liveblog

Klassieker en Gelderse derby gelijk, zeges Heerenveen en Groningen

liveblog gesloten

Klaar in Friesland

Het laatste fluitsignaal in Friesland klinkt. Heerenveen verslaat Heracles met 3-1 en stijgt weer naar de derde plaats.

GOAL Heerenveen

De wedstrijd is beslist: St. Juste laat zien hoe sterk hij is, rukt op vanaf eigen veld en schiet in de 78ste minuut de 3-1 binnen. De buit is binnen voor Heerenveen.

Heerenveen-Heracles 3-1

Heerenveen komt in de 66ste minuut op fraaie wijze op 2-1. Larsson krult de bal in de rechterhoek, Castro is kansloos.

Ook het voorwerk van Ghoochannejhad mag er zijn. De Iraniër houdt de bal goed vast en geeft op tijd af aan de Zweed.

Heerenveen-Heracles 2-1

Kans Heracles

Na een klein uur had Heracles misschien wel op voorsprong moeten komen. De bal belandt bij Bruns, die helemaal alleen op de rand van het strafschopgebied vanuit kansrijke positie ver over schiet.

Een paar minuten later smeekt Heerenveen om een strafschop, als de bal bij Breukers via zijn been tegen zijn hand komt. Volgens scheidsrechter Blom kon de Heraclied daar niks aan doen, hij wuift de protesten weg.

Heerenveen-Heracles 1-1

Exit Bijker

Bijker moet er geblesseerd af bij Heerenveen. Hij wordt vervangen door Cavlan.

In de eerste helft was Heerenveen duidelijk de bovenliggende partij, sinds de rust is het duel meer in evenwicht. Het spel golft af en toe op en neer.

Kans Heerenveen

Heracles begint brutaal aan de tweede helft, maar de eerste kans sinds de rust is voor Heerenveen. Na een fenomenale steekpass van Larsson duikt Zeneli alleen op voor Castro, maar de Belgische keeper pareert knap.

Even later is er een vlammend afstandsschot van Kobayashi, dat opnieuw door Castro wordt gered. Hij heeft de bal niet klemvast, wat tot wat flipperkastvoetbal leidt, maar het levert verder niets op.

Tweede helft

De tweede helft van Heerenveen-Heracles is begonnen. De Friezen waren voor rust beter, maar de stand is 1-1.

Rust

Het is rust in Friesland. Heerenveen heerste de eerste helft, maar Heracles doet nog gewoon mee: het is 1-1.

Reacties uit het Ajax-kamp

GOAL Heracles

In de 40ste minuut is het ineens 1-1. Kuwas verrast Mulder met een schot in de korte hoek. Heerenveen was tot nu toe heer en meester, maar Heracles komt toch verrassend op gelijke hoogte.

Reacties uit het Feyenoord-kamp

Corner op de paal

Na ruim een half uur verrast Larsson alles en iedereen door een hoekschop tegen de eerste paal te laten krullen. Heracles ontsnapt.

Een paar minuten is er een fijn schoot van Ghoochannejhad, dat Castro met de vuisten weet te keren.

Heerenveen-Heracles 1-0

Heerenveen heeft heft in handen

Heerenveen kende een matige start, maar heeft de wedstrijd sinds de goal stevig in handen genomen. De Friezen krijgen ook kansen, in tegenstelling tot Heracles.

De aardigste was voor Van Amersfoort, die in de 27ste minuut na een corner van Schaars rakelings over het doel kopte.

Het is 1-0 voor Heerenveen in de twintigste minuut. Rechtsback Marzo haalt hard uit vanaf de rand van het strafschopgebied.

Het is voor Marzo zijn eerste eredivisiedoelpunt in zijn 84ste wedstrijd. En het is een hele fraaie.

Eerste kans Heerenveen

Na een kwartier zien we ook de eerste kans voor Heerenveen. Zeneli gaat op avontuur en bereikt Van Amersfoort bij de eerste paal, maar die tikt naast.

