbahçe en is klaar in Europa.

GOAL Manchester United

Veel maakt het allemaal niet meer uit voor Feyenoord, maar Manchester United komt vlak voor tijd op 2-0 bij Zorja. Ibrahimovic scoort.

Zorja Loegansk-Manchester United 0-2

Aftellen in De Kuip

Nog minder dan vijf minuten in De Kuip. Feyenoord moet drie keer scoren. Als dat nu nog lukt, praten we over 50 jaar nog over deze wedstrijd. Feyenoord blijft het wel proberen, maar de echte bezieling is er niet meer.

Feyenoord-Fenerbahçe 0-1

GOAL FC Zenit

Oei, dat wordt weer oppassen voor AZ. FC Zenit komt 10 minuten voor tijd op 3-2 door een ongelukkige eigen goal van Wuytens. De Belg glijdt een Russisch schot onfortuinlijk achter Rochet.

Bij Maccabi Tel Aviv-Dundalk is de stand nog altijd 2-1. Dat betekent dat AZ moet winnen, anders is het Europese avontuur voorbij.

AZ-FC Zenit 3-2

Feyenoord heeft haast

Lachende gezichten in Alkmaar, maar in Rotterdam is het een ander verhaal. Er staan nog 20 minuten op de klok en Feyenoord kijkt nog altijd tegen een 1-0 achterstand aan. Feyenoord heeft drie goals nodig en heeft de mouwen opgestroopt, maar tot echt grote kansen leidt dat nog niet.

GOAL AZ

Tankovic haalt in de 68ste minuut ongenadig uit en de bal zeilt schitterend in het Zenit-doel. Het is 3-1 voor AZ!

Een prachtig doelpunt van de Zweed en dat was nodig ook. De Russen werden sinds de 2-1 steeds gevaarlijker en AZ moest terug, maar de goal van Tankovic geeft weer lucht.

AZ-FC Zenit 3-1

Doelpunt voor FC Zenit! Giuliano brengt de spanning na een klein uur terug met een vlammend schot in de kruising. De stand is 2-1 voor AZ.

Keeper Rochet is kansloos op de schitterende inzet van de Braziliaan.

AZ-FC Zenit 2-1

Kans AZ

In Alkmaar is het nog altijd een prima Europa League-avond. AZ leidt met 2-0 en had via een hard schot van Tankovic al op 3-0 kunnen staan, ware het niet dat keeper Lodygin redding bracht.

AZ-FC Zenit 2-0

Kans Feyenoord

Feyenoord is op jacht naar doelpunten, maar de thuisploeg speelt nog altijd nerveus en slordig. In de 53ste minuut was er wel een prima schot van El Ahmadi, snoeihard en met een stuit, maar keeper Demirel brengt redding voor Fenerbahçe.

Manchester United is op 1-0 gekomen bij Zorja Loegansk, door een goal van Mkhitaryan. Feyenoord moet nu echt drie keer scoren.

Zorja Loegank-Manchester United 0-1

De tweede helft in Rotterdam en Alkmaar is ondertussen begonnen. Feyenoord staat 1-0 achter, AZ staat 2-0 voor.

Mist

De wedstrijd tussen Sassuolo en Racing Genk gaat vanavond niet door vanwege de mist. Morgenmiddag wordt er een nieuwe poging gedaan.

Rust

Het is rust in Alkmaar. AZ staat op een 2-0 voorsprong tegen FC Zenit en dat is ruim voldoende om Europees te overwinteren. Bij Maccabi Tel Aviv-Dundalk is de ruststand 2-1.

Ook in De Kuip is het rust. Feyenoord staat 1-0 achter tegen Fenerbahçe en moet in de tweede helft drie keer scoren. Vlak voor rust had Feyenoord nog een paar prima kansen, onder meer via Vilhena, maar de bal wilde er niet in. Hopelijk voor Feyenoord na de rust wel.

GOAL AZ

Twee minuten voor rust komt AZ op 2-0 tegen FC Zenit! Haps schiet fraai via de binnenkant van de paal binnen. AZ zit op rozen.

En een minuut later is het bijna 3-0: op aangeven van Bel Hassani knalt Mühren op de paal. De Alkmaarders zijn goed bezig.

Ridgeciano Haps

Feyenoord van slag

De voorsprong van Fenerbahçe heeft er danig ingehakt bij Feyenoord. De wil is er wel bij de Rotterdammers, maar het spel is nerveus en slordig. De Turken leunen sinds de voorsprong ontspannen achterover en loeren op mogelijke uitbraakkansen.

1-1 in Israël

In Israël gaat het intussen snel: het is 1-1 bij Maccabi Tel Aviv-Dundalk. Ben Haim II zette Maccabi na 21 minuten op voorsprong, ploeggenoot Eli Dasa werkte de bal zes minuten later in eigen doel.

Zolang AZ voorstaat tegen Zenit, maakt het allemaal niets uit. Het is nu wel zo dat AZ in ieder geval niet meer mag verliezen van Zenit. Een gelijkspel is op dit moment ook genoeg om door te gaan.

Maccabi Tel Aviv-Dundalk 1-1

Gevaarlijke Russen

In Alkmaar is na een klein half uur spelen nog altijd 1-0 voor AZ. De Russen zijn wel al een paar keer gevaarlijk opgerukt naar het doel van Rochet. De AZ-keeper heeft echter nog niet hoeven vissen.

AZ-FC Zenit 1-0

GOAL Fenerbahçe

O jee.. Fenerbahçe komt op 1-0 in De Kuip. Het is een kadootje van Karsdorp, de Senegalese spits Sow pakt hem uit met een omhaal.

