liveblog

Feyenoord en Ajax winnen en zetten PSV op zes punten

liveblog gesloten

Klaar in Amsterdam

We sluiten de boeken in Amsterdam. Ajax boekt een nuttige 2-0 zege op FC Groningen, dat het de Amsterdammers best lastig maakte.

Blessuretijd

In blessuretijd is Ajax nog een paar keer dicht bij de 3-0, maar de goal valt niet. Opvallend: El Ghazi is sinds zijn rentree bij vrijwel iedere gevaarlijke aanval van de Amsterdammers betrokken geweest. Hij valt prima in.

Ajax-FC Groningen 2-0

Ziyech mist strafschop

In de 80ste minuut is er weer een strafschop voor Ajax, als Reijnen bijna het shirt uittrekt van de koppende Viergever. Dit keer faalt Ziyech: hij schiet recht door het midden, maar Padt blijft staan en redt. Het blijft 2-0.

Groningen geeft niet op

Groningen geeft nog niet op, ondanks de 2-0 achterstand. In de 78ste minuut heeft Rusnák een goede kans, maar hij schiet vanuit een kansrijke positie hoog over. Een minuutje later is er een enorme kans voor El Ghazi, maar Padt redt.

GOAL Ajax

El Ghazi wordt in de zestien meter licht aangetikt door Reijnen en komt ten val: Ajax krijgt in de 72ste minuut een penalty. Na overleg tussen Ziyech en El Ghazi, die de strafschop wel wil nemen, neemt Ziyech plaats achter de strafschopstip. Hij scoort: 2-0. Het was geen overtuigende strafschop en Padt zat er nog aan, maar hij telt wel.

Hakim Ziyech schiet de strafschop binnen: 2-0

Op en neer

Het spel golft op en neer in de Arena, met een kleine 70 minuten op de klok. Bij Ajax loopt het allemaal niet zo en beide ploegen krijgen (bescheiden) kansjes. Zo dook Mahi alleen op voor Onana, maar hij raakte de bal niet goed. Aan de andere kant was er een verraderlijk schotje van Dolberg, waar Padt de nodig moeite mee had.

Ajax-FC Groningen 1-0

Rentree El Ghazi

De terugkeer van Anwar El Ghazi in het eerste van Ajax is een feit. In de 60ste minuut vervangt hij de matig spelende Cerny.

Er moet ook wel iets gebeuren bij Ajax, want Groningen begint steeds beter in de wedstrijd te komen.

Ajax op de lat

En een paar minuten later schiet Ajax op de lat. Een fraaie actie van Younes; de Libanese Duitser krult de bal vervolgens fraai richting kruising, maar dus net niet in het doel. De tweede helft begint in ieder geval ook aantrekkelijk.

Groningen op de paal

Was Ajax al niet gewaarschuwd, dan zijn de Amsterdammers dat nu. Van Nieff verrast Onana met een vrije trap; de Ajax-doelman staat te ver naar links, spoedt zich snel naar de rechterpaal en weet de verraderlijke bal nog net op de paal te tikken. Ajax ontsnapt.

Tweede helft

Ajax en FC Groningen zijn begonnen aan de tweede helft. De Amsterdammers leiden met 1-0.

Bij Ajax beginnen meteen drie spelers met de warming-up, onder wie Anwar El Ghazi.

Rust

In de 45ste minuut schiet Dolberg nog eens van verre afstand net naast. Het was het laatste wapenfeit van de eerste helft. Het is rust in Amsterdam. Ajax begon sterk, zakte daarna een beetje in, maar leidt wel met 1-0. Groningen leeft echter nog.

Minder

De rust nadert in de Arena. Het eerste half uur was aantrekkelijk, maar sindsdien is alles een beetje ingezakt. Het meeste balbezit is nog steeds voor Ajax, maar kansen hebben we niet meer gezien. Groningen blijft ondertussen op de counter loeren.

Ongewijzigd spelbeeld

Met een klein half uur op de klok is het spelbeeld in Amsterdam nog hetzelfde: Ajax valt aan en heeft kansjes gehad via Younes, Dolberg en Schöne. Maar ook Groningen komt er af en toe gevaarlijk uit.