Heerenveen-Heracles 0-0

Kansen Kuwas

De wedstrijd in Friesland begint rustig en rommelig. In de negende minuut zien we het eerste enigszins vermeldenswaardige: een afstandsschot van Kuwas namens Heracles zeilt naast.

Een minuut later is er nog een grotere kans voor Kuwas: na een slippertje van Van Aken gaat hij alleen op Mulder af, maar zijn inzet is slapjes. Heerenveen is nog niet helemaal wakker.

De bal rolt

De bal rolt in Friesland voor het toetje van deze eredivisiezondag-deluxe: sc Heerenveen-Heracles.

De goedgemutste Friezen staan sinds gisteren vierde, maar wippen bij een zege weer over PSV heen, de top-3 binnen. Heracles won dit seizoen nog maar één keer en staat vijftiende.

Friese volkslied

Het Friese volkslied klinkt in Heerenveen. Niemand van de spelers zingt mee, maar het publiek wel.

Klaar in Groningen

En ook in Groningen is het klaar. De Groningers verslaan AZ met 2-0.

Klaar in De Kuip

Het is afgelopen in De Kuip. Feyenoord en Ajax houden het op een 1-1 gelijkspel.

Blessuretijd

Vier minuten extra en Dolberg kan na een schitterende actie bijna de 2-1 scoren. Hij neemt de bal zeer kunstig mee, gaat alleen op Jones af, maar wordt nog net op tijd afgestopt.

Feyenoord-Ajax 1-1

GOAL Feyenoord

Het is gelijk in De Kuip! Aanvoerder Dirk Kuijt kopt in de 85ste minuut de 1-1 achter Onana.

De voorzet is van Elia en wie anders dan Kuijt staat op de goede plek om met het hoofd af te ronden.

Exit Ziyech

Met nog een klein kwartier op de klok gaat Ziyech geblesseerd naar de kant bij Ajax. Bazoer is zijn vervanger.

Bij Feyenoord wordt Van der Heijden in de 80ste minuut vervangen door Kramer. Vorige week zorgde die wissel voor veel Rotterdamse vreugde.

Feyenoord-Ajax 0-1

Kans Feyenoord

In de 74ste minuut is er weer een kans voor Feyenoord. Een mogelijkheid voor Elia wordt bij voorbaat onschadelijk gemaakt door Veltman, vervolgens krult Berghuis de bal van de rand van het strafschopgebied net naast.

De Rotterdammers, die met name in de eerste helft een overwicht hadden, hebben nog een klein kwartier voor de gelijkmaker.

Dubbele wissel

Dubbele wissel aan de kant van Ajax: de aangeslagen Sinkgraven wordt vervangen door Dijks. El Ghazi komt in het veld voor Younes.

Bij Feyenoord wordt even later Basaçikoglu vervangen door Berghuis.

Ajax wordt beter

Ajax is sinds de voorsprong een stuk beter in de wedstrijd gekomen. In de 63ste minuut is er een gevaarlijke vrije trap van Ziyech, die met moeite door Jones wordt gekeerd.

Weer Dolberg

Een paar minuten later is er weer een mogelijkheid voor Dolberg. Dit keer gaat zijn poging voorlangs.

Traoré heeft intussen een gele kaart gekregen voor een matig uitgevoerde Schwalbe. Even later krijgen ook Veltman en Klaassen een prent na een overtreding. De overtreding van Klaassen was donkergeel.

Wissel: bij Feyenoord is Elia in de ploeg gekomen voor Toornstra.

GOAL Ajax

Doelpunt voor Ajax! De eerste kans van de Amsterdammers is meteen raak. Dolberg stift in de 55ste minuut de 1-0 binnen.

De Deen is koelbloedig en rondt de kans, na knullig verdedigen van Feyenoord, fraai af. Het is de 25ste keer op rij dat Ajax tijdens de Klassieker in De Kuip weet te scoren.

Overwicht Feyenoord

Feyenoord heeft ook in het begin van de tweede helft een overwicht. De Rotterdammers duiken af en toe gevaarlijk op voor het Ajax-doel. Het lukt de Amsterdammers niet om in hun spel te komen. Daarvoor mislukt er te veel.

Feyenoord-Ajax 0-0