Na een voorzet van rechts kopt Karsdorp de bal, tot afgrijzen van iedereen met een Feyenoord-hart, naar Sow. Die scoort, eerlijk is eerlijk, op fenomenale wijze. Echt verrassend is het ook weer niet: Sow heeft een abonnement op omhalen.

Feyenoord in de problemen: er zijn nu drie goals nodig. Bij Zorja Loegansk-Manchester United is nog niet gescoord.

Moussa Sow maakt op fraaie wijze de 1-0 tegen Feyenoord

Rotterdams gevaar

Na een kwartier spelen is het nog 0-0 bij Feyenoord, maar de Rotterdammers waren er wel heel dichtbij: na een voorzet van Kuijt volgde een knappe kopbal van Toornstra, maar keeper Demirel redt even knap.

Feyenoord-Fenerbahçe 0-0

Schrikken voor Feyenoord

Fenerbahçe heeft in De Kuip al twee forse waarschuwingen afgegeven. In de zevende minuut was er een venijnig schot in het zijnet door Potuk en na tien minuten zijn de Turken er nog dichter bij. Van der Heijden verspeelt de bal aan Lens, die geeft op Sow (en valt ook, maar een penalty is het niet), maar de Senegalese spits kan niet profiteren.

GOAL AZ!

Doelpunt voor AZ! Rienstra schiet de Alkmaarders in de zevende minuut op voorsprong tegen Zenit. Een prima begin! Bij deze stand is het overwinteren geblazen voor AZ.

De Russen verdedigen slordig uit en de bal komt terecht bij Rienstra, die alle tijd krijgt om te verzinnen wat hij eens zal doen. Hij besluit met links te schieten en het is een doelpunt.

Knuffels van Muamer Tankovic voor Ben Rienstra na diens 1-0 tegen FC Zenit

Aftrap in Rotterdam

Ook in De Kuip is de wedstrijd begonnen. Feyenoord moet met twee goals verschil winnen van Fenerbahçe.

Aftrap in Alkmaar

De bal rolt in Alkmaar voor het Europa League-duel tussen AZ en FC Zenit. En ook bij Maccabi Tel Aviv-Dundalk zijn we begonnen.

En meteen is er al een grote kans voor AZ: Mühren schiet in de tweede minuut vanuit kansrijke positie hoog over.

RVP is terug

Robin van Persie keert straks terug bij de club die hij twaalf jaar geleden verliet. Coach Dick Advocaat heeft voor hem een basisplaats in petto en dus speelt de 33-jarige aanvaller met Fenerbahçe tegen zijn oude liefde. Feyenoord treft een veteraan in vorm.

Advocaat is vol lof over Van Persie

FC Zenit vol gas tegen AZ

Voor AZ wordt het vanavond tegen FC Zenit een spannende avond, voor de Russen zelf is het Europa League-duel in Alkmaar een laatste uitje voor een welverdiende vakantie. Zenit is al lang en breed groepswinnnaar en de Russische competitie, waarin de ploeg tweede staat, gaat pas in maart verder.

Europese overwintering is voor FC Zenit de afgelopen jaren dan ook een zekerheidje. Maar waar komt het succes van Zenit eigenlijk vandaan? Het antwoord, niet verrassend in het moderne voetbal, is geld. De club is eigendom van de Russische gasgigant Gazprom.

Van den Brom: we gaan uit van eigen kracht

Feyenoord in uitshirt door modebewuste scheidsrechter

Feyenoord en Fenerbahçe treden straks in De Kuip allebei in het uitshirt aan. Een beetje vreemd misschien, want het rood-wit van Feyenoord is goed te onderscheiden van het geel van Fenerbahçe.

De reden is dat de Spaanse scheidsrechter David Fernández Borbalán vanavond voor een geel shirt heeft gekozen. En daar is hij blijkbaar zo aan gehecht, dat beide clubs hun traditionele shirts in de kleedkamer moeten laten.

Groepsselfie!

Bij Fenerbahçe staat Robin van Persie in de basis (voormalig Feyenoorder), bij Feyenoord zien we Dirk Kuijt (voormalig Fenerbahçe-speler). De Turkse journalisten waren gisteren zo blij om de Katwijker weer te zien dat ze om een selfie vroegen.

Turkse journalisten willen selfie met Dirk Kuijt

De scenario's voor AZ

Wanneer bekert AZ verder in de Europa League?

1) AZ wint thuis van FC Zenit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de Russen verloren nog geen punt in de Europa League.

2) AZ speelt thuis gelijk tegen Zenit. Dan moet Maccabi Tel Aviv-FC Dundalk ook in een gelijkspel eindigen.

3) AZ verliest thuis van Zenit. Maccabi-Dundalk moet dan in 0-0 eindigen.

Stand groep D

De scenario's voor Feyenoord

Wanneer bekert Feyenoord verder in de Europa League?

1) Feyenoord wint in De Kuip met minimaal twee doelpunten verschil van Fenerbahçe.

2) Feyenoord wint met één doelpunt verschil van Fenerbahçe. Manchester United moet dan verliezen bij Zorja Loegansk.

Fenerbahçe is de huilende derde als Feyenoord met minimaal twee goals verschil wint van de Turken en United speelt gelijk.

Stand groep A

Opstellingen Feyenoord-Fenerbahçe (19.00 uur)

Feyenoord begint met de vaste basisploeg aan de beslissende confrontatie met Fenerbahçe. Trainer Giovanni van Bronckhorst kiest voor dezelfde elf spelers die zondag de basis legden voor een klinkende zege in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam (6-1). Bij de Turkse tegenstander staan Jeremain Lens en Robin van Persie in de basis.