Groninger Bacuna kwam overigens goed weg bij een spijkerharde overtreding op Ziyech. Scheidsrechter Gözübüyük trekt geel, waar rood misschien ook op zijn plaats was geweest.

Aantrekkelijk

Het eerste kwartier in de Arena is aantrekkelijk. Ajax speelt sterk en had via Cerny al op 2-0 kunnen komen, maar de jonge Tsjech schoot net mis.

Maar ook Groningen doet mee en is al een paar keer opgedoken voor het doel van Onana. Kortom: een leuke wedstrijd.

GOAL Ajax

Het is al snel 1-0 voor Ajax tegen FC Groningen. Verdediger Sánchez kopt in de negende minuut raak uit een hoekschop. Het is al de derde competitietreffer voor de Colombiaan.

De hoekschop ontstond na een knappe redding van Padt op een fantastisch schot van Schöne, die de bal in één keer op de slof nam.

Davinson Sánchez is het middelpunt van de feestvreugde na zijn 1-0

Groningen opent bal

FC Groningen, dat vorige week nog met 4-0 van PEC Zwolle won, is niet naar Amsterdam afgereisd om als kanonnenvoer te dienen. In de tweede minuut is de eerste kans voor de Groningers: een schot van Jenssen rolt net naast de rechterpaal.

Ajax-FC Groningen 0-0

Aftrap

Na de makkelijke zege van Feyenoord weet Ajax wat het moet doen tegen FC Groningen. De bal rolt in de Arena.

Minuut stilte

Net als bij de andere acht eredivisiewedstrijden is het in Amsterdam eerst een minuut stil voor de omgekomen voetballers van de Braziliaanse club Chapecoense.

De Arena is stil voor aanvang van Ajax-FC Groningen

ADO houdt moed

ADO Den Haag verkeert in zwaar weer, zowel sportief als financieel. FC Utrecht strooide extra zout in de wonden door met 2-0 te winnen in de Hofstad. Trainer Zeljko Petrovic en aanvoerder Tom Beugelsdijk houden vertrouwen in een goede afloop. Op beide vlakken.

Klaar in Rotterdam

En ook in De Kuip is het meteen klaar. Feyenoord verslaat Sparta met 6-1.

GOAL Feyenoord

In blessuretijd komt Feyenoord zelfs nog op 6-1. Uitblinker Elia schiet hard raak. Het is een prima middag voor de Feyenoord-fans.

Feyenoord-Sparta 6-1

Tilburgse pijp

De blessuretijd loopt bij Willem II-FC Twente. De pijp bij de Tilburgers lijkt leeg en de Tukkers zetten nog een keertje aan voor een slotoffensief. Wie nu scoort, wint.

Willem II-FC Twente 0-0

GOAL Sparta

De eretreffer voor Sparta in De Kuip is in de 86ste minuut een feit. Invaller Verhaar kopt de 5-1 binnen. Het leidt nauwelijks tot vreugde bij de Spartanen.

Feyenoord-Sparta 5-1

Wachten op doelpunten

In Tilburg is het ondertussen nog altijd wachten op doelpunten. FC Twente is sinds de rust een stuk beter op dreef dan in de beroerde eerste helft. Het is daardoor een gelijkwaardige wedstrijd geworden.

Via Ünal en Celina hebben de Tukkers kansen gehad om te scoren. Willem II-speler Ojo ontsnapte aan rood na een snoeiharde overtreding op Mokotjo.

In de 73ste minuut is het 5-0 voor Feyenoord tegen Sparta. De Braziliaanse verdediger Botteghin kopt tegendraads raak. Feyenoord kan nu definitief de krachten gaan sparen voor de Europa League.

Feyenoord-Sparta 5-0

Eric Botteghin kopt raak

Dat is nummer twee voor Jørgensen en nummer vier voor Feyenoord in de 64ste minuut. De Deen schiet beheerst van de rand van het strafschopgebied de 4-0 binnen. Sparta is vanmiddag geen partij voor de koploper.

Feyenoord-Sparta 4-0

Het is een probleemloze middag voor Feyenoord. In de 59ste minuut tikt Jørgensen de 3-0 binnen tegen Sparta, na een prima voorzet van Toornstra.

Feyenoord-Sparta 3-0

Nicolai Jørgensen tikt de 3-0 binnen

Sparta bijt van zich af

Sparta bijt in de eerste minuten van de tweede helft iets meer van zich af. De eerste kans sinds de rust was voor Feyenoord (Kortsmit redde op een inzet van Jørgensen), maar daarna heeft Sparta zijn grootste kans van de wedstrijd. Spierings schiet vanuit kansrijke positie, maar Jones pakt diens inzet.

Feyenoord-Sparta 2-0

De tweede helft van Willem II-FC Twente is begonnen. Het wachten is nog op doelpunten in Tilburg.

Ook in de Kuip rolt de bal weer. Feyenoord staat op een comfortabele 2-0 voorsprong tegen Sparta.

Ondertussen in Parijs

Trainingspak, voetbalschoenen en voetbalveld hebben plaatsgemaakt voor een keurige pantalon, een mooi overhemd, een lange, een stijlvolle zwarte jas en een modern kantoor. Patrick Kluivert in de metropool en modestad Parijs. Joep Schreuder zocht hem afgelopen week op voor een goed gesprek.

Kluivert: er schuilt nog altijd een trainer in mij

Rust

Het is rust bij Willem II-FC Twente. Het is nog 0-0 en dat ligt vooral aan de thuisploeg, die al menig kans heeft gemist. Vlak voor rust was Kali er ook nog een keertje dichtbij met een schot.

Ook in Rotterdam zoeken de spelers de kleedkamers op. Feyenoord leidt met 2-0 door twee fraaie afstandsschoten.

Feyenoord komt in de 43ste minuut op 2-0 tegen Sparta. En het is een hele mooie: Toornstra haalt vanuit een moeilijke hoek prachtig uit van afstand en de bal verdwijnt in de kruising.

Feyenoord heerst

Feyenoord is sinds de 1-0 van Vilhena heer en meester in De Kuip. De Spartanen hebben nog maar weinig in te brengen. De grootste kans was in de 37ste minuut voor Kuijt, die vanuit de draai op keeper Kortsmit schoot.

Feyenoord-Sparta 1-0

Kansen Willem II

In Tilburg is Willem II vooralsnog de bovenliggende partij. Bij FC Twente loopt het niet.

Willem II heeft al een handvol behoorlijke kansen gehad om de score te openen: Sol kopte rakelings naast na een voorzet van Croux, even later schoot Croux net naast en weer even later raakt opnieuw Sol een voorzet van opnieuw Croux net niet goed genoeg.

Het is 1-0 voor Feyenoord tegen Sparta! Vilhena schiet in de 24ste minuut fraai van afstand binnen. Keeper Kortsmit heeft geen antwoord op de dwarrelbal.

Tonny Vilhena jucht na zijn 1-0 tegen Sparta

Op en neer

De neutrale toeschouwer geniet in de Kuip, want het spel gaat op en neer. Sparta had na tien minuten een aardige kans bij een uitbraak, die eindigde met een schot van Brogno dat met moeite door Jones werd gekeerd. Even later was er namens Feyenoord een kopkans van Botteghin en een knap schot van Toornstra uit de draai. Maar gescoord is er nog niet.

Feyenoord-Sparta 0-0

Knal Mokotjo

Na een rustige start begint ook het duel tussen Willem II en FC Twente op gang te komen. Hoogtepunt tot nu toe: een vlammend afstandsschot van Mokotjo, dat maar net door Willem II-doelman Lamprou over het doel kan worden getikt.

Tegenvaller voor Willem II is het snel uitvallen van Jordens Peters. Dries Wuyten is zijn vervanger.

Tollende Jørgensen

Er gebeurt van alles in de eerste minuten van de Rotterdamse derby. Een gele kaart voor Spartaan Dijkstra, een vrije trap in de muur door Toornstra en een snoeihard schot van El Ahmadi tegen het hoofd van Jørgensen. De Deen staat een tijdje te tollen op zijn benen.

Aftrap in Tilburg en Rotterdam

Na een minuut stilte is het duel tussen Willem II en FC Twente begonnen.

Ook de hele Kuip was stil voor de omgekomen spelers van Chapecoense. Nu is Feyenoord-Sparta begonnen.

Een minuut stilte in de uitverkochte Kuip voor Feyenoord-Sparta

Bevroren Kuip

Een half uurtje voor de aftrap van Feyenoord - Sparta was een groot gedeelte van het veld nog niet ontdooid. Volgens Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst heeft het geen invloed op het spel.

Groot deel van veld in De Kuip bevroren

Klaar in Den Haag

Het is klaar in Den Haag. Ook op het veld kan ADO Den Haag niet voor vreugde zorgen: FC Utrecht wint in de hofstad met 2-0.

GOAL FC Utrecht

In de 83ste minuut gooit FC Utrecht de wedstrijd op slot. Haller tikt binnen na een assist van Zivkovic. Utrecht leidt met 2-0.

Even daarvoor schoot El Mahdioui nog een fraaie vrije trap op de rechterpaal. Het was de tweede keer dat ADO de paal raakte.

ADO Den Haag-FC Utrecht 0-2

Rood Beugelsdijk

Vlak voor het Haagse kwartiertje is het einde wedstrijd voor Beugelsdijk: hij krijgt zijn tweede gele kaart na een forse overtreding op Ayoub en moet dus vertrekken.

ADO Den Haag-FC Utrecht 0-1

Ander vaatje

ADO tapt sinds de rust wel degelijk uit een ander vaatje. Na de troosteloze eerste helft heeft de ploeg zich teruggeknokt in de wedstrijd. Nu is het juist FC Utrecht dat er nauwelijk nog uitkomt. De Domstedelingen leiden nog wel met 1-0.

Tijdens een schaarse uitval van Utrecht zien we wel een van de mooiste afgekeurde doelpunten van het seizoen. Haller scoort met een halve omhaal, maar er is gevlagd wegens buitenspel.

Elleboog van de week

ADO Den Haag heeft wel al vier gele kaarten gescoord. De kaart voor Meißner is meer dan terecht. Zijn elleboogstoot tegen het hoofd van Haller kan zonder genomineerd worden voor de elleboog van de week. De Franse Utrecht-spits heeft enige tijd verzorging nodig.

Hoop voor ADO

In de 57ste minuut is er wederom een grote kans voor de thuisploeg. Een voorzet van Kastaneer van rechts wordt door Hevel vanuit kansrijke positie hoog over het Utrecht-doel geschoten. Er is nog hoop voor ADO.

Even later gaat Havenaar naar de kant. De Japanse spits heeft voor de elfde opeenvolgende wedstrijd het doel niet weten te vinden. Van der Heijden is zijn vervanger.

Hachelijk

De tweede helft begint alweer onheilspellend voor ADO. In de 46ste minuut 'kopt' Zivkovic met zijn schouder en kan Setkus de bal maar net over de lat tikken. Uit de daaropvolgende corner volgt ook alweer een hachelijke situatie. Utrecht lijkt de klus snel te willen klaren.

In de 50ste minuut is er ineens een levensgrote kans voor ADO: Kastaneer stormt alleen op het Utrecht-doel af en schiet de bal op de paal! Het zit de Haagse club ook niet mee.

De tweede helft van ADO Den Haag-FC Utrecht is begonnen. Valt er nog iets te lachen voor de ADO-fans? Utrecht leidt met 1-0.

Rust

Het is rust in Den Haag. Het zijn zware tijden voor de ADO-fans, want hun ploeg laat weinig zien. FC Utrecht leidt terecht met 1-0.

Geen penalty?

ADO Den Haag lijkt vlak voor rust goed weg te komen. Beugelsdijk torpedeert Ayoub en krijgt terecht geel. Scheidsrechter Van Boekel geeft een vrije trap, maar in de herhaling lijkt het erop dat de overtreding wel degelijk binnen het strafschopgebied was.

Bijna rust

De rust, voor zover daar tegenwoordig bij ADO sprake van is, nadert met rasse schreden. FC Utrecht leidt met 1-0 en had ook al een behoorlijke kans op 2-0: Haller schoot in de 37ste minuut vanuit kansrijke positie voorlangs.

De fans van ADO worden nog niet echt verwend, want hun ploeg laat weinig zien. Utrecht is heer en meester.

Er was nog bar weinig te beleven bij ADO Den Haag-FC Utrecht, maar in de 29ste minuut is daar ineens Barazite. Hij scoort knap: 0-1.

Ayoub zet goed door aan de linkerkant en weet de bal bij Barazite te krijgen, die fraai vanuit de draai binnenschiet.

Nacer Barazite wordt hier ergens geknuffeld door zijn ploeggenoten

Om 14.30 uur: Willem II-FC Twente

Eerste gevaar

Het eerste gevaar van de wedstrijd wordt in de 19de minuut veroorzaakt door Zivkovic. De Utrecht-spits duikt op voor ADO-doelman Setkus, die de bal niet onder controle krijgt waarna Trybull opruimt.

ADO heeft achterin een forse geel-groene muur opgetrokken en loert intussen op de counter. FC Utrecht is nog aan het nadenken over een strijdplan, zo lijkt het.

ADO Den Haag-FC Utrecht 0-0

Aftasten

De beginfase van het duel tussen de derde en vierde stad van Nederland verloopt betrekkelijk geruisloos. Beide ploegen zijn nog druk bezig met aftasten.

We hebben wel al een gele kaart voor ADO-aanvaller Kastaneer gezien, wegens het onderuit schoppen van Troupée.

Anti-Wang

De supporters van ADO Den Haag protesteren voor het duel met FC Utrecht tegen grootaandeelhouder Wang met anti-Wangshirts en zwarte rook.

ADO-fans protesteren tegen Wang Hui

We zijn begonnen

Na een minuut stilte rolt de bal in Den Haag. De eredivisiezondag is begonnen met ADO Den Haag-FC Utrecht.

Ook voor aanvang van ADO Den Haag-FC Utrecht wordt een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de omgekomen spelers van de Braziliaanse club Chapecoense. Maar ook voor de vorige week overleden scheidsrechter Leo van der Kroft en clubicoon Aad Mansveld.

Een minuut stilte bij ADO Den Haag-FC Utrecht

Niemand kan om El Ahmadi heen

Toen Karim El Ahmadi doorbrak in Nederland heette de competitie nog de Holland Casino Eredivisie. Om maar even aan te geven: de middenvelder loopt lang mee. Maar in zijn voorgaande elf seizoenen in de eredivisie wist hij nooit meer dan twee goals te maken. Tot dit seizoen.

Scorende El Ahmadi bezig aan 'misschien wel beste seizoen ooit'

IJsvrij

Dit was eerder op de ochtend. Inmiddels is het Haagse gras alweer groen.

Van de Beek ruikt kans zonder Klaassen

Het toetje van vandaag, om 16.45 uur, bestaat uit de wedstrijd Ajax-FC Groningen. De Amsterdammers moeten het doen zonder hun geschorste aanvoerder Davy Klaassen en dat biedt kansen voor Donny van de Beek.

Een basisplaats heeft de 19-jarige middenvelder een jaar na zijn debuut nog niet. "Ik klop op de deur", zegt Van de Beek. Lees meer over Donny van de Beek.

Van de Beek: ik klop op de deur

ADO eert clubicoon Mansveld en Van der Kroft

ADO Den Haag staat straks voor het thuisduel met FC Utrecht uitgebreid stil bij twee mensen die veel voor de club hebben betekend. Maandag is het 25 jaar geleden dat clubicoon Aad Mansveld overleed. De sierlijke libero speelde ruim 500 duels in de eredivisie.

De minuut stilte is tevens voor de onlangs op 87-jarige leeftijd overleden oud-arbiter Leo van der Kroft, die lid van verdienste was van ADO Den Haag.

Mansveld in actie voor FC Den Haag

Pastoor over rancune en Pogba

We kijken ook alvast even vooruit naar 14.30 uur, als de Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta op het programma staat. De huidige Sparta-trainer Alex Pastoor was in het seizoen 2008/2009 assistent-trainer van Feyenoord, maar dat werd geen succes. Toch is er van rancune geen sprake.

Ook gaat Pastoor in op zijn speler Mathias 'broer van' Pogba. Hoopt Pastoor dat Paul een keer langskomt op Het Kasteel? "Dat interesseert me echt geen pukkel. Het lijkt mij veel leuker als hij gewoon een vliegtuig klaarzet en wij daar een wedstrijd kijken; dat lijkt me zinvol."